Merit Tarkvara
Esmaspäev, 16. Juuli
 

Toidutehnoloogid toovad lauale tavatud toidud

Toiduainetööstus pakub laborites kasvatatud liha, vetikatest krevette, 3D-prinditud pastat ja magustoite, olles katsepinnaks põnevatele arendustele ja uuenduslikele tootmistehnoloogiatele.

Tehnoloogia- ning tootearenduse tulemusel on võimalik kasutada uusi töötlemismeetodeid, võtta kasutusele uusi tooraineid ning anda toidule lisaomadusi. Näiteid maailma kõrgtehnoloogilistest tulevikutoitudest koondas portaal DigitalTrends.

Tuntust koguvad lisaks tavapärastele liha saamise moodustele alternatiivid, näiteks laboriliha on loomarakkudest hapniku, suhkrute ning mineraalainete abil bioreaktorites kasvatatud liha. Heaks valguallikaks on ka tõugud, täpsemalt kasvatatakse selleks tipp-tehnoloogiaga kärbsevastseid. Ka eestlased Erlend Sild ja Kätrin Karu ettevõttest BugBox&Oil tegelevad putukakasvatuse tehnoloogiatega ning plaanivad tirtsudest ja kilkidest proteiinirikast toitu ja toiduainete algmaterjali toota. Soomes on aga ritsikajahu sisaldav leib juba poelettidele jõudnud.

Taimsed lihaalternatiivid on tootmiseks oluliselt vähem maad ja vett nõudvad ning tootearendajad teevad püüdlusi nende võimalikult lihasarnaseks muutmisel. Üheks näiteks on need väga lihasarnased burgeripihvid. Eestis on ettevõtted arendanud sojatooteid, poelettidelt leiab nii taimset vorsti, viinereid kui grillkotlette, herne- ja riisiproteiinidest valmistab EthicoFoods aga kotlette, hakkliha ning kebabi.

Väga oluline arendussuund on ka vetikad. Vetikate kasutusala varieerub kõrge proteiinisisaldusega toidust kuni biokütusteni. Kasvandustes saab vetikaid kasvatada isegi soolases vees, mis on oluline paljudes piirkondades, kus magevett on kasinalt. Ka vetikatest saab alternatiive tavapärastele toitudele, näiteks spetsiaalselt aretatud punastest vetikast vetikakrevettide tootmine. Vetikate kasutamine toiduks ei ole Eestis võõras. Juba 1960ndatel aastatel alustati Eestis punavetikast geelistuva aine furcellaraani tootmist, mida leidub marmelaadis ja sefiiris, aga geelistuva ainena kasutatakse ka pagari, kondiitri ja liha toodetes, marmelaadis, moosis, jogurtis, vee ja piima magustoitudes. Samuti on hästi uuritud vetikate tervislikkus, kaalutakse võimalusi vetikate kasvatamiseks Läänemeres ning  toimuvad uuringud, kuidas toorainet veelgi paremini ka värvaine ning väetisena ära kasutada. Vahepala alternatiivina on Taanis katsetust leidnud millimallika krõpsud, mille valmistamisel lähtutakse geelide füüsikalistest omadustest. See tähendab, et etanoolis immutamise järel laguneb meduusi sees olev geel ning 2-3 päeva pärast alkohol aurustub ja järele jääb paberisarnane krõps.

Toidu 3D printimine on kindlasti tulevikuteema. Saadaval on mitmeid 3D toiduprintereid, nagu 3D Systems´i Cheflet, mis kristalliseerib suhkrukihte erinevateks kujunditeks või pastavalmistaja Barilla 3D, mis kasutab jahu ning vett. Ka Eestis pakub 3DFoodlab võimalust toitu 3D printida ning tähtsündmused uue tehnoloogia abiga veelgi erilisemaks muuta.

Toiduainetööstuse teiste tulevikutrendide ning toidutehnoloogide, tootearendajate ja teiste toiduainetööstuse ametite tööjõu-ja oskuste vajaduste kohta leiab infot ka OSKA toiduainetööstuse ja põllumajanduse uuringust.

abiks aastaaruande koostajale

Veel samal teemal

Viimati lisatud artiklid samas rubriigis

  • Vesi võib päästa sinu tööpäeva 10.07.2018

    Inimene saab lõviosa veest läbi jookide ja toiduainete. Hinnanguliselt 80% veest jõuab meie organismi läbi jookide ning 20% läbi toiduainete. Kõige vähem leidub vett pagaritoodetes (tavaliselt vähem kui 40%), soe eine sisaldab 40-70% vett ning puu- ja köögiviljad 80% või enam.
    Loe edasi..

  • Härmavili kutsub tagasi maisi sisaldavad tooted 06.07.2018

    Rahvusvaheline toiduainetööstuse ettevõte Greenyard kutsub tagasi oma Ungari tehases toodetud külmutatud köögiviljatooted võimaliku listeeriabakteriga (Listeria monocytogenes tüvi) saastumise tõttu. Seoses sellega kutsub Härmavili ettevaatusabi ...
    Loe edasi..

  • Innovatsioon, ettevõtlus ja investeerimine ei paku noortele reaalset huvi 05.07.2018

    Iga-aastane noorte uuring, mida SEB korraldab tööturule sisenevate 18- kuni 25-aastaste noorte seas juba neljandat aastat, näitab endiselt noorte madalat aktiivsust innovatsiooni, ettevõtluse ja investeerimise valdkonnas. Uuring, mis hõlmas 512 noore arvaumusi, näi ...
    Loe edasi..

  • Kui edusõltuvus hakkab juhtimist häirima 05.07.2018

    Julgen teha üldistuse, et enamik inimestest soovivad olla õnnelikud. Ma ei avaks siinkohal teemat elukestva õnnelikkuse võimalikkusest, vaid arutlen edukuse kui ühe õnnelikkuse komponendi üle. Oleme ühiskonnas harjunud edukusest rääkima pige ...
    Loe edasi..

  • Kuidas mõjutavad vananemisega seotud stereotüübid töötajate leidmist 29.06.2018

    See, et vanemaealiste osakaal Eestis suureneb ja tööealiste osakaal väheneb, on fakt. Tööandjad kurdavad juba praegu tööjõu puuduse üle ja otsivad erinevaid võimalusi selle leevendamiseks. Kui töökätest on puudus, võib eelda ...
    Loe edasi..

Vaata kõiki artikleid
 
toopakkumised
Töövahendid
Naljanurk

Andke endast tööl alati 100%!
12% esmaspäeval
28% teisipäeval
35% kolmapäeval
20% neljapäeval
5% reedel

Uudised > Eelnõud
Kalender & arhiiv
E T K N R L P
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
« Juuli 2018 »
Tööpäevade arv kuus 22
Töötunde kuus 176
Riigipühad: -

Vaata tööajafondi..
E-POOD
Gallup
Äriregister
Kreedix
Maksu- ja tolliamet
Eesti KMKR otsing
  • Finesta
  • saku metall
  • epood
  • Dokumendinaidised
 
Koostööpartnerid
  RMP Eesti RMP Eesti OÜ Registrikood 11027462
KMKR EE100898345

Swedbank: EE582200221024811122
SEB Pank: EE221010220073067015
LHV Pank: EE117700771000732704

Jur. aadress: Rukki 18-8, Tallinn
Kontor: Mustamäe tee 5-607, Tallinn
Tel. 6 848 110
E-post: info@rmp.ee
RMP Eesti tooted Portaal RMP.ee
Uudiskiri Nädalakiri
Ajakiri Spetsialist

Raamatupidaja kalendermärkmik
Juhendraamat KÜ raamatupidamine
Juhendraamat MTÜ raamatupidamine
Dokumendinäidised

KOOLITUSED
Raamatupidamisteenus
Majandusarvestuse põhitõed

RSSFacebookTwitter
RMP.ee Kontakt
Uudised
Kasutajatingimused
Foorumi tingimused
Koostööpartnerid
REKLAAM
Tagasiside

STATISTIKA
256804  Foorumi postitust
353  E-poe toodet
87  Koolitust
22183  Artiklit
52778  Registreerunud kasutajat
36226  Nädalakirja tellijat
33347  Pers. pakkumise tellijat
Lugeja staatus  KÜLALINE
   - ei näe spetsialistide artikleid
   - ei kehti soodustused
   - ei saa populaarset uudiskirja Nädalakiri

REGISTREERU


 REGISTREERUNUD KASUTAJA
   + kõik artiklid sisselogimisel nähtavad
   + PDF ajakiri Spetsialist tasuta
   + uudiskiri Nädalakiri e-postile
   + soodustused RMP Eesti koolitustele

Logi sisse
 

© RMP Eesti OÜ 2004-2017