Veiselihavokk roheliste köögiviljadega

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Selle voki idee sain Tuuli Mathiesen blogist ning see retsept ja pilt kõnetasid mind silmapilkselt. Olen küll veidi seda retsepti kohandanud, lisanud tšilli teravuse, seened ning ühe kastmegi teise vastu välja vahetanud, kuid voki olemus jääb samaks – veiseliha ja rohelised köögiviljad. See toit valmib vaid loetud minutitega ning on koostisainete ja valmistusviisi poolest tõeliselt tervislik toit.

On toite, mida proovid korra ja siis unustad, aga on ka toite, mis jäävadki su menüüsse kohe pikaks ajaks. See veiselihavokk roheliste köögiviljadega isutab mind ikka ja jälle ning lisaks minule on sellest toidust vaimustuses ka kogu ülejäänud pere. Voki juurde võib serveerida ka riisi, aga see pole ilmtingimata vajalik. Ma ise eelistan seda vokki süüa ilma riisita, aga lapsed võtavad hea meelega riisi kõrvale.

Mul tuleb see vokk iga kord mõttesse, kui käin Mahemarketis, kus on kompaktne köögiviljakülmik, milles kõik rohelised köögiviljad on korraga su silme all. Kõrvalt külmikust saab veiseliha ning ongi vokiks vajalik koos, pealegi veel kõik mahe. Mulle meenutab Mahemarket ja sealne köögiviljalett veidi isegi Whole Foods’i kauplust. USAs on küll kõik mastaapsem, kuid olemus on sama – toit on naturaalne, mahe ja tervislik.

Vaja läheb (4-le):

u 300-400 g lihaveise antrekooti või sisefileed (Liivimaa Lihaveis või Hiiumaa Lihatööstuse mahe lihaveis)
õli praadimiseks
värskelt jahvatatud musta pipart
1 väiksem suvikõrvits
1 brokoli
u 250 g suhkruherneid
100 g pruune šampinjone
u 7-10 vart rohelist sibulat
2-3 sl austrikastet
2-3 sl sojakastet
3 küüslauguküünt
jupp tšillit (taluvuse järgi; vokk ei pea olema väga terav)
pöidlasuurune jupp ingverit
veidi keeva vett

Tükelda veiseliha õhukesteks laastudeks. Lõika suupärased tükid, mida ei pea hiljem taldrikus veel lõikama. Seda toitu on väga mõnus süüa pulkadega.

Eralda brokoli õisikuteks, viiluta pruunid (need on oluliselt maitseküllasemad kui valged) šampinjonid ja suvikõrvits. Haki ka küüslauk ja tšilli.

Kuumuta vokkpann, lisa sellele õli ja veiselihaviilud. Voki liha umbes 3 minutit, maitsesta pipraga (soola ära lisa, sojakaste on soolane) ja eemalda liha pannilt. Pane pannile veel tilk õli, lisa sinna sisse küüslauk, tšilli ja riivi peene riiviga ka ingver. Seejärel pane pannile šampinjonid, sega hetke ning lisa brokoli. Kuna pannil kisub kuivaks, lisa veidi vett (aga tõesti vaid veidi, sest eesmärk on vokkida mitte keeta), sojakaste ja austrikaste. Lisa voki sisse eelnevalt praetud veiseliha ning järgemööda teised rohelised köögiviljad nende kõvaduse järjekorras – suhkruherned, suvikõrvits ning roheline sibul. Kogu toiming alates küüslaugu pannile lisamisest kuni voki valmimiseni ei tohiks võtta kauem aega kui 3 minutit. Vastasel juhul küpsevad köögiviljad juba üle ja ei jää krõmpsud. Brokoli, suhkruherned ja suvikõrvits peaksid jääma tugevalt krõmpsuvad (kindlasti brokolit mitte enne keeta), siis on nad oma parimate maitseomaduste juures ning neis on säilinud ka enim vitamiine.

Soovi korral serveeri juurde basmati või jasmiini riisi.

Märksõnad:

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll