Uus, ühtne kontonumber teeb euromaksed veelgi mugavamaks

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Järgmise aasta veebruaris saab kogu Euroopa Liidust üks ühtne euromaksete piirkond. See teeb rahaasjade ajamise mugavamaks, sest kõigi Euroopa Liidu riikide elanikud saavad edaspidi piirkonna ühest riigist teise euromakseid teha sama lihtsalt kui oma kodumaal.

Et kõik sujuks, tuleb teha mõni muudatus. Tegemist on tehniliste detailidega, mis kliente kuigipalju ei mõjuta, kuid mida tuleks ometi teada.
 

Pikem kontonumber

Senise kohaliku kontonumbri asemel tuleb alates 1. veebruarist 2014 nii panga- kui ka riigisiseste maksete tegemiseks kasutada rahvusvahelist kontonumbrit ehk IBAN-it (International Bank Account Number). See on pikem variant senisest kontonumbrist, millele on lisatud riigi, panga ning vajaduse korral ka pangakontori tunnuseid. Et edaspidi on kõikide tehingute jaoks vaja üht ja sama kontonumbrit, läheb ülekannete tegemine mugavamaks.
 
Oma kontonumbri(d) leiate IBAN-i kujul ka praegu erakliendi internetipangast, klõpsates lehel "Minu kontaktid ja seaded" linki "Kontod". Samuti võite oma rahvusvahelist kontonumbrit küsida pangakontorist või vaadata Swedbanki mis tahes kontonumbri IBAN-i versiooni meie IBAN-i kalkulaatoris. Nii meie kui ka kõigi teiste pankade kontonumbreid saab IBAN-i kujule teisendada pangaliidu spetsiaalse kalkulaatoriga.
 
Kui olete oma sagedasemad maksed salvestanud määratud maksetena või sõlminud nende jaoks otse- või püsikorralduslepingud, ei ole Teil vaja uute kontonumbrite pärast muretseda. Muudame neis lepingutes senised kontonumbrid ise automaatselt IBAN-iks. Tähtis on vaid meeles pidada, et kui on vaja teha ülekanne mõnele uuele kontole, tuleb selle number sisestada IBAN-i kujul.
 

Otsekorraldustest saavad püsimaksega e-arved

Üleeuroopalises süsteemis ühtlustatakse ka maksete tüüpe, mistõttu kaovad ära meil tuntud otsekorraldused. Nende asemel hakatakse kasutama püsimaksega e-arveid, mis tähendavad erakliendi jaoks sisuliselt sama teenust.
 
Et üleminek oleks võimalikult mugav, asendatakse kehtivad otsekorralduslepingud ettevõtete üleminekul uuele süsteemile automaatselt e-arve püsimakselepingutega. Teie ei pea selleks midagi eraldi tegema. Kehtima jäävad nii senised limiidid kui ka tähtajad. Pangad ja otsekorraldusteenust kasutavad ettevõtted annavad klientidele täpsemalt teada, millal ja kuidas uus teenus kasutusele võetakse.
 
Kui Teil ei ole veel otsekorraldusi, teadke, et pärast üleminekut saab otsekorraldusi kasutavatest ettevõtetest nende asemel tellida selliseid e-arveid, millele on võimalik lisada püsimakse leping.
 

Mis on e-arve?

E-arve on paberarvega võrdne elektrooniline arve, mis luuakse ja edastatakse ning mida hoitakse elektroonilises keskkonnas. Ettevõte, kellelt e-arve tellite, saadab selle Teile panka ja märgib sellele nii arve enda andmed, toote või teenuse andmed kui ka info arve maksmise kohta.
 
Panka saabunud e-arvet saate tasuda eraldi maksena (e-arve alusel täidetud maksekorraldusega) või ka automaatselt. Viimase jaoks saabki pärast ettevõtte üleminekut uuele süsteemile sõlmida e-arvele juurde püsimakse lepingu. Seejärel, kui Teile jõuab panka vastava ettevõtte arve, teeb pank selle jaoks vajaliku ülekande Teie kontolt ja Teie eest automaatselt.
 
E-arveid saab püsimaksega tasuda ka juhul, kui Te ei kasuta internetipanka. Sel juhul saadab ettevõte panka e-arve, mis tasutakse püsimaksega, ning Teile info arve kohta muul kokkulepitud viisil, näiteks e-kirja või posti teel.
 
Täpsema info ühtse maksepiirkonna, kontonumbrite ja otsekorralduste kohta leiate meie internetipangast. Samuti avaldame sel lehel nimekirja ettevõtetest, kes hakkavad pakkuma e-arve võimalust.
 
Küsimuste korral helistage julgelt meie kuldklienditoele telefonil 1517 või kirjutage e-posti aadressil kuldklient@swedbank.ee.
 
Allikas:  Swedbank

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll