SEPA maksetega pangad enam konto numbri ja nime vastavust ei kontrolli

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Pankadevaheliste SEPA maksete puhul lähtuvad pangad raha üle kandes ainult kontonumbrist, pangasiseste maksete puhul pangad nime ja kontonumbri vastavust jätkuvalt kontrollivad kuigi kohustust selleks ei ole.

SEB panga kommunikatsioonijuht Evelin Allas kinnitas Eesti Päevalehele, et teisest pangast tulevate laekumiste puhul SEB tõesti ei kontrolli, kas kontonumber ja saaja nimi klapivad. "SEB kontrollib pangasisese maksekorralduse koostamisel, kas makse saaja nimi ja kontonumber langevad kokku. Euroopa maksete laekumise puhul aga vastavuskontrolli ei tehta, vaid maksekorralduse täitmisel juhindub pank märgitud kontonumbrist," ütles Allas.

SEB pank lõpetas maksete andmete kontrollimise, sest seadus lubab seda. "Põhimõtteliselt on pangal võimalik kontrollida kontonumbri ja saaja nime vastavust laekuvate maksete puhul ja algatatud pangasiseste maksete puhul, kuid on iga panga enda otsustada, kas ta seda teeb. Kohustust selleks ei ole," ütles Allas.

Swedbank läheneb maksetele teise süsteemiga ja kontrollib panka laekuvaid SEPA-makseid. "Kontrollime teises pangas makse algatamisel esitatud makse saaja nime kokkulangevust meie süsteemis oleva nimega. Kui kokkulangevus ei ole piisav, siis läheb makse edasine käsitlemine käsitöötlusse ning pangatöötaja kontrollib olukorda omalt poolt. Teeme laekumiste nimekontrolli just teie toodud näites esile toodud juhtumite vältimiseks, kus klientidel võib omavahel sellise olukorra lahendamine osutuda väga raskeks või lausa võimatuks," ütles panga pressiesindaja Mart Siilivask.

Pangasisese makse puhul on Swedbankil sama kord kui SEB-l: süsteem kontrollib, kas raha saaja nimi ja kontonumber klapivad, ega luba makset algatada, kui saaja nimi ei lange kokku süsteemis oleva nimega. Kontrolli pole ainult pangast väljuvate SEPA-maksete puhul. "Pangast väljuva SEPA-makse korral me nimekontrolli teha ei saa, kuna makse saaja nimi on teada vaid saaja pangale," tunnistas Siilivask.

Allikas:  BNS
Märksõnad: ,

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll