Teejuht 2019
Laupäev, 18. August
 

Milliseks kujuneb Euroopa Liidu andmekaitsepoliitika ulatus maailmas?

Euroopa Liit on äsja jõustunud andmekaitsemäärusega (General Data Protection Regulation – GDPR) astunud järjekordse pika sammu digitaalsel siseturul. Andes üksikisikule senisest suurema kontrolli oma andmete kogumise ja töötlemise üle, peaks see samaaegselt tugevdama privaatsuse kaitset ja suurendama andmete liikuvust. Kuid igal ravimil on kõrvaltoimed.

GDPRi peavad järgima ka kolmandate riikide ettevõtted, kes oma äritegevuse raames koguvad ja töötlevad EL elanike andmeid. Maailmapank analüüsib (PDF), kuidas see mõjutab kolmandaid riike, näiteks Indiat, kelle digiteenuste ekspordist pea kolmandiku moodustab eksport Euroopa Liitu.

Esimene küsimus ilmselt on, kas ELil on piisavalt turujõudu, et oma andmekaitse põhimõtetele kogu maailmas järgijaid leida. Mitmed riigid on EL mudeli eeskujuks võtnud, aga paljude riikide, eelkõige USA jaoks on EL suhtumine andmekaitsesse kui isikute põhiõigusse siiski liiga kaugeleulatuv. Konstitutsioonilist sõnavabadust väärtustatakse seal kõrgemalt kui privaatsust.

Kas ELil on piisavalt turujõudu, et oma andmekaitse põhimõtetele kogu maailmas järgijaid leida?

Vähemarenenud riigid, kes ei soovi pääsust EL turule ilma jääda ja võtavad EL andmekaitse põhimõtted üle, võivad artikli autorite arvates sellega oma majandusele enneaegselt suure koorma panna, kuna see kohaldub ka nendele ettevõtetele, kes ELiga äri ei aja.

EL pakub siiski ka muid võimalusi oma turul tegutsemiseks. Näiteks saab konkreetne kolmanda riigi ettevõte lasta akrediteerida oma andmekaitse protseduure. See aga on seotud suurte kuludega, sest akrediteerimist sooviv ettevõte peab asutama ELis filiaali, kuna vastavushindamist teostavad EL ametkonnad.

Maailmapanga analüütikud leiavad, et täielikust harmoneerimisest või ettevõttehaaval protseduuride hindamisest ja tunnustamisest parem lahendus on süsteem, mis on kasutusel EL ja USA vahel ja kannab nime Privaatsuskilp (Privacy Shield). See sisaldab norme USA ettevõtete jaoks, kes EL elanike andmeid koguvad, kusjuures normidest kinnipidamise jõustamise kohustus on USA võimudel. Üldistatult on seega tegemist kokkuleppega, mille kohaselt andmete sihtriik võtab vastutuse teise riigi elanike privaatsuse kaitsmise eest ning andmete lähteriik kohustub mitte piirama andmete liikumist. Autorid avaldavad lootust, et EL aktsepteerib sellist koostöömudelit ka teiste riikide puhul, mitte üksnes suhetes USAga.

Eelmisel sügisel avaldas Euroopa Parlamendi välispoliitika osakond analüüsi, mis laiemalt lahkab rahvusvahelisi aluseid kaupade, teenuste ja andmete piiriüleseks liikumiseks. Lihtne järeldus on, et rahvusvahelised kaubanduslepingud, eelkõige WTO GATT (kaupade leping) ja GATS (teenuste leping) on ajast maas, pärinedes suurel määral internetieelsest ajastust. Samas moodustab e-kaubandus praeguseks ligi 12% rahvusvahelisest kaubavahetusest. Kaubeldavatest teenustest pea 50% on digitaliseeritud: e-raamatud, äpid, veebimängud, muusika ja filmide voogedastuse teenused, tarkvarateenused ja pilvandmetöötlus – seda nimekirja võib pikalt jätkata.

Allikas: Mira Burri, "Current and Emerging Trends in Disruptive Technologies: Implications for the Present and Future of EU’s Trade Policy" 2017

Joonis 1. Suurimate digiplatvormide kasutajaskond on võrreldav maailma suurimate riikide elanikkonnaga.

Pärast 2001. aastal käivitatud WTO nn Doha läbirääkimisvooru toppama jäämist on nii e-kaubanduse, digitaalsete teenuste kui ka andmekaitse küsimustega eri osapoolte vahel sõlmitud mitmesugustes vabakaubanduslepingutes sammhaaval edasi liigutud. Kõige moodsamaks peavad autorid Vaikse ookeani äärsete riikide vabakaubanduslepingut (Trans-Pacific Partnership – TPP) ja USA-Jaapani vabakaubanduslepingut. TPP näiteks sätestab andmete lokaliseerimise keelu ning ütleb, et lepingu iga osapool peab lubama info liikumist üle piiri, kui see toimub lepinguga kaetud isikute äritegevuse raames. TPP lepingus on ka klauslid andmekaitse kohta, kuid leping ei sõnasta piisavat andmekaitsestandardit, vaid üksnes viitab "asjakohaste rahvusvaheliste organisatsioonide põhimõtetele". Autorid järeldavad sellest, et lepingu alltekst on kaubandushuvide eelistamine privaatsusele.

Kuigi ka EL on viimastesse vabakaubanduslepingutesse, näiteks EL-Kanada leping ning veel läbirääkimisel olev EL-Jaapani leping, sisse viinud selliseid reegleid nagu autoriõiguse normid digitaalses keskkonnas või e-kaubanduse tehnoloogilise neutraalsuse nõue, jäävad need sammud autorite arvates kahvatuks võrreldes USA eestveetud lepingutega. Seega on olemas oht, et rahvusvahelises reeglistikus hakkavad domineerima USA maitse järgi lahendused.

Konsolideerimise kursus

Veel samal teemal

Viimati lisatud artiklid samas rubriigis

  • Mis on isikuandmed? 08.08.2018

    Isikuandmeteks loetakse kõiki andmeid tuvastatud või tuvastatava füüsilise isiku kohta, mis väljendavad isiku füüsilisi, psüühilisi, füsioloogilisi, majanduslikke, kultuurilisi või sotsiaalseid omadusi, suhteid ja kuuluvust. Seega tuleb is ...
    Loe edasi..

  • Isikuandmete kasutamise õiguslikud alused 08.08.2018

    Isikuandmete kasutamiseks (töötlemiseks) peab isikuandmete kaitse seaduse kohaselt olema õiguslik alus: 1)  inimene ise avaldab enda andmed või annab nõusoleku: nõusolek on seotud kindla eesmärgiga, ühel eesmärgil kogutud andmeid ...
    Loe edasi..

  • Ettevõtjaportaalis on registreeritud ligi 1600 andmekaitsespetsialisti 01.08.2018

    25. mail hakkas kehtima Euroopa Liidu liikmesriikidele otsekohalduv isikuandmete kaitse üldmäärus, mis on inimesi pannud enam uurima andmekaitse teema kohta. --related-- "Kõigepealt hea on see, et üldmääruse kehtima hakkamine on toonud inimesi lähemal ...
    Loe edasi..

  • Kuidas toimida uues andmekaitseõiguses? 25.07.2018

    Alates 25.05.2018 hakati kohaldama Euroopa Liidu isikuandmete kaitse üldmäärust 2016/679, mis muutis kehtetuks 1995. aastast pärinenud  andmekaitsedirektiiv 95/46. Kuigi üldmäärus on otsekohalduv, jätab ta liikmesriikide seadusandjatele teatud mängur ...
    Loe edasi..

  • Andmekaitsespetsialist oli esimesel poolaastal enimkäsitletud teema 02.07.2018

    Andmekaitse inspektsiooni nõuandetelefoni kõnede arv on käesoleva aasta esimesel poolaastal kahekordistunud võrreldes eelmise aastal sama perioodiga, peamised küsimused olid seotud isikuandmete kaitse ja üldmääruse jõustumisega. --related-- &quo ...
    Loe edasi..

Vaata kõiki artikleid

Soovitame samal teemal koolitusi

Koolitus Kuupäev Linn Korraldaja
Raamatupidaja ole valmis - Andmekaitse üldmäärus (GDPR) 11.09.2018 Türi ERK - Eesti Raamatupidajate Kogu
 
toopakkumised
Töövahendid
Naljanurk

Andke endast tööl alati 100%!
12% esmaspäeval
28% teisipäeval
35% kolmapäeval
20% neljapäeval
5% reedel

Uudised > Eelnõud
Kalender & arhiiv
E T K N R L P
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
« August 2018 »
Tööpäevade arv kuus 22
Töötunde kuus 176
Riigipühad: 20.08

Vaata tööajafondi..
E-POOD
Gallup
Äriregister
Kreedix
Maksu- ja tolliamet
Eesti KMKR otsing
  • Eesti Raudtee
  • swissotel
  • epood
  • Dokumendinaidised
 

Merit Tarkvara

Koostööpartnerid
this content xxxindianporn.mobi
navigate to this site lime-torrents.org kickasstorrente.net
  RMP Eesti RMP Eesti OÜ Registrikood 11027462
KMKR EE100898345

Swedbank: EE582200221024811122
SEB Pank: EE221010220073067015
LHV Pank: EE117700771000732704

Jur. aadress: Rukki 18-8, Tallinn
Kontor: Mustamäe tee 5-607, Tallinn
Tel. 6 848 110
E-post: info@rmp.ee
RMP Eesti tooted Portaal RMP.ee
Uudiskiri Nädalakiri
Ajakiri Spetsialist

Raamatupidaja kalendermärkmik
Juhendraamat KÜ raamatupidamine
Juhendraamat MTÜ raamatupidamine
Dokumendinäidised

KOOLITUSED
Raamatupidamisteenus
Majandusarvestuse põhitõed

RSSFacebookTwitter
RMP.ee Kontakt
Uudised
Kasutajatingimused
Foorumi tingimused
Koostööpartnerid
REKLAAM
Tagasiside

STATISTIKA
257397  Foorumi postitust
341  E-poe toodet
98  Koolitust
22237  Artiklit
52826  Registreerunud kasutajat
36238  Nädalakirja tellijat
33342  Pers. pakkumise tellijat
Lugeja staatus  KÜLALINE
   - ei näe spetsialistide artikleid
   - ei kehti soodustused
   - ei saa populaarset uudiskirja Nädalakiri

REGISTREERU


 REGISTREERUNUD KASUTAJA
   + kõik artiklid sisselogimisel nähtavad
   + PDF ajakiri Spetsialist tasuta
   + uudiskiri Nädalakiri e-postile
   + soodustused RMP Eesti koolitustele

Logi sisse
 

© RMP Eesti OÜ 2004-2017