Merit Tarkvara
Esmaspäev, 16. Juuli
 

Kuidas teada saada, mis isikuandmeid teie ettevõttest leiab

Teave on hinnaline ärivara, mille hulk maailmas kasvab Cisco analüüsi järgi peaaegu 24% aastas. Väga suure osa sellest andmehulgast moodustavad isikuandmed, mille privaatsuse ja kaitstuse tagamine seadusandluse abil on tõeline väljakutse. Euroopa Liit otsustas oma elanike paremaks kaitsmiseks ühtlustada liikmesriikide isikuandmete kaitse seadused ühtse isikuandmete kaitse üldmääruse (IKÜ) 2016/679 alla, mis hakkab kehtima 25. maist 2018.

Veel samal teemal

IKÜ loomise eesmärk on anda inimestele suurem kontroll nende kohta käivate andmete üle. Näiteks on inimesel (üldmääruse keeles andmesubjektil) õigus ettevõtetele ja riigiasutustele päringuid esitada – mis andmeid, mis eesmärgiga ja millise õigusliku alusega tema kohta hoitakse ning teatavatel juhtudel ka nõuda oma isikuandmete kustutamist. Selleks, et ettevõte või asutus oleks võimeline inimese päringule vastama, peab tal olema ülevaade, millised andmetöötluse protsessid ettevõttes olemas on. Üldmääruse nõue registreerida oma isikuandmete töötlemise tegevused ja kaardistada infovarad võib tunduda lihtsalt bürokraatliku harjutusena, mida ettevõttel tegelikult vaja pole ja mis ainult suurendab paberimäärimist. Kuid andmeregistril ja infovara kaardistamisel võib ettevõtte jaoks olla ka väga suur praktiline väärtus.

Andmeregister annab ülevaate ettevõtte infovarast

Andmekaardistus ja andmeregistri loomine tehakse firma vajadustest lähtuvalt.  Näiteks kui ettevõttel on palju kolmandate osapoolte käest kogutud isikuandmeid, või vastupidi – ettevõtte kogutud isikuandmeid töötlevad kolmandad osapooled, näiteks personalihalduse või raamatupidamise süsteemid, siis lisaks IKÜ artikkel 30 nõudmistele (mis allikatest infot kogutakse, kas, mis laadi ja mis tüüpi isikuandmed ettevõttesse jõuavad), võiks ettevõtted lisada andmeregistrisse ka info, kas kolmandate osapooltega on teabe vahetamiseks sõlmitud kehtivad ja piisavad lepingud, millal on lepingute tähtajad ning kas lepingud sisaldasid eritingimusi.

Millisel õiguslikul alusel andmeid töödeldakse?

Nagu eelnevalt märgitud, annab IKÜ inimesele õiguse esitada ettevõtetele ja asutustele päringuid enda isikuandmete kohta. Igapäevaselt kasutusel olev andmeregister on abiks ka siin, sest võimaldab saada ülevaadet, kus üldse isikuandmeid ettevõttes esineb ning millisel õiguslikul alusel neid töödeldakse – kas alus tuleneb seadusest, sõlmitud lepingust, nõusolekust või millestki muust. Isikuandmete töötlemise õiguslikku alust on oluline teada, sest isikuandmete kustutamise kohustus sõltub õiguslikust alusest. Näiteks kui ettevõttel on inimesega leping isikuandmeid sisaldavate teenuste osutamiseks, siis teenuse osutamiseks vajalikke andmeid ei saa kustutada lepingu kehtivuse ajal.

Lisaks võimaldab andmetöötluse õigusliku aluse teadmine paika panna õiged andmesäilitustähtajad vastavalt andmete minimeerimise nõudele. See tähendab, et kui ettevõte kogub e-posti aadresse näiteks klientide rahulolu küsitluse tegemiseks pärast konkreetse teenuse osutamist (nt ühekordne teenuse osutamine), siis peale küsitluse lõppemist tuleb e-posti aadressid kustutada, kuna töötlemise eesmärk on täidetud ning nende edasine säilitamine pole vajalik. Samas peab näiteks töötajaga sõlmitud töölepingut säilitama 10 aastat peale töölepingu lõppemist, kuna seda nõuab töölepingu seadus.

Kui ettevõttel on isikuandmete töötlemise protsesse, mis sõltuvad inimese nõusolekust, siis aitab andmeregister lihtsal moel tuvastada kõik töötlemise protsessid, kus nõusoleku alusel kogutud isikuandmed asuvad. Seeläbi saab ettevõte tagada, et on loodud nõusolekute küsimise, kirjaliku tõendamise ning nõusolekust loobumise reeglid.

Seega kvaliteetse isikuandmete töötlemise registri loomine mitte ainult ei taga vastavust isikuandmete kaitse üldmäärusega, vaid annab ettevõtte käsutusse ka tööriista, mis võimaldab saada täieliku ülevaate ettevõtte infovaradest.

  • Autor: Maili Torma, Grant Thornton Baltic OÜ riskijuhtimisteenuste ja andmekaitse juhtiv nõustaja
  • Allikas: Grant Thornton Baltic OÜ
abiks aastaaruande koostajale

Veel samal teemal

Viimati lisatud artiklid samas rubriigis

  • Toidualase teabe esitamine e-kaubanduses 11.07.2018

    Toidualane teave on toitu käsitlev teave, mis tehakse tarbijale teatavaks müügipakendil (müügipakendi märgistus), lisamaterjaliga (näiteks info- või reklaamlehel) või muude vahenditega (näiteks veebikeskkonnas või suuliselt antav teave too ...
    Loe edasi..

  • Kuula Marketingi Instituudi Turundusraadiot 26.06.2018

    Internetipõhine "Turundusraadio" jagab nõu erinevatel aktuaalsetel turunduse, müügi ja mainekujundusega seotud teemadel. Saadet juhivad Marketingi Instituudi juht ja turunduskonsultant Anu-Mall Naarits ning suhtekorraldaja Raul Kalev. Saade uueneb teisipäeva hommikuti kell 10.00.
    Loe edasi..

  • Enne tehingusse astumist tasub uurida partneri tausta 26.06.2018

    Eestis on pankrotimenetluse suureks probleemiks kerkinud raugemiste suur arvukus. Kui tavajuhtumil lõppeb pankrotimenetlus pärast võlgniku vara jagamist, siis raugemine on pankrotimenetluse erakorraline lõpetamine. Pankrotimenetlus lõpetatakse raugemise tõttu ...
    Loe edasi..

  • Ettevõtte üldkoosoleku päevakorrapunktid 25.06.2018

    Iga aasta esimeses pooles on kõigil ettevõtjatel palju tegemist, et ära esitada oma majandusaasta aruanne. Majandusaasta aruanne tuleb esitada kuue kuu jooksul pärast majandusaasta lõppu ja üldjuhul on aruande esitamise tähtaeg 30. juuni. Kuivõrd ette ...
    Loe edasi..

  • Sanktsioonid aastaaruande esitamata jätmisel 19.06.2018

    30. juunil on 2018. aasta majandusaasta aruande esitamise tähtaeg. Paljudel on aruanne juba esitatud, paljudel veel ees, kuid paljudel võib jääda aruanne tähtaegselt ka esitamata.
    Loe edasi..

Vaata kõiki artikleid
 
toopakkumised
Töövahendid
Naljanurk

Andke endast tööl alati 100%!
12% esmaspäeval
28% teisipäeval
35% kolmapäeval
20% neljapäeval
5% reedel

Uudised > Eelnõud
Kalender & arhiiv
E T K N R L P
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
« Juuli 2018 »
Tööpäevade arv kuus 22
Töötunde kuus 176
Riigipühad: -

Vaata tööajafondi..
E-POOD
Gallup
Äriregister
Kreedix
Maksu- ja tolliamet
Eesti KMKR otsing
  • Finesta
  • KPMG
  • epood
  • Maksuskoop
 
Koostööpartnerid
  RMP Eesti RMP Eesti OÜ Registrikood 11027462
KMKR EE100898345

Swedbank: EE582200221024811122
SEB Pank: EE221010220073067015
LHV Pank: EE117700771000732704

Jur. aadress: Rukki 18-8, Tallinn
Kontor: Mustamäe tee 5-607, Tallinn
Tel. 6 848 110
E-post: info@rmp.ee
RMP Eesti tooted Portaal RMP.ee
Uudiskiri Nädalakiri
Ajakiri Spetsialist

Raamatupidaja kalendermärkmik
Juhendraamat KÜ raamatupidamine
Juhendraamat MTÜ raamatupidamine
Dokumendinäidised

KOOLITUSED
Raamatupidamisteenus
Majandusarvestuse põhitõed

RSSFacebookTwitter
RMP.ee Kontakt
Uudised
Kasutajatingimused
Foorumi tingimused
Koostööpartnerid
REKLAAM
Tagasiside

STATISTIKA
256807  Foorumi postitust
353  E-poe toodet
87  Koolitust
22168  Artiklit
52778  Registreerunud kasutajat
36226  Nädalakirja tellijat
33347  Pers. pakkumise tellijat
Lugeja staatus  KÜLALINE
   - ei näe spetsialistide artikleid
   - ei kehti soodustused
   - ei saa populaarset uudiskirja Nädalakiri

REGISTREERU


 REGISTREERUNUD KASUTAJA
   + kõik artiklid sisselogimisel nähtavad
   + PDF ajakiri Spetsialist tasuta
   + uudiskiri Nädalakiri e-postile
   + soodustused RMP Eesti koolitustele

Logi sisse
 

© RMP Eesti OÜ 2004-2017