Kaval säästmisnipp: maksa kõigepealt endale

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Nippe raha säästmiseks on mitmeid. Laenukool on aastate jooksul tutvustanud erinevaid võtteid ning täna laiendame oma arsenali veelgi. Vahest oled kuulnud meetodist "maksa kõigepealt endale"? Maailmas üha enam populaarsust koguv nipp on ideepoolest lihtne, samas harjumist vajav praktika. Kui aga süsteem juba toimib, tõuseb sellest ainult kasu.

Endale maksmist tuleks käsitleda kui kõige tähtsamat ja vältimatut arvet, mis peab iga kuu alguses olema makstud enne, kui hakkad tasuma teisi kohustusi. Seega alusta summa määramisest. Kuigi igaüks meist sooviks kuu alguses kopsaka tasu saada, jää realistlikuks. Arvesta ka oma teiste kohustustega, kuid samas, ära jää ka liiga tagasihoidlikuks. Kaalud näiteks igakuiseks summaks 20 eurot? Aga miks mitte 30? Või hoopis 50?

Inimesed on tegelikult väga kiiresti kohanevad, ka oma isiklike rahaasjade tasandil, kui ainult tahtmist on. Esimesed kuud soovitame proovida summaga, mis on sammuke Sinu mugavustsoonist väljas. Sinu suhtumine oma kuludesse muutub võrdlemisi kärmelt. Sa hakkad teatud kuluridadele alternatiive otsima ja võib-olla isegi loobud mõnest väljaminekust. Mõnikord on uskumatu, kui palju selgema pildi saab oma isiklikust eelarvest, kui teatud summa pole pangakontol enam kättesaadav.

Siinkohal mainiksimegi ära, et antud meetod töötab enamasti siis, kui endale maksmine toimub automaatselt. Seega organiseeri igakuine püsimaksekorraldus teisele tava-, säästmis- või investeerimiskontole. Nii on planeeritud summa nö silma alt ära rahus oma eesmärki teenimas. Peamine, et see summa poleks igapäevaselt kergesti ligipääsetav.

Kindlasti tasuks ka natuke pikemalt ette mõelda, mida kõrvale pandud summaga teha. Niisama koguda pole tänapäeva majanduskeskkonnas enam mõtet. Raha võiks olla vähemalt mingi väikese protsendiga hoiustatud. Julgemad kasutavad seda raha investeerimiseks, et kindlustada endale tulevikus passiivne sissetulek või tugev seljatagune. Siinkohal pea kindlasti nõu ka spetsialistiga. Automaatselt igakuiselt investeerides võib valvsus turu muutuste osas kaduda. Siinkohal oleks hea, kui keegi aitaks Sinu rahal silma peal hoida.

Viimasena on oluline märkida, et Sa ei unustaks endale tehtava makse suurust korrigeerida siis, kui peaksid saama tasuvama ametipositsiooni või kui Sul peaks tekkima lisasissetulek. Inimesed kipuvad oma kulutusi viima korrelatsiooni oma sissetulekuga. Meie rahaväärtuse tunnetus baseerub kahel komponendil: kui kaua kulub teatud summa teenimiseks ja kui keeruline on teatud summat teenida. Seetõttu kipumegi pärast sissetuleku suurenemist ka rohkem kulutama. Kui aga seda lisaraha on kontol natuke vähem, siis jäävad ka kulud kergemini kontrolli alla.

Edukat säästmist!

Allikas:  TF Bank
Märksõnad: ,

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll