Mirje
20.03.2005 20:40 |
Käsundusleping
Kas keegi saaks anda nõu, kust oleks võimalik leida käsunduslepingu näidist (tasuta), et saada aimu, mis seal kirjas peab olema. Firma pakub FIE-le tööd, ent töövõtulepingu asemel soovib käsunduslepingut, mille FIE peaks ise koostama ... Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Riin Pajula, Arvestusabi OÜ konsultant
23.03.2005 10:04 |
Re: Käsundusleping
Lepingu blankett või näidis ei kaitse Teid ega reguleeri Teie ja tööandja õigusi, kohustusi ega muid konkreetse teievahelise lepingu tingimusi. Kui tööandja ei oska või ei soovi lepingu koostamises osaleda, ei jäägi muud üle, kui tuleb Teil lasta leping koostada. Lepingu koostamise kulud võiksite tööandjaga kahepeale kanda. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
A.G.
25.03.2005 10:58 |
Kuna käsundusleping oli uus asi minu jaoks, siis sain kõvasti petta. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
sirje
20.04.2005 23:15 |
Misa asi on käsundusleping? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Karin
26.04.2005 01:04 |
Käsunduslepingust räägivad Võlaõigusseaduse §§ 619-634 (www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=835261 ) Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
longero
05.05.2005 17:07 |
käsunduslepingu saab aadressilt: www.minufirma.ee/lumberman/Lepingud/lepingud.htm Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
ann
17.05.2005 09:36 |
tasuta lepingunäidised: www.aktiva.ee/26610y/z0zARTICLEy240719.html
Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Marion
10.05.2006 07:54 |
Kas käsunduslepingut on võimalik sõlmida ettevõttel eraisikuga (kes sellisel juhul maksab sotisaalmaksu ja tulumaksu?)? Teise OÜ-ga (kas sellises juhul toimub tasumine arve alusel? ja maksud
maksab töötaja eest arve esitaja?)?
Tänud info eest ette! Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Ilse
10.05.2006 11:11 |
kui teete käsunduslepingu eraisikuga, siis sotsmaksu jmt maksate ikka Teie nagu mistahes töötasu pealt ja peate ka inimese tasult tulumaksu kinni, samuti nagu töövõtulepingu korral. Teine asi on, kui eraisik on FIE ehk füüsilisest isikust ettevõtja, siis maksate talle vaid tasu ja maksud maksab tema ise järgmisel aastal oma tulude pealt. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Riina
06.07.2006 11:03 |
Kui on võetud tööle inimene käsunduslepinguga , siis kas puhkusetasu on õigus saada või mitte, lepingus ei ole puhkuse kohta sõnagi. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Laura
06.07.2006 14:13 |
kui lepingus kirja ei ole siis seaduse alusel õigus puhkusele pole Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Ilse
06.07.2006 16:50 |
Käsundusleping ei allu tööseadusandlusele, see on võlaõiguslik leping ja seega ei kehti selle kohta ka puhkuseseadus. Aga pikemaajalise käsunduslepingu puhul võib kokku leppida ka puhkamiseks aja kas koos mingi tasuga sel ajal ka või ilma. Võib, aga ei pea. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Pille
15.07.2006 15:20 |
Kas käsunduslepinguga tööl olles saab haigusrahad,kui haiguslehel olen või ei? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Pillele
15.07.2006 15:55 |
Kui käsundiandja on teid haigekassas kindlustanud siis saate ka haigushüvitist. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Riina
17.07.2006 11:26 |
Kui käsunduslepingusse lisada punktid puhkuse kohta (mitu päeva ja tasu), siis kas puhkusepäevade ja -tasu arvestus käib samamoodi nagu töölepingu puhul, või vastavalt osapoolte kokkuleppele? Kas võib käsunduslepingusse puhkusega seotud punktid üldse lisada või on mõtekas sõlmida isikuga tööleping? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Riinale
17.07.2006 11:52 |
Kas käsundusleping VÕI tööleping - kõik oleneb töösisust.
Käsunduslepingust räägib VÕS alates § 619.
Kõike võib lepingus kokkuleppida ka puhkust ja selle tasu arvestamist.
-------------------------------
Keerulisem on vahet teha töölepingu ja käsunduslepingu vahel, sest mõlemal juhul tehakse tööd protsessina. Võlaõigusseaduse järgi kohustub käsundisaaja osutama käsundiandjale teenuseid ehk täitma käsundi. Käsundiandja aga peab maksma talle selle eest tasu, kui selles on kokku lepitud. Käsund on otsekui volitus tegutsemiseks mingi eesmärgi saavutamise nimel. Erinevalt töölepingust ei kirjutata käsundisaajale täpselt ette, kuidas ta oma tööd peab tegema.
Käsundisaaja võib ise otsustada, kuidas kõige paremini eesmärgini jõuda. Kuid seejuures peab ta tegutsema käsundiandjale lojaalselt ja vajaliku hoolsusega ning ära hoidma käsundiandja vara kahjustamise. Lepingus võib kokku leppida, et tasu makstakse teatud ajavahemiku järel (näiteks kord kuus) või pärast käsundi täitmist.
Kui inimesega on küll sõlmitud töövõtu- või käsundusleping, kuid tal tuleb tööd teha tellija või käsundiandja juhtimise ja kontrolli all, siis on sisuliselt tegemist töölepingulise suhtega. Sel juhul võib töötaja vaidlustada lepingu olemuse, nõudes oma töösuhte tunnistamist töölepinguliseks suhteks.
www.rmp.ee/too/jurist/3262 Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Ilse
17.07.2006 13:36 |
Kui käsunduslepingusse panna sisse puhkuse osa, siis siiski peaks olema ka kirjas, millise summa ta selle aja eest saab - kui saab. Käsunduslepingule ei kohaldu ükski tööseadus, seega ei ole alust võtta aluseks puhkusetasu maksmise korda. Muidugi ei ole keelatud, aga see peaks olema kokku lepitud, mitte vaikimisi ei saa võtta.
Aga jah, mis leping parem on - nagu on eelmises kommentaaris, mõelge täpselt läbi, mis lepinguga Teil SISULISELT tegemist on. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Andres
14.01.2007 10:46 |
Kas koolis võib pedagoogiga sõlmida käsunduslepingut? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Peeter
20.04.2007 11:10 |
Tere.
Sooviks natukene käsunduslepingu teemat veel edasi arendada. Kas ettevõtte juht näiteks võib käsundisaajat lähetusse saata? Päevarahaga on asi lihtne, käsindusleping on võlaõiguslik suhe ja sellele ei laiene töölepingu seadus.
Kui töö sisu näiteks näeb ette välismaal käimise, kas siis selline punkt peaks lepingus sees olema, et käsundi saajat võib saata lähetusse ja kompenseerida resikulud (lennukipiletid ja hotellikulud)?
Kõike head ja paluks teie kommentaare!
|
T
20.04.2007 11:47 |
Mõiste lähetus on ainult töölepinguga töötavale isikule ja juhatuse-nõukogu liikmetele. Antud juhul saab küsida, kas tohib hüvitada sõidu ja majutuskulud. Üldjuhul on käsundusleping teenuseleping ja tasu peab sisaldama ka kulusid võetud töö tegemiseks, k.a. sõidud. Erandjuhul saab sõidu lugeda kuluks kui see on vajalik ettevõttele. Hüvitada saab tulumaksuseaduse § 12 lg 3 alusel - teise isiku kasuks tehtud dokumentaalselt tõestatud kulud. Kui välismaal käimine on käsunduslepingu täitmiseks vajalik ja seda tehakse regulaarselt siis ilmselt on ka töö tegijal kasud sees ja § 12 lg 3 ei rakendu.
|
maarja
20.06.2007 12:23 |
tere,
sooviksin teada, kas käsunduslepinguga on või ei ole ette nähtud puhkust? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
vaatleja
20.06.2007 12:37 |
maarja
Täpselt nii(kas on või ei ole) kuidas pooled on lepingus kokkuleppinud. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
avahooldustöötaja
09.07.2007 15:54 |
Kas käsunduslepinguga avahooldustöötajale võib maksta isikliku sõiduauto kasutamise kulusid? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
09.07.2007 16:04 |
Määrus "Isikliku sõiduauto teenistus-, töö- ja ametisõitudeks kasutamise kulude hüvitise maksmise tingimused ja piirmäärad" www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=1051814 ei laiene võlaõigusliku lepinguga töövõtjale/käsundisaajale.
|
Helgi
02.08.2007 00:39 |
Kaks alaealist on tõõle võetud käsunduslepingu alusel.Lepingu objektiks on nn linnas jooksvad remondi ja heakorratõõd.Mõlemad poisid allauvad käsundiandja poolt antavatele juhistele ja tõõ sisuks on tegelikult muruniitmine.Kas alaealisega võib sõlmida käsunduslepingut. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
hiie
27.08.2007 20:28 |
tere.
kui mul on ühe firmaga käsundusleping, siis kas saan ja tohin teise firmaga veel töölepingu sõlmida?
|
vaatleja
27.08.2007 20:59 |
hiie
Jah tohid. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Mari
05.09.2007 09:36 |
Tere !
Kas käsunduslepingus peab olema kirjas ikka brutosumma ? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
vaatleja
05.09.2007 09:45 |
Ei pea. Käsundusleping on võlaõiguslik leping ja seal võivad pooled kokkuleppida milles tahavad ja kuidas tahavad. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
küsija
15.12.2007 21:01 |
Kas käsunduslepingus tohib olla keeld töötamiseks konkureerivas firmas või sellele käsunduslepingu alusel töö tegemiseks? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Tiiu
16.12.2007 00:08 |
Käsunduslepingu alusel osutatakse käsundiandjale mingi teenus käsundisaaja poolt teatud tähtaja jooksul.Üks isik võib osutada samalaadset teenust mitmele firmale või füüsilisele isikule.Töötamise keeldu konkureerivas ettevõttes ei saa rakendada,kuna pole tegemist töölepinguga.
Isegi töölepingus pole võimalik sellist piirangut kehtestada ilma eritasu
maksmata.Selline piirang praktiliselt ei tööta. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
huviline
10.01.2008 13:19 |
Kas on õige, et käsundisaajale ei vormistata tööraamatut ja seoses sellega ei arvestata tööstaazi tähtajatu lepingu puhul?
Lepingu lõpetamisel kas peab olema etteteatamise tähtaeg ja kui, siis kui pikk? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
vaatleja
10.01.2008 13:27 |
Võlaõiguslikule lepingule ei kehti tööseadused loe VÕLAÕIGUSSEADUSt Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
...
19.01.2008 12:53 |
Kas on õige, et käsundisaajale ei vormistata tööraamatut ja seoses sellega ei arvestata tööstaazi tähtajatu lepingu puhul?
Lepingu lõpetamisel kas peab olema etteteatamise tähtaeg ja kui, siis kui pikk?
Äkki keegi selgitab ikkagi. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
?
19.01.2008 12:54 |
Kas selle lepingu puhul tööstaazi üldse ei saagi arvestada??? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
19.01.2008 13:05 |
Abiks: www.rmp.ee/too/toost_puhkusest/5457?HL=t%C3%B6%C3%B6v%C3%B5tuleping Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
19.01.2008 14:13 |
Kas käsundusleping peab olema kirjalik või võib olla kaa suuline. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
19.01.2008 16:03 |
Seadus lubab töövõtu- ja käsunduslepingut sõlmida nii suuliselt kui ka kirjalikult.
Suulise lepingu alusel tasu maksmiseks tuleb firmajuhil vormistada käskkiri.
|
04.02.2008 14:07 |
Kui pikalt peab Käsundisaaja ütlema Käsundiandjale ette lepingu lõpetamisest?? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
vaatleja
04.02.2008 14:18 |
Kui lepingus selles osas midagi kokkulepitud ei ole siis vaata Võlaõigusseadust. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Urmo
18.02.2008 13:24 |
Kui pealkirjaks on "LEPING OSAÜHINGU JUHATUSE LIIKMEGA" ja ei ole kirjas ühtegi viidet ei töölepingule ega käsunduslepingule, siis kuidas ma tean millega tegu on? kirjas on "juhatuse liikme ülesanded", kas sellest saab ta töölepinguks?
Juhatus ja tema esimees ja liikmed. Kellele milline leping on kasulik või mida praktikas enim kasutatakse? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
ets
06.03.2008 11:23 |
Mul selline eriti loll küsimus, aga asi nimelt selles, et minul on sõlmitud konsultatsioonileping ühe mtü-ga kes maksab mulle teenuse eest tasu...kuna mul endal ka spordi mtü, siis nad soovitasid et läbi selle teha see leping...nüüd küsimus selline, kas mina pean siis sots makse jms ise maksma ...või mida see kohustab mind tegema....mina sain alguses nii aru, et selleks me sõlmisingi selle lepingu, et seda maksude maksmist vältida. vabandage väga:) ei tea neist asjadest eriti midagi Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
nips
06.03.2008 12:57 |
käsundus- ja töövõtulepinguga: kui tellija maksab sotsmaksu siis tuleb haiguskindlustus peale, alles kolme kuu möödumisel esimesest laekunud maksest;
tööstaaž arvutatakse pensioni saamisel laekunud sotsmaksude pealt;
kui ise saad netotasu ja oled eraisik- maksab maksud tellija ehk tööandja Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
nips
06.03.2008 13:03 |
lepingunäidised
www.aktiva.ee/10793/Dokumendi-_ja_lepingunaidised.html?Session=3fe1378d417a9ad09eb28f00d384c2e4 Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Rita
06.03.2008 13:21 |
Kui spordi MTÜ esitab arve sinu konsultatsioonide eest sellele teisele MTÜ-le, siis spordi MTÜ saab raha. Spordi MTÜ-st saad saadud summad välja võtta töötasuna ja töötasult tuleb maksta maksud.(kinni pidada tm, kogumispension ja töötus ning maksta sots ja tööandja töötus)
Kui see teine MTÜ aga maksab tasu otse sulle, kui eraisikule miski lepingu alusel, siis lepite kokku brutosummas, millelt peetakse kinni TM ja töötus ning kogumispension ja sots ja töötus 0,3 maksab siis see teine MTÜ.
Seega näiteks, kui bruto oleks 1000.-, siis arvega tehes küsiks mina 1000+33%+0,3%
muidu kaotajaks oled sina.
|
nips
06.03.2008 13:39 |
eraisikuna küsiksin netot!
mida rohkem ühes kuus teed, seda odavamaks 1 tükk läheb,
sest tulumaksuvaba jääb samaks
arvuta läbi, siis näed kuidas hind kõigub Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Rita
06.03.2008 13:54 |
no nüüd ei saanud üldse aru. Mis odavam 1 tk ja mis tulumaksuvaba? Too näide äkki mul lihtsalt kõva pea:) Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
kata
06.03.2008 14:06 |
Loe uuesti Rita vastust.
Tõenäoliselt MTÜ, kellele sa teenust osutad, ei viitsi sinu maksudega jamada. Neile on lihtsam tellida see teenus läbi teise MTÜ (sinu MTÜ), kes neile siis arve esitab. Sellisel juhul maksab osutatud teenuse eest sulle sinu MTÜ, kes ise tasub kõik maksud.
Et kõik klapiks, peab sinu MTÜ esitama arve, mis kataks sulle makstava tasu ja kõik maksukulud (netopalga, tulumaksu, kogumispensioni, töötuskindlustusmaksu ja sotsmaksu).
Millest nips räägib, sellest ei saa mina ka aru. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
kata
06.03.2008 14:07 |
Minu vastus oli siis etsile. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
nips
06.03.2008 14:22 |
netotasu puhul on hind üks ja sama, brutol kõigub:
näiteks ühe konsultatsioonihind- 1000.
teen 4x1000.-=4000.-, arvestad 4000-2250 (ehk tulumaksuvaba; teadmiseks neile kes pole kursis) ja võta maha 1750.- pealt töövõtja maksud 21%+0,6%+2% (töötajal läheb maha 23,6% siin 256.-), saad kätte tulumaksuvaba 2250+(1750-256)=3744.- järelikult 1 loeng netos 3744:4=936
annan 8 konsultatsiooni:
8x1000.-=8000.-
8000-2250=5750 5750-23,6%=4393; 4393+2250=6643 netos, järelikult
1 konsultatsioon 6643:8=830.-
annan 16 konsultatsiooni:
16x1000.-=16000.-
12755 netos, järelikult 12755:16=797.-
tuleb lihtsalt arvutada, et palju ma teen minimaalselt ja mis ta tagasiarvutatuna tuleb ja maksimaalseslt ka;
võibolla mõne puhul pole suurt vahet ja bruto on kindlam vahend, oleneb
mul lihtsalt valusad kogemused 8) Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Kersti
06.03.2008 18:36 |
aga miks sa selle maksuvaba siia sisse tood. Maksuvaba saab ju ainult ühes kohas rakendada ja enamasti ei kasutata seda selliste üksikute teenuste osutamise korral.
Kui lugeda etsi küsimust, siis võib küll eeldada, et ta kasutab maksuvaba mujal.
kui maksuvaba ei kasutata, siis pole vahet 1 või 100 neto ikka sama Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
nips
06.03.2008 19:10 |
sul õige jutt, kuid mõned ainult käsundus- või töövõtulepinguga töötavadki ja elavad sellest
minu jutt rohkem neile, kes ei kasuta maksuvaba mujal ja klikkavad siia (vaata ülalpool) ning kõhklevad, et mis tasu lepingusse panna
sama töötasu vähenemiseloogika kehtib ka ületundide kohta- mida rohkem teed, seda odavamaks nad lähevad- tasub arvutada ette, et kas on ikka mõtet teha ;) Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
mure
09.06.2008 23:10 |
Olen FIE ning tahan inimest tööle võtta. Kas minule kõige kasulikum oleks töötajaga teha käsundusleping?
Ka teine küsimus, et kui teen käsunduslepingu kas ma pean siis töötaja eest maksma makse. (ei piisa sellest kui maksan ainult palka?) Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
09.06.2008 23:32 |
Tundub, et enamus siia kirjutajatest on pärit lollidemaalt. Käsunduslepinguga ei maksta palka vaid teenustasu. Nii nagu pesumajas maksad pesu pesemise eest teenustasu. Kuna pesumaja on ettevõtja ja sina ei ole, siis nõuab tulumaksu seadus, et sinu teenustasult peetakse kinni kõik maksud ja makstakse kõik maksud, nii nagu ükskõik millise kahel jalal kõndiva inimese eest, kes ei ole ettevõtja. Makse ei peeta kinni mitte lepingu nimetuse järgi, vaid selle järgi, kas oled "firma" (OÜ, FIE, MTÜ) või füüsiline isik. Kuna teenustasudele ei saa arvestada puhkust või lähetust, siis tulebki need lepingus eraldi kokku leppida. Puhkusi ja lähetusi makstakse töötajale, aga sina ei ole selle firma töötaja, sest töötaja on AIMULT see, kellel on TÖÖLEPING! Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Riina
10.06.2008 00:04 |
Kui tahad kedagi tööle võtta, kes teeks tööd vastavalt sinu kehtestatud tingimustele (sh. töö tegemise aeg ja koht) siis tuleks ikka teha tööleping.
Kui tahad osta sisse mõnd teenust kellelti, mille puhul on oluline lõpptulemus siis tee võlõiguslik leping.
Kui lepingu teine osapool on eraisik pole maksude koha pealt vahet- ikka tuleb kõik maksud ära maksta Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
mure
10.06.2008 10:24 |
Mis maksud mul siis inimese pealt maksta tuleb kui teen käsunduslepingu?
(mul on tähtis jah lõpptulemus) Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
10.06.2008 11:08 |
FIE kui tööandja www.rmp.ee/fie/kasulikfie/5831 Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
10.06.2008 11:09 |
Kõik need maksud, mis palgaltki maksta tuleb. Loeks ehk maksuseadusi vahelduseks. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Uurin ka
01.07.2008 20:30 |
Millised on põhilised erinevused käsunduslepingu ja konsultatsioonilepingu vahel? Mõlemad on ju võlaõiguslikud lepingud. Millisel juhul eelistada ühte või teist? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Karin
01.07.2008 20:40 |
Konsultasionnileping on käsunduslepingu pealkiri,ehk konkreetselt lahti kirjutatud, millist käsundit leping käsitleb Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Probleem
07.05.2009 21:34 |
Kui ma olen ennast töötuna registreerinud ja firma tahab teha minuga käsunduslepingut,kas siis kaob ära minu töötukindlustus,mida ma saan igakuu!? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Töötu
12.05.2009 15:30 |
Kui ma olen ennast töötuna registreerinud ja firma tahab teha minuga käsunduslepingut,kas siis kaob ära minu töötukindlustus,mida ma saan igakuu!?
Jah, töötuskindlustust sa saada ei tohi enam Töötukassast kui käsunduslepingu sõlmid. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Karin
12.05.2009 22:03 |
Kui teed tööd, siis sa pole ju töötu.Ja töötuskindlustus on ikka ette nähtud töötule Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
tiiu
05.07.2009 19:16 |
kas ja kuidas arvestatakse tekredi raha käsundus lepinguga Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
to tiiu
05.07.2009 19:33 |
Mis asi on tekredi raha? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Muhhv
05.07.2009 19:36 |
no üldidelt, Tiiu, käib see sõna väga ddüma D tähega.
Aga raha arvestatakse eelmisel aastal sots maksuga maksustatud summade alusel ja pole vahet kas see leping oli tööleping või mõni muu! Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Annika
11.02.2010 14:54 |
Kas käsunduslepingut saavad omavahel sõlmida ka eraisikud? Ja kui saavad, siis kuidas ja kas sellisel juhul toimub maksude kinnipidamine/tasumine tasult? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Liisu
11.02.2010 15:55 |
Ikka maksud kah, siis on üks eraisik juba ju tööandja ja temal tööandja kohustused Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
11.02.2010 16:11 |
ei saa. ja makse üks füüsiline isik teise eest ka maksta ei saa. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
nonoo
11.02.2010 16:14 |
Loomulikult võivad pooled olla füüsilised isikud ja makse maksab ka füüsiline isik teise eest www.emta.ee/index.php?id=14331 Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Merilin
26.03.2010 09:36 |
Asusin töölepinguga tööle ja töötsin kodus, kuna fitma on Tallinnas, ja minu elukoht on Tallinnast kugel. Sain miinimum palkka + tulemutöölt. Firma tegeleb telefonimüügipakkumistega. Astapärast soovis tööandja muuta lepingut Käsunduslepinguks. Põhjuseks toodi, et kõigidele kodutöötajatele tehakse selline leping.
Leping on tehtud ühe firmaga, kes annab tööd, maksab palkka tehtud töö eest ja ka osa haigusraha, kui olen haiguslehel olnud.
E-mailil teatas teine firma kodutöötamise lõpetamise tähtaajast. Kirjas on kp. ning kellaaeg, millal asuda firmakontorisse tööle.
Tööandja kasutab ka selle firmanima e-mailil, kes muudatusest teatas
Kas sellisel juhul peaks ka lepingut muutma jälle töölepinguks, sest tööline asub kontorisse tööle ja peaks hakkama saama miinimum palkka + tulemustöö.
On jäänud arusaamatuks, kellele siis üldse töövõttja ( tööline ) allub? Miks ei ole kaitstud töötajaid? Antud suured võimalused firmadele tegutsemiseks.
Riik ju tahab kangesti anda võimalust inimesel kodus töötada. Televisioonis näidatakse Kaugtööst ja ikka tuleb neid juurde.
Mis toimub meie Riigis?
|
Sessika
26.03.2010 09:58 |
(09.06.2008 23:32) kirjutas:
Tundub, et enamus siia kirjutajatest on pärit lollidemaalt. Käsunduslepinguga ei maksta palka vaid teenustasu. Nii nagu pesumajas maksad pesu pesemise eest teenustasu. Kuna pesumaja on ettevõtja ja sina ei ole, siis nõuab tulumaksu seadus, et sinu teenustasult peetakse kinni kõik maksud ja makstakse kõik maksud, nii nagu ükskõik millise kahel jalal kõndiva inimese eest, kes ei ole ettevõtja. Makse ei peeta kinni mitte lepingu nimetuse järgi, vaid selle järgi, kas oled "firma" (OÜ, FIE, MTÜ) või füüsiline isik. Kuna teenustasudele ei saa arvestada puhkust või lähetust, siis tulebki need lepingus eraldi kokku leppida. Puhkusi ja lähetusi makstakse töötajale, aga sina ei ole selle firma töötaja, sest töötaja on AIMULT see, kellel on TÖÖLEPING!
Miks Lollidemaalt?
Inimesel oli aastaaeg tööleping ja tegi kodus tööd. Äkki arvas firma muuta lepingut neile, kes töötavad kodus ja seda sellega, Käsunduslepinguga.
Tööandja käitub töölisega nii, kuidas temal kasulik. Seda on ju Riik paikka pannud seadustega.
Kõik oleme erinevad ja erineva staatusega. Kõik ei pruugi osata arvutit kasutada, kust sellist assaja leida. Ka väga paljudel ei olegi võimalik kasutada arvutit, sest kaugetes maapiirkondades pole võimalusigi. Kui on siis ikkagi takerdub millegi taga.
Selliseljuhul ei maksa ikka arvata, et keegi Lollidemaalt pärit on.
Kui inimene on haritud ja kodukasvatus hea olnud, osatakse väljendada ka sellises kohas viisakalt. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Reelika
26.03.2010 10:14 |
Kui töötaja oli firmasse tööle võetud töölepingu alusel ja hiljem firma muutis Käsunduslepingus. Kui kirjutan lahkumisavalduse, kas on siis töölisel õigus saada lõpparvet? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Muhv
26.03.2010 13:55 |
Peaks ikka omale eelkõige selgeks tegema mis leping on millise sisuga, ega ikka ei ole küll nii, et panen lepingule uue pealkirja ja JOKK
Lepingute põhipunktid, sisuliselt
Töövõtuleping
Suunatud tulemusele
Alluvusvahekorda pole
Riskide eest vastutab töövõtja
Tasuline, alammäära pole
Töövõtja ei pea isiklikult täitma
Kohustuslikke tingimusi seadus ei määra
Üldjuhul tähtajaline, võib olla ka tähtajatu
Käsundusleping
Suunatud käsundiandja kasu saamisele
Alluvusvahekorda pole
Riskide eest vastutab käsundisaaja
Tasuline, kuid võib olla ka tasuta
Käsundisaaja täidab isiklikult, võib kasutada abi
Kohustuslikke tingimusi seadus ei määra
Üldjuhul tähtajaline, võib olla ka tähtajatu
Tööleping
Suunatud protsessile
Alluvusvahekord
Töö riskid tööandjal
Alati tasuline, alampalk määratud riigi poolt
Töötaja täidab isiklikult
Kohustuslikud tingimused seadusega määratud
Üldjuhul tähtajatu Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Aveli
13.04.2010 19:24 |
Kas käsundiandjal on õigus kehtestada käsunduslepingu käsundisaaja poolsel lõpetamisel käsundisaajale konkurentsi pakkumise piirang 3 kuuks alates lepingu lõppemisest? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
13.04.2010 20:59 |
Aveli (13.04.2010 19:24) kirjutas:
Kas käsundiandjal on õigus kehtestada käsunduslepingu käsundisaaja poolsel lõpetamisel käsundisaajale konkurentsi pakkumise piirang 3 kuuks alates lepingu lõppemisest?
Poolte kokkuleppel saab seda kehtestada, kui oled allkirja andnud järelikult oled ka piiranguga nõustunud.
|
julia
04.05.2010 21:28 |
kas käsunduslepinguga jookseb ka tööstaaz?ja kas saab end ka töötuks registreerida peale käsutuslepingu lõpemist?
tänan. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Evi
11.05.2010 17:22 |
Töötuks saab reg.alati sõltumata lepingust kui sinult peetakse kinni ja sinu pealt tasutakse tk. maks.Tööstaaz´i annavad kõik olukorrad/lepingud mille pealt makstakse riigimakse. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
vaatleja
11.05.2010 17:30 |
Tööstaazi all mõeldakse tihti vana TLS kirjas olnud pidevat töötaazi sama tööandja juures mis uues TLS on lihtsalt tööaastad sama tööandja juures.
VÕS lepingule aga TLS ei kehti seega tööstaaz ei jookse. Pensioniõigusliku staaz koguneb aga isikustatud sots.maksu järgi. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Evi
11.05.2010 21:54 |
mida vaatleja! - VÕL lepingu järgi saadud tasudelt makstakse riigimaksud s.h ka sotsmaks ning see deklareetitakse seega annab pen.õiguslikku staazi. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
vaatleja
11.05.2010 22:10 |
to Evi
Mida ... loe mida mina rääkisin ja millest sina ja siis põrka edasi.
Vaks vahe on mida mõeldakse tööstaazi all! Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Evi
12.05.2010 05:17 |
Nii ma arusaingi. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
karmel
13.08.2010 15:56 |
Kuidas on võimalik sõlmida tasuta käsundusleping.Kas see on üldse võimalik? Kui inimene soovib lähtuvalt SA majanduslikust hetkeolukorrast pakkuda teenust vabatahtlikult (heategevuse korras) Kuid samas vajab lepingut. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
vaatleja
13.08.2010 18:18 |
karmel (13.08.2010 15:56) kirjutas:
Kuidas on võimalik sõlmida tasuta käsundusleping.Kas see on üldse võimalik? Kui inimene soovib lähtuvalt SA majanduslikust hetkeolukorrast pakkuda teenust vabatahtlikult (heategevuse korras) Kuid samas vajab lepingut.
on võimalik
|
ilia
24.02.2011 01:31 |
Kuidas on võimalik lõpetada käsunduslepingut käsunndaja soovil Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|