kairi
27.02.2006 10:24 |
töötamine nädalavahetustel
Mul on selline probleem: Töötan summeeritud tööajaga vastavalt tööandja poolt ette antud graafikule. Väga sageli tulevad ette olukorrad, kus pean olema tööl ka laupäeval ja pühapäeval. Varem ei olnud see probleem nüüd aga küll. Nimelt kasvatan ma 3 aastast last ja mul ei ole teda enam nädalavahetustel kellegi juurde hoiule viia. Lugesin seadusest välja, et vanemat, kes kasvatab alla 12 aastast last, saab tööle sundida puhkepäeviti vaid tema nõusolekul.Rääkisin sellest tööandjaga, mispeale öeldi mulle, et nemad seda võimaldada ei saa ja tegelikult ei olegi neil selleks sundust, lihtsalt mina ise olevat millestki valesti aru saanud. Kuidas asjalood teglikult on? Kas oskaks keegi aidata? Kuidas peaksin ma sellises situatsioonis toimima? - Märtsi graafiku järgi pean juba esimesel nädalavahetusel tööle minema, aga kuna pean ka last hoidma, ei ole see võimalik. Kas võin jätta lihtsalt tööle minemata ja mis saab siis edasi?
Teine probleem: jaanuari eest maksti mulle miskipärast 12 tunni eest rohkem (kahtlustan, et tegu oli "näpukaga" kuna viibisin jaanuaris ka 12 päeva haiguslehel). Nüüd väidetakse, et olen sunnitud need tunnid tagi töötama. Paraku on meil aga summeeritud tööaeg, mis tähendab, et jaanuari tunnitasu oli tunduvalt väiksem. Teatasin tööandjale, et ei ole sellise lahendusega nõus ja kui on probleemid, siis võtku valesti väljamakstud raha minu järgmisest palgast maha. Vastati, et selline lahendus ei ole neile sobiv ja tasaarveldus teostamiseks olen sunnitud tegema ületunde (aga ületunnitasu on ju veelgi suurem kui jaanuari tunnitas). Mulle näib, et see ei ole õige. Tööandja väidab, et tal on õigus sedasi teha kolme kuu jooksul ja, et kui mulle ei meeldi, siis mingu ma üldse minema. Kas peaksin laskma enesega nii käituda või on olemas ka mõni muu tee? Palun aidake! Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
Jaak
27.02.2006 20:48 |
Re: töötamine nädalavahetustel
www.rmp.ee/too/too_puhkeaeg/656/#g656
(4) Isikut, kes kasvatab alla 12-aastast või puudega last või hooldab täielikult töövõimetut isikut, võib käesoleva paragrahvi lõikes 2 ettenähtud juhul puhkepäeval tööle rakendada üksnes tema nõusolekul.
Ilmselt olete kuulnud sellest §-ist. Mõiste puhkepäev ei tähenda laupäeva, pühapäeva vaid neid päevi, mis on töötajale ette nähtud vatavalt tööajakorraldusele. See paragrahv on mõeldud juhuks kui tööandjal on tekkinud erakorraline vajadus graafikus näidatud puhkepäeva ajal töötaja tööle kutsuda.
Antud juhul aga tööandja ju ei sunni teid graafikujärgsel puhkepäeval tööle minema.
Kui palgast 3 kuu jooksul kinni ei peeta, siis hiljem enam tööandja seda raha nõuda ei saa.
www.rmp.ee/too/palgaseadus/549/#g549
§ 37. Töötajale ekslikult väljamakstud summade tagasinõudmine
(1) Kui tööandja on töötajale arvutusvea tõttu maksnud palka või hüvitust ettenähtust rohkem, on tal õigus rohkem makstud summad töötajalt kinni pidada kolme kuu jooksul, arvates nende maksmise või töötaja pangakontole ülekandmise päevast, kui töötaja ei vaidle nende kinnipidamise aluse või suuruse vastu.
Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
ilse
28.02.2006 09:48 |
olukord on Teil raske tõesti. Arvan samamoodi asja kohta nagu Jaak kirjutas, mis tähendab, et kui Te tööle ei lähe, ähvardab Teid distsiplinaarkaristus.
Teine pool on jama. Tegelikult peaks ikka tööandja tasaarvestuse tegema, sest nagu ka ise ütlete, eri kuude tunnitasu on ju erinev. Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|
tERe
09.12.2011 00:22 |
Kas keegi oskab aidata!? Nimelt, tööandja on teinud töögraafiku kus pean töötama ühes kuus nagu näiteks jaanuar 4 nädalavahetust. Töövestlusel sai sellest räägitud ja kokkulepe jäi nii, et vähemalt 2 nv.-st on vaba. Seda aga pole kahjuks 5 kuu jooksul juhtunud. Kas see on sedausega lubatud? Tsiteeri | Ebasobiv postitus
|