Birma – avastamata maa

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Aasia kaguosa on turistide seas hinnatud turismipiirkond. Seal on soe kliima, mõnusad rannad, palju vaatamisväärsusi, odavad hinnad, sõbralikud teenindajad jne. Seetõttu külastavad piirkonda miljonid turistid. Ometi asub seal ka riik, mis on massturismist veel puutumata. See riik on Birma (ametlikult Myanmar).

Birmas on olemas samad plussid, mille pärast külastavad turistid naaberriike ning lisaks veel – turistide vähesus. Haruldaste vaatamisväärsuste juures ei sähvi jaapanlaste välklambid ja ei kosta itaallaste kisa, vaatamisväärsustega saab saab tutvuda rahulikult ja ilma trügimata. Turistide vähesuse põhjuseks on eelkõige napid teadmised selle erakordselt huvitava maa kohta. Oma osa on selles kindlasti ka Birma poliitikal. Riigis valitsev sõjaväeline diktatuur on muutnud näiteks riiki sisenemise ebamugavaks.

Riiki sisenemiseks viisa saamine ei ole nii lihtne kui näiteks naaberriiki Taisse ning turistide liikumisele on seatud mõningad piirangud. Kõik takistused teevad Birmas omal käel seiklemise tülikaks, kuid reisidel, mida korraldavad reisibürood jäävad mingisugused probleemid turistidele märkamatuks.

Birmas on vaadata palju. Eelkõige on riik tuntud oma tuhandete budistlike templite ja stuupade poolest. Budismil on Birma ühiskonnas tugev mõju ning sealsed templid on erakordselt kaunid.

Budistide jaoks on üks olulisemaid paiku Yangonis asuv Shwedagon. Sealses kloostris elasid ka Eestist pärit budistlikud mungad Karl Tõnisson (vend Vahindra) ja Friedrich Lustig (vend Ananda). Templeid leidub Birmas mitmel pool, kuid pagoodide poolest on kõige tuntumaks kohaks linn nimega Pagan. Selles kunagise kuningriigi pealinnas asuvad suhteliselt väikesel territooriumil tuhanded pagoodid ja stuupad.

Lisaks paljudele ajaloolistele ja arhitektuurilistele vaatamisväärsustele on Birmas ka kaunis loodus. Riik on suur ja seal leidub kõrgeid mägesid, ekvatoriaalset vihmametsa, maalilisi järvi ja sadu kilomeetreid ülerahvastamata liivarandu. Birma kesk- ja lõunaosas on õhutemperatuur aastaringselt 25-32°. Džunglites võib kohata tiigreid, leoparde, ninasarvikuid, elevante jne.

Kõige sügavama mulje eelnevale lisaks jätavad aga Birma inimesed. Lisaks Kagu-Aasia tavapärasele sõbralikkusele ja naeratustele on birmalased lihtsad ja loomulikud.

Birmalased ei ürita turistile iga hinna eest midagi pähe määrida või lihtsalt niisama raha lunida ja isegi taksojuhid on inimlikud.

Mõnus on kolada Birma turgudel ja vaadata reaalset elu. Need pole kohad, kus turistidele ainult suveniire pakutakse, vaid kohalikud müüjad kauplevad kohalike ostjatega. Kõike ei ole muudetud show\’ks ja kõik ei ole müügiks. Erinevalt mõnest naaberriigist saab õhtul rahulikult mööda tänavaid jalutada, ilma et igal nurgal ei pakuks ennast mõni alaealine tüdruk või meigitud transvestiit.

Loomulikult puudub sõjaväelise diktatuuri tingimustes ka tänavakuritegevus. Väga meeldiva mulje jätavad Birmas hinnad, nii odavaid kohti on maailmas vähe.

Birma on ideaalseks sihtkohaks inimestele, kes huvituvad kultuurist ja oskavad nautida rahu. Need, kes peavad oluliseks tormakat ööelu ei pea hakkama Bangkokist Yangoni lendama. Birma kuulub maade hulka, kus tasub ära käia enne, kui massiturism sinna jõuab.

Lihtsa ja mugava võimaluse Birma külastamiseks võib leida SIIT…

Rohkem pilte Birmast võib leida SIIT…

Allikas:  gomaailm.ee

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll