Deklaratsioonid tuleb esitada õigeaegselt

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Maksu- ja tolliamet tuletab meelde, et käibedeklaratsioonide (KMD) esitamise tähtaeg on iga kuu 20. kuupäev ning tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooni (TSD) esitamise tähtaeg iga kuu 10. kuupäev.
 
Teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialist Hannes Udde tuletab meelde, et kuigi on suvi ja puhkuste aeg, siis ei tohiks ära unustada deklaratsioonide õigeaegset esitamist maksu- ja tolliametile. "Paraku näitavad varasemad aastad, et suvi on aeg, kui inimesed kipuvad deklaratsioonide esitamise unustama. Kui see juhtub, siis tihti ununeb ka maksusumma tasumata, mis toob kaasa maksumaksjale täiendavad kulutused intresside näol," lausus Hannes Udde. "Juba mitu aastat oleme saatnud hilinejatele meeldetuletusi e-posti teel. Erilise tähelepanu alla oleme võtnud uued, äsja registreeritud käibemaksukohustuslased, kellel on kohustus igal juhul esitada nii KMD kui ka TSD," lisas Udde.
 
Eelnevate aastatega võrdlus näitab pidevat hilinejate arvu vähenemist. Kui 2009. aastal oli KMD esitamisega hilinejaid 13% kõigist kohustuslastest ja TSD puhul 17%, siis tänavu on nii KMD kui TSD esitamisega hilinejaid 9%. Õigeaegselt esitatud deklaratsioonide kasvu taga on nii maksumaksjate õiguskuulekuse kasv kui ka maksu- ja tolliameti pidev meeldetuletus ning kohene töö mitteesitajatega.
 
Kokku on Eestis registreeritud üle 70 000 käibemaksukohustuslase, kellel on kohustus esitada nii KMD kui ka TSD. Tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooni peavad aga esitama lisaks käibemaksukohustuslastele ka isikud, kes teevad väljamakseid, mis lähevad maksustamisele tulu- ja sotsiaalmaksuga.
 
Elektroonselt esitatakse maksu- ja tolliametile 99% kõigist käibedeklaratsioonidest ning 98,6% tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonidest.

Abi elektroonsel deklareerimisel saab ameti infotelefonilt 880 0815.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll