2012. a muudatused vormi TSD lisa 7 ja vormi INF 11 täitmisel

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Vorm TSD lisa 7

Alates 1. jaanuarist 2011 võivad füüsilised isikud asutada äriseadustiku järgi osaühingu osakapitaliga kuni 25 000 eurot ilma sissemakset tegemata. Sellisel juhul on tegemist niinimetatud nõuetepõhiselt asutatud osaühinguga.

Kuni sissemakse täieliku tasumiseni ei või osaühing suurendada ega vähendada osakapitali ega maksta osanikele dividende. Nõuetepõhiselt asutatud äriühingu puhul lubab aga äriseadustik osaühingu sissemakse nõuet tasaarvestada osaniku nõudega saada osaühingust kasumit. Sellisel juhul on kasumi jaotamise otsuses ette nähtud kasumi kasutamine sissemakse tasumiseks.

Maksustamise seisukohast tähendab see, et osanike puhul, kes kasutavad kasumit osaühingusse sissemakse tegemiseks, tuleb kasumi jaotamise otsusega jaotatud kasumi summa maksustada TuMS § 50 lg 1 järgi ja deklareerida vormi TSD lisas 7 real 7.

Alles pärast seda on võimalik kajastada osaniku poolt kasumi arvelt tehtud sissemakse vorm TSD lisa 7 tabel 1 real 1 ja teha osanikule TuMS § 50 lg 2 tähenduses omakapitalist sissemaksete ulatuses maksuvabalt väljamakseid.

Vormil INF 11 on lahendatud kaks vabastusmeetodi rakendamisega seotud probleemi

Lahendatud on küsimus, millist väljamakse liiki tabeli 1 veerus 6 kasutada, kui vabastusmeetodit soovib kasutada Eesti äriühing, mis jaotab oma püsivale tegevuskohale (PTK) välisriigis omistatud kasumit.

Selliseks väljamakse liigiks on PTK. Kuna selline väljamakse liik ei tulene OECD mudellepingu artiklist, siis selle väljamakse liigil kood puudub. See, et püsivale tegevuskohale omistatud kasum sai endale liigi PTK, ei muuda PTK deklareerimise tingimusi.

PTK puhul on tabeli 1 täitmine sarnane saadud dividendide täitmisega, kus tuleb vahet teha, kas äriühing teeb väljamakse lepinguriigis või Šveitsi Konföderatsioonis asuvale püsivale tegevuskohale omistatud kasumi arvelt või mitte.

Arvestada tuleb sellega, et välisriigis on püsivale tegevuskohale omistatud kasum maksustatud ja tabeli 1 täitmisel näidatakse välisriigis kasumilt tasumisele kuuluv tulumaks veerus 11, veerus 9 näidatakse püsivale tegevuskohale omistatud maksustatud kasumi summa, see tähendab kasum pärast maksustamist.

Lahendatud on ka siirdehinna topeltmaksustamise probleem.

Vormil INF 11 täidab tehingu osapool, kes kasutab siirdehinna (SH) topeltmaksustamise vältimise õigust, tabeli 1 veerus 6 väljamakse liigi SH. Samal põhjusel nagu PTK puhul, puudub ka SH-l väljamakse kood.

Tehingu osapool, kes täidab tabelis 1 SH, kajastab veerus 9 tehingu brutosumma, see on summa koos kinnipeetud või tasutud tulumaksuga. Veerus 10 näidatakse tulumaksu summa, mis sellelt tehingult on kinni peetud või tasutud.

Veeru 10 täitmisel on erand, kui siirdehinnalt maksis tulumaksu Eesti resident. Sellisel juhul saab tehingu osapool kasutada vabastusmeetodit ainult juhul, kui Eesti resident on sama summa oma lisa 6 real 10 deklareerinud. Seega Eesti residentide puhul näidatakse tabeli 1 veerus 8 kuu ja aasta, millal tehing lisal 6 deklareeriti. 

Kui siirdehinna tehingult tasus tulumaksu mitteresident, siis täidetakse tabel 1 välisriigi maksumaksja või maksuhalduri tõendi alusel nagu kõigi välisriigist saadud tulude puhul.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll