Kohaliku omavalitsuse üksuse volikogu liikmed, valla- või linnavalitsuse liikmed, osavalla- või linnaosavanemad ja erisoodustus

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Avaliku teenistuse seaduse § 2 lg 3 kohaselt ei käsitleta ametnikena muuhulgas ka kohaliku omavalitsuse üksuse volikogu liikmeid, valla- või linnavalitsuse liikmeid ja osavalla- või linnaosavanemaid.

Tulumaksuseaduse § 13 lg 1 sätestab, et ametnik TuMS tähenduses on ka ATS § 2 lõikes 3 nimetatud isik. TuMS § 48 lg 3 tuleneb, et töötajaks erisoodustuse saajana on ka ametnik (§ 13 lõige 1). Seega võrdsustatakse ATS § 2 lg 3 nimetatud isikud ametnikega TuMS § 13 lg 1 ja § 48 lg 3 mõistes. 

Teenistuslähetus 

Kohaliku omavalitsuse üksuse volikogu liikmetele, valla- või linnavalitsuse liikmetele, osavalla- või linnaosavanematele (edasipidi ametnikud) rakendub teenistuslähetusega seotud kulude hüvitiste ja välislähetuse päevaraha maksmisel TuMS § 13 lg 3 punkt 1 ja Vabariigi Valitsuse 19.12.2012 määrus nr 112 "Ametniku teenistuslähetusse saatmise, lähetuskulude hüvitamise ning päevaraha maksmise tingimused ja kord ning päevaraha määr." Ametniku teenistuslähetusse saatmisel ja selle vormistamisel tuleb juhinduda eelnimetatud määruses sätestatust. Välislähetuse päevaraha maksuvaba piirmäär on 32 eurot päevas. Üle maksuvaba piirmäära makstud välislähetuse päevaraha maksustatakse erisoodustusena TuMS § 48 lg 1 ja lg 4 punkti 1 alusel. 

Isiklik sõiduauto 

Ametnikele rakendub isikliku sõiduauto kasutamisega teenistusülesannete täimisel seotud hüvitise maksmisel TuMS § 13 lg 3 punkt 2 ja Vabariigi Valitsuse 14.07.2006 määrus nr 164 "Teenistus-, töö või ametiülesannete täitmisel isikliku sõiduauto kasutamise kohta arvestuse pidamise ja hüvitise maksmise kord". Ametniku isikliku sõiduauto kasutamisel teenistusülesannete täitmisel ja arvestuse pidamisel tuleb juhinduda eelnimetatud määruses sätestatust. Isikliku sõiduauto kasutamisega seotud maksuvaba hüvitise piirmäär on arvestuse puudumisel 64 eurot kalendrikuus ja arvestuse pidamisel kuni 256 eurot kalendrikuus. Üle maksuvabade piirmäärade makstud hüvitis maksustatakse erisoodustusena TuMS § 48 lg 1 ja lg 4 punkti 5 alusel. 

Tööandja sõiduauto 

Kui ametnik kasutab kohaliku omavalitsuse omandis või valduses olevat sõiduautot tasuta või soodushinnaga tööandja tegevusega mitteseotud sõitudeks, siis rakendub TuMS § 48 lg 8 ja Rahandusministri 13.01.2011 määrus nr 2 "Erisoodustuse hinna määramise kord". Eelnimetatud määruse §-s 1 on sätestatud tööandja sõiduauto kasutamise üle arvestuse pidamise kord. Kui tööandja sõiduauto kasutamise üle arvestust ei peeta ja ametnik kasutab sõiduautot tööandja tegevusega mittesoetud sõitudeks, siis on erisoodustuse hind 256 eurot kuus, mis maksustatakse tulu- ja sotsiaalmaksuga. 

Muud erisoodustused 

Kui ametnikud saavad TuMS § 48 mõistes erisoodustusi, siis kuuluvad antud hüved maksustamisele TuMS § 48 alusel sarnaselt teiste TuMS § 48 lg 3 ja 6 nimetatud isikutega. 

Deklareerimine 

Ametnikele antud erisoodustused kuuluvad deklareerimisele vorm TSD lisal 4.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll