Eelseisvate maksureformide mõju ettevõtetele

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Aasta 2018 toob Eestis ja Lätis kaasa olulised maksureformid, mis mõjutavad igas suuruses ettevõtteid. Läti kehtestab 0% maksumäära reinvesteeritud kasumile, Eesti langetab regulaarsete kasumijaotiste tulumaksumäära ning rakendatakse ka muid meetmeid iga Balti riigi konkurentsivõime tõstmiseks. Eelseisvate maksumuudatuste paremaks mõistmiseks on LEADELL advokaadibürood koostanud võrdleva ülevaate kõige olulisematest muudatustest.

Reinvesteeritud kasumi maks

Üks põhilisi muudatusi Lätis, mis jõustub 1. jaanuaril 2018, on äriühingu 0%-line tulumaksumäär reinvesteeritud kasumile. Sellise maksureformi põhieesmärk on motiveerida äriühinguid investeerima oma ettevõtte kasvu. See peaks edendama kapitaliseerimist ja soodustama vahendite kogumist ettevõtte edasiarendamiseks. Eeldatakse, et 0%-line maksumäär meelitab ligi rohkem välisinvesteeringuid, sest suurendab investeerimisperioodil käivet märkimisväärselt.

Eestis see süsteem juba toimib. Leedus on kaalumisel sarnased algatused, kuid konkreetseid otsuseid ei ole veel tehtud. Käesoleval ajal kehtib Leedus tavapärane 15% tulumaksumäär ka reinvesteeritud kasumile. Rõhutamist vajavad teatud diferentseeritud maksumäärad Leedus – äriühingud, mille keskmine töötajate arv jääb alla 10 ning mille tulu maksuperioodil ei ületa 300 000 eurot, maksustatakse tavaliselt 5%-lise määraga. Sama, 5%-line maksumäär kohaldub põllumajandusettevõtetele.

Veelgi enam, Leedus kehtib ka osaline erand, mis tähendab, et Leedu äriühingule välja makstud dividendid kas Leedu või ka välisettevõttelt, kus Leedu äriühing saab dividende järjepidevalt (vähemalt viimase 12 kuu jooksul, sh dividendide jaotamise aeg) ja omab enam kui 10% hääleõigusega aktsiatest (intressidest), üldjuhul ei kuulu tulumaksuga maksustamisele.

Uue tulumaksu süsteemiga kaasneb Lätis ka uus, ühe kalendrikuu pikkune maksuperiood sarnaselt Eestis kehtivale süsteemile. Leedus on maksuperioodiks üks majandusaasta. Lisaks kehtib igas Balti riigis erinev koefitsient, mille alusel maksubaasi arvestatakse: 0,85 Eestis, 0,80 Lätis ja 0,86 Leedus.

Eesti Läti Leedu
Reinvesteeritud kasumi tulumaksumäär 0% 0% 15%
Maksuperiood 1 kalendrikuu 1 kalendrikuu 1 majandusaasta
Koefitsient, millega jagatakse maksuobjekti puhul maksustatav summa 0,86 0,86 0,85

Kasumi jaotamine

Maksuregulatsioonide muudatused hakkavad Eestis ja Lätis kehtima ka juhul, kui äriühing otsustab oma kasumit mitte tagasi ettevõttesse investeerida, vaid pigem osanikele dividende maksta. Lätis tõstetakse maksumäära 15%-lt 20%-le, kuid Eestis vastupidi – kohaldub regulaarsetele (summad, mis on madalamad või võrdsed eelmise kolme aasta keskmise jaotatud kasumiga) kasumijaotistele madalam ehk 14%-line tulumaksumäär. Kasumijaotisi, mis ületavad regulaarset kasumit, maksustatakse jätkuvalt senise 20%-lise määraga. Leedus kehtib kasumijaotistele üldine 15%-line maksumäär.

Regulaarsete kasumijaotiste maksumäära alandamine Eestis on märkimisväärne samm. Seadusemuudatused peaksid motiveerima ettevõtjaid jaotama eelnevate maksustamisperioodide jaotamata jäänud kasumit ja hoidma ka tulevastel perioodidel kasumi jaotamist aktiivsena. Muudatuse tulemusena on äriühingutel kasulikum jaotada kasumit läbi aastate võimalikult stabiilselt, kuna sellisel juhul on tulumaksukohustus märkimisväärselt väiksem.

See peaks suurendama ka Eesti konkurentsivõimet võrreldes teiste Balti riikidega ning investorite silmis atraktiivsemaks muutma.

Samasugune mudel rakendub Lätis 1. jaanuaril 2018 jõustuvate seadusemuudatustega. Leedus selline süsteem juba toimib. Muudatuste eesmärk on takistada kasumi varjatud väljavõtmist äriühingutest. Varasemalt maksid ettevõtted emaühingule kasumit tulumaksuvabalt, nimetades seda laenuks. Praktikas tähendab see, et laen antakse erakordselt pikaks perioodiks või pikendatakse korduvalt tagasimakse tähtaega. Reaalset intressi tasutakse laenult harva, pigem lisatakse intress laenusummale.

  Eesti Läti Leedu
Maksumäär kasumi jaotamise korral äriühingule 14% *
20% **
20% 15%

* regulaarsele kasumile
*
* regulaarse kasumi ületamisel

Käesolevate seadusemuudatuste rakendamine peaks sellise praktika lõpetama ja tagama, et kasumi väljavõtmise eesmärgil tehtud tehingud maksustatakse tulevikus üldise tulumaksumääraga. Lätis kohaldub sama maksumäär ka juhul, kui kasum jaotatakse füüsilistele isikutele. Teisisõnu kohaldub 20%-line maksumäär ning täiendavat isiklikku tulumaksu ei tule tasuda. Eestis ja Leedus seevastu tuleb tasuda täiendavaid makse. Eestis kohaldub füüsilisele isikule jaotatud ja 14%-lise määraga maksustatud kasumile täiendav 7%-line tulumaks, mille peab kinni dividende välja maksev äriühing.

  Eesti Läti Leedu
Maksumäär kasumi jaotamise korral füüsilisele isikule 14% + 7% 20% 15% + 15%

Leedus maksustatakse kasum 15%-lise maksumääraga ja füüsilised isikud peavad tasuma täiendavalt 15% tulumaksu. Seega peaks Läti olema füüsilisest isikust osanike jaoks eelisseisus tänu madalamale maksumäärale.

Tagastamatud ja pikaajalised maksustatavad laenud

Vastu võetud maksumuudatused mõjutavad ka seotud ettevõtete vahelist laenuandmist.

Eesti valitsus püüab tagada tulumaksu parema laekumise seeläbi, et maksustab tagastamatud või pikaajalised laenud, mida tütarühing on andnud emaühingule või muule äriühingute ketis ülalpool asuvale äriühingule, samuti n-ö sõsarühingule, ning laenud, mis ületavad selle äriühingu võetud laenude ja tema omakapitali tehtud sissemaksete summa.

Kokkuvõte

  • Läti muutub investoritele atraktiivsemaks, rakendades reinvesteeritud kasumile 0%-lise maksumäära.
  • Eestis kehtib Baltikumi kõige madalam ehk 14%-line tulumaksumäär äriühingu regulaarsetele kasumijaotistele.
  • Lätis ei kohaldu tulumaks füüsilistele isikutele välja makstud kasumijaotistele.
  • Leedu on atraktiivsem väike- ja põllumajandusettevõtetele tänu 5%-le langetatud maksumäärale.
  • Lõpeb kasumi varjatud väljavõtmine seotud ettevõtetele antud pikaajaliste laenude kaudu.

Artikkel on avaldatud uudiskirjas LEADELL Baltic Newsletter 4-2017

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll