Eraisikuna teenuse müügi maksustamine

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Küsimus: Sooviksin teada, kas tohin eraisikuna müüa teenust (tõlketeenus + keelekorrektuur) ilma end ettevõtjaks registreerimata?

Olen vabakutseline (tõlk) ja sooviksin teenust müüa ühele Läti firmale. Nemad on saatnud allkirjastamiseks sellise lepingu, mis vabastab nemad oma riigis makse maksmast (leping + residence certificate application (residentsustõend)). Ehk siis pean ise kõik oma maksud maksma. Siit ka küsimus, mida ma siis õigupoolest maksma pean ja on see üldse võimalik eraisikuna? Sotsiaalkindlustust näiteks ma ei soovi, kas võin siis riigile maksta vaid tulumaksu? Käive jääb kindlasti alla selle 18 000 vms, nii et ka käibemaksu ei pea maksma?

Kas tohin sedasi toimetada regulaarselt, näiteks pool aastat? Kuna ei soovi hetkel OÜ-d ega FIE staatust, siis ei tahaks ettevõtjaks ühe kliendi pärast hakata, samas oleks hea teenida lisaraha, millelt soovin muidugi maksta kõik maksud.

VASTAB MTA spetsialist:

Teenuse osutamisest saadud tulu tuleb deklareerida ettevõtlustuludes ning seda ka juhul, kui Te ei ole äriregistrisse kantud FIE. Lisaks tulumaksule tuleb ettevõtlustulult maksta ka sotsiaalmaksu. Ettevõtlusega seotud mahaarvamisi võib deklareerida ning ettevõtlustulust maha arvata vaid äriregistrisse kantud FIE. Registreerimata ettevõtlusest saadud tulu maksustatakse brutopõhimõttel.

Täiendav küsimus: Kuidas eraisik sotsiaalmaksu maksta saab? Mina lugesin, et eraisikul selline võimalus puudub. Ja kui selline võimalus siiski eksisteerib, kuhu ja kuidas seda sotsiaalmaksu makstakse ja kas siis kehtib mulle ka sotsiaalkindlustus?

VASTAB MTA spetsialist:

Tuludeklaratsiooni E vormi alusel arvutab maksuhaldur ettevõtlustulult makstava tulu- ja sotsiaalmaksu ning väljastab maksuteated ning nende alusel tuleb maksud maksta. Sotsiaalmaks on kohustuslik maks ning puudub õigus valida, kas seda maksta või mitte. Sotsiaalkindlustuskaitse küsimused ei kuulu maksuhalduri pädevusse.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll