Töövõimetuspensionäri sotsiaalmaksust

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Küsimus: kui võtsime tööle osalise tööajaga ja alla miinimumpalgaga töövõimetuspensionäri, kes mujal ei tööta, kas siis peame maksma sotsiaalmaksu makstud tasult või peame maksma 95,70 eurot (toim: 2014 aastal 105.60) ?

Vastab maksu- ja tolliameti spetsialist

Sotsiaalmaksu tööandjapoosel tasumisel pensionärist töötajate eest kehtivad järgmised seadusega sätestatud soodustused:

Puudub sotsiaalmaksu minimaalse kohustuse tasumise nõue (puudutab riikliku pensioni kõikide liikide saajaid), töövõimetuspensioni saajaid puudutav sotsiaalmaksu soodustus. Sotsiaalmaksu minimaalse kohustuse tasumise nõue puudumine: üldjuhul on tööandja kohustatud tasuma sotsiaalmaksu töölepingu alusel töötavale töötajale makstud töötasult, kuid mitte vähem kui sotsiaalmaksu kuumääralt (2013. aastal on sotsiaalmaksu kuumäär 290 eurot, seega on tööandja sotsiaalmaksu minimaalseks kohustuseks 95,7 eurot) (toim: 2014 on arvestuse aluseks olev summa 320 eurot ning minimaalne sotsiaalmaks 105.60). Riikliku pensioni saavate töötajate puhul ei ole tööandjal sellist kohustust – nende töötajate eest makstakse sotsiaalmaksu tegelikult töötasult, isegi kui see on väiksem kui 290 eurot (toim: 2014 väiksem, kui 320 eurot).

Tööandja sotsiaalmaksusoodustus, kui töötaja saab töövõimetuspensioni. Veel üks sotsiaalmaksusoodustus kehtib töövõimetuspensioni puhul, mis on samuti riikliku pensioni liik. Töövõimetuspensioni mõiste seletatakse lahti riikliku pensionikindlustuse seaduse 3. peatükis. Töövõimetuspension määratakse isikule, kes on tunnistatud püsivalt töövõimetuks sotsiaalministri kehtestatud korras töövõime kaotusega 40% ja rohkem ning kellel on olemas nõutav pensionistaaž. Kui püsiv töövõimetus on tekkinud töövigastuse või kutsehaiguse tõttu, määratakse töövõimetuspension sõltumata pensionistaaži nõudest. Tuleb meeles pidada, et isikule, kellel on tunnistatud töövõime kaotus mitte vähem kui 40%, kuid tal ei ole töövõimetuspensioni saamiseks vajalikku pensionistaaži, määratakse mitte töövõimetuspension, vaid muud liiki riiklik pension – rahvapension töövõimetuse alusel, mille puhul tema tööandjale sotsiaalmaksusoodustus ei laiene.

Kui töötaja esitab tööandjale pensionitunnistuse, kus on märgitud, et töötaja saab töövõimetuspensioni ning selle saamise tähtaeg, siis tekib tööandjal õigus saada sotsiaalmaksusoodustust kogu selle perioodi vältel. SMS § 6 lg 1 p 5 ja lg 3 kohaselt maksab riik (Sotsiaalkindlustusameti näol) sotsiaalmaksu äriühingu, mittetulundusühingu, sihtasutuse või füüsilisest isikust ettevõtja töötaja eest, kes saab töövõimetuspensioni. Riik maksab sotsiaalmaksu töövõimetuspensioni saava töötaja eest sotsiaalmaksu kuumääralt ehk 290 eurolt (toim: 2014 aastal 320 eurolt) . Juhul, kui töötaja on tööandja juures töötanud vähem kui kuu või kui töövõimetuspension on talle määratud kuu keskel, siis riik maksab sotsiaalmaksu proportsionaalselt nende päevade arvuga, mille eest tööandjal on õigus saada maksusoodustust. Tänu sellele, et riik maksab töövõimetuspensioni saava töötaja eest sotsiaalmaksu, maksab tööandja sotsiaalmaksu ainult töötasu sellelt osalt, mis ületab riigi poolt makstud sotsiaalmaksu arvutamise aluseks olevat summat.

Sotsiaalmaksusoodustuse saamiseks peab tööandja igal kuul esitama Sotsiaalkindlustusametile taotluse selleks ettenähtud vormis (täpsemalt saab sellest lugeda Sotsiaalkindlustusameti kodulehelt. Pärast taotluse esitamist ja töötajale töötasu maksmist arvestab tööandja oma sotsiaalmaksu kohustuse osa ning deklareerib selle maksudeklaratsiooni vormil TSD. Deklareerimisest loe SIIN.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll