Juhilubade ja riigilõivu erisoodustus

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Küsimus: Ettevõtte juhatuse liige tegi tööülesannete täitmiseks T-kategooria juhiload. Igapäevaelus tal T-kategooria juhilube vaja pole. Kas juhiload peaks arvestama erisoodustusega või mitte? Sama küsimus ARK riigilõivude hüvitamise kohta. ARK-s saab juhatuse liige arve oma nimele. Kas sellelt peaks arvestama erisoodustust? Lisaks veel, et juhatuse liige pole töölepinguga tööle vormistatud.

VASTAB MTA spetsialist:

TuMS § 48 lg 3 käsitleb juhtimis- ja kontrollorani liiget töötajana erisoodustuse saamisel, olenemata sellest milline leping temaga sõlmitud on. Erisoodustusega on tegemist juhul, kui tööandja annab töötajale rahaliselt hinnatavat hüve. Ettevõte peab tõendama, miks juhatuse liikmel on vaja T-kategooria juhilubasid. Juhul, kui see on vajalik juhatuse liikme tegevuseks ja seotud selle ettevõtte ettevõtlusega, siis juhilubade soetamisega seotud kulud on ettevõtlusega seotud kulud ja ka tasutud riigilõiv (TuMS § 12 lg 3). Kui selgub, et T-kategooria juhiload ei ole vajalikud selle ettevõtte jaoks ega seotud tema tegevusega, siis on tegemist erisoodustusega.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll