Soomes töötamine ja FIE sotsiaalmaksukohustus Eestis

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Küsimus: Töötan juba pikalt Soomes ja palgatulu ja maksud makstakse sinna. Olen registreeritud Eestis FIE-na oma kinnisvara haldamiseks. Kas olen kohustatud maksma kvartaalseid avansilisi sotsiaalmakse?

Vastab MTA spetsialist:

EL-s kehtivad sotsiaalkindlustussüsteemide koordineerimisreeglid, mille kohaselt, kui inimene töötab kahes EL liikmesriigis, peab ta ikka olema sotsiaalselt kindlustatud vaid ühes riigis. Isiku suhtes, kes tavaliselt töötab ja on tegev füüsilisest isikust ettevõtjana erinevates liikmesriikides, kohaldatakse selle liikmesriigi õigusakte, kus ta töötab. Ehk Teie puhul peaks kohaldama Soome riigi sotsiaalkindlustus. Kuid selleks, et meil oleks õiguslik alus Teid FIEna Eestis sotsiaalmaksukohustusest vabastamiseks, peate meile esitama Soome Eläketurvakeskuse (ETK, tegeleb pensionikindlustusega) poolt väljastatud tõendi A1 selle kohta, et olete töötajana kindlustatud Soomes. 

Lihtsalt ja arusaadavalt selgitatud eestikeelset lugemist erinevate juhtumite jaoks leiate Soome sotsiaalkindlustusameti (Eläketurvakeskus) kodulehelt.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll