Käsundusleping ja lähetamine

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Küsimus: MTÜ tegeleb messide korraldamistega nii Eestis kui teistes Euroopa Liidu riikides. Projektides osalevad isikud, kel ei ole MTÜga töösuhet. Nende isikutega on sõlmitud käsunduslepingud teatud projektide läbiviimiseks. Kas lähetusega seotud kulude ja päevarahade hüvitamine on erisoodustus? Kui ei ole käsunduslepingut sõlmitud, siis kas päevarahade ja muude lähetuse kulude hüvitamine on erisoodustus?

Vastab MTA spetsialist:

Töölähetusse saab saata ainult tööandja töölepingu seaduse (TLS) tähenduses. Mis on töölähetus ja millised kohustused sellega tööandjale kaasnevad, sh ka välislähetuse päevaraha maksmine, on samuti reguleeritud TLS-ga.

Seega ei ole võimalik saata lähetusse ja maksta päevaraha isikule, kes ei ole töötaja TLS tähenduses. Kui käsunduslepingu või muu võlaõigusliku lepingu alusel teenust osutavale isikule makstakse nn päevaraha, siis on tegemist isiku tuluga millelt tuleb tulumaks kinni pidada. Kui projekti läbiviimiseks oli vajadus katta näiteks isiku sõidukulud vm projekti läbiviimisega seotud kulud ja isik ise maksis nende eest, siis on võimalik kulud hüvitada kuludokumendi alusel vastavalt TuMS § 12 lg 3. Kuludokument peab jääma MTÜ-le ja MTÜ peab tõendama hüvitatud kulu vajalikkust ja seost tema põhikirjaliste eesmärkide täitmiseks. Juhul, kui kulu seost MTÜ põhikirjalise tegevusega seostada ei ole võimalik, siis hüvitatud kulud kuuluvad maksustamisele tulenevalt sellest, kellele need hüvitati.

Soovitame tutvuda artikliga "Selgitused erisoodustuste deklaratsiooni TSD lisa 4 täitmise kohta alates 1. jaanuarist 2012".

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll