Praagi kohta teise liikmesriiki arve esitamine

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Küsimus: firma ostab kaupa Poolast ja deklareerib seda ostu käibedeklaratsioonil kui ühendussisest ostu. Nüüd tuleb välja, et osa kaupa on praak ja Eesti firma esitab reklamatsiooni arve Poola. Kas see arve on koos käibemaksuga või ilma käibemaksuta?

Vastab Eesti maksumaksjate liidu jurist

Sõltuvalt olukorrast võib vastus erineda. Kui lepitakse kokku, et kvaliteedist johtuvalt vähendatakse hinda, siis peaks tarnija tegema allahindluse ning väljastama teile kreeditarve. Sel juhul väheneb ühendusesisese soetuse maksustatav väärtus, sellelt arvutatakse pöördmaks ning mahaarvatav käibemaks. Muudatused tehakse jooksvalt KMD-l.

Kui lepitakse kokku tarnija tekitatud kahju hüvitamises (näiteks olete teinud kulusid kauba parandamiseks ja nõuate nende kulude hüvitamist konkreetse dokumendi alusel), siis kahju hüvitamine ei ole käibemaksu objekt ning käibemaksuarvestust see ei puudutaks. Sel juhul arvutate Eestis tehtud kuludelt sisendkäibemaksu ning tarnijale esitatakse nõude netosummas. Selle variandi puhul on oluline, et kahju summa oleks tõendatud. Kui lepitakse kokku arvestuslik hüvitis, siis on tegemist hinna vähendamisega ning rakendub eelmises lõigus kirjutatu.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll