Ettemaksuarve ja sisendkäibemaks

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Küsimus: firmale esitati ettemaksuarve maikuu lõpus ning firma maksis sellest arvest pool ära ja teise poole maksab alles siis, kui kauba kätte saab. Millal saab firma sellelt arvelt sisendkäibemaksu tagasi küsida? Kas sellest poolest summast võib juba maikuu deklaratsiooniga tagasi küsida või võib alles siis, kui kogu arve on makstud ja kaup ka kätte saadud?

Vastab maksu- ja tolliamti spetsialist

Sisendkäibemaks arvatakse maha selle maksustamisperioodi eest esitataval käibedeklaratsioonil, kui müüjal tekkis maksukohustus (s.t reeglina kauba lähetamine või teenuse osutamine, ka ettemaks) eeldusel, et deklaratsiooni esitamise ajaks on arve kätte saadud. Kauba või teenuse eest osaline tasumine (ettemaks) annab õiguse sisendkäibemaksu mahaarvamiseks makstud summa osas, kuna müüjal tekib sama summa osas maksustatav käive. Seega juhul, kui pool arve summast tasuti maikuus, siis makstud osalt arvestatud käibemaksu võib sisendkäibemaksuna maha arvata maikuu käibedeklaratsioonil.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll