Laenude sissenõudmine ja käibemaks

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Küsimus: ettevõte tegeleb laenude andmisega klientidele. Laenude tagasisaamine on aga tihtilugu problemaatiline ning seetõttu on vaja selle protsessiga ka pidevalt tegelda. Paljudel juhtudel ostame selleks sisse inkassoteenust, mis on loomulikult käibemaksuga maksustatav teenus. Küsimust tekitab aga meie enda poolt tehtav töö laenude sissenõudmiseks ning selle eest kliendilt küsitav tasu. Oleme seda tasu praegu maksustanud käibemaksuga, aga me pole enam väga kindlad, et see nii ka õige on. Laenude sissenõudmisel meie enda poolt ei saaks ju olla tegemist ettevõtluse käigus teenuse osutamisega (vähemalt mitte kliendile). Kuidas oleks korrektne maksukäsitlus käibemaksu osas nimetatud tasu puhul?

Vastab maksu- ja tolliameti spetsialist

Kui tegemist on tõepoolest laenu sissenõudmiseks tehtud kulude hüvitamisega ja tegelikult kliendile mingit täiendavat teenust (lisaks laenu andmise teenusele) ei osutata, siis sellest ei teki käivet ja seda käibemaksuga ei maksustata. Kui te ikkagi osutate kliendile mingi täiendava käibemaksuga maksustatava teenuse (lisaks maksuvabale laenu andmise teenusele) ja võtate tasu selle eest, siis on käibemaksu lisamine teenustasule õigustatud.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll