Kiire maksja hinnasoodustus ja käibemaksu deklareerimine

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Küsimus: ettevõte A osutab teenust ettevõttele B juuli kuus ning väljastab arve 31. juulil summas 300 eurot + km 60 eurot, maksetähtajaga 10. august. Müüja pakub ostjale kiire maksja hinnaalandust juhul, kui ostja tasub arve enne 10. augustit. Ostja (ettevõte B) tasub arve 7. augustil vastavalt kokkulepitule 280 eurot + km 56 eurot. Kas müüja võib deklareerida juulis müügi käibemaksu 60 eurot ning augusti deklaratsioonis vähendada müügi käibemaksu 4 euro võrra?

Vastab maksu- ja tolliameti spetsialist

Kui teenus oli juulis osutatud ja arve kirjutatud täissummale (arvestusega, et ostja tasub täpselt maksetähtajal), siis tuleb nüüd augustis kas esialgne arve annulleerida ja esitada uus arve tegelikult makstud summa kohta või esitada kreeditarve (koos viitega esialgsele arvele) ja näidata sellel kokkulepitud hinnaalandus. Juulis tuleb käibedeklaratsioonis deklareerida maksustatava väärtusena esialgsel arvel näidatud summa ja augusti käibedeklaratsioonis saab maksukohustust ostjale varasema maksmisega seoses antud hinnasoodustuse võrra vähendada.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll