Teenuse osutamine USA firmale ja käibemaksukohustuslasena registreerimise kohustus

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Küsimus: Eestis registreeritud firma, kelle põhitegevus on reklaamiteenuse osutamine väljapoole EL-i, ei ole veel käibemaksukohustuslane. Firmale laekub komisjonitasu USA-s registreeritud firmalt. Kas firma tuleb registreerida käibemaksukohustuslaseks, sest 16 000 EUR on juba ületatud? Ühtegi müüki Eestis ja EL-is ei toimu.

Vastab maksu- ja tolliameti spetsialist

Eesti ettevõtjal ei teki käibemaksukohustuslasena registreerimise kohustust, kui kogu tema maksustatava käibe, sõltumata selle suurusest, moodustab 0% määraga käive ning see nullmääraga käive ei sisalda kauba ühendusesisest käivet ja selliseid teiste Euroopa Liidu liikmesriikide maksukohustuslastele osutatavaid teenuseid, mille käibe tekkimise koht määratakse vastavalt käibemaksuseaduse § 10 lõike 4 punktile 9.

Kui Eesti äriühingu ainsaks käibeks on reklaamiteenuste või vahendamisteenuste (käibemaksuseaduse § 2 lõike 11 tähenduses) osutamine USA firmale ning Eesti ja teiste liikmesriikide isikutele kaupu ei müüda ja teenuseid ei osutata, siis ei teki tal käibemaksukohustuslasena registreerimise kohustust ka siis, kui sellise käibe suurus on ületanud 16 000 euro piiri. Vabatahtlik registreerimine on sellegipoolest võimalik.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll