Elektroonilise teenuse saaja

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Küsimus: kus on käibe tekkimise koht, kui Eesti ettevõte tahab oma materjalide hoidmiseks kasutusele võtta Google Drive’i? 1,59 GBP hakkab olema kuutasu alusel, arve esitab Google Iirimaa “osakond”. Kas tuleb ka deklareerimise kohustus?

Vastab maksu- ja tolliameti spetsialist 

Eesti ettevõte on praegu elektroonilise teenuse saaja, teenuse osutaja on Google oma Iirimaal käibemaksukohustuslasena registreeritud firma kaudu.

Eesti ettevõte peab teenuse ise 20% käibemaksumääraga maksustama pöördmaksustamise põhimõttel ja ka käibedeklaratsioonis deklareerima – teenuse käibemaksuta ostuhind reale 1 ja reale 6, ostuhinnalt arvutatud käibemaks reale 4 ja kui teenus on vajalik Eesti ettevõtte maksustatava käibe jaoks, siis sama käibemaksusumma ka mahaarvatava sisendkäibemaksuna reale 5.

Selgitan täpsemalt. Kuna kahe käibemaksukohustuslase vahelise elektroonilise teenuse maksustamisel mingeid erireegleid ei ole ja teenus osutatakse Eesti maksukohustuslasele, siis määratakse käibe tekkimise koht vastavalt põhireeglile käibemaksuseaduse § 10 lõikes 1. See tähendab, et kuna teenus osutatakse Eesti käibemaksukohustuslasele, on käibe tekkimise kohaks Eesti. Vastavalt käibemaksuseaduse § 3 lõike 4 punktile 2 peab Eesti maksukohustuslane ise maksma käibemaksu välisriigi ettevõtlusega tegelevalt isikult saadud teenuselt, mille käibe tekkimise koht on Eesti ning mille osutaja ei ole Eestis käibemaksukohustuslasena registreeritud ja ei osuta teenust oma Eestis asuva püsiva tegevuskoha kaudu. “Peab maksma” on küll selles mõttes tinglik väljend, et kui teenus on vajalik maksustatava käibe jaoks, saab teenuse hinnalt arvutatud käibemaksu kohe ka sisendkäibemaksuna maha arvata ja tegelikku käibemaksu tasumise kohustust teenuse saamisel ei teki.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll