Raskeveokimaks

Raskeveokimaks on riiklik maks, millega maksustatakse ainult veoste vedamiseks ettenähtud raskeveokeid.

Raskeveokimaksuga maksustatakse liiklusregistris registreeritud ning veoste vedamiseks ette nähtud 12-tonnise ja suurema registri- või täismassiga veoautod. Samuti maksustatakse veoautost ja ühe või enama haagisega 12-tonnise või suurema registri- või täismassiga autorongid, mida vedav veoauto on registreeritud liiklusregistris (raskeveok). Kui veoauto registreerimistunnistusel puudub kanne registrimassi kohta on maksustamise aluseks auto täismass.

Maksustamise aluseks on veoauto registrimass või selle puudumisel täismass, telgede arv ja veotelje vedrustuse tüüp. Oluline on jälgida autorongi kogumassi, mis on vastaval veokil lubatud.

Autorongi maksustatakse selle registri- või täismassi, autorongi telgede arvu ja veoauto vedava telje vedrustuse tüübi järgi. Autorongi registri- või täismass saadakse veoauto omaniku (kasutaja, valdaja) poolt transpordiametile avaldatud ning transpordiameti poolt veoauto registreerimistunnistusele kantud suurima lubatud haagise ja veoauto masside summana. Kuna autorongi koosseisus on võimalik kasutada ka mitut haagist, siis maksu määra leidmiseks registreeritakse suurima veetava haagise andmed. Autorong maksustatakse olenemata sellest, millise riigi registris on haagis registreeritud.

Mõisted

  • Registrimass on juhi, sõitjate ja veosega täisvarustuses registreerimisel määratud suurim mass, mis ei või ületada valmistaja lubatud suurimat massi.
  • Täismass on valmistaja poolt lubatud suurim mass. Registrimass võib olla täismassist väiksem (näiteks kui raskeveokiga veetakse ainult kergemat kaupa, siis liiklusregistrisse võib kanda väiksema registrimassi).
  • Tegelik mass on sõiduki mass antud hetkel koos juhi, sõitjate ja veosega.
  • Tühimass on juhi, sõitjate ja veoseta täisvarustuses sõiduki mass, mille on määranud valmistaja.
  • Autorong on veoautost ja ühest või enamast haagisest koostatud sõidukite kombinatsioon.
  • Haagis on mootorsõidukiga haakes liikumiseks valmistatud või selleks kohandatud sõiduk.

Raskeveokimaksu maksjad

Raskeveokimaksu maksavad raskeveokite omanikud ja teatud juhul kasutajad või valdajad, kes on Eesti Vabariigis ajutiselt või alaliselt elavad füüsilised isikud, Eestis registreeritud juriidilised isikud ning riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused.

Raskeveoki kasutaja on raskeveokimaksu maksja, kui ta kasutab raskeveokit kasutuslepingu (liisinguleping, rendi- või üürileping) või omandireservatsiooniga müügilepingu (omand läheb ostjale üle müügihinna täielikul tasumisel) alusel ja kasutaja nimi või nimetus, isikukood või registrikood ning elu- või asukoha aadress on kantud liiklusregistrisse. Nimetatud kande puudumisel maksab raskeveokimaksu raskeveoki omanik.

Kui raskeveoki omanik on välisriigi isik või asutus (ei ole Eestis ajutiselt või alaliselt elavad füüsilised isikud, Eestis registreeritud juriidilised isikud ega riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused), maksab raskeveokimaksu raskeveoki valdaja, kes on kantud liiklusregistrisse.

Maksumaksja andmed

Transpordiamet esitab maksu- ja tolliametile liiklusregistrisse kantud andmed – raskeveokimaksu maksja elu- või asukoht, raskeveoki registri- või täismass, telgede arv ja veoteljel õhkvedrustuse või sellega samaväärse vedrustuse olemasolu või puudumine. Kui maksumaksja ei nõustu transpordiameti poolt maksu- ja tolliametile tema kohta esitatud andmetega, siis ta saab ta andmeid täpsustada transpordiametis.

Kui omanik ei ole raskeveokimaksu seaduse § 3 lõikes 1 nimetatud isik või asutus, siis edastab transpordiamet maksu- ja tolliametile liiklusregistris olevad andmed raskeveoki valdaja kohta. Kui raskeveokit kasutatakse kasutuslepingu või omandireservatsiooniga müügilepingu alusel, siis edastatakse liiklusregistrisse kantud andmed veoki kasutaja kohta.

Maksumaksja hoiab liiklusregistris korrektsena järgmised raskeveoki andmed:

  • veoauto registri- või täismass;
  • veoauto telgede arv;
  • veoauto veotelje vedrustuse tüüp (õhkvedrustuse või sellega samaväärse vedrustuse olemasolu või puudumine);
  • sihtotstarbelise veoauto puhul kirje, kas sõiduk on ette nähtud veoste veoks;
  • autorongi koosseisus üheaegselt kasutatavate haagiste telgede arv ja nimetatud haagiste suurim mass.

Kui liiklusregistris olevad veoauto andmed ei ole õiged või ei vasta tegelikule olukorrale, siis teavitab maksumaksja sellest liiklusregistrit, et viimane vastavad muudatused sisse viiks ning lisaks parandused ka registreerimistunnistusele.

Raskeveokimaksu määrad

Raskeveokimaksu määr leitakse raskeveokimaksu seaduse lisas toodud tabelist vastavalt liiklusregistri andmetele, mis on märgitud transpordiameti poolt väljastatud sõiduki registreerimistunnistusele.

Raskeveokimaksu määrad

Kui maksustamisperioodil muutuvad liiklusregistris maksustamise aluseks olevad raskeveoki andmed, siis arvutatakse samal maksustamisperioodil tasumisele kuuluv maksusumma nendest tuleneva suurima maksumäära järgi.

Juurdemaksmisele kuuluv maksusumma arvutatakse proportsionaalselt tervete kalendrikuude arvule, mis on jäänud muudetud andmete kandmisest liiklusregistrisse maksustamisperioodi lõpuni ja tasutakse 15 kalendripäeva jooksul nende andmete liiklusregistrisse kandmise päevast arvates.

Raskeveokimaksust vabastused või ajutised peatamised

Raskeveokimaksust on vabastatud kaitseväe, kaitseliidu, politseiasutuste ja päästeasutuste raskeveokid ning päästetöid tegeva kohaliku omavalitsuse, mittetulundusühingu, sihtasutuse või ettevõtja raskeveokid, mida kasutatakse peamiselt päästetööl.

Transpordiamet ei esita maksu- ja tolliametile andmeid raskeveokite kohta, millised on raskeveomaksust vabastatud.

Autorongi kasutust on võimalik ajutiselt peatada. Selleks peab autorongi liiklusregistrist ajutiselt kustutama. Liisitud veoki korral saab kirjeldatud toiminguid teha liisinguandja volituse alusel.

Raskeveokimaksu arvutamine ja tasumine

Raskeveokimaksu maksustamisperiood on kvartal.

Raskeveokimaksu tasumise tähtajad

Maksumaksja arvutab ja tasub raskeveokimaksu:

  • raskeveokilt – hiljemalt iga kvartali esimese kuu 15. kuupäevaks;
  • maksustamisperioodil liiklusregistris registreeritud veoautolt ja autorongilt – 15 kalendripäeva jooksul pärast veoauto esmakordset registreerimist liiklusregistris;
  • autorongilt, mille suurim mass kanti liiklusregistrisse maksustamisperioodil – 15 kalendripäeva jooksul pärast autorongi koosseisus üheaegselt kasutatavate haagiste suurima massi liiklusregistrisse kandmist.

Punktides 2 ja 3 nimetatud veoautolt ja autorongilt makstakse raskeveokimaksu proportsionaalselt täiskalendrikuude arvule, mis on jäänud veoauto registreerimisest liiklusregistris või haagiste suurima massi kandmisest liiklusregistrisse maksustamisperioodi lõpuni.

Maksu tasumine raskeveoki omaniku või kasutaja vahetuse korral

Omaniku või kasutaja vahetuse vormistamisel liiklusregistris peab raskeveoki soetanud isik tasuma raskeveokimaksu alates raskeveoki soetamisele järgnevast kvartalist.

Raskeveokimaksu saab tasuda

Maksu- ja tolliamet kontrollib maksu tasumise õigsust ja õigeaegsust liiklusregistris olevate andmete alusel.

Kui maksukohustuslane ei ole tasunud maksu seadusega sätestatud tähtpäevaks, peab ta ise arvestama ja tasuma tähtpäevaks tasumata maksusummalt intressi. Intressi arvestatakse alates päevast, mis järgneb päevale, mil maksu tasumine pidi toimuma (maksukorralduse seaduse § 115 lg 1).

Raskeveokimaksu tagastused

Raskeveoki võõrandamisel või kasutusõiguse üleminekul maksustamisperioodi kestel maksustamisperioodi eest tasutud raskeveokimaksu ei tagastata.

Omaniku või kasutaja vahetuse vormistamisel liiklusregistri andmetes on raskeveoki soetanud või kasutusse saanud isik on kohustatud tasuma maksu alates raskeveoki soetamisele järgnevast kvartalist.

Maksustamise alused

Veoauto maksustamise aluseks olevad andmed:

  • registrimass,
  • telgede arv,
  • veotelje vedrustuse tüüp.

Veoauto registrimassi puudumisel on maksustamise aluseks täismass.

Autorongi maksustamise aluseks olevad andmed:

  • veoauto ehk sadulauto tühimass,
  • veoauto telgede arv,
  • poolhaagis(t)e registrimass,
  • poolhaagis(t)e telgede arv,
  • veotelje vedrustuse tüüp.

Oluline on jälgida autorongi kogumassi, mis on vastaval veokil lubatud.

Raksveokimaksu arvutamine autorongi korral:

  • veoauto telgede arv + poolhaagis(t)e telgede arv,
  • veoauto ehk sadulauto tühimass + poolhaagis(t)e registrimass.

Autorongi maksustatakse selle registri- või täismassi, autorongi telgede arvu ja veoauto vedava telje vedrustuse tüübi järgi. Autorongi registri- või täismass saadakse veoauto omaniku (kasutaja, valdaja) poolt transpordiametile avaldatud ning transpordiameti poolt veoauto registreerimistunnistusele kantud suurima lubatud haagise ja veoauto masside summana. Kuna autorongi koosseisus on võimalik kasutada ka mitut haagist, siis maksu määra leidmiseks registreeritakse suurima veetava haagise andmed. Autorong maksustatakse olenemata sellest, millise riigi registris on haagis registreeritud.

Märksõnad:

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll