MaksuMaksja 1/2016

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

UUDISED

Suured sulid, väikesed sulid
Kas maksusaladus on heades kätes?
Õiguskantsler: juhatuse liikmel peab olema õigus töötuskindlustushüvitisele
Rahandusministeerium ootab arvamusi kogumispensioni väljamaksete muudatuste kohta
MTA avab e-maksuametis uue teenuse maksuvõla ennetamiseks
Mängukeelu saab uuest aastast panna ka loteriile ja spordiennustustele

PROBLEEM

Juhatuse liikme ravikindlustust kaasajastati (loe: kohitseti). Martin Huberg
Töine sport – maksukaalukaotus või tervisehädad? Martin Huberg

ARVAMUS

Automaks, magusamaks, finantstehingute maks. Mis järgmiseks? Sündimismaks? Peeter Tammistu

INTERVJUU

Eestis lubatakse seadusandjatel süüdimatult rahva tagant varastada ja mitte keegi ei saa seda takistada. Teet Tederi intervjuu Lasse Lehisega

EELARVE 2016

Poliitikud räägivad riigieelarvest
Ülevaade riigi maksutuludest 2015. ja 2016. aastal
Vinduv eelarve ja sisutu valitsemine

MAJANDUS

Kes tõstab maksukoormust? Madis Aben

JURIST VASTAB Martin Huberg

Tellige ajakiri MaksuMaksja siit..

Jaanuari MaksuMaksjas alanud aasta riigieelarvest

Seekordne ajakirjanumber keskendub vastu võetud riigieelarvele. Lugeja saab tutvuda poliitikute jt arvamustega eelarve tugevuste ja nõrkuste kohta, samuti kokkuvõttega sellest, kui palju kavandati maksude laekumist 2015. aastal, kui palju tegelikult laekus ning kui suuri laekumisi oodatakse 2016. aastal.

Positiivseks uudiseks on, et selle aasta algusest saavad nii juriidilise isiku juhatuse kui nõukogu liikmed, samuti teenuse osutamise lepingu alusel teenust pakkuvad füüsilised isikud ravikindlustuskaitse ka siis, kui nad saavad tasu mitmelt tööandjalt ning sotsiaalmaksu kuumäära arvestuses saab nüüd mitme tööandja väljamaksed kokku liita. EML juhatuse liige Martin Huberg juhib aga tähelepanu probleemidele, mis tekivad seetõttu, et kindlustuskaitse teket ja peatumist arvestatakse mitte töötamise registri kande alusel (nagu varem), vaid maksudeklaratsiooni TSD alusel. See võib paljudele inimestele põhjustada tõsiseid ebameeldivusi.

Martin Huberg toob välja teisegi probleemi. 2009. aasta lisaeelarve seletuskirja kui ka sotsiaalkomisjoni esimehe hilisema selgituse järgi vastutab tööandja lisaks töötajale haigusraha maksmisele ka töötajate tervise ja selle eest hoolitsemise eest. Samast aastast on vähenenud haiguslehtede arv, sest töötajad lihtsalt käivad haigetena ja ebaproduktiivsetena tööl. Lahendusena probleemile kutsub Huberg üles tööandjaid täitma oma kohustust aidata kaasa töötajate tervise edendamisele, kandma sellega seotud kulud ning vajadusel vaidlema maksuametiga erisoodustuse üle.

Lugejateni on toodud EML juhatuse liikme Lasse Lehise intervjuu Õhtulehele, milles puudutakse nii käibemaksulaekumist, Uber-rakendust, magusamaksu kui ka riigikogulaste kuluhüvitisi. Viimase osas ei ole maksumaksjate liidu seisukohti saatnud edu, sest ringkonnakohus keeldus arvutamast EML kaebust prokuratuuri otsuse peale. EML lubab, et jätkab selle teemaga tegelemist. Kuidas täpselt, see selgub lähemate kuude jooksul. Seniks aga jagame teemakohase sõnumiga poekotte.

Käibedeklaratsiooni lisa ehk kuulsa „1000 euro asja“ menetlemise ajal oli juttu ka ettevõtjate murest, et maksuametisse loodav superandmebaas võib lekkima hakata ning tundlikud andmed võivad liikuda konkurendile või muutuda soodsaks algkapitaliks mõne eksmaksuametniku ettevõtjakarjäärile. EML uuris, millised on üldse MTA võimalused sellist tegevust ennetada ja tõkestada. 

Margit Berko
MaksuMaksja peatoimetaja 

Märksõnad:

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll