Raamatupidaja tööspetsiifika võimaldab puhkust vaid osade kaupa

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Maikuu jooksul uuris RMP.ee toimetus oma lugejatelt millal ja kuidas raamatupidajad puhkavad. Täname kõiki 201 vastajat, kes jagasid meiega infot oma puhkusevõimaluste, -pikkuse ja -aja kohta. Vastused olid põhjalikud ja huvitavad, kuid arvestades raamatupidaja tööspetsiifikat, kippusid väga sarnased olema.

Kõigepealt küsisime, kuidas on organiseeritud ettevõttes raamatupidajate puhkus? Kõige sagedasem ja lihtsam vastus küsimusele oli, et puhata saab siis, kui deklaratsioonid on esitatud ja maksud tasutud. Isegi, kui ülejäänud ettevõttes on kollektiivpuhkus, tuleb raamatupidajal mõneks päevaks tööle tulla, et oma tööd ära teha.

"Meie firmas on töötajatele mõeldud kollektiivpuhkus. Raamatupidaja saab sellest osa osade kaupa, sest deklaratsioonide, aruannete jms tööülesannete ajal, mida ei saa edasi lükata, peab raamatupidaja tööl olema."

Samas positiivne oli see, et kui kõik deklaratsioonid valmis ja maksud makstud, siis üldjuhul on raamatupidajal alati sõnaõigus valida ise puhkuseaeg.

"Raamatupidaja puhkab oma äranägemise järgi aruannete vahelisel perioodil."

Küsimusele, mitmes osas ja kui pikk on selle aasta kõige pikem puhkuse periood, aitavad kõige parema vastuse anda graafikud. 

Mitmes osas kasutate puhkust?

Kui pikk on Teil selle aasta pikim puhkuseperiood?

Enamasti saab raamatupidaja puhata kõige pikemalt 14 kalendripäeva ja kolmes osas. Pole vahet, kas on väike- või suurettevõte. Suuremates ettevõtetes, kus on rohkem raamatupidajaid, on lihtsam jagada puhkuse ajale jäävaid tööülesandeid, kuid seegi ei pruugi anda võimalust puhata täispuhkust korraga. Mõned vastused: 

"Meil on viis raamatupidajat ja üks abiline. Lepime oma osakonnas kokku, kes mis ajal soovib puhata ja arvestame jõudumööda ka sellega kui kellelgi on mingi kindel plaan suveks ja samas vaatame et kõik aruanded ja muud tähtaegadega seotud tööd saaks õigeaegselt esitatud. Puhkuse ajaks teeme ette töötajate puhkuserahad, et asendajale jääks võimalikult väike koormus. Üle kahe nädala ei õnnestu kunagi puhata korraga."

"Raamatupidaja puhkab vastavalt võimalustele. Töö tehakse enne puhkust ette ära (mõned jooksvad tööd ka puhkuse ajal) ja reeglina on võimalik puhata kuu kahel viimasel nädalal kaks nädalat järjest või siis ka üks nädal, kuidas soovi on."

"Firmas töötab koos pearaamatupidajaga 3 raamatupidajat. On kirjutamata reegel, et üle 2 nädala puhkust korraga ei võeta üldiselt. Igal raamatupidajal on kõigil töölõik, mida teised ei asenda. Sellest ka ajaline piirang."

"Raamatupidaja puhkab aruandluste vahelisel perioodil siis, kui ta ise tunneb, et nüüd võiks mõne puhkepäeva võtta. Samas peab ta olema kogu aeg kättesaadav. Asendajat pole ja ei tule, sest tegemist on väikeettevõttega."

"Raamatupidajad võtavad puhkuse välja osade kaupa, kas 2 nädala kaupa või siis 3 nädalat+ 1 nädal. Kahjuks see amet ei võimalda puhkust saada täies ulatuses, töö spetsiifika on selline."

"Raamatupidajana saan puhkust planeerida ainult kuu keskele ja maksimaalselt 2 nädalat korraga, et aruanded oleksid õigeaegselt esitatud ja palgad õigeaegselt arvestatud. Enamasti saan puhata kevadel ühe nädala, suvel kaks nädalat ja sügisel/talvel jälle ühe nädala korraga."

Ja kas meie küsitluses vastanud raamatupidajad on rahul oma ettevõttes pakutava puhkusevõimalustega? 

Rahulolu põhjus on väga lihtne – puhkuse aega saab ise valida. Tundub, et otsustusvabadus, jooksev puhkuse võimaldamine ja harjumuseks saanud deklaratsiooniperioodid, on just need, mis raamatupidaja töö juures puhkust nautida lasevad. Paljudest vastustest tuleb ka välja, et tegelikult ei soovitagi täit puhkust korraga välja võtta.

"Meeldib puhata erinevatel aastaaegadel, liiga pikalt puhkamine võib muutuda väga väsitavaks, kuna eelistan aktiivset puhkamisviisi!"

"Tegelik vastus peaks olema jah ja ei mõlemad. Mõnus oleks ju puhata 35 päeva järjest, kuid reaalsus on hoopis teine. Samas saab igal aastaajal aja maha võtta ning suvel kaks nädalat puhata on päris hea."

"Kuna töö iseloom ei võimalda nagunii korraga kogu puhkust välja võtta, siis tööandja võimaldab kevadel ja sügisel puhata ka mulle sobival ajal ja lühema etteteatamistähtajaga."

"Kuna ei ole leidnud (ega väga ka soovinud) paariks nädalaks asendajat, olen ise sellise olukorraga nõustunud ja firmale selles osas midagi ette ei heida. Tänu internetilahendustele saab kiireloomulised maksed, aruanded vm. teha ka töökohast eemal viibides."

Rahulolematute raamatupidajate suurim mure on see, et kunagi pole puhkust kuuvahetuse ajal ning vahel oleks tore ka korraga kogu puhkust kasutada.

"Ma pole rahul kalendri iseärasustega. Poolaasta audit algab kohe, kui pool aastat saab täis ehk siis kõige kaunimal Eesti suvekuul juulis pean istuma linnas kontoris."

"Ma ei saa puhata kuu alguses mitte kunagi."

"Võimalusega ise puhkuse aega valida olen rahul aga teen 12 kuu töö ja saan 11 kuu palga – puhkuseraha eest tuleb ka tööd teha."

"Lühemat aega ära olles on tööasjadest parem ülevaade, aga arvan, et oleks kindlasti mõnus terve puhkus korraga puhata. Oma kolmekümne tööaasta jooksul pole puhkust korraga saanud."

"Tahaks vähemalt seda 14päevast osagi rahus puhata, nii, et ei peaks vahepeal tööle tulema. Siiani pole olnud ühtegi puhkust, kus poleks vaja olnud tööd teha."

Eks rahulolematuse põhjus on ka kindlasti asendajate puudumine. Kogu töö tuleb ikkagi kohe puhkuselt naastes ise ära teha, mis aga tähendab peale puhkust pikemaid tööpäevi. Küsisimegi raamatupidajatelt, kas puhkuse ajal keegi asendab või mitte. 13% raamatupidajatest vastas, et puhkuseperioodiks on asendaja.  87% vastasid, et peavad osaliselt või täielikult kogu töö ise tegema. Isegi, kui on asendaja, tuleb töö spetsiifikat arvestades ka endal midagi teha.

"Osa tööd teeb teine raamatupidaja, aga osa asju tuleb endal teha."

"Ikka ise, osutan raamatupidamisteenust, ei pea võimalikuks inimest väljastpoolt üheks kuuks importida, see tekitaks vaid segadust."

"Puhkuselt tulles kaevun paberite kuhja ja ikka tagantjärele tuleb kõik teha."

"Mis kannatab oodata, jääb enda teha."

"See, mis oli puhkuse ajal minimaalselt vajalik, on teiste poolt tehtud, ülejäänud tuleb ise järgi teha."

"Enamuse tööst teen kodus (läbi Remote Desktopi). Osa teen töö juures peale puhkust."

Neid vastuseid lugedes tekib küsimus, kas raamatupidaja üldse puhkab? Loodame, et ikka puhkab, sest kohe-kohe on käes kõige populaarsem puhkusekuu. 

Soovime kõigile oma lugejatele närvi lõpetada veel esitamata majandusaasta aruanded, valmistada võimalusel ette puhkuseperioodile jäävad tööülesanded ning mis kõige tähtsam, soovime puhkuseks palju päikest, et kõik patareid saaksid laetud maksimaalselt minimaalse ajaga.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll