Millist veini juua kanatoitude juurde?

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Lihtne küpsetatud kana.

Täiuslik hea punase või valge veini esiletõstmiseks, eriti hästi sobivad punased ja valged burgundia veinid või nende Uue Maailma ekvivalendid: Kalifornia või Uus-Meremaa pinot noir või kvaliteetne chardonnay.

Friteeritud kanaroad.

Vajavad pisut terava maiguga veini: savignon blanc, näiteks Lõuna-Prantsusmaa või Tšiili kerge sidrunimaitseline chardonney või savignon/chardonnay segu. Punastest veinidest sobivad beaujolais ja Gamay de Touraine. Proovida võib ka lahjemat laagerõlut.

Marineeritud broileritükid ja neist valmistatud road.

Põhivihjeid veinivalikuks saab kasutatud maitseainetest ja marinaadist. Äädikaliste marinaadidega sobivad hästi hapukad punased ja valged veinid, näiteks Itaalia valpolicella ja soave. Meega marinaadide ja karrimaitselise broileriga sobivad kerged puuviljalised valged veinid nagu Alsace’i pinot gris, Tšiili chardonnay ja Kalifornia Fumé Blanc. Lisaks neile sobivad pookuivad roséd, gewürtztraminerid ja Saksa poolkuivad valged veinid. Tulise marinaadiga tasub veinid unustada ja teha turvaline valik laagerõlle kasuks.

Grillitud kana.

Sellisel töötlemisel kasutatakse kana kuivamise vältimiseks tavaliselt mingit marinaadi, mistõttu veini valikul tuleb lähtuda selle koostisosadest. Austraalia chardonnay ja shiraz on kindla peale minek, eriti kui kasutate ohtralt grillkastet.

Kana koorekastmes.

Loogiline valik on chardonnay oma kreemja koostise tõttu, kuid võluva kontrasti võib pakkuda hea risling, eriti Alsace’i oma, aga ka Viognier. Hea on Alsace’i, Uus-Meremaa või Kalifornia pinot gris, samuti blanc de blanc šampanja või Austraalia vahuvein.

Kana juustukastmega või mõnes pastaroas.

Nõuab enda kõrvale kerget punast, näiteks Côtes du Rhône, merlot, odavam Sangiovese või kerge chardonnay. Head on ka õlled – bitter, hele või tume ale. Need joogid sobivad ka kana cordon bleu’ga.

Kanapirukad ja vormiroad.

Hele õlu või siider, eriti kui kana on hautatud siidris. Teise võimalusena vähe laagerdunud või laagerdamata chardonnay.

Vahemere-stiilis kanatoidud tomati ja küüslauguga.

Jõulised Lõuna-Prantsusmaa punased veinid nagu Côtes du Roussillon, Minervois, Faugeres või vin de pays d’Oc syrah, samuti odavam shiraz, noor rioja, Sitsiilia punane vein või kuiv rosé.

Kiievi kotlett.

Vin de pays d’Oc või Tšiili chardonnay, sauvignon blanc või laagerõlu.

Veinis hautatud kana.

Jooge sama tüüpi veini, mida kasutasite toiduvalmistamisel.

Magushapu või puuviljalisanditega kanaroad.

Mee ja apelsinide juurde näiteks Kagu-Austraalia chardonnay ja semillon/chardonnay, Austraalia semillon ning Austraalia või Lõuna-Aafrika colombard, mis kõik on pisut magusad, nagu ka Austraalia kuivad rislingud ja Lõuna-Prantsusmaa kuiv muscat. Sobivad ka väga pehmed marjased punased, näiteks Austraalia merlot või Tarrango.

Kanawokid ja Aasia-teemalised road laimi ja koriandriga.

Sauvignon blanc ja teised karged sidrunimaitselised valged veinid, näiteks vin de pays des Côtes de Gascogne, samuti laagerõlu või pilsner.

Vürtsikas kana ja kanakarri.

Mahedad toidud, näiteks kana korma: karged kuivad valged veinid ja roséd või laagerõlu. Mõõdukalt teravad toidud nagu näiteks tikka masala: Austraalia semillon/chardonnay või cabernet/shiraz.

Kanasalatid ja suitsukana.

Kerged sidrunimaitselised chardonnay’d, sauvignon blanc, Austraalia risling. Teise variandina võite proovida nisuõlut.

Allikas: Fiona Beckett “Maitseleksikon”. Tallinn, 2002

Allikas:  Tallegg AS

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll