Bioloogilised ohutegurid

Bioloogilised ohutegurid on mikroorganismid (bakterid, viirused, parasiidid, seened jm), sealhulgas geneetiliselt muundatud mikroorganismid, rakukultuurid ja inimese endoparasiidid ning muud bioloogiliselt aktiivsed ained, mis võivad põhjustada nakkushaigust, allergiat või mürgistust.

Mikroorganismid suudavad inimkehasse siseneda kahjustatud naha või limaskesta kaudu, aga ka loomahammustuse või süstlatorke kaudu. Bioloogiliseks ohuteguriks võib pidada ka kõiki kehaeritisi, sh veri, lümf, koekultuurid, hormoonid ja ensüümid.

Bioloogilised ohutegurid võivad põhjustada kolme liiki haigusi:

  • parasiitide, viiruste või bakterite põhjustatud nakkused;
  • allergiad, millele on põhjustanud kokkupuude orgaaniliste tolmudega, nagu jahutolm ja loomne kõõm, ensüümid ja lestad;
  • mürgistused.

Mõned bioloogilised ohutegurid, mis põhjustavad punetisi või toksoplasmoosi, võivad kahjustada loodet. Bioloogilised ohutegurid jagatakse nelja ohurühma vastavalt nende nakatamisvõimele.

Esimese ohurühma

ohutegurid teadaolevalt ei põhjusta inimese haigestumist.

Teise ohurühma

ohutegurid võivad põhjustada inimese haigestumist ning seetõttu ohustavad töötaja tervist, kuid ei põhjusta nakkusohtu elanikkonnale; nende vastu on olemas tõhusad ennetus- ja ravivahendid.

Legionelloos ehk leegionärihaigus

Legionella levib aerosoolina niiskes keskkonnas, põhjustades raskekujulist kopsupõletikku. Levikut soodustab seisev vesi, veetemperatuur +25 kuni +45 °C, katlakivi ja sette olemasolu.

Vältimine: kuumaveesüsteemides peab vee temperatuur olema üle +50°C, ventilatsioonisüsteemidel peavad olema kõrge efektiivsusega filtrid, algloomade kasvu pärssivate vahendite kasutamine veesüsteemides.

Stafülokokk-nakkused ehk mädased infektsioonid

Staphylococcus-bakter levib pesemata käte kaudu, nakatunud voodipesuga, õhu kaudu aerosoolide ja nahakettudega.

Vältimine: käte hügieen, desinfitseerivad ained, kaitsekindad.

Puukborrelioos

Haigust põhjustab bakter Borrelia burgdorferi. Inimesele kandub võsa- ja laanepuugilt. Vaktsiin puudub. Haiguse kulg võib olla raske ja väga aeglane, kuna bakter muudab oma vormi, mistõttu pole antibiootikumiravist alati abi.

Toksoplasmoos

Toksoplasmoos on haigus, mida põhjustab peamiselt kasside organismis paljunev ja elav ainurakne parasiit Toxoplasma gondii. Parasiiti võib leiduda ka nende väljaheidetes, mullas, ulukilihas ja ka pesemata juurviljadel ja reostunud joogivees.

Nakatunud inimesel võib parasiit põhjustada gripilaadseid haigusnähte, entsefaliiti ja neuroloogilisi probleeme. Lisaks võib see negatiivselt mõjutada ka nt südant, maksa, sisekõrva ja silmi. Ohustatud on eelkõige nõrga immuunsüsteemiga inimesed (lapsed, vanurid, rasedad).

Vältimine: väldi kontakte hulkuvate kassidega väldi toore liha söömist, eriti sea- ja lambaliha (väldi hakkliha maitsmist) pärast toore liha valmistamist pese käed puhtaks, pese köögi- ja puuvilju, pese käsi pärast mullaga kokkupuutumist.

Kolmanda ohurühma

ohutegurid võivad põhjustada inimese rasket haigestumist, seetõttu ohustavad tõsiselt töötaja tervist; võivad põhjustada nakkusohtu elanikkonnale, kuid nende vastu on olemas tõhusad ennetus- ja ravivahendid.

Hepatiit ehk kollatõbi ehk maksapõletik

Nakkuslikku hepatiiti põhjustavad mitmed otseselt maksas paljunevad ja seda kahjustavad viirused, mis koondatakse ühise nimetuse „hepatiidiviirused” alla.

A-hepatiidi viiruse puhul on tegu nn mustade käte haigusega, sest viirus eritub organismist roojaga ning kandub edasi otsese kontakti, pesemata käte, saastunud vee ja toiduga.

Vältimine: tõhus kätepesu peale ohualas viibimist, vaktsineerimine.

B-hepatiidi viirus on veel nakkusohtlikum kui A-hepatiidiviirus. B-hepatiit levib nii otsese kontakti kaudu nakatunud verega kui ka kehavedelikega.

Vältimine: kaitsekindad, -maskid, prillid, vaktsineerimine.

C-hepatiidi viirus levib peamiselt nakatunud vere kaudu. Viirus võib püsida isegi kuivanud veres.

Tüüpilised nakkusteed: kõrvade või kehaosade augustamine, tätoveerimine, ühiste süstlanõelte kasutamine veenisiseste narkootikumide tarbimisel, vere- ja verekomponentide ülekanded, Eestis kontrollitakse doonoriverd alles alates 1994. aastast, saastunud või ebapiisavalt steriliseeritud instrumentide ja nõelte kasutamine meditsiinilistel ja stomatoloogilistel protseduuridel.

Vältimine: kaitsekindad, -maskid, -prillid.

Neljanda ohurühma

ohutegurid põhjustavad inimese rasket haigestumist, seetõttu ohustavad tõsiselt töötaja tervist ning võivad põhjustada nakkusohtu elanikkonnale; nende vastu tõhusad ennetus- ja ravivahendid tavaliselt puuduvad.
Eestis reeglina 4. ohurühma ohutegureid ei esine. 4. ohurühma kuulub näiteks ebola.

Bioloogiliste ohutegurite esinemine

 

Riskiga tegevusalad Ohud Ennetusmeetmed
Toiduainete (juust, jogurt, salaami vorst) või toidulisandite tootmine, pagaritöökojad
  • Hallitus- ja pärmseened, allergiat põhjustavad bakterid ja lestad.
  • Orgaanilised teravilja-, piimapulbri- või jahutolmud, mis on saastatud bioloogiliste ohuteguritega.
  • Botulinum-toksiinid või aflatoksiinid.
  • Suletud protsessid.
  • Vältida aerosoolide teket.
  • Eraldada saastatud alad.
  • Asjakohased hügieeniabinõud.
Tervishoiuteenuse osutamine
  • Mitmed viirus- ja bakterinfektsioonid nagu HIV, hepatiidid või tuberkuloos.
  • Süstlatorkevigastused ja võimalik nakatumine.
  • Infektsioossete proovide, väljaheidete, saastunud voodipesu ja muude materjalide ohutu käsitsemine.
  • Verepritsmete ja muude kehavedelike ohutu käsitsemine ja puhastamine.
  • Piisavad kaitsevahendid, kindad, rõivad, prillid.
  • Asjakohased hügieeniabinõud.
Laborid
  • Infektsioonid ja allergiad mikroorganismide ja rakukultuuride (näiteks inimkudede) käsitsemisel.
  • Juhuslikud mahakallamised ja süstlatorkevigastused.
  • Mikrobioloogilised ohutuskapid.
  • Tolmu ja aerosooli vähendavad abinõud.
  • Proovide ohutu käsitsemine ja transport.
  • Asjakohased kaitse- ja hügieeniabinõud.
  • Saastumisest puhastamine ja hädaabinõud mahakallamise puhul.
  • Piiratud juurdepääs.
  • Hoiatusmärkide paigaldus.
Põllumajandus, metsandus, aiandus, loomatoidu ja kuivsööda tootmine
  • Loomadelt, parasiitidelt ja puukidelt ülekandunud bakterid, seened, lestad ja viirused.
  • Respiratoorsed probleemid mikroorganismide ja lestade tõttu teravilja, piimapulbri, jahu ja vürtside orgaanilistes tolmudes.
  • Teatavad allergilised haigused nagu “põllumehe kops” ja “linnukasvataja kops”.
  • Tolmu- ja aerosooli vähendamise abinõud.
  • Hoiduda kontaktist nakatunud loomade või saastunud seadmetega.
Metallitööstus, puidutööstus
  • Nahaprobleemid ja bronhiaalastma hallitus- või pärmseentega kokkupuute tõttu sellistes tööstuslikes protsessides nagu jahvatamine, puidumassi tootmine ning metalli- ja kivilõikevedelike kasutamine.
  • Kohalik väljatõmbeventilatsioon.
  • Vedelike ja mehhanismide regulaarne hooldamine, filtreerimine ja saastumisest puhastamine.
  • Nahakaitse.
  • Asjakohased hügieeniabinõud.
Õhukonditsioneerimissüsteemide ja kõrge niiskusega töötsoonid (näiteks tekstiilitööstus, paberi tootmine)
  • Allergia ja respiratoorsed häired hallituste/pärmide tõttu.
  • Legionelloos.
  • Tolmu ja aerosoole vähendavad abinõud.
  • Regulaarne ventilatsiooni, mehhanismide ja töötsooni hooldamine.
  • Töötajate arvu piiramine.
  • Kõrge kuumavee temperatuuri hoidmine kraanivees.
Arhiivid, muuseumid, raamatukogud
  • Tolmu ja aerosoolide vähendamine.
  • Saastumisest puhastamine.
  • Asjakohased isikukaitsevahendid.
Looduslike ehitusmaterjalide nagu savi, õled, pilliroog, puit töötlemine
  • Hallitused ja bakterid ehitusmaterjalide riknemise tõttu.
  • Tolmu ja aerosoolide vähendamine.
  • Asjakohased kaitse- ja hügieeniabinõud.
Kontor
  • Õhu kaudu levivad hallitusseened.
  • Tolmu ja aerosoolide vähendamine.
  • Saastumisest puhastamine.
  • Asjakohased hügieeniabinõud ja isikukaitsevahendid.
Jäätmekäitlus
  • Õhu kaudu levivad mikroorganismid, hallitusseened, endotoksiinid, lenduvad orgaanilised ühendid, hepatiit, HIV.
  • Tolmu ja aerosoolide vähendamine.
  • Saastumisest puhastamine.
  • Asjakohased hügieeniabinõud ja isikukaitsevahendid.

Ennetusmeetmed

Kui töökohal on oht kokkupuuteks bioloogilise ohuteguriga peab tööandja töökeskkonna riskianalüüsi käigus kindlaks määrama töötaja nakatumisohu laadi, suuruse ja kestuse ning sellest tulenevalt hindama riski töötaja tervisele ja võtma tarvitusele vajalikud ennetusabinõud. Kindlasti tuleb riskianalüüs läbi viia, kui töö toimub:

  • toidutoorme ja toidu käitlemise ettevõttes;
  • põllumajandustooteid tootvas ettevõttes ja metsatöö;
  • kokkupuutes loomadega, loomsete saaduste ja nendest valmistatud toodetega;
  • tervishoiuasutuses, sealhulgas isolatsiooniruumides ja surnukuuris; hooldekodus;
  • kliinilises, veterinaar- ja diagnostikalaboris, välja arvatud diagnostilises mikrobioloogialaboris;
  • jäätmekäitluskohas;
  • reoveepuhastis.

Tööandja peab bioloogilisest ohutegurist põhjustatud terviseriski vähendamiseks

  • Märgistama bioloogilisest ohutegurist mõjutatud tööpiirkonna, paigaldades vajalikesse kohtadesse hoiatusmärgid “Bioloogiline oht”.
  • Viima töötajate arvu ohutegurite mõjupiirkonnas võimalikult väikeseks.
  • Korraldama tööprotsessis ja nakkusohtlike materjalide käitlemist nii, et välditud oleks bioloogiliste ohutegurite leke töökeskkonda ning nende esinemise tase töökeskkonnas oleks võimalikult madal.
  • Koguma nakkusohtlikud jäätmed ja hoidma neid töökeskkonnast kõrvaldamiseni spetsiaalsetes märgistatud konteinerites.
  • Muutma nakkusohtlikud jäätmed tervisele ja keskkonnale ohutuks autoklaavides, desinfitseerides või muul meetodil.
  • Järgima tööhügieeni nõudeid.
  • Tagama vaktsineerimise võimaluse töötajatele, kes puutuvad kokku bioloogiliste ohuteguritega, mille vastu on olemas tõhus vaktsiin. Tööandja peab konsulteerima töötervishoiuarstiga töötajate vaktsineerimise vajalikkuse ja sobivuse üle. Töötajate vaktsineerimine toimub tööandja kulul.
  • Kindlaks määrama tegevuskava bioloogilistest ohuteguritest tuleneva õnnetusohu puhuks.
  • Määrama ja seirama bioloogiliste ohutegurite sisaldust töökeskkonna õhus, kui see on vajalik ja tehniliselt võimalik.
  • Võtma kasutusele ühiskaitsemeetmed või isikukaitsevahendid, kui kokkupuudet bioloogilise ohuteguriga ei ole muul viisil võimalik vältida.

Tööhügieeni nõuete järgimine

Tööandja peab töötajate võimaliku nakatumise vältimiseks võtma tarvitusele tööhügieeni abinõud:

  • keelama söömise ja joomise bioloogilistest ohuteguritest mõjutatud töökeskkonnas;
  • andma töötajatele asjakohase tööriietuse, 3. ja 4. ohurühma kuuluvate bioloogiliste ohutegurite mõjupiirkonnas töötavatele töötajatele ka kaitseriietuse;
  • andma töötajate kasutusse duššidega varustatud pesemisruumid, antiseptilised nahapuhastusvahendid ning vajadusel paigaldama silmadušid;
  • tagama, et kõiki kasutatud isikukaitsevahendeid pärast tööpäeva lõppu puhastatakse ja kontrollitakse ning et need pannakse hoiule kindlaksmääratud kohta ning defektsed vahendid parandatakse või asendatakse enne järgmist kasutamist;
  • määrama inim- või loomse päritoluga materjalide või preparaatide käitlemise korra.

Kui tööprotsessi käigus on võimalik töö- või kaitseriietuse saastumine bioloogiliste ohuteguritega, tuleb need enne tööruumist väljumist seljast võtta ja hoida kuni saastest puhastamiseni ja pesemiseni spetsiaalses märgistatud konteineris, eraldi muust riietusest. Tööandja peab korraldama töö- ja kaitseriietuse regulaarse puhastamise ja pesemise ning kõlbmatuks muutumise korral nende käitlemise jäätmeseaduse kohaselt.

Allikas:  Tööelu

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll