Näited keskmise töötasu määruse muudatustest

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

06.10.2011 kiitis valitsus heaks keskmise töötasu maksmise tingimuste ja korra määruse muutmise, millega väheneb tööandjate halduskoormus. Määruse muudatused jõustuvad 01.01.2012. a.

Määrusega tehakse kaks sisulist muudatust. Esimene muudatus lihtsustab puhkusetasu arvestamist. Selle järgi ei tule tööandjal puhkuste korral arvestada töötajale keskmist päevatasu, kui töötasu on olnud eelneva kuue kalendrikuu jooksul muutumatu suurusega. Sellisel juhul maksab tööandja töötajale töölepingus kokkulepitud töötasu.

Teine muudatus vähendab tööandja ebamõistlikku halduskoormust. Selle järgi ei näe määrus enam ette keskmise töötasu ümberarvestamise kohustust, st kui keskmine töötasu on välja makstud, siis hiljem seda enam ümber arvutada ei tule.

Lisaks tehti teisigi täpsustavaid ja täiendavaid parandusi.

Sotsiaalministeerium tegi määruse muudatused koostöös rahandusministeeriumi vastava ala spetsialistide ning mitmete oma valdkonna spetsialistidega (tööinspektsioon, tööandjate keskliit, kaubandus-tööstuskoda, maksumaksjate liit, raamatupidajate kogu, ametiühingute keskliit, teenistujate ametiliitude keskorganisatsioon TALO ja personalitöö arendamise ühing PARE).

Mõned näited, mis selgitavad olulisemaid muudatusi määruses

1. Määrusesse on toodud põhimõte, et juhul kui töötajale maksti keskmise töötasu arvutamise vajaduse tekke kuule eelnenud kuue kalendrikuu eest ainult muutumatu suurusega töötasu, siis puhkusetasu maksmiseks keskmist töötasu ei arvutata ja töötajale makstakse muutumatu suurusega töötasu.

Näide
Töötajale on aprill-september makstud ainult töölepingus kokku lepitud kuutöötasu ning ta kasutab oktoobrikuus ühe nädala puhkust. Vastavalt määruse § 1 lõikele 11 kohustub tööandja maksma töötajale seitsme kalendripäeva eest muutumatu suurusega töötasu nagu töötaja oleks sel perioodil töötanud. See tähendab, et tööandja maksab selle nädala eest puhkusetasu, mille suurus
võrdub töötaja ühe nädala töötasu suurusega.


2. Määruse muudatusega defineeritakse, mis on arvutamise vajaduse tekke kuu. Selleks loetakse kuud, millal algas arvutamise vajaduse tekitanud sündmus, nt haiguse alguse kuupäev, koondamisel ning hüvitise maksmisel töösuhte lõpetamisel vähem etteteatamata päevade eest makstava tasu arvutamisel töösuhte viimane päev. Puhkusetasu arvutamisel on arvutamise vajaduse tekke kuuks see kuu, millele langeb eelviimane tööpäev enne puhkuse algust.

Näide
Töötaja jääb töövõimetuslehele 04.11. Seega on antud juhul arvutamise vajaduse tekke kuuks november, mistõttu tuleb tööandjal võtta keskmise töötasu arvutamiseks kalendrikuud maist oktoobrini (arvutamise vajaduse tekke kuule eelnenud kuus kalendrikuud).


3. Määruse muudatustega laheneb ära probleem, kus keskmise töötasu arvutamisel pidi teatud juhtudel arvutamise aluseks võtma töötasusummasid, kus palgapäev ei olnud veel saabunud.

Näide
Keskmise töötasu arvutamise vajadus tekib 02.11. Oktoobrikuu töötasu makstakse töötajatele välja palgapäeval, milleks on 09.11., mis tähendab, et raamatupidajal ei ole veel arvutamise vajaduse tekke momendil oktoobrikuu töötasu välja arvutatud. Arvutamise aluseks võetakse sellisel juhul arvestuslikult olemasolevad 6 kuud ehk aprill, mai, juuni, juuli, august ja september kui viimane kuu,
mille töötasu on välja arvutatud.

4. Muudatustega muutuvad lihtsamaks tasu arvutamised olukordades, kus töötaja on töötanud vähe aega ning esimest palgapäeva saabunud ei ole ning olukorrad, kus töötaja on töötanud rohkem kui üks kalendrikuu, kuid vähem kui kuus kuud.

Näide 1
Töötaja asub tööle 07.11. Töötasu makstakse vastavalt kokkuleppele iga kuu viiendaks kuupäevaks. Töötaja viibib 01.-02.12. õppepuhkusel. Õppepuhkustel viibitud kahe kalendripäeva eest kohustub tööandja maksma kokkulepitud töötasu, st tööandja jätkab õppepuhkusel viibimise aja eest töölepingus kokkulepitud töötasu maksmist.

Näide 2
Töötaja asus tööle 01.07. Töötasu makstakse vastavalt kokkuleppele iga kuu viiendaks kuupäevaks. 01.-03.11. osaleb töötaja koolitusel. Koolitusel viibitud päevade eest tuleb töötajale keskmist töötasu arvutada. Arvestamise aluseks võetakse kalendrikuud, mille eest on töötajale töötasu sissenõutavaks muutunud, st töötasu juuli, augusti, septembri ja oktoobri eest.

Tutvuge ka sotsiaalministeeriumile seoses keskmise töötasu määruse muutmisega esitatud küsimuste ja vastustega.

Rohkem infot määruse muudatuste kohta leiate seletuskirjast ja määruse lühikokkuvõttest.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll