Puhkusetasu ja keskmise töötasu hüvitamine riigieelarvest alates 2013. a

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Riigieelarve vahenditest hüvitatakse vastavalt Vabariigi Valitsuse 11. juuni 2009 määrusele nr 92 "Puhkusetasu ja keskmise töötasu riigieelarvest hüvitamise kord":

1) puhkusetasu alaealisele vastavalt töölepingu seaduse § 66 lõikele 1 sama seaduse §-s 56 ette nähtud põhipuhkuse 28 kalendripäeva ületava puhkuseosa eest;

2) puhkusetasu töövõimetuspensioni või rahvapensioni töövõimetuse alusel saavale isikule vastavalt töölepingu seaduse § 66 lõikele 1 sama seaduse §-s 57 ettenähtud põhipuhkuse 28 kalendripäeva ületava puhkuseosa eest;

3) puhkusetasu isale vastavalt töölepingu seaduse § 66 lõikele 2 sama seaduse §-s 60 sätestatud isapuhkuse eest. Isal on õigus saada kokku kümme tööpäeva isapuhkust perioodil, mis algab kaks kuud enne arsti või ämmaemanda määratud eeldatavat sünnituse tähtpäeva ja lõpeb lapse kahe kuu vanuseks saamisel.

Isapuhkuse tasu arvutatakse isa keskmise töötasu alusel, kuid seda ei maksta rohkem, kui on kolmekordne Eesti keskmine brutokuupalk üle-eelmises kvartalis.

4) puhkusetasu emale või isale vastavalt töölepingu seaduse § 66 lõikele 2 sama seaduse § 63 lõikes 1 sätestatud lapsepuhkuse eest.

Lapsepuhkust antakse:

  • emale või isale tema soovil igal kalendriaastal kolm tööpäeva, kui tal on üks või kaks alla 14-aastat last;
  • emale või isale tema soovil igal kalendriaastal kuus tööpäeva, kui tal on kolm või enam alla 14-aastast last või vähemalt üks alla 3-aastane laps.

Lapsepuhkusele on õigus ka eestkostjal ja isikul, kellega on sõlmitud lapse perekonnas hooldamise leping.

Lapsepuhkuse tasu arvutatakse Vabariigi Valitsuse kehtestatud töötasu alammäärast, mis 2013. aastal on 320 eurot kuus (Toimetuselt: seisuga 04.01.2013 pole töötasu alamäära tõstvat määrust veel avaldatud Riigi Teatajas ning kehtiva määruse järgi on selleks 290 eurot). Lapsepuhkuse päevatasu suurus on ühele tööpäevale vastav tasu kuu töötasu alammäärast.Lapsepuhkuse päevatasu arvutamiseks jagatakse kuu töötasu alammäär vastava aasta keskmise tööpäevade arvuga kuus. 2013. aastal on keskmine tööpäevade arv kuus 21,08.

Lapsepuhkuse päevatasu on 2013. aastal:

290 / 21,08 = 13,78 eurot, kui jõustub 320 eurone töötasu alammäär, siis
320 / 21,08 = 15,18 eurot 

5) puhkusetasu puudega lapse emale või isale vastavalt töölepingu seaduse § 66 lõikele 2 sama seaduse § 63 lõikes 2 ettenähtud lapsepuhkuse eest.

Puudega lapse emal või isal on õigus saada lapsepuhkust üks tööpäev kuus kuni lapse 18-aastaseks saamiseni, mille eest tasutakse keskmise töötasu alusel. 

6) lapse toitmise vaheaegade eest säilitatud keskmist töötasu kuni lapse pooleteiseaastaseks saamiseni vastavalt töötervishoiu ja tööohutuse seaduse §-le 10, välja arvatud siis, kui emale makstakse vanemahüvitist.

Puhkusetasu alaealise ja töövõimetusepensionäri põhipuhkuse 28 kalendripäeva ületava puhkuseosa eest ja keskmine töötasu isapuhkuse, puudega lapse lapsepuhkuse ning lapse rinnaga toitmiseks antud vaheaegade eest arvutatakse vastavalt Vabariigi Valitsuse 11. juuni 2009 määrusele nr 91 “Keskmise töötasu maksmise tingimused ja kord”.

Puhkusetasu ja keskmise töötasu hüvitamise taotlemiseks riigieelarve vahenditest tuleb tööandjal täita andmik riigieelarvest puhkusetasu ja keskmise töötasu hüvitise taotlemiseks ja esitada see Sotsiaalkindlustusametile.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll