Muutused tööturuteenuste osutamisel ja ‑toetuste maksmisel

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Aasta algusest jõustus valitsuse tööhõiveprogramm aastateks 2014-2015, millega jätkatakse eelmise programmiga sarnaste tööturuteenuste osutamist ja -toetuste maksmist. 

Võrreldes tööhõiveprogrammiga 2012-2013 on uues programmis järgmised muutused:

  • Laieneb inimeste ring, kellel on õigus jätkata tööturuteenusel osalemist ka pärast töötuna arveloleku lõppu. Nüüd saavad tööturukoolitusel, tööotsingunõustamisel, nõustamisteenustel või kvalifikatsiooni toetamise teenusel edasi osaleda ka need inimesed, kelle töötuna arvelolek lõpetati vanaduspensioniikka jõudmise või ennetähtaegse vanaduspensioni määramise tõttu.
     
  • Laieneb töötajate ring, kelle koolituskulu tööandjale hüvitatakse ning suureneb tööandjale hüvitatav summa. Kui varem hüvitati koolituskulud tööandjale 25% ulatuses juhul, kui ta koolitas töötajat, kes ei saanud tervise tõttu oma seniseid tööülesandeid täita, siis nüüdsest hüvitatakse tööandjale koolituskulud 50% ulatuses (kuid mitte rohkem kui 1250 eurot) ning lisaks terviseprobleemidega töötaja koolitamisele ka juhul, kui koolitatakse esimesel tööaastal töötajat, kes on olnud enne tööleasumist pikaajaline töötu.
     
  • Koolituskaardiga koolituse  teenuse osutamisel tasub töötukassa inimese eest koolituskulu kuni 2500 eurot kahe aasta jooksul (varem ühe töötuna arveloleku perioodi vältel).
     
  • Tööandjale tööruumide ja -vahendite kohandamise hüvitamise määr suureneb 50%-lt 75%-ni tehtud kulutustest. Samuti hüvitatakse kohandamise kulu nüüdsest ka füüsilisest isikust ettevõtjale, kellel on puue või pikaajaline tervisehäire.
     
  • Pikemal, kuni 6-kuulisel tööharjutusel saavad lisaks pikaajalistele ja sotsiaalsete erivajadustega töötutele osaleda ka puudega või pikaajalise tervisehäirega inimesed.
     
  • Lisaks puudega inimestele saavad tugiisikuga töötamise teenust ka pikaajalised, sõltuvusprobleemidega või pikaajalise tervisehäirega töötud. Samuti suurenes tugiisikuga töötamise teenuse maht – varasema 700 tunni asemel saab nüüdsest tugiisikuga töötada kuni 1000 tundi ning tundide jaotus on tööaja kestel paindlik, vastavalt vajadusele.
     
  •  Alustavatele ettevõtjatele, kes on saanud töötukassast ettevõtluse alustamise toetust, võimaldatakse lisaks mentorklubis osalemisele ka individuaalset mentorlust, mille kulu hüvitatakse.
     
  • Laieneb teenuste ring, mille puhul töötukassal on õigus kasutada eksperdi abi. Lisaks puude või pikaajalise tervisehäirega inimestele võib eksperdi edaspidi kaasata ka pikaajalisele, sotsiaalsete erivajaduste, sõltuvusprobleemide või muude eriliste takistuste tõttu töölerakendumisel abi vajavale töötule tööturuteenuste osutamisel.
Allikas:  Töötukassa

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll