Välismaine tööandja Soome laevatehases

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Allpool on info Soomes tööandjana tegutseva välismaise firma kohustuste kohta. Välismaine tööandja on kohustatud esitama Soomes aastadeklaratsiooni üle 6 kuu Soomes tegutsevate töötajate kohta, ja seda olenemata sellest, kas tööandjal on Soomes alaline tegevuskoht või mitte.

Välismaise tööandja kohustused

Tööandjaks registreerumine

Regulaarselt palkasid maksev tööandja on kohustatud pöörduma maksuameti tööandjate registri poole, kui tal on Soomes tulumaksustatav alaline tegevuskoht (tuloverotuksellinen kiinteä toimipaikka). Ka selline tööandja, kellel ei ole Soomes maksustatavat alalist tegevuskohta võib vabatahtlikult pöörduda tööandjaregistri poole.

Registreerimiseks peab firma esitama vajalikud andmed asutamisteatega siin.

Tulumaksu kinnipidamisega (ennakkoperintä) seotud kohustused

Ei ole alalist tegevuskohta Soomes

Tööandjal ei ole Soomes tulumaksu kinnipidamisega seotud kohustusi. Siiski on tööandja kohustatud esitama aastadeklaratsiooni oma Soomes üldiselt maksukohustuslike töötajate ja nende renditöötajate kohta, kelle suhtes Soomel on maksustamisõigus. Tööandjal võib olla ka sotsiaalkaitsega seotud kohustusi.

Töötaja peab võtma maksuametiga kontakti ettemaksuna makstavate maksude määramiseks. Kui tema eest maksab Soomes makse keegi teine (soome k: sijaismaksaja), siis korraldab see nn asendusmaksja ka tulumaksu mahaarvamise.

Alaline tegevuskoht on Soomes olemas

Need palgatulud, mida makstakse alalise tegevuskoha tulust, maksustatakse üldjuhul Soomes.

Kui töötaja viibib Soomes üle 6 kuu, peab ta esitama tööandjale tulumaksukaardi (verokortti), mille alusel peab tööandja palgast tulumaksu ettemaksuna kinni. Kui töötaja ei esita tulumaksukaarti, siis tööandja peab kinni pidama 60 % palgast.

Kui töötaja on piiratult maksukohuslane (ehk viibib Soomes kuni 6 kuud), peab tööandja tema palgast kinni pidama 35 % suuruse tuluallikamaksu (lähdevero), olenemata sellest, kas töötaja esitab tööandjale tuluallikamaksukaardi või mitte. Palgast võidakse teha enne tuluallikamaksu võtmist mahaarvamine (510 €/kuu või 17 €/päev) vaid siis, kui töötaja esitab tööandjale maksuametist väljastatud tuluallikamaksukaardi, millel on märge mahaarvamise kohta.

Tööandja võib hüvitada töötajale maksuvabalt ajutisest tööreisist tekkinud kulusid (näit. päevaraha) vastavalt maksuameti poolt iga aasta väljastatavale nn. kuluotsusele (kustannuspäätös). Tööandja vastutab kuluotsuses esitatud tingimuste täitmise eest.

Eestis reguleerib töölähetusi ja nende kulude katmist Vabariigi Valitsuse 22. detsembri 2000. a määrus nr 453 "Töölähetuse kulude hüvitiste ja päevaraha määrad ning nende maksmise tingimused ja kord" ning töölepinguseadus.

Info soome keeles päevararahasid puudutavate seaduste kohta:

Juhiseid muudes keeltes:

Sotsiaalkaitsega seotud kohustused

Kui tegemist on lähetatud töötajaga, kellel on kaasas tõend E101, E102 või KELA (Soome riikliku pensioniameti) poolt väljastatud tõend selle kohta, et isik ei kuulu Soome sotsiaalkaitse valdkonda, siis sotsiaalkaitsega seotud makse Soomele ei maksta.

Kui ülalmainitud tõendeid ei ole, peab tööandja võtma töötajale pensionikindlustuse, maksma töötuskindlustusmaksu, kollektiivset elukindlustusmaksu ja õnnetusjuhtumi kindlustust. Lisaks sellele, kui tööandjal on Soomes alaline tegevuskoht, tuleb maksta ka tööandja sotsiaalmaksu.

Lisateavet sotsiaalkaitse kohta võib saada Soome riiklikust pensioniametist (KELA) ja Pensionikindlustuskeskusest (ETK).

Muud kohustused:

Loe lisaks tööandja kohustuste kohta

Soome keeles:

Muudes keeltes:

Muid teateid tööandjale:

Tutvu lisaks: Välismaine ettevõte Soome laevatehases

Allikas:  Soome maksuamet

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll