2014. aasta loetumad artiklid

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

PALGAARVESTUSE KALKULAATOR Tööõigus
RMP.ee toimetusel on hea meel tutvustada uut palgaarvestuse kalkulaatorit, mille abil iga soovija saab arvutada, palju töölepingusse märgitud töötasust makse kinni peetakse, palju töötaja nö netotasuna kätte peaks saama või palju kättesaadavale netopalgale erinevaid makse lisandub, st kui suur on tööandja tegelik koormus. Kalkulaator võimaldab ka sotsiaalmaksu minimaalse kohustusega arvestamist.

Majandusaasta aruande näidised (2013. aasta aastaaruanne) Raamatupidamine
Kõigil ühingutel, olgu need siis äri- või mittetulundusühingud, kelle majandusaasta ühtib kalendriaastaga ehk siis 01.01-31.12, tuleb hiljemalt 30. juuniks esitada äriregistrile majandusaasta aruanne. Artiklisse on koondatud erinevad majandusaasta aruande näidised ja abimaterjalid, et aidata kaasa teie aastaaruande koostamisele.

2014. a numbrites Maksundus
Sotsiaalmaksu maksmise aluseks olev kuumäär 320 eurot (2014. a riigieelarve seadus § 2 lg 10), tööandja minimaalne sotsiaalmaksu kohustus 105.60 eurot (kuumäär x 33%), maksustamisperioodi maksustatavast tulust mahaarvatava maksuvaba tulu suurus 1728 eurot aastas ehk 144 eurot kuus (TuMS § 23), töötasu alammäär kuus 355 eurot (VV määrus nr 166 § 1 lg 1) jne.

2015. aasta kalendaarse tööajafondi arvestus Tööõigus
RMP.ee toimetus on koostanud 2015. aasta kalendaarse tööajafondi abitabeli. Uuel aastal langeb tööpäevadele 9 riigipüha, mis tähendab, et tööpäevi on võrreldes 2014. aastaga üks rohkem. See-eest lühendamisele kuuluvaid tööpäevi on järgmisel aastal kahe võrra rohkem ehk kokku neli.

2015. aasta maksumäärad ja maksuvaba tulu suurus Maksundus
2015. aastal muutuvad: tulumaksu määr, maksuvaba tulu, täiendav maksuvaba tulu pensioni korral, sotsiaalmaksu minimaalse kohustuse aluseks olev kuumäär ning töötuskindlustusmakse määrad. Tulumaksu kinnipidamise määr on 2015. aastal 20% senise 21% asemel. Maksuvaba tulu on 2015. aastal 154 eurot kuus (rakendamiseks peab olema väljamakse saaja avaldus). Täiendav maksu­vaba tulu pensioni korral on 220 eurot kuus.

2015. aasta raamatupidaja KALENDERMÄRKMIKE ja LAUAKALENDRI tellimine RMP.ee
Juba 10. aastat annab RMP Eesti OÜ välja finantsinimestele suunatud kalendermärkmikku, mis sisaldab lisaks kalendaariumile maksutähtpäevi, riigipühi ja kalendaarset tööajafondi. Täiendavalt leiab märkmikust tähtsamad faktid ja viited seadustele, näiteid puhkusetasu ja hüvitiste arvestamisest ning palju muudki tööks vajalikku. Sel aastal on kalendermärkmikud endiselt kahes erinevas suuruses, kaheksas erinevas värvitoonis ja kuldsete metallist nurkadega. Uuteks kaanevärvideks on hõbehall, sirelililla, kastanipruun ja silmapaistev roosa.

Kasulikku infot 2013. aasta aruande koostamiseks Raamatupidamine
Alates 2012. aastast peavad aruande e-aruandluskeskkonnas kohustuslikke vorme täites koostama likvideerimis- ja lõpparuande esitajad ning riigiraamatupidamis­kohustuslased, kes esitavad rahandusministeeriumile saldoandmikke. Viimaste osas on võimalik saldoandmike andmebaasi sisestatud andmed e-aruandluskeskkonda üle tuua.

Muudatused hüvitise maksmisel isikliku sõiduauto kasutamise eest  Maksundus
Alates 1. septembrist ei ole enam võimalik maksuvabalt ilma arvestust pidamata maksta isikliku sõiduauto kasutamise eest hüvitist 64 eurot kuus. Isikliku sõiduauto kasutamisel teenistus-, töö- või ametiülesannete täitmisel on ühele isikule makstava hüvitise maksuvaba piirmäär sõitude kohta arvestuse pidamise korral 0,30 eurot kilomeetri kohta, kuid mitte rohkem kui 335 eurot kalendrikuus iga hüvitist maksva tööandja kohta.

Kuidas deklareerida üle 1000-euroseid arveid? Maksundus
Käibedeklaratsiooni lisa (vorm KMD INF) täitmise juhised.
Käibemaksuseaduse § 27 lõike 12 kohaselt kajastatakse käibedeklaratsiooni lisal juriidilisele isikule, füüsilisest isikust ettevõtjale ning riigi-, valla- ja linnaasutusele väljastatud ning nendelt saadud arvete andmed, millele kauba võõrandaja või teenuse osutaja on märkinud 20% ja 9% käibemaksumääraga maksustatava käibe, välja arvatud KMS §-s 40 sätestatud erikorra alusel esitatud arvete andmed, kui arve või arvete kogusumma ilma käibemaksuta on maksustamisperioodil ühe tehingupartneri kohta vähemalt 1000 eurot.

2014. a numbrid palgatööjõudu kasutavale FIE-le FIE raamatupidamine
Täistööajaga töötaja kuupalga alammäär on 355 eurot (2013. aastal oli 320 eurot), palgatöötaja maksuvaba tulu määr on 144 eurot kuus (1728/12=144.-), palgatööjõu sotsiaalmaksumäär on 33% brutopalgast, töötuskindlustuse tööandjapoolne makse on 1% brutopalgast.

Sotsiaalmaksu tasumine töötaja eest, kes saab töövõimetuspensioni (seisuga 1. jaanuar 2014) Maksundus
Järgnev materjal selgitab lähemalt ja toob näiteid sotsiaalmaksu tasumise kohta töövõimetuspensionäride puhul. Sotsiaalmaksu riigi- ja tööandjapoolset tasumist isikute eest, kes saavad töövõimetuspensioni reguleerib sotsiaalmaksuseaduse § 6 lg 1 p 5 ja lg 3.

Olulised tähtajad FIE-le 2014. aastal FIE raamatupidamine
15. märts 2014 – FIE sotsiaalmaksu avansilise makse tasumine, 31. märts 2014 – Residendist füüsilise isiku tuludeklaratsiooni (vormi A) ja residendist füüsilise isiku ettevõtlusest saadud tulu deklaratsiooni (vormi E) esitamine, jt.

Raamatupidamise Toimkonna juhendid (RTJ) alates 01.01.2013 Raamatupidamine
Vastavalt raamatupidamise seadusele on kõigil ettevõtetel võimalik valida, kas koostada oma aruandeid vastavuses Euroopa Komisjoni poolt vastu võetud rahvusvaheliste finantsaruandluse standarditega (IFRS) või Eesti hea raamatupidamistavaga. Eesti hea raamatupidamistava, mida kirjeldatakse Raamatupidamise Toimkonna juhendites (RTJ), on mõeldud rakendamiseks eelkõige väiksematele ja keskmise suurusega ettevõtetele, kellel puudub vajadus täismahus IFRSi aruannete koostamiseks.

Korduma kippuvad küsimused töötamise registri kohta Tööõigus
Alates 1. juulist 2014 jõustub maksukorralduse seaduse muudatus, millega luuakse töötamise register. Muudatuse kohaselt peavad kõik tööd pakkuvad füüsilised ja juriidilised isikud oma töötajad maksu- ja tolliametis registreerima. Registreerimist saab alustada alates 1. juulist. Maksu- ja tolliametile on laekunud mitmeid töötamise registreerimist puudutavaid küsimusi. Avaldame need küsimused koos vastustega selles artiklis. Küsimused on leidmise hõlbustamiseks jaotatud teemade kaupa.

Kuidas täita sõidupäevikut? Maksundus
Üsna tihti tuleb ette, et töötajal tuleb teha töösõit, kasutades selleks oma isiklikku sõiduautot. Kui selliseid sõite on vähe või on need lühikesed, on paljud tööandjad pidanud tarbetuks nõuda sellistel puhkudel sõidupäeviku pidamist ning on hüvitanud töötajatele isikliku sõiduautoga tehtud töösõidud kindla summaga – 64 eurot kuus. Kuni 31. augustini oli selline võimalus ette nähtud ka tulumaksuseaduses, ilma et tööandja peaks selliselt hüvitiselt tasuma erisoodustusega kaasnevaid makse. Nüüd enam nii ei saa.

Töötamise registreerimisest Tööõigus
Kes registreerib töötamise? Töötamise peavad registreerima kõik tööd pakkuvad füüsilised ja juriidilised isikud. Tööd pakkuv isik (tööandja) on Eesti residendist või mitteresidendist juriidiline isik, Eesti riigiasutus või kohaliku omavalitsusüksuse asutus, füüsiline isik või füüsilisest isikust ettevõtja, kes sõlmib töötamise aluseks oleva kokkuleppe või nimetab tööd tegeva isiku ametikohale.

Olulisemad muudatused käibemaksuseaduses alates 01.01.2014 ja 01.03.2014 Maksundus
Maksuhaldur teeb isiku maksukohustuslasena registreerimise otsuse senise kolme tööpäeva asemel viie tööpäeva jooksul registreerimisavalduse või isikult ettevõtlusega tegelemise tõendite saamisest arvates. Käibemaksukohustuslasena registreerimise osas täpsustatakse, et isikul on õigus esitada avaldus enda registreerimiseks maksukohustuslasena ka juhul, kui tal tekib Eestis maksuvaba ühendusesisene soetamine või kauba eksport.

Riigipoolse sotsiaalmaksu tasumine isikute eest, kes saavad töövõimetuspensioni Maksundus
Riik maksab sotsiaalmaksu äriühingu, mittetulundusühingu, sihtasutuse või füüsilisest isikust ettevõtja töötaja eest, kes saab töövõimetuspensioni. Töövõimetuspensioni saava töötaja eest maksab riik sotsiaalmaksu sotsiaalmaksuseaduse § 21 nimetatud kuumääralt (2014. aastal 320 eurolt). Tasu osalt, mis ületab kuumäära, maksab sotsiaalmaksu äriühing, mittetulundusühing, sihtasutus või füüsilisest isikust ettevõtja. Kui töövõimetuspensioni saav isik on töösuhtes mitme tööandjaga, maksab riik sotsiaalmaksu tööandja eest, kes tulumaksu kinnipidamisel arvestab maksuvaba tulu.

Ülevaade käibedeklaratsiooni lisa vormi KMD INF esitamisega seonduvast Maksundus
01.11.2014 jõustus käibemaksuseaduse muutmise seadus, millega kehtestatakse käibedeklaratsiooni lisa esitamise kohustus. See tähendab, et käibemaksukohustuslased peavad koos käibedeklaratsiooniga esitama deklaratsiooni lisa, millel kajastatakse juriidilisele isikule, füüsilisest isikust ettevõtjale ja riigi-, valla- ja linnaasutusele väljastatud ning nendelt saadud arvete andmed. Artiklis toome viiteid erinevatele info- ja abimaterjalidele, mis selgitavad lähemalt käibedeklaratsiooni lisa esitamise kohustuse rakendamisega kaasnevaid muudatusi ja aitavad muudatuste kohta käivas infos paremini orienteeruda. 

10 küsimust töötamise registri kohta Tööõigus
2014. aasta ilmselt üheks suuremaks muudatuseks on töötamise registri rakendumine. See puudutab kõiki tööandjaid. Muudatused ei ole oma olemuselt siiski midagi sellist, mis nõuaksid tööandjatelt suuri arendusi või kulutusi. Mõneti võib ettevõtja suhtlemine riigiga isegi lihtsamaks minna, st samu andmeid ei pea mitu korda esitama.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll