2015. aasta loetumad artiklid

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

PALGAARVESTUSE KALKULAATOR Tööõigus
RMP.ee toimetusel on hea meel tutvustada uut palgaarvestuse kalkulaatorit, mille abil iga soovija saab arvutada, palju töölepingusse märgitud töötasust makse kinni peetakse, palju töötaja nö netotasuna kätte peaks saama või palju kättesaadavale netopalgale erinevaid makse lisandub, st kui suur on tööandja tegelik koormus. Kalkulaator võimaldab ka sotsiaalmaksu minimaalse kohustusega arvestamist.

Majandusaasta aruande näidised (2014. aasta aastaaruanne) Raamatupidamine
Kõigil ühingutel, olgu need siis äri- või mittetulundusühingud, kelle majandusaasta ühtib kalendriaastaga ehk 01.01-31.12, tuleb hiljemalt 30. juuniks esitada äriregistrile majandusaasta aruanne. Artiklisse on koondatud erinevad majandusaasta aruande näidised ja abimaterjalid, et aidata kaasa teie aastaaruande koostamisele.

2015. aasta numbrites Maksundus
Numbrid – komadega ja ilma – paeluvad tõelist raamatupidajat ka käesoleval aastal. Millised olulised numbrid on alates 1. jaanuarist muutunud? Tulumaksumäär langes 21 protsendilt 20 protsendile, töötuskindlustusmakse määr langes 3 protsendilt 2,4 protsendile, maksuvaba tulu ülempiir tõusis 144 eurolt 154 eurole kuus, pensionile kohaldatav täiendav maksuvaba tulu tõusis 210 eurolt 220 eurole, alampalk on 2015. aastal 390 eurot ehk 2,34 eurot tunnis.

2016. aasta kalendaarse tööajafondi arvestus Tööõigus
RMP.ee toimetus on koostanud 2016. aasta kalendaarse tööajafondi abitabeli. Järgmisel aastal langeb tööpäevadele 6 riigipüha, mis tähendab, et tööpäevi on võrreldes 2015. aastaga kolme võrra rohkem. Lühendamisele kuuluvaid tööpäevi on järgmisel aastal vähem ehk kokku kolm.

Kasulikku infot 2014. aasta aruande koostamiseks Raamatupidamine
Alates 01.01.2015 peab ühing tulenevalt Majandustegevuse seadustiku üldosa seadusest (§ 30 lõige 6) koos majandusaasta aruandega esitama kinnituse olemasolevate tegevuslubade ja majandustegevusteadete õigsuse kohta.

2016. aasta maksumäärad ja maksuvaba tulu suurus Maksundus
2016. aastal muutuvad maksuvaba tulu ja pensionide korral täiendava maksuvaba tulu suurus ning sotsiaalmaksu minimaalse kohustuse aluseks olev kuumäär.

2016. aasta raamatupidaja KALENDERMÄRKMIKE ja LAUAKALENDRI tellimine RMP.ee
Juba 11. aastat annab RMP Eesti OÜ välja finantsinimestele suunatud kalendermärkmikku, mis sisaldab lisaks kalendaariumile maksutähtpäevi, riigipühi ja kalendaarset tööajafondi. Täiendavalt leiab märkmikust tähtsamad faktid ja viited seadustele, näiteid puhkusetasu ja hüvitiste arvestamisest ning palju muudki tööks vajalikku. Sel aastal on kalendermärkmikud endiselt kahes erinevas suuruses, kaheksas erinevas värvitoonis ja kuldsete metallist nurkadega. Uuteks kaanevärvideks on sinepikollane, ploomililla ja erksinine.

Kas planeerisid oma 2015. aasta puhkuse kasulikult? Tööõigus
Artiklis analüüsitakse, kui palju kasu või kahju saab töötaja, kelle igakuine tasu töö eest ei ole püsiva suurusega, kes puhkab järjest 28 kalendripäeva või 21, 14 või 7 kalendripäeva kaupa ja kahel erineval perioodil ehk siis puhates kuu alguses või kuu lõpus.

Isikliku sõiduauto kasutamise eest hüvitise maksmine Maksundus
Kellele ja millise sõiduki kasutamise eest saab maksta maksuvaba hüvitist? Millised on maksuvaba hüvitise maksmiseks vajalikud alusdokumendid? Millal on töö- ja elukoha vaheliste sõitude hüvitamine maksuvaba? Kuidas hüvitist deklareerida? Hüvitist saab maksta sõiduauto kasutamise eest, mis ei ole tööandja omanduses ega valduses. Seega ei pea sõiduauto olema kasutaja isiklikus omanduses, kuid tuleb tõendada selle kasutusõigust. Kasutamisõigus on fikseeritud kas sõiduki registreerimistunnistusel või omaniku koostatud volikirjas. Sõiduautoks loetakse M1 ja M1G kategooria sõidukeid.

2015. aasta TSD esitamine Maksundus
Jaanuarist kehtima hakanud uut tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooni (TSD) vormi saab maksuametile esitama hakata alles hiljemalt 9. veebruaril. Uuenenud TSD esitamiseks jääb seega aega väga napilt. Maksu- ja tolliamet selgitab videos, kuidas uut TSD-d e-maksuametis esitada ning millega seejuures arvestada tuleb.

Töötasu arestimine – mida saab tööandja teha Tööõigus
Võlgniku suhtes toimuva täitemenetluse raames võib kohtutäitur ühe võimalusena pöörduda ka võlgniku tööandja poole. Kohtutäiturilt arestimisakti saamisel ei tohi tööandja oma töötajale üle kanda kogu väljateenitud kuutasu, vaid peab kindla osa sellest kinni pidama ja kohtutäiturile üle kandma. Tööandja roll täitemenetluses ei ole keerukas, kuid siiski vastutusrikas ning reeglite rikkumine võib kaasa tuua soovimatud tagajärjed ka tööandja jaoks.

Pakendiaudit  Ettevõtlus
Juba 2004. aasta 1. juunil kehtima hakanud pakendiseaduses (PakS) jõustusid 2015. aasta algusest alates mitmed muudatused, millest ehk kõige rohkem puudutab pakendiettevõtjat pakendiaruandluse auditeerimise kohustus. Seadusandja üheks eesmärgiks oli muuta pakendiarvestus paremini kontrollitavaks ja pakendiaruandlus täpsemaks, mis saavutatakse pakendiaruandlusele audiitorkontrollikohustuse kehtestamise abil.

Abitabel – minimaalne sotsiaalmaks Maksundus
Sotsiaalmaksu seaduse § 2 ütleb, et sotsiaalmaksu tuleb maksta üldjuhul kõigilt eraisikutele makstavatelt tasudelt ja seda makstakse just väljamakse tegemise järgi. Paragrahvi 2 lg 2 aga täpsustab, et sotsiaalmaksu makstakse küll välja makstavalt tasult, kuid makstav sotsiaalmaks ei tohi olla väiksem, kui seaduses sätestatud kuumääralt leitud maksusumma. Selline minimaalse sotsiaalmaksu järgimine on kohustuslik ja võimalik ainult töölepinguga töötades.

Kuidas maksta dividende? Kasumi jaotamise otsus Ettevõtlus
Kuigi mistahes dokumentide vormistamine võib tunduda tüütu, ei tohiks dividendide väljamaksmise otsuse tähtsust alahinnata. Puudused otsuse vastuvõtmisel või sisus või lausa otsuse puudumine võivad viia nii osanike ja äriühingu vaheliste vaidlusteni, dividendide tagastusnõueteni või isegi probleemideni maksuametiga. 

Eesti raamatupidajate konverents "Teejuht 2016. aastaks" KAVA Raamatupidamine
RMP Eesti ja Eesti Koolitus- ja Konverentsikeskus kutsuvad juba viiendat aastat kõiki pearaamatupidajaid, raamatupidajaid, finantsjuhte ja ettevõtjaid Eesti suurimale raamatupidajate aastasündmusele Eesti raamatupidajate konverentsile "Teejuht 2016. aastaks". 

Kuidas maksta dividende? Piirangud Ettevõtlus
Enamiku ettevõtjate jaoks tähistab kalendriaasta lõpp ka järjekordse majandusaasta lõppu ning raamatupidajad on asunud usinasti tööle majandusaasta aruannete kallal. Osanikke huvitab küsimus, kui palju kasumit tuli ning kui palju on võimalik maksta dividende. Dividendi ootuses ei malda paljud ettevõtjad jääda ootama majandusaasta aruande äriregistrile esitamise viimast päeva (30. juuni), mistõttu alustame juba praegu olulisemate põhimõtete selgitamisega, mida dividendidega seoses tuleks silmas pidada.

Kinnisvarainvesteeringute kajastamine: õiglase väärtuse või soetusmaksumuse meetod? Raamatupidamine
Kinnisvarainvesteeringute kajastamist õiglase väärtuse meetodil kasutatakse siis, kui investeeringute õiglast väärtust on võimalik mõistliku kulu ja pingutusega usaldusväärselt hinnata. Muudel juhtudel tuleb kasutada soetusmaksumuse meetodit. 

Erandjuhud, millal tööandja ei pea täitma minimaalse sotsiaalmaksu kohustust Maksundus
Vastavalt sotsiaalmaksuseaduse § 2 lõikele 2 peab tööandja maksma sotsiaalmaksu töötajale kuu eest makstud tasult, kuid mitte vähem kui kuumääralt ehk 355 eurolt. Seega on tööandja sotsiaalmaksu minimaalseks kohustuseks 117,15 eurot kuus. SMSi § 2 lõige 4 sätestab erisuse lõikes 2 sätestatud üldreeglist, st loetleb töötajate kategooriad, kelle puhul ei teki tööandjal sotsiaalmaksu kuumääralt tasumise kohustust. Selliste töötajate eest arvestatakse sotsiaalmaksu neile tegelikult makstud töötasult, isegi kui see on kuumäärast väiksem.

Omakapitali miinimumnõue ja netovara taastamine Raamatupidamine
Mis on ebapiisav omakapital? Kas see on alati probleem? Kuidas seda probleemi lahendada? Kõikidele nendele küsimustele püüab käesolev artikkel üldisemat laadi vastused leida.

01.01.2016 jõustuvad tulumaksuseaduse muudatused Maksundus
15.06.2015 võttis Riigikogu vastu mitmeid tulumaksuseaduse muudatusi, mis puudutavad eelkõige füüsiliste isikute maksustamist ning jõustuvad 01.01.2016. Järgnevalt anname lühidalt ülevaate peamistest muudatustest.

Allikas:  RMP.ee

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll