2016. aasta loetumad artiklid

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Tööandja minimaalne sotsiaalmaks. Abitabel Maksundus
Sotsiaalmaksu seaduse § 2 ütleb, et sotsiaalmaksu tuleb maksta üldjuhul kõigilt eraisikutele makstavatelt tasudelt ja seda makstakse just väljamakse tegemise järgi.

2017. aasta maksumäärad ja maksuvaba tulu suurus) Maksundus
2017. aastal muutuvad maksuvaba tulu ja pensionide korral täiendava maksuvaba tulu suurus ning sotsiaalmaksu minimaalse kohustuse aluseks olev kuumäär.

Valitsus kiitis heaks 400-eurose spordi­kompensatsiooni kehtestamise Majandus
Valitsus kiitis teisipäeval heaks tulumaksuseaduse ja sotsiaalmaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu, mis muuhulgas näeb ette 2018. aastast spordikompensatsiooni meetme kehtestamist, millega võimaldatakse ettevõtetel ja asutustel töötajatele hüvitada erisoodustusmaksuvabalt aastas kuni 400 eurot spordikulutusi.

Majandusaasta aruande näidised (2015. aasta aastaaruanne) Tööõigus
Kõigil ühingutel, olgu need siis äri- või mittetulundusühingud, kelle majandusaasta ühtib kalendriaastaga ehk 01.01-31.12, tuleb hiljemalt 30. juuniks esitada äriregistrile majandusaasta aruanne.

Käibemaksu­kohustuslase piirmäär tõuseb siiski 40 000 euroni Maksundus
Valitsus otsustas suurendada käibemaksukohustuslase registreerimise piirmäära 40 000 euroni. .

Lasterikka pere toetus alates 01.07.2017 Toetused
2017. aasta 1. juulist hakkab Sotsiaalkindlustusamet maksma kolme- ja enamalapselistele peredele lasterikka pere toetust.

Majandusaasta aastaaruande esitamisega ja kasumi jaotamisega seotud muudatused äriseadustikus 2015e Maksundus
Äriseadustikus leidsid 2015. aastal aset mitmed muudatused, mõnda neist tasub teada ja arvesse võtta osanike või aktsionäride üldkoosolekul, kus otsustatakse 31.12.2015 lõppeva majandusaasta aruande kinnitamine ja kasumi jaotamine. .

2017. aasta raamatupidaja KALENDERMÄRKMIKE ja LAUAKALENDRI tellimine RMP.ee
Juba 12. aastat annab RMP Eesti OÜ välja finantsinimestele suunatud kalendermärkmikku, mis sisaldab lisaks kalendaariumile maksutähtpäevi, riigipühi, abitabeleid ja kalendaarset tööajafondi. Täiendavalt leiab tähtsamad faktid ja viited seadustele, näiteid puhkusetasu ja hüvitiste arvestamisest ning palju muudki tööks vajalikku.

Mikro- ja väikeettevõtjate aruandlus muutub lihtsamaks Raamatupidamine
1. jaanuaril 2016 jõustunud raamatupidamise seaduse ja teiste sellega seonduvate seaduste muudatused toovad kaasa uuendusi majandusaasta aruande esitamisel. Mikro- ja väikeettevõtjatele on hea uudis nende halduskoormuse vähenemine.

2016. aasta numbrites Maksundus
Ülevaade kehtivatest seadustest ja maksumääradest.

Muudatused Raamatupidamise Toimkonna juhendites Raamatupidamine
Raamatupidamise Toimkond muutis mitmeid Raamatupidamise Toimkonna juhendeid. Juhendite muutmine tuleneb ühest küljest 10.12.2015 vastu võetud muudatustest raamatupidamise seaduses (RPS) ning teisest küljest kasutajatelt saadud tagasisidest.

Tööandja makstava haigushüvitise maksustamisest ja deklareerimisest Töö, puhkus, tasu
Tööandja peab maksma töötajale hüvitist haigestumise või vigastuse 4. kuni 8. kalendripäeva eest 70% töötaja viimase kuue kuu keskmisest töötasust vastavalt töötervishoiu ja tööohutuse seaduse (TTOS) §-le 122. Alates haigestumise või vigastuse 9. päevast maksab hüvitist haigekassa vastavalt ravikindlustuse seaduses sätestatule. Täpsem info haigekassa töövõimetushüvitiste kohta Eesti Haigekassa kodulehelt.

Piiratud käibemaksukohustuslane Maksundus
Piiratud kohustustega käibemaksukohustuslane (edaspidi piiratud maksukohustuslane) on isik, välja arvatud ettevõtlusega mittetegelev füüsiline isik, kes on registreeritud või kes on kohustatud end registreerima piiratud maksukohustuslasena (KMS § 21). Teise liikmesriigi piiratud maksukohustuslane on isik, sealhulgas juriidilise isiku staatuseta varakogum või isikuteühendus, kes on selles liikmesriigis käibemaksuga maksustamiseks registreeritud ning kelle maksukohustused vastavad piiratud maksukohustuslase maksukohustustele.

Muutub töötavate töövõimetuspensionäride eest sotsiaalmaksu tasumise kord Maksundus
Töövõimereformi jõustumisega 1. juulist 2016. a muutub töötavate töövõimetuspensionäride eest sotsiaalmaksu tasumise kord.

2017. aasta kalendaarse tööajafondi arvestus Töö, puhkus, tasu
2017. aasta kalendaarse tööajafondi arvestus kuude lõikes koos riiklike pühadega.

Lähetuse päevaraha maksmisest 2016. aastal Maksundus
Lähetuste päevaraha maksuvaba määr tõusis alates 2016. aasta 1. jaanuarist. Alates nimetatud kuupäevast on võimalik töötajatele maksuvabalt maksta lähetuse päevaraha kuni 50 eurot. Seda siis esimese 15 lähetuspäeva jooksul, kuid samas peab arvestama, et ühes kuus ei saa maksuvabalt maksta 50 eurot üle 15 päeva. Kuueteistkümnendast päevast peab rakendama eelnevalt kehtinud 32 euro määra.

Raamatupidamise Toimkonna juhendid (RTJ) alates 01.01.2016 Raamatupidamine
Raamatupidamise Toimkonna juhendid (RTJ) alates 01.01.2016, Eesti Hea raamatupidamistava järgides.

Valitsus kiitis heaks käibemaksu­kohustuslase piirmäära tõstmise 40 000 euroni Maksundus
Valitsus kiitis tänasel istungil heaks käibemaksukohustuslase registreerimise piirmäära tõstmise alates 2018. aastast 16 000 eurolt 40 000 euroni.

Töölähetuskulude hüvitamine ja välislähetuse päevaraha maksmine üle piirmäära (alates 01.01.2016) Raamatupidamine
Alates 01.01.2016 ei käsitleta enam välislähetuse päevaraha maksmist üle maksuvaba piirmäära erisoodustusena. Kuna tegemist on sisuliselt töötajale töö eest makstava tasuga, siis tuleb edaspidi tööandjal välislähetuse päevaraha maksmisel maksuvaba piirmäära ületav osa deklareerida ja maksustada sarnaselt palgatuluga (TSD lisa 1, koodid 10–13).

Muudatused TSD täitmises alates 01.01.2016 Maksundus
2016. aastast on mõningal määral muutunud TSD täitmise kord (rahandusministri määrus avaldati Riigi Teatajas 20.11.2015).

Allikas:  RMP.ee

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll