Valitsus kiitis heaks korruptsioonivastase strateegia rakendusplaani aastateks 2014-2017

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Valitsus kiitis heaks korruptsioonivastase strateegia 2013-2020 rakendusplaani aastateks 2014-2017 ning sai ülevaate arengukava täitmisest 2013. aastal.

Korruptsioonivastane strateegia aastateks 2013-2020 kiideti heaks 3. oktoobril 2013. aastal. Strateegia eesmärgiks on edendada teadlikkust korruptsioonist, suurendada otsuste ja tegevuste läbipaistvust ning arendada uurimisasutuste uurimisvõimekust ja hoida ära julgeolekut ohustavat korruptsiooni.

Korruptsioonivastase strateegia rakendusplaaniga 2014-2017 uuendatakse ja täpsustatakse mõningate tegevuste ja eelarve lõikes 2013. aastal kinnitatud rakendusplaani.

Vastavalt korruptsioonivastasele strateegiale esitatakse valitsusele kord aastas lühiülevaade strateegia täitmisest, põhjalik aruanne esitatakse iga nelja aasta tagant.

Olulisemate korruptsioonivastaste tegevuste ja algatustena on igas ministeeriumis määratud korruptsiooni ennetamist koordineeriv isik. Välja töötamisel on huvide konflikti vältimise juhised omavalitsuste ja volikogude liikmetele. Ette on valmistatud uus korruptsiooniveeb koos huvide deklareerimise juhistega, mis valmib lõplikult aprillis. Aasta jooksul tõlgitakse see ka vene keelde.

Avaliku sektori töötajate teadlikkuse tõstmiseks on viidud läbi eetikakoolitusi ja kaasamiskoolitusi, samuti huvide konflikti ja uue korruptsioonivastase seaduse alaseid koolitusi. Elanikkonna teadlikkuse tõstmiseks on kuulutatud välja konkurss venekeelse elanikkonna korruptsioonialase teadlikkuse tõstmiseks.

Omavalitsuste ja riigi tegevuse läbipaistvamaks muutmiseks valmib 2014. aasta I poolel rahandusministeeriumi eestvedamisel esimene etapp analüüsikeskkonnast Läbipaistev Eesti Omavalitsus ja Läbipaistev Eesti Riik. Riigihangete läbipaistvuse suurendamiseks on arendatud riigihangete registrit selliselt, et juurdepääs alusdokumentidele ja hankemenetluse raames esitatud küsimustele-vastustele on tagatud ilma registrisse ID-kaardiga logimiseta.

Probleemina saab välja tuua, et jätkuvalt pole kokku lepitud vastutajas lapse lasteaeda elektroonilise registreerimise rakenduse loomise eestvedaja osas. Kuigi korruptsiooniuurijate arv kriminaalpolitseis on tõusnud vastavalt strateegias ettenähtule 34ni, pole vastavalt kasvanud spetsialiseerunud prokuröride arv.

Allikas:  Vabariigi Valitsus

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll