Töötleva tööstuse tootmismaht jätkab tagasihoidlikku kasvu

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Töötleva tööstuse toodangumahu kasv aeglustus mais oodatult. Tootmismaht ületas mais eelmise aasta vastava kuu taset sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud andmetel 2,3% võrra.

Selle aasta esimese viie kuu kokkuvõttes on töötleva tööstuse toodangu maht kasvanud keskmiselt vaid veidi kiiremini kui eelmisel aastal. Kiiremat taastumist takistab endiselt madal nõudlus meie kaubanduspartnerite turgudel. Eestiga tihedamalt seotud Rootsi ja Soome töötleva tööstuse mahud on viimased poolteist aastat üldjuhul vähenenud.

Majandusharude lõikes on viimastel kuudel stabiilset kasvu näidanud piima- ja puidutööstus ning metallitootmine. Mais suurenes oluliselt kütteõlide tootmine. Toodang vähenes elektroonika- ja metalltoodete ning elektriseadmete tootmises. Kui tervikuna olid tööstuse müügihinnad mais eelmise aasta tasemest endiselt madalamad, siis keskmisest tugevam nõudlus on võimaldanud hindu tõsta toiduainete tootmises ja puidutöötlemises.

Juunis Eesti töötleva tööstuse ettevõtete kindlustunne veidi halvenes. Ettevõtjate ootused tuleviku suhtes muutusid pessimistlikumaks nii toodangu mahu kui müügihindade osas. Euroopa Liidus tervikuna on tööstuse kindlustunne püsinud eelmise aasta sügisest alates ligikaudu samal tasemel, kuna majanduse elavnemine on olnud oodatust aeglasem.

Aasta kokkuvõttes peaks tööstustoodangu maht jääma Eestis paari protsendiga plussi.

Lugege siit värsket töötleva tööstuse sektori ostujuhtide indeksi (PMI) analüüsi inglise keeles.

Allikas:  Swedbank

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll