Elektroonika- ja elektriseadmete tootmine mullu kasvas

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Möödunud aastal kasvas elektroonika- ja elektriseadmete sektoris tootmismaht püsivhindades kaheksa protsenti ja võrreldes 2012. aastaga kiirenes veidi nii müügi kui ka ekspordi kasv.

Aastal 2013 oli jätkuvalt elektroonika- ja elektriseadmete ekspordi suurimaks turuks Rootsi, kuhu läks pool sektori koguekspordist. Arvutite, elektroonika- ja optikaseadmete tootmises kasvas eksport aastaga viie protsendi võrra, mida aitas kiirendada tugev müük välisturgudele aasta esimesel poolel, ent välisnõudluse nõrgenemine teisel poolaastal viis ekspordi viimases kvartalis langusesse. Elektriseadmete tootmises toimusid hoogsamad arengud. Ekspordi kasv kiirenes 17 protsendini, ületades aastatagust näitajat üle kahe korra.

Samas elektriseadmete müük koduturule kahanes 30 protsendi võrra, mis langetas haru kogu müügi kasvu üheksale protsendile. Jätkuvalt moodustas kogumüügist kolmveerandi arvutite, elektroonika- ja optikaseadmete ning veerandi elektriseadmete müük.

Tootmismahtude suurenedes tõusis elektroonika- ja elektriseadmete tootmises hõivatute arv mullu neli protsenti. Palgakasv oli sama kiire kui eelmisel aastal, viis protsenti ja keskmine palk ületas jätkuvalt Eesti keskmist palka.

Pärast nõrka investeerimisaastat, kasvasid elektroonika- ja elektriseadmete tootmises investeeringud materiaalsesse põhivarasse 2013. aastal ligi kolmandiku võrra.

Eesti Konjunktuuriinstituudi märtsi uuringus osalenud mõlema allharu ettevõtjate kindlustunne püsis veel negatiivsena, ent oli juba märgatavalt kõrgem kui kolm kuud tagasi. Kui elektroonikatööstuse ettevõtted prognoosisid järgnevaks kolmeks kuuks toodangu mahu kasvu, siis elektriseadmete tootjad ootasid mahu püsimist samana.

Täpsemalt on võimalik elektroonika- ja elektriseadmete sektori 2013. aasta ülevaatega tutvuda ministeeriumi kodulehel.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll