Juunis tööstustoodangu kasv jätkus

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Tööstusettevõtted tootsid 2014. aasta juunis 1% rohkem toodangut kui eelmise aasta juunis, teatab Statistikaamet. Toodang suurenes töötlevas tööstuses ja energeetikas, kuid vähenes mäetööstuses.

Jaanuarist alates püsis töötlev tööstus eelmise aasta sama perioodiga võrreldes stabiilses 1–6%-lises kasvus. Juunis toodeti töötlevas tööstuses 2% rohkem toodangut kui 2013. aasta samal kuul. Toodang ületas eelmise aasta juuni taseme pooltes tööstusharudes. Enim mõjutas toodangu mahu suurenemist toiduainete, puidu ja metalltoodete tootmise kasv. Toodang vähenes elektroonika- ja keemiatoodete ning ehitusmaterjali tootmises.

Välisturule müüdi juunis 69% kogu töötleva tööstuse toodangust. Võrreldes 2013. aasta juuniga vähenes toodangu müük ekspordiks korrigeerimata andmetel 2%, müük kodumaisele turule suurenes 5%.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti 2014. aasta juunis nii tööstuses kokku kui ka töötlevas tööstuses 1% vähem toodangut kui mais.

2013. aasta juuniga võrreldes toodeti elektrit 12% ja soojust 7% rohkem.

Töötleva tööstuse toodangu mahuindeks ja selle trenda, jaanuar 2005 – juuni 2014 (2010 = 100)

a) Trend on sesoonsusest ja juhuslikest häiritustest puhastatud aegrida, mis näitab aegrea arengusuunda ja -kiirust.

Tööstustoodangu mahuindeksi muutus, juuni 2014 (protsenti)

b) Sesoonselt korrigeeritud tööstustoodangu mahuindeksi puhul on eemaldatud erinevused kuude tööpäevade arvus ja regulaarselt korduvate hooajaliste tegurite mõju. Arvutatakse ainult võrdluseks eelmise kuuga.

c) Tööpäevade arvuga korrigeeritud tööstustoodangu mahuindeksi puhul on eemaldatud erinevused kuude tööpäevade arvus. Arvutatakse ainult võrdluseks eelmise aasta sama kuuga.

Allikas:  Statistikaamet
Märksõnad:

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll