USA dollari maksed Krediidipanka on külmutamise riskiga

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Swedbank juhib klientide tähelepanu sellele, et kõik maksed USA dollaris panka Gazprombank, VEB panka, VTB panka, panka Russian Agricultural Bank ja panka Bank of Moscow (sh Krediidipanka), sealhulgas nende pankade tütarettevõtetele ja välisfiliaalidele, on USA poolt kehtestatud nende pankade finantseerimise keelu tõttu kõrge makse külmutamise riskiga. 

Risk on kõrge, kuna varjatud finantseerimisega seotud makseid on keeruline tuvastada, mistõttu ei saa välistada teiste pankade väärtõlgendusi ja erinevaid käsitlusi, mis ei ole ettenähtavad. 

Tavakliendile (s.o mitte finantseerimisasutusele) on kõrge riskiga eeskätt maksed, mille saaja (mitte saaja pank) on mõni eespool nimetatutest või mille makse selgitus viitab finantseerimisele või on otseselt või kaudselt seotud mõne nimetatud subjektiga seotud isikuga (nt omanikud, esindajad). 

Lisaks nimetatud pankadele on kõrgema külmutamise riskiga USD maksed Donetski ja Luganski piirkondadesse, kuna nii USA kui ka Euroopa Liit on nende piirkondade "riiklikud struktuurid" ja seotud isikud sanktsioneerinud. 

Korrespondentpanga poolt makse külmutamise korral kantakse makse blokeeritud kontole kuhu see jääb, kuni Ukrainas toimuva konflikti lahendamiseni. Makse külmutamise korral Swedbank kliendile makse külmutamisega kaasnenud kahju ei hüvita.

Allikas:  Swedbank

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll