Euroopa Keskpank avaldas pankade põhjaliku hindamise stressitesti juhendi

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Euroopa Keskpank (EKP) avaldas juhendi, milles esitatakse varade kvaliteedi hindamise ja stressitestis kasutatud eelduste ühendamise üksikasjad. Juhendis kirjeldatakse ka stressitestide kvaliteedi tagamise protsessi ehk teisisõnu eesmärki tagada hindamise tõhusus ja usaldusväärsus.

Põhjaliku hindamise käigus kontrollitakse üksikasjalikult euroala suurimate pankade bilansse ja vastupanuvõimet hüpoteetilistele kriisidele, enne kui EKP asub käesoleva aasta novembris täitma oma järelevalveülesandeid. EKP poolt läbiviidav põhjalik hindamine erineb varasematest kogu ELi hõlmanud stressitestidest, sest see sisaldab endas ka pankade varade kvaliteedi ulatuslikku hindamist, mille järeldused ühendatakse stressitesti tulemustega. See võimaldab täpsemalt hinnata pankade bilansside olukorda ning krediidi- ja muid riske. 

EKP asepresidendi Vitor Constâncio sõnul pühendab EKP märkimisväärselt aega ja teeb jõupingutusi selleks, et protsess oleks range ja põhjalik. Asepresident kinnitas, et käimasolev hindamine erineb varasematest, sest tulemuste ühendamisel võetakse arvesse kõik varade kvaliteedi hindamisel saadud andmed. Juhendi avaldamine näitab, kui oluliseks peab EKP enda tegevuse läbipaistvust. 

Stressitesti kvaliteedi tagamisel keskendutakse täpsete, järjepidevate ja usaldusväärsete tulemuste esitamisele. Koostöös riiklike pädevate asutustega viiakse läbi mitmeid kvaliteedikontrolle. EKP võrdleb üksikute pankade andmeid teiste pankade andmetega ja rakendab EKP-s välja töötatud stressitesti mudelit. Vastavalt „järgi või selgita” põhimõttele võidakse pankadelt küsida täiendavaid andmeid, lisaanalüüse ja vajaduse korral tuleb neil stressitestis kasutatud eeldused uuesti esitada. 

Stressitesti ühendamine pankade varade kvaliteedi hindamisega  ja seega ka varade kvaliteedi hindamise mõju stressitesti arvutustele toimib läbi mitme kanali. Stressitesti lähtepunktiks võetakse varade kvaliteedi hindamise käigus teostatud portfellide analüüsi tulemused, mille alusel võidakse korrigeerida pankade 2013. aasta lõpu bilansse. Kui varade kvaliteedi hindamisel selgub, et pangal ei ole piisavalt reserve, võetakse seda arvesse virtuaalse eeldatava kahjumi korrigeerimisel aastateks 2014, 2015 ja 2016 nii põhistsenaariumis kui ka negatiivses stsenaariumis. Lisaks mõjutab see stressitesti stsenaariumite virtuaalset kasumit ja kahjumit. 

Pankade põhjaliku hindamise lõplikud tulemused avaldatakse oktoobri teisel poolel.

Märksõnad: ,

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll