Eesti Pank tutvustab kaupmeestele uusi 10-euroseid

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

23. septembril hakkavad euroala keskpangad ja sealhulgas Eesti Pank ringlusse laskma uue kujunduse ja turvaelementidega 10-euroseid rahatähti. Uute 10-euroste sujuvaks kasutuselevõtuks on oluline, et ettevõtjad uuendaksid aegsasti rahakäitlusseadmeid.

Rahakäitlusseadmete ja autentimisvahendite tehniline valmisolek tagab selle, et käibele tulevate uute rahatähtedega maksmine läheb sujuvalt. Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma ja ebapiisav tehniline ettevalmistus või rahatuvastusseadme puudumine ei ole põhjus uute 10-euroste vastuvõtmisest keeldumiseks.

Kaupmehed saavad rahakäitlusseadmete ettevalmistamiseks abi seadmete tarnijatelt. Seadmetega vajalike katsetuste läbiviimiseks uute 10-eurostega tuleb tarnijatel ühendust võtta Eesti Pangaga. 

Euroopa Keskpanga veebilehel on avaldatud nimekiri seadmetest, mis suudavad tuvastada uut 5-eurost, ning seda nimekirja täiendatakse 10-eurost tuvastavate seadmete loeteluga. 

Lühidalt muudatustest turvaelementides 

Uutel 10-eurostel pangatähtedel on uued ja tõhustatud turvaelemendid, mis on ka uutel 5-eurostel – portreehologramm, portreevesimärk ja smaragdroheline number. Rahatuvastusseadme puudumise või selle rikke korral saab uute rahatähtede ehtsust tuvastada ka nelja lihtsalt kontrollitava turvaelemendi abil: 

  • Hologrammile ja vesimärgile on lisatud Kreeka mütoloogiast tuntud Europe portree. Europe on ühtlasi kogu teise seeria tunnusjooneks.
  • Smaragdroheline number asub pangatähe vasakul alumisel serval ja selle trükivärv muutub pangatähte kallutades smaragdrohelisest tumesiniseks.
  • Pangatähe paremal ja vasakul serval on reljeefsed jooned, mis on abiks vaegnägijatele.
  • Pangatähe üldine kujundus on sama nagu esimese seeria pangatähel, kandes edasi temaatikat „Ajastud ja stiilid“. Uus 10-eurone on punane ja kujutab romaani arhitektuuristiili. 

Turvaelementide kontrollimiseks tuleb rahatähte vaadata vastu valgust, kallutada enda ees edasi-tagasi ja kompida selle pinda. 

Koolitused sularahakäitlejatele 

Uue 10-eurose rahatähega põhjalikumaks tutvumiseks korraldab Eesti Pank enne 10-eurose käibeletulekut sularahakäitlejate koolitusi Tallinnas, Tartus ja mujal Eestis. Loengutele on oodatud kommertspankade, jaemüügikettide, poodide ja teenindusasutuste esindajad, kes puutuvad igapäevaselt tihedalt sularahaga kokku ja peavad sularaha põhjalikult tundma. Loengutel on võimalik uusi 10-euroseid ka oma silmaga näha. Eesti Panga rahaanalüütik-ekspert Meelis Metus tutvustab loengul turvaelemente, annab juhiseid, kuidas õiget rahatähte ilma rahakäitlusseadmeta ära tunda, ja puudutab ka võltsingute teemat. Osalejatele jagatakse kaasa trükiseid. 

Loengute ajakava ja registreerumine: 

8. septembril TALLINNAS kell 15 Eesti Panga muuseumis
Registreerumine hiljemalt 4.09,
e-post: Karolina.Vatlik@eestipank.ee, tel: 668 0900

10. septembril TALLINNAS kell 15 Eesti Panga muuseumis
Registreerumine hiljemalt 8.09,
e-post: Karolina.Vatlik@eestipank.ee, tel: 668 0900

12. septembril TARTUS kell 14 Atlantise Konverentsikeskuses 
Registreerumine hiljemalt 10.09 Tartu Linnavalitsuse kodulehe kaudu
või e-post: anne.ligi@tartu.bas.ee
Lisainfo Tartu Ärinõuandla tel: 742 8402

17. septembril PÄRNUS kell 14 Pärnu Keskraamatukogu suures saalis 
Registreerumine hiljemalt 15.09,
e-post: margit@peak.ee, tel: 53 039 037

19. septembril NARVAS Narva Kolledži konverentsikeskuses
I loeng kell 12 (eesti keeles)
II loeng kell 14 (vene keeles)
Registreerumine hiljemalt 17.09,
e-post: Gerli.Taniloo@eestipank.ee, tel: 668 0842 

Lisaks sellele on uut 10-eurost tutvustavad trükised saadaval pdf-formaadis tutvumiseks ja printimiseks siin.
Pilte ja videoid uue 10-eurose kohta leiab  veebilehelt uus-euro.eu.

Allikas:  Eesti Pank

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll