Ettevõtjad näevad majanduse väljavaateid tumedates toonides

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Eesti ettevõtjate optimism majanduse edasise käekäigu suhtes kukkus II kvartalis üsna järsult ning kolmest Balti riigist on eestlased kõige pessimistlikumad, selgub auditeerimis- ja ärinõustamisettevõtte Grant Thornton läbi viidud uuringust. 

Eesti keskmise suurusega ja suurettevõtete juhtide ärioptimism langes II kvartalis -4 protsendini ehk 24 protsendipunkti võrra võrreldes möödunud aasta sama ajaga. See näitab, et enamik uuringule vastajaist on majandusväljavaadete suhtes pessimistlikud. 

Tuleviku suhtes murelike ootuste “põhisüüdlaseks” on loomulikult sündmused Ukrainas. Üle kolmandiku ettevõtjatest näeb oma ettevõtte kasvu peamise takistajana majanduslikku ebakindlust ning 28% peab probleemiks energiakandjate hinnatõusu. Sama suure takistusena nähakse ka kvalifitseeritud tööjõu nappust. 

Läti ettevõtjatele valmistab aga kvalifitseeritud tööjõu puudumine veelgi suuremat muret – meie lõunanaabrite juures näeb seda ettevõtte kasvu takistajana 44% ettevõtete juhtidest. Võimalik energia hinnatõus on takistuseks koguni 52% juhtide meelest. 

Kuna ootused majanduse väljavaadete suhtes on nigelad, ei ole ka usk ettevõtte kasumi kasvatamisesse kuigi suur. Tänavu II kvartalis arvas vaid 20% Eesti ettevõtjatest, et järgmisel 12 kuul nende kasum suureneb – eelmisel aastal samal ajal uskus sama 42% ettevõtjatest.  

Positiivsema poole pealt saab välja tuua, et 38% Eesti keskmistest ja suurettevõtest plaanib järgmise 12 kuu jooksul  investeeringuid ettevõtte hoonetesse, masinaparki ja tehnoloogiasse – see number on viimase kuue kvartali parim näitaja. 

Grant Thornton viis II kvartalis läbi uuringu International Business Review (IBR) Eestis, Lätis  ja paljudes teistes riikides. Küsitluses osalesid 50-499 töötajaga ettevõtete juhid ja teised juhtivtöötajad. 

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll