2015. aastal korraldati rekordarv riigihankeid

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Eestis korraldati 2015. aastal kokku 10 652 riigihanget, mis on ligi 15 protsenti rohkem kui aasta varem. E-hankeid korraldati 8 protsenti rohkem kui mullu: neid oli 2015. aastal juba 8460 ehk rekordiliselt 80 protsenti hangete koguarvust.

"Aastatega on täiselektrooniliste riigihangete arv pidevalt kasvanud, mis tähendab, et avalike vahendite kasutamise läbipaistvus aasta-aastalt suureneb ja ka ettevõtjatel on rohkem võimalusi hangetel osaleda," ütles riigihalduse minister Arto Aas. 

Riigihangete korraldamine keskse riigihangete e-keskkonna kaudu on taganud, et teave korraldatavatest riigihangetest jõuab paremini ettevõtjateni üle Eesti. Märgata on, et pakkujate arv hanke kohta on e-hangetes suurem kui tavahangetel. E-hangetes oli pakkujate arv klassikalise sektori hangetes 3,6 pakkujat ja võrgustikuhangetes 4,3 pakkujat hanke kohta. Tavahangetes oli pakkujate arv klassikalise sektori hangetes 2,1 pakkujat ja võrgustikuhangetes 2,3 pakkujat hanke kohta.

"On positiivne, et hankijad ja pakkujad on võtnud omaks e-hanked ja on sedakaudu lihtsustanud ning kiirendanud hankemenetlusele kuluvat aega mõlemale osapoolele," ütles rahandusministeeriumi riigihalduse poliitika asekantsler Agris Peedu. "Plaanime uuendada riigihangete e-keskkonda, et võimaldada hankijatele ja pakkujatele uuenduslikke lahendusi, mis muudavad hankeprotsessi neile vähem koormavaks."

Hangete korraldamine liigiti jagunes järgmiselt: üle poole hangetest ehk 5595 korraldati lihthankena, avatud hankemenetlusena 2979 hanget, väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetlusena 528 hanget, väljakuulutamisega läbirääkimistega hankemenetlusena 78 hanget, lihtsustatud korras teenuste tellimisena 1407 hanget (sealhulgas 757 tervishoiuteenuste hanget), piiratud hankemenetlusena 14 hanget ja võistleva dialoogina 17 hanget.

Suurimad klassikalise sektori hankijad olid haigekassa (795 hanget), maanteeamet (325 hanget) ja Riigi Kinnisvara AS (308 hanget). Võrgustikusektori hankijatest viisid enim hankeid läbi Elektrilevi OÜ (854 hanget), Eesti Energia Kaevandused AS (288 hanget) ja Eesti Energia Narva Elektrijaamad AS (148 hanget). 

Kokku sõlmiti 2015. aastal 11 938 hanke- ja raamlepingut. Pakkujaid, kellega sõlmiti vähemalt üks leping, oli 4021. Suurima lepingute arvuga pakkujad olid Lemminkäinen Eesti AS (87), AS Elektritsentrum (76), AS Atea (67) ja Tamro Eesti OÜ (66).

Põhjalikum 2015. aasta riigihangete kokkuvõte valmib ja avalikustatakse tänavu kevadel.

Märksõnad:

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll