2016/2017. õppeaastal saab taotleda õppelaenu 1920 eurot

Pane tähele! Artikkel on ilmunud enam kui 5 aastat tagasi ning kuulub Geeniuse digitaalsesse arhiivi.

Valitsuse tänase otsuse kohaselt on uuel õppeaastal riigi poolt tagatud õppelaenu maksimaalmäär 1920 eurot laenutaotleja kohta.

Sama määr kehtis ka lõppeval õppeaastal. Õppelaenu maksimaalmäär otsustati jätta samaks, kuna viimaste aastate tarbijahinnaindeksi muutus ja prognoos 2016. aasta hinnatõusuks on tagasihoidlik.

Õppetoetuste ja õppelaenu seaduse kohaselt kehtestab valitsus õppelaenu maksimaalmäära igal aastal hiljemalt 1. juuliks.

Taustainfo:

  • Aastatel 2009-2014 on õppelaenuõiguslikke olnud kõikide õppurite hulgas keskmiselt 74%, neist on õppelaenu võtnud keskmiselt 17% ning aasta-aastalt on see vähenenud. 2014/2015. õppeaastal võttis õppelaenu vaid 9% õppelaenuõiguslikest õppuritest.
     
  • Tänavu 30. aprilli seisuga on õppelaenude kogusumma pankades 124 miljonit eurot, mis on 6% väiksem kui 2015. aasta lõpus.
     
  • Õppelaenuvõlglasi, kelle suhtes on rakendunud riigitagatis, oli tänavu 30. aprilli seisuga 1546. Nende võlgnevus riigi ees on 2,64 miljonit eurot.
     
  • Õppetoetuste ja õppelaenu seaduse järgi saavad õppelaenu võtta õpilased ja üliõpilased, kes õpivad Eesti ülikoolis, rakenduskõrgkoolis, kutseõppeasutuses või välisriigis nimetatud õppeasutusega samaväärses õppeasutuses ja õppevormis ning kelle puhul on täidetud seaduses ettenähtud tingimused.
Märksõnad:

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll