Kas tead, et…

PRO tellijale
  • KAS TEAD, et aasta arvestuses suurenes Eestis tööealiste inimeste arv 25 600 võrra, neist enamiku moodustasid Ukrainast saabunud sõjapõgenikud.
    Allikas: Statistikaamet
  • KAS TEAD, et kui tööpakkuja ei deklareeri ega tasu tähtaegselt tööjõumakse, katkeb võlaõigusliku lepinguga tööd tegeva isiku ravikindlustus. Külastades sel perioodil arsti, esitatakse isiku raviteenuse eest arve. Kuna tegu on tööpakkuja veaga, on võlaõigusliku lepinguga isikul õigus nõuda nende kulude hüvitamist tööpakkujalt.
    Alus: ravikindlustuse seaduse § 14
  • KAS TEAD, et tänavu (2024. aastal) tunnustab Eesti Vabariigi president teenetemärgiga vandeaudiitor Anne Nuuti, kes on ka RMP koolitustel osalejate poolt kõrgelt hinnatud lektor. Südamlikud õnnesoovid kõrge tunnustuse eest!
    Allikas: Vabariigi Presidendi Kantselei
  • KAS TEAD, et hooldustööde tõttu võib esineda häireid andmete esitamise keskkonnas eSTAT 24.01.2024 alates 17.00-17.30.
    Allikas: Statistikaamet
  • KAS TEAD, et alates sellest aastast (2024. aasta) makstakse inimesele kõik riiklikud hüvitised, toetused ja pension tema ühele arvelduskontole. Erinevate maksekanalite paljusus tekitas suuremat riski, et kõik väljamaksed ei pruugi õnnestuda, sest näiteks hüvitise saaja võib unustada ühel kontol õigel ajal nime või muid andmeid muuta, aga teise arvelduskontoga on kõik korras.
    Allikas: Sotsiaalkindlustusamet
  • KAS TEAD, et kui kortermaja esimesel korrusel asub äripind, siis alates 2024. aastast koduomanik selles majas oleva ärimaa pealt maamaksu ei maksa.
    Alus: Maamaksuseadus § 11
  • KAS TEAD, et maksuskeem on tehing või tehingute ahel, mille eelduseks on maksustamise ebakõla esinemine või mis on kujundatud maksustamise ebakõla tekkimiseks. Nimetatud tingimustele vastavat tehingut või tehingute ahelat ei käsitata maksuskeemina, kui on mõistlik eeldada, et tehingute osalised ei pidanud ebakõlast teadlikud olema ega saanud osa maksustamise ebakõlast tulenevast maksusoodustusest.
    Alus: Tulumaksuseadus § 546 lg 19
  • KAS TEAD, et veel enne jõule (2023. aastal) saadavad kohtutäiturid üle Eesti välja 101 254 võlga meeldetuletavat punast jõulukaarti. Kohtutäituri jõulukaart on elektrooniline ja mõeldud väljaprintimiseks, et iga võlgnik saaks sinna ise endale personaalse jõulusoovi kirjutada ja selle siis silmade kõrgusele kuuse külge riputada. Jõulukaardi eesmärgiks on tuletada meelde, et ka jõuluõhtul on kuskil keegi, kes ootab võla tasumist. Olgu selleks siis lapsed, kes ootavad seni maksmata elatist, muu võlausaldaja kohtuotsusest tulenevat kahju hüvitamist, pank laenukohustuse täitmist, riik tasumata liiklustrahve vms.
    Allikas: Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koda
  • KAS TEAD, et alates 1. detsembrist 2023 on haigestunud rasedal füüsilisest isikust ettevõtjal õigus vähendada sotsiaalmaksuga maksustatavat tulemit teise kuni kaheksanda päeva eest arvestusliku haigushüvitise võrra. Mahaarvamise suurus on 30 protsenti eelmise aasta eest füüsilisest isikust ettevõtjana tasutud sotsiaalmaksu alusel arvutatud kalendripäeva keskmisest tulust.
    Allikas: sotsiaalmaksuseaduse § 3 p 19
  • KAS TEAD, et alates 1. detsembrist 2023 on tööandjal võimalik maksta haigestunud rasedale töötajale sotsiaalmaksuvabalt vabatahtlikku haigushüvitist teise kuni kaheksanda haiguspäeva eest. Hüvitise suurus ei tohi ületada 30 protsenti raseda töötaja keskmisest töötasust. Makstes rasedale töötajale haigushüvitist, ei kaota rase töötaja õigust saada haigushüvitist ka Tervisekassast.
    Allikas: sotsiaalmaksuseaduse § 3 p 31
  • KAS TEAD, et algavas 2023. aasta detsembris on 31 kalendripäeva, millest aga puhkuse pikkuse ja puhkusetasu arvestamisel läheb arvesse ainult 28 päeva.
    Allikas: Töölepingu seadus 54 lg 3
  • KAS TEAD, et aasta seisuga on vandeaudiitori keskmine vanus 48 aastat. Vanuselt noorim audiitor on 26-aastane ja vanim 83-aastane.
    Loe lähemalt: Audiitorite nappusel ja audititasude tõusul on mitu põhjust
  • KAS TEAD, et kui täna on toote müügihind koos käibemaksuga 1200 eurot (1000 + km 20%) ja 2024. aastal on samuti 1200 eurot (983,61 + km 22%), siis on antud toode järgmisel aastal käibemaksukohustuslasest ostja jaoks 16.39 euro võrra odavam ning riik saab sama summa võrra enam käibemaksu.
    Allikas: Käibemaksuseadus § 15 aastal 2023 ja § 15 aastal 2024
  • KAS TEAD, et finantsvaldkonna kõige kõrgema keskmise palgaga on finantsjuhid, kelle keskmine brutokuupalk oli 2023. aasta II kvartalis 3726 eurot.
    Loe lähemalt: Finantsvaldkonna tööturg ujub vastuvoolu
  • KAS TEAD, et käibemaksumuudatus mõjutab kasutusrendi kuumakset – igakuisele liisingu põhiosa maksele lisandub alates 01.01.2024 käibemaks 22%.
    Lisalugemist: Käibemaksu standardmäära muudatus 01.01.2024
  • KAS TEAD, et äriregistrisse ettevõtja, äriühingu ja kontaktisiku e-posti aadressi lisamine ja muutmine on riigilõivuvaba.
    Alus: riigilõivuseadus § 23 lg 1 p 12
  • KAS TEAD, et konkurentsipiirang peab olema ruumiliselt, ajaliselt ja esemeliselt mõistlikult ning töötajale äratuntavalt piiritletud. Seda nõuet rikkudes sõlmitud kokkulepe on tühine.
    Alus: töölepinguseadus § 23
  • KAS TEAD, et vaatamata muutunud Äriseadustikule, kus § 140.1 muutus alates 1. veebruarist 2023 kehtetuks ei saa sissemakseta asutatud osaühing maksta dividende enne sissemakse tegemist. Nüüd on see piirang leitav Äriseadustiku § 5201 lõikest 3.
  • KAS TEAD, et IOSS ja OSS-deklaratsioonid tuleb alati esitada hiljemalt kalendrikuu viimasel kuupäeval. Neile ei laiene võlaõigusseaduses sätestatud võimalus esitada deklaratsioon puhkepäevale järgneval tööpäeval.
    Lisalugemist: E-kaubanduse ja teenuste käibemaksuga maksustamise erikorrad OSS ja IOSS
  • KAS TEAD, et õppepuhkust võib võtta põhipuhkusele lisaks, ja oma koolilõpu aastal lausa 45 kalendripäeva.
    Allikas: täiskasvanute koolituse seaduse § 13
  • KAS TEAD, et digieuro oleks Euroopa Keskpanga emiteeritud elektroonilisel kujul raha, millel oleks keskpanga garantii. Digieuro täiendaks sularaha, lisades sellele elektroonilise mõõtme, hoides privaatsust ja võimaldades netiühenduseta kasutust.
    Allikas: Eesti Pank
  • KAS TEAD, et roheline raamatupidamine on arvestussüsteem, mis võtab arvesse äritegevuse majanduslikke, keskkonna- ja sotsiaalseid tulusid ja kulusid. Rohelise raamatupidamise mõiste võttis 1980. aastatel kasutusele majandusprofessor Peter Wood.
    Allikas: Internet
  • KAS TEAD, et intressi arvestusaasta pikkuseks võib olla 360-päevane aasta (tavaline intress) või 365-päevane aasta (täpne intress). Need kaks erinevat intressi arvutamise meetodit võivad mõjutada intressimakse suurust.
    Alus: Pangad arvutavad hoiuse- ja laenuintresse erinevalt
  • KAS TEAD, et residentsuse määramiseks võetakse 183 päeva loendamisel arvesse ainult Eestis füüsiliselt kohaloldud päevad 12 järjestikuse kalendrikuu jooksul. 183 päeva hulka loetakse lisaks riigis viibitud täispäevadele ka osa päevast (kaasa arvatud saabumise ja lahkumise päev). Allikas: Maksu- ja tolliamet
  • KAS TEAD, et kui sõiduauto ei ole soetatud müügiks või kasutusrendile andmiseks, tuleb sõiduauto ja sellega seotud kulude (sh rendimaksete ja kütuse) sisendkäibemaks alati kajastada käibedeklaratsiooni vormil KMD real 5.3 või 5.4.
    Allikas: Käibemaksuseadus
  • KAS TEAD, et isegi paaritunnise sõiduauto rendi sisendkäibemaks tuleb eraldi deklareerida käibedeklaratsiooni vormil KMD, sest ei ole oluline, kui pika aja jooksul sõiduautot kasutatakse.
    Allikas: Käibemaksuseadus
  • KAS TEAD, et alates 1. juulist on töötaja haigestumise korral tema omavastutus 3 kalendripäeva ning tööandja kanda jääb 5 kalendripäeva haigushüvitis.
    Vaata ka: Haigushüvitiste abitabel alates 01.07.2023
  • KAS TEAD, et kui töötaja teeb ületunnitööd riigipühal, siis tuleb töötajale tasuda nii ületunnitöö kui ka riigipühal tehtud töö eest, sõltumata sellest, kas töötajale makstakse töötasu kuu-, tunni või tükitöö alusel.
    Alus: Töölepingu seaduse § 44 lg 4 ja § 45 lg 2 ja 3
  • KAS TEAD, et alates 01.06.2023 on äriregistris uus osaühingu tüüppõhikiri, mis mõjutab ka e-äriregistris koostatavaid osaühingute esmakande avaldusi.
    E-äriregistris pooleliolevad esmakande avaldused, mis on 1. juuniks esitamata, tuleb avalduses vastavalt uuele põhikirjale täiendada ning seetõttu tuleb ka kõik juba antud allkirjad uuesti anda.
    Allikas: E-äriregister
  • KAS TEAD, et 1. juunil 2023 on maksu- ja tolliameti ärikliendi infotelefon suletud. Teised infotelefonid töötavad tavapäraselt.
    Allikas: Maksu- ja Tolliamet
  • KAS TEAD, et FIE, kes tegeleb põllumajandusliku tootmisega ja saab tulu omatoodetud põllumajandussaaduste realiseerimisest, võib saadud tulust peale dokumentaalselt tõendatud kulude mahaarvamist veel täiendavalt ilma kuludokumentideta maha arvata kuni 5000 eurot.
    Alus: tulumaksuseaduse § 32 lg 4
  • KAS TEAD, et tehes töötuna arveloleku ajal 2023. aastal ajutist tööd kuni kaheksa päeva kuus, makstakse brutotöötasu 290 eurot, mis on 40% 2023. aasta töötasu alammäärast ja sotsiaalmaksu makstakse brutotöötasult summas 95,70 eurot.
    Allikas: tööturuteenuste ja -toetuste seaduses § 42 lg 3 (aasta 2023. versioon)
  • KAS TEAD, et Euroopa Kohus tegi 2. märtsil 2023. aastal olulise otsuse C-477/21, mille kohaselt igapäevane puhkeaeg lisandub iganädalasele puhkeajale.
    Allikas: Euroopa Kohtu otsus C‑477/21
  • KAS TEAD, et aastal oli keskmine brutokuupalk 1685 eurot.
    Allikas: Keskmine brutopalk
  • KAS TEAD, et aprilli algusest alates tohivad 2022. aasta tubakatoote maksumärgiga olla müügis veel ainult sigarid ja sigarillod.
    Loe lisaks: Sigarettide, suitsetamistubaka, sh kuumutamise teel tarbitava tubakatoote, ja tubaka tahke aseaine müügipiirang alates 01.04.2023
  • KAS TEAD, et alates 1. aprillist 2023 võib töötaja keelduda töö tegemisest, kui ta viibib reservteenistuses.
    Allikas: Töölepingu seadus § 19 p 5
  • KAS TEAD, et soovides vahetada pensionikontol olevaid osakuid teise pensionifondi osakute vastu veel aasta esimeses pooles, tuleb avaldus esitada hiljemalt 31. märtsil.
    Allikas: Pensionikeskus
  • KAS TEAD, et töövaidluskomisjonil on õigus teha jõustunud otsuse alusel parandusi ka töötamise registris.
    Allikas: töövaidluse lahendamise seaduse § 63
  • KAS TEAD, et ettevõtluskonto omanikul tekib ravikindlustus üheks kuuks, kui tema ettevõtluskontole laekunud summast on kinni peetud sotsiaalmaks vähemalt 215,82 eurot.
    Allikas: ravikindlustuse seadus: § 8
  • KAS TEAD, et 2022. aasta keskmine brutokuupalk tõusis 1685 euroni, kuid keskmine reaalpalk langes 8,8%, jäädes 1358 euro peale.
    Allikas: Statistikaamet
  • KAS TEAD, et kui tööandja saab Sotsiaalkindlustusametist teate, et töötaja on avaldanud soovi lapsepuhkuse kasutamiseks, siis nõustumise korral pole vastamine vajalik. Kui aga töötaja ei tohiks mingil põhjusel hüvitist saada ja puhkust kasutada, tuleb sellest teavitada Sotsiaalkindlustusametit 5 tööpäeva jooksul.
    Alus: Sotsiaalkindlustusamet
  • KAS TEAD, et tuludeklaratsiooni esitades on õigus abikaasa eest maha arvata täiendav maksuvaba tulu kuni 2160 eurot.
    Alus: Tulumaksuseadus § 23 4
  • KAS TEAD, et töötades kahes ettevõttes töölepingu alusel, on võimalik saada mõlema tööandja poolt 100 eurot ehk kokku 200 eurot kvartalis terviseedendamise kulude katteks.
    Alus: tulumaksuseaduse § 48 lõige 55
  • KAS TEAD, et alates 1. veebruarist ei reguleeri äriseadustik enam äriregistri tegevust, vaid on olemas uus eraldiseisev äriregistri seadus.
    Alus: äriseadustikäriregistri seadus
  • KAS TEAD, et alates 1. veebruarist ei kasutata enam raamatupidamise seaduses mõistet lõppbilanss. See on asendunud mõistega lõpparuanne.
    Alus: Raamatupidamise seaduse § 26 lg 3
  • KAS TEAD, et aastal 2023 lisandus riikliku tähtpäevana ja lipupäevana 30. jaanuar, mis on eesti kirjanduse päev.
    Alus: Pühade ja tähtpäevade seaduse ning Eesti lipu seaduse muutmise seadus
  • KAS TEAD, et tööandjal on kohustus tasuda ajutise töövõimetuse hüvitist just haigestumise teise kuni viienda kalendripäeva, mitte tööpäeva eest.
    Alus: töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 122 lg 1
  • KAS TEAD, et alates 01.01.2023 võib tööandja maksta töötajale tulumaksuvabalt lapse sünni puhul toetust summas 3270 eurot.
    Alus: Tulumaksuseadus § 13 lg 3 p 7
  • KAS TEAD, et tulumaksuseaduse muudatusega pikendatakse 2023. aasta lõpuni juriidiliste isikute võimalust teha tulumaksuvabalt annetusi ja kingitusi Ukraina heaks.
    Alus: Tulumaksuseaduse muutmise seadus
  • KAS TEAD, et igal inimesel on oma tuludeklaratsiooni esitades võimalik maksustatavast tulust maha arvata dokumentaalselt tõestatud kingitusi või annetusi, mis on tehtud tulumaksusoodustusega ühingute nimekirjas olevatele MTÜ-dele või sihtasutustele.
    Alus: Tulumaksuseadus § 27
  • KAS TEAD, et seitsmepäevane põhipuhkus, mis kestab 23.12.2022-02.01.2023, annab võimaluse perega koos aega veeta lausa 11 kalendripäeva.
    Alus: Töölepingu seadus § 54 lg 3
  • KAS TEAD, et töötasust tasaarvestuse tegemise nõusolek on tühine, kui see on antud enne tasaarvestuse õiguse tekkimist. Erandiks on nõusolek töötaja poolt tööandja arvel tehtavate kulude kokkulepitud limiiti ületava summa tasaarvestamiseks.
    Alus: töölepingu seaduse § 78 lg 2
  • KAS TEAD, et tööandja võib ühepoolselt tasaarvestada töötasust töötajale makstud ettemaksed, lõpparvest aga tasu väljatöötamata põhipuhkuse eest.
    Alus: töölepingu seaduse § 78 lg 3
  • KAS TEAD, et osalusoptsiooni saab töötajale anda ainult äriühing.
    Alus: tulumaksuseadus § 48 lg 53
    Rohkem infot: Osalusoptsioonide maksustamine
  • KAS TEAD, et maksuhalduril on õigus kustutada registrist maksukohustuslane, kes ei tegele Eestis ettevõtlusega.
    Alus: käibemaksuseaduse § 22 lõige 31
  • KAS TEAD, et töötades ööl vastu 30. oktoobrit, võib lisanduda üks töötund, sest taas minnakse üle talveajale.Loe lähemalt: Üleminek talveajale võib tekitada ületunnitöö
  • KAS TEAD, et kui töötamise registrisse on kantud töötamine, mis mingil põhjusel ei alga, on võimalik tööandjal endal see kanne elektroonselt tühistada kolme kuu jooksul töötamise alguseks märgitud kuupäevast arvates.
    Alus: maksukorralduse seaduse § 25 6
  • KAS TEAD, et tööandja peab töötajale, kellel tööaastaid ettevõttes 11, koondamisest ette teatama vähemalt 90 kalendripäeva.
    Alus: töölepingu seaduse § 97 lg 2 p 4
  • KAS TEAD, et alates 1. jaanuarist 2023 lasub tööandjal kohustus kontrollida lastega töötavate töötajate tausta vähemalt kord aastas.
    Alus: Lastekaitse seaduse § 20 lõige 3
  • KAS TEAD, et tähtajalise töölepingu ülesütlemisel majanduslikul põhjusel on tööandjal üldjuhul kohustus maksta töötajale hüvitist ulatuses, mis vastab töötasule, mida töötajal oleks olnud õigus saada lepingu tähtaja saabumiseni.
    Alus: Töölepingu seaduse § 100 lg 3
  • KAS TEAD, et kui tööandja koondab tähtajatu töölepingu alusel töötava töötaja siis tal on kohustus maksta ülesütlemise hüvitisena töötajale tema ühe kuu keskmine töötasu.
    Alus: Töölepingu seaduse § 100 lg 1
  • KAS TEAD, et kui eraisikust võlgnik asub pärast töö- või teenistussuhte lõppemisest uuesti 6 kuu jooksul tööle sama tööandja juures, siis loetakse varasem arestimisakt tööandja suhtes jõus olevaks. Seega uut arestimisakti ei pruugita saata ning tööandjal tuleb jätkata olemasoleva akti täitmist.
    Alus: Täitemenetluse seaduse § 130 lg 3
  • KAS TEAD, et maksuvaba tulu tõus 500-lt eurolt 654 euroni tõstab kuni 1200 eurot töötasu saavale isikule igakuist netotasu maksimaalselt 30 eurot ja 80 senti.
    Lisalugemist: Maksuvaba tulu tõuseb järgmisel aastal 654 euroni
  • KAS TEAD, et ettevõtlustulu maksu maksja ei saa tegutseda füüsilisest isikust ettevõtjana samal või sarnasel tegevusalal.
    Alus: Ettevõtlustulu lihtsustatud maksustamise seadus § 2 lg 2
  • KAS TEAD, et füüsilisest isikust ettevõtja ravikindlustuskaitse tekib alates äriregistrisse kandmisest 14-päevase ooteaja möödumisel.
    Alus: ravikindlustuse seaduse § 10 lg 1
  • KAS TEAD, et alates 7. augustist on lisaks arstile ka meditsiiniõel isiku haiguse või vigastuse, karantiini või kindlustatud isiku hooldamise korral töövõimetuslehe avamise ja lõpetamise õigus.
    Allikas: Töövõimetuslehe vormistamine ja edastamine Eesti Haigekassale
  • KAS TEAD, et noor, kes ei soovi liituda kogumispensini maksega peab esitama sellekohase avalduse hiljemalt 18-aastaseks saamise aasta 31. juuliks.
    Allikas: Kogumispensionide seadus § 271 lg 3
  • KAS TEAD, et  alates 1. juulist ei saa enam kohustusliku kogumispensioni makset ajatada. Kui soovite ajatada maksuvõlga, mille hulgas on ka kohustusliku kogumispensioni makse, siis tuleb see enne ajatamise taotluse esitamist tasuda.
    Allikas: Maksukorralduse seadus § 111 lg 11
  • KAS TEAD, et  e-notari iseteeninduskonnas on võimalik ise algatada notariaalset tehingut ning valida notar ja broneerida tehingu kaugtõestuseks aeg.
    Allikas: Notarite Koda
  • KAS TEAD, et alates 1. augustist on nii paberkandjal, kui ka elektrooniliste ajakirjade käibemaks senise 9% asemel 5%.
    Allikas: Käibemaksuseaduse muutmise seadus
  • KAS TEAD, et juba aastast 2009 on Eestis olemas valitsuse määrus töökeskkonna ohutegurite ja tööde loeteluga, mille puhul alaealise töötamine on keelatud.
    Alus: Hetkel kehtiv määrus
  • KAS TEAD, et nii Eestist kui välismaalt saadud dividendid saab äriühingust osanikule maksuvabalt edasi maksta, kui osalus dividende maksnud ettevõttes on vähemalt 10%.
    Alus: Tulumaksuseaduse § 50 lg11 lg 1 p 1
  • KAS TEAD, et 24. mail 2022 jõustuvad välismaalaste seaduse ja välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seaduse muudatused, mis lihtsustavad Ukraina sõjapõgenike tööturule kaasamist.
    Allikas: Riigi Teataja
  • KAS TEAD, et ka füüsilisest isikust ettevõtjal (FIE), kellel pole töötajaid, on õigus arvata maha oma ettevõtlustulust külaliste vastuvõtuks tehtud kulutusi kuni 32 eurot kalendrikuu kohta.
    Alus: tulumaksuseadus § 33 lg 1
  • KAS TEAD, et Põhja-Iirimaa tehingupartnerite KMKR-numbrid tuleb alates maist märkida VD-aruandele eesliitega XI ning 2022. aasta aprillikuu ühendusesisese käibe aruannet (VD) ei ole soovitatav esitada enne 11. maid.
    Allikas: e-MTA
  • KAS TEAD, et seadusandja poolt kehtestatav minimaalne tunnitasu leitakse miinimumkuutasu jagamisel antud aasta keskmise töötundide arvuga kuus. 2022. aastal on miinimumtöötasu 654 eurot kuus ning aasta keskmine töötundide arv 169,25 kuus.
    Abimaterjal: Kalendaarne tööajafond 2022, Töötasu alammäärad alates 1996. aastast
  • KAS TEAD, et kui firma likvideerimismenetlus viia läbi ise, siis on otsene rahaline kulu riigilõivudeks kokku 32 eurot. Kui aga selleks osta sisse likvideerija teenust, peab arvestama rahalise kuluga alates 3000 eurost.
    Allikas: Osaühingu likvideerimise videokoolitus
  • KAS TEAD, et annetuse tegijast ettevõttel ei ole kohustust TuMS § 61 lg 66 loetletud juriidilistele isikutele tehtud annetusi deklareerida ning juba deklareeritud summade osas on õigus teha TSD Lisa 5 parandusi.
    Alus: Tulumaksuseadus § 61 lg 66
    Lisalugemist: Annetamine Ukraina inimeste toetamiseks
  • KAS TEAD, et et alates 1. aprillist on elatise baassumma 209.20 eurot.
    Loe lisaks: Miinimumelatis kasvab koos keskmise palga- ja tarbijahinnaindeksiga
  • KAS TEAD, et Eesti finantsaruandluse standard ei luba kasutada ümberhindluse meetodit põhivarade kajastamisel, kuigi SME IFRS pt 17 seda lubab (RTJ 5 p 82). Seega, kui on soov põhivara üles hinnata, tuleb üle minna IFRSide rakendamisele kogu raamatupidamises.
    Allikas: Majandusaasta aruanne 2021 videokoolitus
  • KAS TEAD, et maamaksu ei määrata, kui maksusumma jääb alla 5 euro. Kortermajades elavad korterite omanikud on samuti maamaksu maksjad. Kuna aga paljudes kortermajades jääb korteriomanike maamaksu osa alla 5 euro, siis ei pruugi inimesed olla maamaksust ja maamaksuvabastusest teadlikud.
    Allikas: maamaksuseaduse § 7 lõige 3
  • KAS TEAD, et alates 21. märtsist 2022 ei maksustata tulumaksuga riigikaitseseaduse § 551 alusel ühekordset töökohustust täitnud isiku matuse korraldamise kulude katmist.
    Alus: Tulumaksuseadus § 19 lg 12
  • KAS TEAD, et tööandjal on kohustus säilitada töölepingut 10 aastat peale selle lõppemist.
    Alus: Töölepingu seadus §5 lg 5
  • KAS TEAD, et 2022. aastal on töötu töötuskindlustushüvitise maksimaalne päeva eest saadav tasu üle 7 korra madalaimast suurem ehk siis maksimummäär 71,69 eurot ning miinimummäär 9,73 eurot kalendripäeva kohta.
    Lisalugemist: Töötuskindlustushüvitise maksimummäär 2022
  • KAS TEAD, et erinevalt ületunnitööst on riigipühal tehtav töö esmajärjekorras tasustatav just rahas ning vaba aja andmine on võimalik ainult kokkuleppel.
    Alus: Töölepingu seadus § 45 lg 2 ja lg 3
  • KAS TEAD, et kui töötajal on mitu tööandjat ning ta on haiguslehel, siis ainult üks tööandjatest saab töövõimetuslehe eesti.ee lehel kinnitada. Kui töövõimetuslehe andmed on ühe tööandja poolt juba esitatud (kinnitatud), siis leiavad teised tööandjad selle lehe alajaotusest “Edastatud”.
    Allikas: Eesti Haigekassa
  • KAS TEAD, et seda, kas isikul on ettevõtluskonto, saab kontrollida ettevõtluskonto päringu abil.
    Ettevõtluskonto otsing.
  • KAS TEAD, et kui raamatupidaja tööpäeva pikkuseks on 8 tundi ja kogu töö tehakse arvuti taga, siis tuleks tal selle aja jooksul teha kokku vähemalt 48 minutit pause silmade puhkamiseks.
    Alus: kuvariga töötamise töötervishoiu ja tööohutuse nõuded § 3 lg 4
  • KAS TEAD, et raamatupidamisarvestuses ei saa konto “Ülekurss” saldo olla mitte kunagi negatiivne.
    Lisalugemist: Aažio ehk ülekurss
  • KAS TEAD, et ravikindlustuse kehtivust saab töötaja ise kontrollida riigiportaali eesti.ee teenuses “Ravikindlustuse ja perearsti info” või haigekassa klienditelefonil 669 6630.
    Allikas: Eesti Haigekassa
  • KAS TEAD, et teise liikmesriigi ettevõtja käibemaksukohustuslase registreerimisnumbri kehtivust saab kontrollida Euroopa komisjoni veebilehelt.
    Allikas: Euroopa Komisjon
  • KAS TEAD, et vabatahtliku töö tegemisel maksab töötukassa stipendiumi 3,84 eurot päevas ning sõidu- ja majutustoetust 10 senti ühe kilomeetri eest, aga mitte rohkem kui 26 eurot päevas.
    Allikas: Eesti Töötukassa
  • KAS TEAD, et alates 01.01.2022 tõuseb ettevõtte asutamisel makstav riigilõiv 55-75 eurot tehingu kohta. Tavamenetluse korral tuleb senise 145 euro asemel maksta 200 eurot ning kiirmenetluse korral senise 190 euro asemel 265 eurot.
    Alus: Riigilõivuseaduse § 62 lg 2 alates 01.01.2022
  • KAS TEAD, et detsembris lühendatakse tööpäeva kolme tunni võrra 23. ja 31. detsembril. Kui neil tööpäevadel töötaja tööpäeva lühendada ei ole võimalik, siis tekivad ületunnid, mis hüvitatakse kas tasustatud vaba ajaga või 1,5 kordse töötasuga.
    Lisalugemist: Töötamine pühade ajal

    Alus: Töölepingu seadus § 44
  • KAS TEAD, et kuni 31. märtsini on võimalik kasutada jagatuna lastevanemate vahel 3-6 lapsepuhkuse päeva, mis on tasustatud riigieelarvest.
    Allikas: töölepingu seaduse § 63 lõige 1
  • KAS TEAD, et nii 2021. kui ka 2022. aasta minimaalne sotsiaalmaksu kohustus on 192,72 eurot, mis arvutatakse 584 eurolt.
    Aluseks: sotsiaalmaksu seadus § 21 ja töötasu alammäära kehtestamine
  • KAS TEAD, et alates 01.01.2022 on maksuintressi määr taas 0,06 protsenti päevas.
    Alus: maksukorralduse seaduse § 16816 ja § 117
  • KAS TEAD, et sisendkäibemaks arvatakse maha maksustamisperioodil, mil ostuarve saadakse.
    Alus: käibemaksuseadus § 31 lõige 9
  • KAS TEAD, et nüüd saab viipemaksega korraga ka üle 50-euroseid makseid sooritada, kuid makse tuleb terminalis PIN-koodiga kinnitada.
    Allikas: Eesti Pangaliit
  • KAS TEAD, et 29.10 kl 22.00 – 30.10 kl 9.00 toimub MTA infosüsteemide plaaniline katkestus. Sel ajal ei toimi e-teenused, X-tee teenused ega avalikud päringud.
    Ülevaade mõjutatud teenustest ning soovitused katkestuse ajaks
  • KAS TEAD, et nüüd on võimalik e-MTAs ise koostada käibemaksukohustuslasena registreerimise tõendeid ja residentsustõendeid. Tõendite koostamiseks valige menüüpunktis “Registrid ja päringud” >”Minu päringud” > “Tõendite koostamine” või kasutage menüüpunkti otsingut, kuhu sisestage “tõendite koostamine “.
    Allikas: eMTA
  • KAS TEAD, et füüsilisest isikust ettevõtja maksukohustuse edasilükkamiseks kasutatavale erikontole ei ole võimalik kanda krüptoraha.
    Allikas: Maksu- ja Tolliamet
  • KAS TEAD, et ajateenija või asendusteenistuja lapse toetuse suurus on 900 eurot kuus iga lapse kohta kuni lapsevanema ajateenistuses viibimise lõpuni. Seda toetust makstakse perioodil, kui üks lapsevanem on Eestis aja- või asendusteenistuses.
    Alus: Ajateenija ja asendusteenistuja toetuse, reservväelasele õppekogunemisel osalemise aja eest makstava toetuse ning ajateenija ja asendusteenistuja lapse toetuse ulatus ja maksmise kord
  • KAS TEAD, et õppepuhkuse arvestus käib kalendriaasta, mitte õppeaasta põhiselt. Näiteks kui juunis tööle asunud töötaja õppeperiood on september 2021 kuni juuni 2022, siis on tal täies ulatuses õppepuhkuse õigus nii 2021 kui ka 2022 aastal.
    Alus: 
    Täiskasvanute koolituse seadus § 13 lg 1
  • KAS TEAD, et eriolukorra lõppemisest kuni 2021. aasta 31. detsembrini tuleb maksuvõlalt arvestada ja tasuda intressi 0,03 protsenti päevas tavapärase 0,06 protsendi asemel.
    Alus: Maksukorralduse seaduse § 16816 ja Maksukorralduse seaduse § 117
  • KAS TEAD, et alates septembrist tehtava töötasu väljamakselt ei peeta töötajal, kes on lahkunud pensioni II sambast, kinni kogumispensioni makset. Oluline pole, kas väljamakse tehase septembri, augusti või maikuu eest.
    Lisalugemist: Kohustusliku kogumispensioni makse
  • KAS TEAD, et töövõimetuslehel oleku ajal lõppenud töösuhte korral maksab haigekassa hüvitist kuni töösuhte lõppemise päevani (kaasa arvatud) ehk sama ajavahemiku eest, mil inimesel oleks olnud õigus saada töötasu.
    Allikas: Haigekassa
    Alus: Ravikindlustuse seadus § 50 p1
  • KAS TEAD, et kõik tööandjad (sh osaühingud, aktsiaseltsid, korteriühistud, mittetulundusühingud, füüsilisest isikust ettevõtjad jne), kellel on vähemalt üks töölepinguline töötaja, peavad esitama 1. septembriks tööinspektsioonile riskianalüüsi.
    Allikas: Töötervishoiu ja tööohutuse seadus § 13
  • KAS TEAD, et alates 2. augustist 2021 avati e-kaubanduse ja teenuste erikordade (OSS ja IOSS) kasutajatele deklarat­sioonide esitamise teenus, mille leiab menüüst Maksud > Käibemaks > E-kaubanduse ja teenuste erikordade käibedekla­ratsioonid (OSS/IOSS).
    Allikas: eMTA
  • KAS TEAD, et RMP.ee portaali kasutajakonto on isikupõhine, mis tähendab, et kui muudad töökohta, kehtib kasutajakontoga seotud soodustus RMP Eesti OÜ koolitustele registreerumisel edasi. Küll aga palume võtta meiega ühendust, kui muutub meiliaadress.
    Loe lähemalt: RMP.ee veebilehe kasutajakonto muutmine ja kustutamine
  • KAS TEAD, et tööandja peab 1. septembriks 2021 esitama tööinspektsioonile digitaalselt töökeskkonna riskianalüüsi.
    Allikas: Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse ning teiste seaduste muutmise seadus § 1 p 28
     
  • KAS TEAD, et alates juulist on Finantsinspektsioonil õigus avaldada hoiatusteateid tegevusloata finantsteenuste ja -toodete pakkujate osas. Sellised teated on avalikud üldjuhul kuni 5 aastat.
    Allikas: Finantsinspektsiooni seaduse täiendamise seadus
  • KAS TEAD, et alates 1. juulist 2021 on impordi tollideklaratsioonide esitamiseks avatud uus süsteem Impulss ning impordi tollideklaratsioone Complexi süsteemis enam esitada ei saa.
    Allikas: e-MTA 
  • KAS TEAD, et tööandja peab puhkusetasu maksma töötajale eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust. Kui aga soovitakse puhkusetasu maksta muul ajal, on vajalik töötaja ja tööandja täiendav kokkulepe.
    Alus: töölepingu seadus § 70 lg 2
  • KAS TEAD, et kohustus on numereerida kortermajade uksed ja korrused ning ka büroohoonete korrused.
    Allikas: siseministri määrus “Ehitisele esitatavad tuleohutusnõuded” § 51 lõige 4
  • KAS TEAD, et juriidilise isiku vastutuse määr töölepingu seaduse rikkumise eest on suurenenud ja toob kaasa kuni 32 000 euro suuruse trahvi.
    Alus: töölepingu seaduse 7. peatükk
  • KAS TEAD, et kui töötaja töölepingus kokku lepitud tööpäevad on kolmapäev kuni pühapäev, siis tema maikuu tööpäevade norm on 20 päeva.
    Allikas: 2021. aasta kalendaarse tööajafondi arvestus
  • KAS TEAD, et kui teile on makstud juba 270 päeva töötutoetust, kuid vanaduspensionieani on jäänud vähem kui 180 päeva, makstakse töötutoetust kuni vanaduspensionikka jõudmiseni.
  • KAS TEAD, et viibides isapuhkusel, peatub töösuhe. Töötamise registris teeb vastava kande sotsiaalkindlustusamet, tööandja seda teha ei saa.
    Allikas: Perehüvitiste seaduse § 44 lg 1(3) p 2
  • KAS TEAD, et uue segakasutuses oleva 190 kW sõiduauto eest tuleb igakuiselt maksta erisoodustuse makse summas 246,72 eurot.
    Allikas: Tööandja sõiduk ja erisoodustus
  • KAS TEAD, et alates 1. jaanuarist 2021 kogub teenuste väliskaubanduse statistikat Statistikaamet. Varasemalt tuli sellised andmed kord kvartalis esitada Eesti Pangale.
    Allikas: Teenuste väliskaubanduse infotunni salvestus
  • KAS TEAD, et kui ettevõtte kogu tegevus toimub eurotsoonis ning kõik tehingud teostatakse eurodes, siis pole vajadust aastaaruande esitamisel eraldi välja tuua esitlusvaluutat.
    Alus: RTJ 1 punktid 86-97
  • KAS TEAD, et 31. märtsil 2021 on viimane võimalus Eesti maksuameti kaudu käibemaksu tagastamistaotluse esitamiseks 2020. aastal Ühendkuningriigiga seotud tehingutelt. EU riikide puhul on aga jätkuvalt tähtajaks 30. september.
    Alus: Ühendkuningriigi maksuhalduri juhend, Eesti maksuhalduri selgitused, KMS § 34 lg 5
  • KAS TEAD, et ajatamisgraafiku järgselt makstavalt intressilt ei pea maksma tulumaksu, kui tegu pole just maksuotsusega määratud intressiga. Selliseid intresse ei loeta ettevõtlusega mitteseotud kuludeks tulumaksuseaduse mõistes.
    Alus: Tulumaksuseadus § 34 p 3
  • KAS TEAD, et alates 1. märtsis 2021 ei pea töötaja nõudmisel silmakontrolli teostamiseks tööandja teda enam töötervishoiuarsti vastuvõtule saatma vaid võib saata töötaja ka silmaarsti või optometristi vastuvõtule.
    Alus: Kuvariga töötamise töötervishoiu ja tööohutuse nõuded § 3 lg 51
  • KAS TEAD, et alates 2021. aasta 1. jaanuarist saab kogumispensioni II samba pensionile jääda kuni 5 aastat enne vanaduspensioniikka jõudmist. Vanaduspensioni iga sõltub sünniaastast.
    Allikas: Kogumispensionide seadus § 40 lg 1
  • KAS TEAD, et alates 01.01.2021 Ühendkuningriigi ettevõtjatega tehtud tehinguid ei pea enam ühendusesisese käibe aruandel deklareerima. Erandina tuleb deklareerida Põhja-Iirimaa ettevõtjatega (arvel käibemaksukohustuslase number eesliitega XI) seotud kauba müügi tehingud, mis märgitakse aruandel eesliitega GB.
    Allikas: e-MTA
  • KAS TEAD, et alates 01.01.2020 (2020. a tuludeklaratsioon esitatakse 30.04.2021) on täiendav maksuvaba tulu lapsevanemale 1848 eurot teise lapse kohta ja alates kolmandast lapsest 3048 eurot.
    Alus: Tulumaksuseaduse § 231 lõige 1
  • KAS TEAD, et töötaja ei saa tööandja tehtud pensionimaksetelt tulumaksu tagasi, sest tööandja ei maksa maksetelt tulumaksu.
    Alus: Tulumaksuseaduse § 42 lõige 7
  • KAS TEAD, et tuludeklaratsioonide esitamise eel tekib ettevõtjatel, organisatsioonidel ja asutustel kohustus esitada 1. veebruariks 2021 deklaratsiooni INF vormid. Vormidel näidatud andmed on vajalikud, et need saaksid õigeaegselt kantud füüsilise isiku tuludeklaratsioonile.
    Alus: Tulumaksuseadusest, sotsiaalmaksuseadusest, kogumispensionide seadusest ja töötuskindlustuse seadusest tulenevate deklaratsioonide ja tõendite vormide kinnitamine ning nende täitmise ja esitamise korrad
  • KAS TEAD, et töötamine on keelatud, kui inimene saab ennetähtaegset vanaduspensioni. Vanaduspensioni eas on töötamine taas lubatud.
    Alus: riikliku pensionikindlustuse seaduse § 43 lg 11
  • KAS TEAD, et alates 8. jaanuarist 2021 karmistusid töölepingu seaduses sätestatu rikkumise eest määratavad maksimaalsed karistused. Nii võib edaspidi tööandja esindajat trahvida kuni 300 trahviühikuga senise 100 asemel ning juriidilist isikut 3 200 euroga senise 1 300 asemel.
    Alus: töölepinguseadus § 117-129
  • KAS TEAD, et 2021. aastal on minimaalse sotsiaalmaksu kohustuse aluseks olev summa ning miinimumpalk (töötasu alammäär) võrdsed ehk 584 eurot kuus.
  • KAS TEAD, et kui intressi summa on väiksem kui 10 eurot, siis maksuhaldur intressinõuet ei esita.
    Alus: maksukorralduse seaduse § 119 lg 3
  • KAS TEAD, et kui Eesti Vabariigi President kuulutab välja töötervishoiu ja tööohutuse seaduse muudatused, siis makstakse 01.01.-31.04.2021 haigushüvitist juba teisest haigestumise päevast senise neljanda päeva asemel.
    Allikas: Riigikogu kiitis heaks haiguspäevade varasema hüvitamise
  • KAS TEAD, et tööandja poolt makstava koondamishüvitise arvutamisel, mille osaks on keskmise töötasu arvutamine, jäetakse välja periood ja töötasud, mil töötaja töötasu vähendati töölepingu seaduse § 37 alusel.
    Aus: Vabariigi Valitsuse määrus nr 91 “Keskmise töötasu maksmise tingimused ja kord” § 3 lg 2
  • KAS TEAD, et osutades eraisikuna nt tõlkimise teenust välismaa äriühingule (mitteresident), siis on lihtsaim variant tasu maksustamiseks ning saamiseks kasutada ettevõtluskontot. Välismaa äriühingule olete ettevõtja ning maksate omad maksud ise ning teie maksukoormus on 20% saadud summast.
    Kuula täpsemalt: Ettevõtluskonto – kellele, millal ja kuidas?
  • KAS TEAD, et kogumispensioni teise samba sissemaksed peatas ajutiselt 9575 inimest. Avalduse esitanutest olid 3846 mehed ja 5729 naised.
    Allikas: Pensionikeskus
  • KAS TEAD, et liitudes veel sel aastal täiendava kogumispensioni ehk pensioni III sambaga, algab pensioniiga 55. aastast ning alates 2021. aastast ühinenutele on pensioniiga sarnane II sambaga.
    Alus: Kogumispensionide seadus § 72 7 lg 2
  • KAS TEAD, et juba detsembris tehtavatel väljamaksetel võib olla kinnipeetava kogumispensioni makse määr 0% (isikutel, kes on sellekohase valiku teinud).
    Allikas: kogumispensionide seadus § 673 lg 3
  • KAS TEAD, et tulumaksuga ei maksustata juriidilise isiku 2020. aasta 12. märtsist kuni 1. juulini Eesti riigi- või kohaliku omavalitsuse üksuse asutusele või hoolekandeasutusele või Eestis asuva haigla pidajale heategevuslikul eesmärgil tehtud kingitust ega annetust.
    Allikas: tulumaksuseaduse § 61 lg 63
  • KAS TEAD, et internetis tehtavate kaardimaksete turvalisuse tõstmiseks jõustub 31. detsembril 2020 kaarditehingutele tugeva autentimise nõue. Eestis on pankade väljastatud pangakaardid liidetud turvaliste ostude programmiga 3-D Secure. 2020. aasta lõpust peavad kõikide e-poodide kaardimakselahendused põhinema 3-D Secure protokollil.
    3-D Secure kaitseb kaupmeest riskide eest, mis on seotud katsetega teha oste varastatud kaardiandmetega ja see on lisakindlus ka kaardiomanikule. 3-D Secure täiendab internetis kaardiga maksmise protsessi ostjalt lisakinnituse küsimisega, paludes tal end tuvastada kas näiteks mobiiltelefonile saadetava koodi abil, mis kinnitab, et ostja on tõepoolest kaardi omanik, või kasutades mõnda muud, näiteks panga pakutavat autentimisviisi.
    Allikas: Eesti Pank
  • KAS TEAD, et andmekaitse ei ole raketiteadus. Selle mõistmiseks lahendage andmekaitse teemaline TEST.
  • KAS TEAD, et asja või eseme kasutada andmise korral on eesti keeles tava, et suuremate objektide, nt talu ja maa kohta kasutatakse sõna “rent”, väiksemate objektide, nt korteri, auto, paadi kohta tarvitatakse sõna “üür”. Auto ja ehitustehnikaga seoses võib kasutada “üüri”, firma kohta “renti“. Vt ka ÕS 2006, märksõnad “rent” ja “üür“.
    Allikas: Eesti Keele Instituut
  • KAS TEAD, et sel aastal kuulutatakse raamatupidajate konverentsil “Teejuht 2021” aasta raamatupidaja välja juba seitsmendat korda.
    Uuri, kes on võitnud varasemalt AASTA RAAMATUPIDAJA tiitli.
  • KAS TEAD, et maksuhalduril on õigus kuni 2021. aasta lõpuni vähendada ajatatava võla intressimäära 100% ehk kuni 0%ni.
    Alus: maksukorralduse seadus § 16817
  • KAS TEAD, et alates eriolukorra lõppemisest kuni 31.12.2021 kehtib maksuvõlgnevustele intressi määr 0,03% päevas ehk 10,95% aastas, varasema 0,06% asemel.
    Alus: maksukorralduse seadus § 16816
  • KAS TEAD, et kui on tehtud väljamakse, mis on deklareeritud TSD lisal 1 või 2 osas “Väljamaksete ja maksukohustuste deklareerimine” ja mis nõutakse hiljem väljamakse saajalt tagasi, siis täidetakse TSD lisa 1 või 2 osa “Tagastatud või tasaarveldatud väljamaksete ja maksukohustuste deklareerimine” (Ib). Osa Ib täidetakse selle kuu kohta, millal tagastatakse väljamakstud summa või tehakse tasaarvestus. Vormi TSD lisa 1 või 2 osas Ib märgitakse arvulised andmed positiivsetena.
    Allikas: vorm TSD “Tulu- ja sotsiaalmaksu, kohustusliku kogumispensioni makse ja töötuskindlustusmakse deklaratsioon”
  • KAS TEAD, et kui töötaja taotleb õppepuhkust ainult oma puhkepäevadel, siis tööandjal on õigus keelduda õppepuhkuse andmisest.
    Alus: täiskasvanute koolituse seadus § 14 lõige 1
  • KAS TEAD, et raamatupidamise toimkond ja audiitorkogu on avaldatud selgitused koroonaviiruse mõju kajastamiseks aastaaruandes:
    Raamatupidamise Toimkonna selgitused seoses koroonaviiruse ja eriolukorra mõjude kajastamisega aastaaruannetes ja Eriolukord ja raamatupidamise aastaaruannetes
  • KAS TEAD, et tulumaksuga ei maksustata juriidilise isiku 12.03-01.07.2020. a Eesti riigi- või kohaliku omavalitsuse üksuse asutusele või hoolekandeasutusele või Eestis asuva haigla pidajale heategevuslikul eesmärgil tehtud kingitust ega annetust.
    Alus: Tulumaksuseadus § 61 lõige 63
  • KAS TEAD, et ettevõtluskonto kasutaja on jäetud ilma õigusest saada töötuskindlustushüvitist pelgalt selle konto omamise tõttu.
    Alus: tööturuteenuste ja -toetuste seadus § 6 lg 5 p3
  • KAS TEAD, et RMP.ee veebilehel on iga artikli lõpus artikliga seotud MÄRKSÕNAD, mis koondavad enda alla veel rohkem samateemalisi artikleid. Lugedes artiklit, kliki seotud märksõnal ja vaata järgi!
    Nt: töötasu hüvitis või majandusaasta aruanne või isapuhkus või eriolukord
  • KAS TEAD, et kohustus majandusaasta aruandes näidata müügitulu jaotust tegevusalade lõikes tuleneb äriseadustikust.
    Alus: äriseadustik § 971 lg 3 ja § 4 lg 6
  • KAS TEAD, et enne, kui välismaalane saab politsei- ja piirivalveametilt taotleda tähtajalist elamisluba töötamiseks, peab tööandjal üldjuhul olema töötukassa luba välismaalase töölevõtmiseks.
    Alus: välimaalaste seaduse § 179 lg 2
  • KAS TEAD, et kõigil ametiisikutel, kellel on kohustus esitada huvide deklaratsioon, tuleb seda teha elektroonselt e-maksuameti kaudu 31. maiks.
    Alus: korruptsioonivastase seaduse § 12 lg 2
  • KAS TEAD, et kui Eestis registreeritud asutusel, äriühingul, mittetulundusühingul, sihtasutusel või füüsilisest isikust ettevõtjal on avalikkusele suunatud võõrkeelne veebileht, peab see sisaldama vähemalt kokkuvõtvat eestikeelset teavet tema tegevusvaldkonna või pakutavate kaupade või teenuste kohta.
    Alus: keeleseadus § 16 lg 4
  • KAS TEAD, et osalise tööajagaga töötajale, kelle keskmine töötasu on väiksem kui töötasu alammäär (2020.a 584 eurot), maksab töötukassa töötasu hüvitisena vaid summa, mis ületab tööandja kohustusliku osa (150 eurot) kuni töötaja keskmise töötasuni, seega hüvitise määr on väiksem kui 70%.
    Alus: Vabariigi Valitsuse 17. novembri 2016. a määruse nr 130 “Tööhõiveprogramm 2017–2020” muutmise määruse eelnõu seletuskiri §-i 191 lõike 7 selgitus
  • KAS TEAD, et töölepingu seaduses jõustuvad 01.07.2020 muudatused, mis puudutavad isapuhkust, puhkusetasu hüvitamist riigieelarvest ning rasedus- ja sünnituspuhkuse, lapsehoolduspuhkuse, lapsendaja puhkuse ning puudega lapse vanema lapsepuhkuse õiguse kasutamist.
    Alus: töölepingu seaduse § 60, § 66 ja § 1395
  • KAS TEAD, et töötukassa poolt makstud töötasu hüvitist tuleb raamatupidamises kajastada kui tegevuskulude sihtfinantseering. Makstud töötasu hüvitis tuleb arvesse võtta puhkusetasu arvutamisel.
    Alus: Vabariigi Valitsuse määrus nr 130 “Tööhõiveprogramm 2017-2020” § 191
  • KAS TEAD, et võimuorgani poolt hüvitise eest kauba sundvõõrandamisel tekib käive, mis maksustatakse käibemaksuga.
    Alus: käibemaksuseaduse § 4 lg 1 p 4
  • KAS TEAD, et esmaspäeval 20. aprillil tuleb esitada INF 14 deklaratsiooni IV osa 2020 aasta I kvartalis residendist äriühingu ja mitteresidendist äriühingu Eestis asuv püsiva tegevuskoha kaudu antud ja tagastatud laenude summade kohta. Deklaratsioonil näidatakse laenud, mida ei ole maksustatud TuMS § 502 alusel.
    Alus: tulumaksuseadus § 565
  • KAS TEAD, et sihtasutuse juhatus esitab heakskiidetud majandusaasta aruande nõukogule kinnitamiseks nelja kuu jooksul peale majandusaasta lõppemist.
    Alus: sihtasutuste seadus § 34 lg 2
  • KAS TEAD, et kui ettevõte ei ole koostanud ja töötajatele tutvustanud puhkuste ajakava, siis alates tänasest on töötajal õigus nõuda puhkust endale sobival ajal, kui ta teatab sellest tööandjale ette 14 kalendripäeva.
    Alus: töölepingu seadus § 69 lg 3
  • KAS TEAD, et planeerides oma selleaastase puhkuse detsembri lõppu on teil suure tõenäosusega võimalus töölt eemal olla veel lisaks 3 kalendripäeva, sest uus aasta ja puhkepäev on aastal 2021 reedel ja sellele järgneb kohe ka nädalavahetus.
    Allikas: Millal on kasulik puhata 2020. aastal?
  • KAS TEAD, et kui tööandja vähendab töötaja töötasu seoses ettenägematute asjaoludega, siis miinimumsumma, mida töötaja peab saama aastal 2020 on 584 eurot brutotasuna.
    Allikas: töölepingu seaduse § 37
  • KAS TEAD, et tööandja, kes pakub tööd 13-16aastasele noorele, saab taotleda Eesti töötukassalt alaealise töötamise toetust. Toetust makstakse jooksva kalendriaasta esimeses kvartalis tagasiulatuvalt eelmise kalendriaasta eest. Eelmise kalendriaasta eest toetuse saamiseks tuleb taotlus esitada hiljemalt 31. märtsiks.
    Allikas: Eesti Töötukassa
  • KAS TEAD, et sel aastal tuleb kõigil isikutel vähem tasutud tulumaks riigile tagasi maksta hiljemalt 1. oktoobriks varasema 1. juuli asemel.
    Alus: tulumaksuseaduse § 46 lg 3
  • KAS TEAD, et alates 27. veebruarist saab e-MTAs tellida teateid e-MTA kasutamise pääsuõiguste kohta. Tellitud teated aitavad meelde tuletada teie või teie esindajate e-MTA pääsuõiguste lõppemist, et saaksite neid vajadusel operatiivselt pikendada. Juriidilised isikud saavad lisaks tellida teateid selle kohta, kui esindajale on antud pääsuõigus või esindaja on talle antud pääsuõigusest loobunud:
    Allikas: e-MTA
  • KAS TEAD, et uues e-MTA keskkonnas kasutatakse valgusfoori süsteemi, mis tähendab näiteks seda, kui töötajale makstav töötasu jääb alla 70% valdkonna keskmisest tasust, kuvatakse töötasu vastavalt kollase või punase värviga.
    Allikas: e-MTA
  • KAS TEAD, et juba laupäevast, 15. veebruarist saab hakata esitama eelmise aasta tuludeklaratsiooni.
    Alus: tulumaksuseadus § 44 lg 1
  • KAS TEAD, et vara väljaviimisel tuleb Eesti ettevõtjal, kes soovib viia Eestis asuvat vara teises riigis asuvasse püsivasse tegevuskohta või Eestis asuvast püsivast tegevuskohast välismaisesse peakorterisse, tasuda tulumaks vara turuväärtuse alusel.
    Alus: tulumaksuseadus § 54
  • KAS TEAD, et juba aastast 2004 on olemas rahandusministeeriumi määrus, mis reguleerib käibemaksukohustuslase käibemaksu igapäevase arvestuse pidamise korda.
    Tutvu: Maksukohustuslase käibemaksu igapäevase arvestuse pidamise kord
  • KAS TEAD, et alates 1. jaanuarist 2020 ümardatakse tasumisele kuuluv maksu-, tagastusnõude või kõrvalkohustustest tulenev summa endiselt sendi täpsusega, kui maksuseaduses või tollialastes õigusaktides ei ole sätestatud teisiti. Intressisumma ümardatakse aga euro täpsusega, kui maksuseaduses või tollieeskirjades ei ole sätestatud teisiti.
    Allikas: Maksukorralduse seaduse § 97
  • KAS TEAD, et töötamise register on koht, kus on kirjas kõik töötajaga seotud lepingulised suhted, sest registris tuleb registreerida kõik füüsilise isiku töötamised, millega kaasneb maksukohustus Eestis, olenemata lepingu liigist ja ajalisest kestvusest.
    Allikas: e-MTA – registrid ja päringud – töötamise registreerimine
  • KAS TEAD, et alates 01.01.2020 ei teki ajatatud maksuvõlalt tasutud intressidelt tulumaksu­ kohustust juhul, kui maksusumma ei ole määratud maksuotsusega.
    Allikas: TuMS § 34 p3
  • KAS TEAD, et 2020. aastal on ühe lapsepuhkuse päeva eest makstav tasu 27,70 eurot.
    Allikas: töölepingu seaduse § 63 lg 1
  • KAS TEAD, et vältida maksude valesti maksmist tuleb tööandjal kohustusliku kogumispensionide reformi jõustumise järel kontrollida töötaja pensioni staatust regulaarselt, sest töötajal saab olema õigus muuta oma teise sambaga seotust kolm korda aastas ehk jaanuaris, mais ja septembris.
    Allikas: kogumispensionide seaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse (kohustusliku kogumispensioni reform) eelnõu 108 SE
  • KAS TEAD, et alates jaanuarist 2020 muutuvad Hollandi FIE-de käibemaksukohustuslaste numbrid. Hollandi FIE ei saa enam kasutada oma isikukoodi käibemaksukohustuslase numbrina, vaid nüüd antakse talle eraldi KMKR number.
    Allikas: EL KMKR nr kehtivuse kontrollimine
  • KAS TEAD, et kui füüsilisest isikust ettevõtja annab oma ettevõtte vara isikule, kes jätkab FIE ettevõtte tegevusega, ei loeta seda vara isiklikku tarbimisse võtmiseks.
    Allikas: tulumaksuseaduse § 37 lõige 7
  • KAS TEAD, et kuni kahe aktsionäriga ettevõtte majandusaasta aruandele ei kehti auditi kohustus, kui tema finantsnäitajad ei ületa seaduses sätestatud auditi piirmäärasid ja sellist kohustust ei ole sätestatud ettevõtte põhikirjas.
    Allikas: audiitortegevuse seaduse § 91
  • KAS TEAD, et töövaidluskomisjoni eesmärk on võimaldada võrreldes tsiviilkohtumenetlusega vaidluste lihtsamat ja kiiremat lahendamist. Sestap peavad komisjoni pöördujad arvestama, et kõik vaidlusega seotud kulud tuleb neil endil kanda, mis tähendab, et töövaidluskomisjonis tekkinud menetluskulusid ei saa töötaja välja mõista tööandjalt ega vastupidi.
    Allikas: töövaidluse lahendamise seaduse § 16
  • KAS TEAD, et kui väljastate arveid avaliku sektori asutusele või organisatsioonile ja saatsite neid varem e-posti aadressile lõpuga …arved.ee, siis saate automaatteavituse, millest saate teada kohustusest saata alates 01.07.2019. a e-arve. Lisaks palutakse pikendada maksetähtpäeva, kuna e-arve saabub tagasisaatmise tõttu asutusele hilinemisega.
    Allikas: E-arvete esitamine on kohustuslik avaliku sektori üksustele alates 2019. aasta 1. juulist
  • KAS TEAD, et koolikohustuslik alaealine ei tohi töötada vahetult enne koolipäeva algust, sest varajane ärkamine ja muu tegevus enne koolipäeva toob suure tõenäosusega kaasa väsimuse koolipäeva sees, mis võib takistada hariduse omandamist ning on selle tõttu keelatud.
    Allikas: töölepingu seaduse § 49 lõige 3
  • KAS TEAD, et kui töötaja saadavad samal ajal lähetusse mitu tööandjat, on töötaja kohustatud tööandjat teavitama teise tööandja tehtud lähetusse saatmise otsusest ning talle määratud päevarahast.
    Allikas: VV määruse nr 110 “Töölähetuse kulude hüvitiste maksmise kord ning välislähetuse päevaraha alammäär, maksmise tingimused ja kord” § 6
  • KAS TEAD, et tööandja näeb avatud töövõimetuslehtede infot lehel eesti.ee alles siis, kui raviasutuse tarkvaras on tehtud sellekohased uuendused. Kuni kõik raviasutused pole jõudnud oma tarkvara uuendada, näeb tööandja osa haiguslehti pärast lõpetamist, nagu see oli siiani. Tarkvarauuenduse teinud raviasutustest saadetud töövõimetuslehed on aga nähtavad kohe pärast lehe avamist ja kui e-postile on tellitud teavitus saab tööandja ka selle töövõimetuslehe avamise järgselt.
    Allikas: veebileht eesti.ee
  • KAS TEAD, et renditööjõuga seotud maksupettustega tegelemisel ei aita ainult järelevalve. Muutusi vajab hoopiski seadusandlus.
    Allikas: Renditööjõuga seotud maksupettuste võti on poliitikute käes
  • KAS TEAD, et alates 1. septembrist ei ole teadustöötaja puhkus enam sätestatud töölepingu seaduses, vaid see on nüüd kirjas kõrgharidusseaduses.
    Allikas: kõrgharidusseaduse § 36 lõige 2
  • KAS TEAD, et kauba importimisel ühendusevälisest riigist arvatakse sisendkäibemaks maha tollideklaratsiooni alusel ja maksustamisperioodil, kui toll on kauba vabastanud.
    Allikas: käibemaksuseaduse § 31 lõiked 4 ja 8
  • KAS TEAD, et kui töökohal esineb oht, millest lähtudes võib silma sattuda võõrkeha või kemikaali, peab kergesti ligipääsetavas ja selgesti märgistatud kohas paiknema silmadušš.
    Allikas: töökohale esitatavad töötervishoiu ja tööohutuse nõuded § 10
  • KAS TEAD, et alates 1. septembrist laienes õigus 30päevasele õppepuhkusele ka kõrgkoolis õppijale, kes teeb seda iseseisvalt ja sooritab õppeasutuse juures vaid eksamid ehk eksternis õppijale. Lisaks saab ta kasutada täiendavat 15päevast õppepuhkust, et oma õpingud lõpetada.
    Allikas: täiskasvanute koolituse seaduse § 13 lõige 7
  • KAS TEAD, et tulumaksuga maksustamisel ei võeta arvesse tehingut või tehingute ahelat, mille põhieesmärk on saada maksueelis ja mis ei ole kõiki asjaolusid arvesse võttes tegelik. Tegelik aga on tehing, mis on tehtud reaalsetel elulistel või ärilistel põhjustel, mis kajastavad tehingu tegelikku majanduslikku sisu.
    Allikas: tulumaksuseaduse § 51
  • KAS TEAD, et tööandja võib luua ka ainult oma töötajatele mõeldud pensionifondi, kuhu ta viimaste eest makseid teeb.
    Allikas: kogumispensionide seaduse § 3 lg 2 punkt 2 ja lõige 5
  • KAS TEAD, et maksu- ja tolliameti infosüsteemides toimub 30. augustil 2019 katkestus. Eeldatavalt saab uuenenud iseteeninduskeskkonda siseneda 31. augustil ning kõik e-teenused on taas kasutatavad 1. septembri õhtuks.
    Lisainfo: Maksu- ja tolliameti infosüsteemide katkestus
  • KAS TEAD, et alates 1. augustist 2019 muutus keskmise töötasu arvestamise metoodika ehituse riigihangetel esitataval keskmise töötasu tõendil. Tõendi saab koostada e-maksuametis/e-tollis rubriigis “Nõuded ja kohustused” > “Tõendid”.
    Loe lisa: Keskmise töötasu tõend ehituse riigihangetele
  • KAS TEAD, et kui töötaja ei esita soovi saada puhkusetasu pärast puhkust ja tööandja seda ei aktsepteeri, siis ON KOHUSTUS maksta puhkusetasu eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust. Üldjuhul tekib sellest lähtuvalt siis ka kohustus ümber arvestada kasutatud tulumaksuvabastus.
    Alus: töölepingu seaduse § 70 lg 2 ja tulumaksuseaduse § 42 lg 1
  • KAS TEAD, et osalise või puuduva töövõimega isiku töövõimetoetuse summa võidakse ümber arvutada ja vähendada sõltuvalt tema töövõimetoetuse maksmise kuule eelnenud kalendrikuul saadud sissetulekust.
    Alus: töövõimetoetuse seaduse § 13 lõige 3
  • KAS TEAD, et alates 1. aprillist 2019 on vabatahtliku ravikindlustuse kindlustusmakse ühe kalendrikuu eest 170,30 eurot, kvartalimakse 510,90 eurot ja aastamakse 2043,60 eurot. Kindlustusmakseid saab tasuda kvartali või aasta kaupa. Ühe kuu kaupa makseid tasuda ei ole võimalik.
    Allikas: Haigekassa
  • KAS TEAD, et alates 1. juunist 2019 EI PEA ka käibemaksukohustuslasest äriühing esitama maksudeklaratsioone TSD, kui tal ei ole väljamakseid olnud. Seega ei pea 2019. aasta maikuu eest ja edaspidi nullidega TSDsid enam esitama.
    Allikas: “Nullidega TSD-deklaratsioonide esitamine”
  • KAS TEAD, et kolmandate isikute suhtes kehtib osaühingu ühine esindamise õigus ainult siis, kui see on kantud äriregistrisse.
    Alus: äriseadustiku § 181 lõige 1
  • KAS TEAD, et alates 1. juunist 2019 ei saa töötamist ilma ametinimetuse ja töökoha aadressita enam registreerida, muuta ega lõpetada. Olemasolevatele registrikannetele tuleb andmed lisada 30. juuniks.
    Allikas: “Muudatused töötamise registreerimisel alates 1. juunist 2019”
  • KAS TEAD, et tööandja ei tohi alaealisega töölepingut sõlmida ega lubada teda tööle, mille tempo määravad masinad ja mille eest tasutakse vastavalt töötulemustele.
    Allikas: töökeskkonna ohutegurite ja tööde loetelu, mille puhul alaealise töötamine on keelatud § 5 punkt 11
  • KAS TEAD, et tulumaksuvabastust ei rakenda tööandja töötasu arvestades automaatselt. Selleks peab töötaja esitama kirjaliku avalduse, milles märgib enda soovitud mahaarvatava summa, mis siiski ei või olla väiksem kui null ja suurem kui 500.
    Allikas: tulumaksuseaduse § 42 lõige 1
  • KAS TEAD, et alates 17. aprillist 2019. a ei pea töövõimetuslehe järglehtede täiendamisel märkima töötasu.
    Lisainfo: Riigiportaal eesti.ee
  • KAS TEAD, et seoses kevadpühaga on kolmapäeval, 1. mail 2019 maksu- ja tolliameti teenindusbürood ja Paldiski piiripunkt suletud. Lennujaama piiripunkt töötab 1. mail kl 9.15-16.45. Ülejäänud piiripunktid töötavad tavapärastel lahtiolekuaegadel.
    Lisainfo: Maksu- ja tolliameti teenindusbürood ning tollipunktid
  • KAS TEAD, et 2019 aasta aprillis on ühel nädalal on kaks riigipüha – suur reede (19.04) ja 1. ülestõusmispüha (21.04). Seega, kui töötaja teeb graafikujärgselt tööd reedest pühapäevani, siis tuleb talle maksta töötundide eest, mis langevad reedele ja pühapäevale, maksta kahekordset töötasu. Laupäevased töötunnid tasustatakse tavapäraselt.
    Allikas: töölepingu seaduse § 45 lõige 2
  • KAS TEAD, et tööandja ei saa nõuda ületundide tegemist alaealiselt. Kui ta seda siiski teeb, siis selline kokkulepe on tühine.
    Allikas: töölepingu seaduse § 44 lõige 2
  • KAS TEAD, et lapseootel naiste mehed võivad nõuda põhipuhkust endale sobival ajal siiski vaid juhul, kui naine on parasjagu rasedus- ja sünnitus­puhkusel.
    Allikas: töölepingu seaduse § 69 lg 7 punkt 2
  • KAS TEAD, et reedest, 3. maist 2019. a puudub võimalus logida e-maksuametisse/e-tolli sisse maksu- ja tolliameti väljastatud koodikaardiga. Edaspidi saab e-maksuametisse/e-tolli siseneda koodikaardist oluliselt turvalisemate autentimisvahendite – ID-kaardi, mobiil-ID või Smart-ID – abil.
    Lisalugemist “Kasutuselt kaovad Maksu- ja Tolliameti koodikaardid
  • KAS TEAD, et kõik raamatupidamiskohustuslased peale mikroettevõtja on kohustatud koostama raamatupidamise sise-eeskirja, milles muu olulise kõrval tuleb kirjeldada ka raamatupidamises kasutatav arvutitarkvara.
    Allikas: raamatupidamise seaduse § 11 lõige 1
  • KAS TEAD, et füüsilisest isikust ettevõtja maksustatav ettevõtlustulu selgub füüsilise isiku tuludeklaratsiooni alusel. Et spetsiifilisemate deklaratsioonide kontroll nõuab enam aega, siis tagastabki maksu- ja tolliamet füüsilisest isikust ettevõtjale eelmisel maksustamisaastal enammakstud sotsiaalmaksu alles 1. oktoobriks.
    Allikas: sotsiaalmaksuseaduse § 9 lg 6 punkt 2
  • KAS TEAD, et eelmise aasta septembris avalikustati RTT 1, mis on Raamatupidamise Toimkonna tõlgendus sellest, kuidas kajastada plokiahela tehnoloogial põhinevaid instrumente (sh krüptovääringuid).
    Tutvu: Raamatupidamise Toimkonna tõlgendus RTT 1 “Plokiahela tehnoloogial põhinevate instrumentide kajastamine”
  • KAS TEAD, et maksuhalduril on õigus kustutada registrist maksukohustuslane, kes ei ole esitanud käibedeklaratsiooni kuue viimase järjestikuse maksustamisperioodi kohta.
    Alus: käibemaksuseaduse § 22 lõige 3
  • KAS TEAD, et sotsiaalkindlustusamet ei hüvita juhatuse liikme lapsepuhkuse päevi, sest puhkusetasu hüvitamiseks peab olema sõlmitud tööleping. Kuna juhatuse liikmega sõlmitakse võlaõiguslik leping, ei hüvita sotsiaalkindlustusamet juhatuse liikme puhkusetasu.
    Allikas: Lisapuhkepäevade hüvitamise korduma kippuvad küsimused
  • KAS TEAD, et abikaasad ei saa esitada ühist tuludeklaratsioon, küll aga saab üks abikaasa teise deklaratsioonile üle kanda oma kasutamata maksusoodustused. Eluasemelaenu intresside ja koolituskulude kasutamata jäänud osa saab teisele abikaasale üle kanda, kui ollakse ametlikus abielus ja abikaasade varasuhtena kehtib varaühisus.
    Alus: tulumaksuseaduse § 282 lõige 11
  • KAS TEAD, et ühe puhkusepäeva kasutamisõiguse väljateenimiseks tuleb 28-päevase puhkuse korral olla töösuhtes 14 kalendripäeva ja 35-päevase puhkuse korral 11 kalendripäeva. Kui puhkuse pikkuseks on aga 56 kalendripäeva aastas, siis piisab ühe puhkusepäeva väljateenimiseks seitsmest töösuhte päevast.
    Alus: töölepingu seaduse 4. jagu
  • KAS TEAD, et äriühing on füüsilise isiku nõudmisel kohustatud esitama järgneva kuu 5. kuupäevaks tõendi TD temale eelmisel kuul omakapitalist tehtud väljamaksete kohta. Tõendi alusel saab füüsiline isik kontrollida maksuhalduri tuludeklaratsiooni vormi A tabelis 6.4 eeltäidetud andmeid.
    Alus: vorm TD “Omakapitalist tehtud väljamaksete, äriühingute ühinemisel või jagunemisel üleantud õiguste ja dividendide tõend”
  • KAS TEAD, et tuludeklaratsioonide esitamise eel tekib ettevõtjatel, organisatsioonidel, asutustel kohustus esitada 1. veebruariks 2019 deklaratsiooni vorm INF 2, INF 3, INF 4, INF 5, INF 6, INF 14 (I-III osa), INF 16 ja/või INF 17. Vormil näidatud andmed on vajalikud, et need saaksid õigeaegselt kantud füüsilise isiku tuludeklaratsioonile.
    Alus: tulumaksuseadusest, sotsiaalmaksuseadusest, kogumispensionide seadusest ja töötuskindlustuse seadusest tulenevate deklaratsioonide ja tõendite vormide kinnitamine ning nende täitmise ja esitamise korrad
  • KAS TEAD, et alates 1. jaanuarist 2019. a teeb füüsilisest isikust ettevõtja oma majandustegevuses osaleva abikaasa kohta kande töötamise registrisse, mis on aluseks ka tema sotsiaalkindlustuskaitse saamisel.
    FIE abikaasal on õigus ravikindlustusele, kui FIE maksab tema eest igas kuus sotsiaalmaksu vähemalt kuumääralt.
    Alus: maksukorralduse seaduse § 202 lõige 1 ja ravikindlustuse seaduse § 5 lõige 31
  • KAS TEAD, et tööandjatel tuleb juba töötamise registrisse kantud isikute kohta teha töötaja ametinimetuse ja töökoha asukoha märge hiljemalt käesoleva aasta 30. juuniks.
    Uute töötajate puhul tuleb tema ametinimetus ja töökoha asukoht kanda registrisse alates 2019. aasta 1. juunist töötaja esmasel registreerimisel.
    Alus: “Maksukohustuslaste registri” asutamise ja registri pidamise põhimääruse § 37
  • KAS TEAD, et 2019. aastal on ühe lapsepuhkuse päeva eest makstav tasu 25.61 eurot.
    Alus: töölepingu seaduse § 63 lg 1
  • KAS TEAD, et kui töölepingu seaduse järgi lühendatakse uusaastale eelnevat ehk 31. detsembri tööpäeva neil, kes töötavad, kolme tunni võrra, siis poole kohaga (0,5-koormusega) töötajatel tuleb sel päeval teha tööd vaid ühe tunni jagu.
    Alus: töölepingu seaduse § 53 ning pühade ja tähtpäevade seaduse § 2
  • KAS TEAD, et maksukohustuslaste registrisse tuleb kanda andmed ka õigusliku moodustise kohta. Õiguslik moodustis on Eesti seaduste alusel asutatud juriidilise isiku staatuseta isikuteühendus või varakogum ning isiku või juriidilise isiku staatuseta välismaine isikuteühendus või varakogumi Eesti filiaal.
    Allikas: “Maksukohustuslaste registri” asutamine ja registri pidamise põhimäärus § 7 ja maksualase teabevahetuse seadus § 2
  • KAS TEAD, et keskmiselt kasutab Airbnb teenust ööpäevas kaks miljonit inimest. Sihtkohas peatumiseks on 191 riigi 81 000 linnas valida üle viie miljoni eriilmelise majutuskoha vahel.
    Allikas: airbnb.com
  • KAS TEAD, et oktoobris 2018 tegi riigikohus lahendi maksuvõla aegumise teemal, mille järgi oli kohtutäiturile saadetud võlg sisuliselt aegumatu. Seetõttu on maksuhaldur kustutanud maksuvõlad, mis olid kohtutäiturile saadetud üle viie aasta tagasi ja mille puhul muid aegumist katkestavaid asjaolusid ei esinenud. Oma maksuvõla suurust ja maksukohustuse lõppemist on võimalik kontrollida e-maksuametis/e-tollis.
    Alus: maksu- ja tolliamet
  • KAS TEAD, et üldjuhul maksab maamaksu maa omanik. Kui maa on koormatud hoonestusõiguse või kasutusvaldusega, maksab maamaksu aga selle hoonestaja või kasutusvaldaja.
    Alus: maamaksuseadus § 10 lõige 2
  • KAS TEAD, et kui töötaja, kes töötab esmaspäevast reedeni ja ei ole vahepeal puhkusel, joob 2018. aastal igal tööpäeval ühe tassi kohvi, siis aastas joob ta ära 254 tassi kohvi. Kui ühe tassi kohvi joomisele kulub näiteks 5 minutit, siis kulutab see töötaja aastas kohvi joomisele kokku 1270 minutit, mis on 21,17 tundi, mis omakorda on 2,65 kaheksatunnist tööpäeva. Seega kulutab see töötaja aastas umbes 3 tööpäeva ainult kohvi joomisele :).
  • KAS TEAD, et kuigi kahekordset kirjendamist tunti juba enne Luca Paciolit, siis just tema 10. novembril 1494. a avaldatud trükitöös “Kõik, mis käsitleb aritmeetikat, geomeetriat ja proportsiooni” kirjeldati suuremat osa arvestustsüklist selle protsessi tänapäevases arusaamas.
    Lisalugemist: 10. novembril on rahvusvaheline raamatupidajate päev
  • KAS TEAD, et kui teie ettevõttes ei ole puhkuste ajakava koostatud, siis on töötajal õigus nõuda puhkust 14-päevase etteteatamisega. Kui ajakavata ettevõttes soovib töötaja puhata alates 27. detsembrist, siis peab ta tööandjale vastavasisulise sooviavalduse esitama hiljemalt 12. detsembril 2018. a.
    Alus: töölepingu seaduse § 69
  • KAS TEAD, et rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadus jõustus 1. septembril, mis tähendab, et enne seda äriregistrisse kantud äriühingud, mittetulundusühingud ja sihtasutused peavad teavitama registrit oma tegelikest kasusaajatest 60 päeva jooksul ehk hiljemalt 30. oktoobril.
    Lisalugemist: Läheneb tegelike kasusaajate andmete esitamise tähtaeg
  • KAS TEAD, et kõige kiirema ülevaate uuematest RMP.ee veebilehele lisatud uudistest, artiklitest ja koolitustest saad, kui kasutad RSS-uudisvoogu.
    Vaata RMP.ee RSS aadresse: RMP.ee ja RSS lingid
  • KAS TEAD, et RMP.ee lehel on avaldatud juba ka 2019. aasta kalendaarse tööajafondi arvestuse abitabel.
    Leiad selle siit: 2019. aasta kalendaarse tööajafondi arvestus
  • KAS TEAD, et tegelike kasusaajate andmete esitamise kohustus tekkis ettevõtjatel alates 1. septembrist, kui jõustus rahapesu ja terrorismi tõkestamise seaduse muudatus. Et seaduse rakendussätte järgi tuleb tegelike kasusaajate andmed deklareerida 60 päeva jooksul selle jõustumisest, siis on tegelike kasusaajate andmete äriregistrile esitamise tähtaeg 30. oktoobril 2018. a.
    Allikas: rahapesu ja terrorismi tõkestamise seaduse § 104
  • KAS TEAD, et raamatupidamis- ja maksuinfoportaal RMP.ee saab 1. oktoobril 2018 14-aastaseks.
    Allikas: RMP.ee uueneb
  • KAS TEAD, et veel 30. septembrini saab esitada maksuhaldurile taotluse, et saada tagasi välisriigis tasutud käibemaks.
    Allikas: Välisriigis tasutud käibemaksu tagastamine
  • KAS TEAD, et bitcoin’ide väärtus oli kõrgtasemel möödunud aasta jõulude eel, mil ühe bitcoin’i eest käidi välja ligi 20 000 dollarit. Praeguseks on selle väärtus langenud 6200 dollari tasemele.
    Allikas: BitcoinAverage
  • KAS TEAD, et tööandja ei pea töötajale õppepuhkust andma, kui töötaja soovib seda kasutada üksnes oma puhkepäeva(de)l.
    Alus: Täiskasvanute koolituse seaduse § 14
  • KAS TEAD, et alates 1. septembrist tuleb kõigil Eesti äriühingutel esitada tegelike kasusaajate andmed äriregistrile.
    Alus: Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadus (RahaPTS) § 76-80
  • KAS TEAD, et esmaspäeval 20. augustil 2018 on riigipüha ja puhkepäev, kuid sellele eelnevat tööpäeva ei lühendata.
    Alus: Töölepingu seadus § 53
  • KAS TEAD, et hetkel ei ole veel kohustust märkida töötaja töötamise registris registreerimisel tema ametinimetust ega töö asukohta, kuigi võimalus selleks on e-maksuametis/e-tollis juba loodud.
    Lisalugemist: Töötamise register sai uue kujunduse
  • KAS TEAD, et tööandja saab maksuvabalt hüvitada tervise- ja spordikulusid kuni 100 euro ulatuses iga töötaja kohta kvartalis. See summa on koos käibemaksuga ning töötaja tarbeks tehtud tervise- ja spordikuludelt ei saa sisendkäibemaksu maha arvata.
    Lisalugemist: Maksusoodustus tervise- ja spordikuludele alates 1. jaanuarist 2018
  • KAS TEAD, et tööandja saab töötamise registrisse kantud andmeid ise elektroonselt parandada kolme kuu jooksul töötamise alustamise, peatamise või lõpetamise kuupäevast alates.
    Alus: Andmete muutmine ja parandamine töötamise registris
  • KAS TEAD, et kui ettevõtja jätab aastaaruande tähtaegselt esitamata, võib talle määrata trahvi kuni 3200 eurot ja seda lausa mitu korda, kui kohustust siiski ei täideta.
    Lisalugemist: Sanktsioonid aastaaruande esitamata jätmisel
  • KAS TEAD, et kui töötaja soovib saada puhkusetasu muul ajal, kui eelviimane tööpäev enne puhkuse algust, peab ta oma soovi edastama ka tööandjale. Kui tööandja sellega nõustub, alles siis on see võimalik. Tööandja mittenõustumise korral makstakse töötajale puhkusetasu eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust.
    Alus: töölepingu seaduse § 70 lõige 2
  • KAS TEAD, et haigushüvitise arvutamisel leitakse haigushüvitis kalendripäevatasuna. Aluseks võetavatest kalendripäevadest ei lahutata aga maha pühasid, sest haige ollakse ka pühade ajal ja nädalavahetusel.
    Alus: keskmise töötasu maksmise tingimused ja kord § 4
  • KAS TEAD, et Eestis registreeritud asutusel, äriühingul, mittetulundusühingul, sihtasutusel või füüsilisest isikust ettevõtjal lasub keeleseadusest tulenev kohustus edastada avalikkusele suunatud veebilehel eesti keeles vähemalt kokkuvõtvat infot oma tegevusvaldkonnast, kaupadest ja teenustest.
    Alus: keeleseaduse § 16 lõige 4
  • KAS TEAD, et tööandjal on seadusest tulenev kohustus maksta puhkusetasu eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust. Kui töötaja soovib puhkuseraha saada palgapäeval, peab ta sellekohase soovi tööandjale edastama ja viimane peab sellega ka nõus olema. Seega on puhkusetasu maksmine töötaja palgapäeval võimalik poolte kokkuleppel.
    Alus: töölepingu seaduse § 70 lõige 2
  • KAS TEAD, et ettevõttel tekib alates 25. maist 2018 KOHUSTUS teavitada andmekaitseinspektsiooni määratud andmekaitsespetsialistist. Sellekohase teavituse saab esitada ettevõtjaportaali kaudu.
    Lisalugemist: Ettevõtte andmekaitse­spetsialisti määramisest tuleb teatada inspektsioonile
  • KAS TEAD, et kui töötaja soovib saada puhkusetasu muul ajal, kui eelviimane tööpäev enne puhkuse algust, peab ta oma soovi edastama ka tööandjale. Kui tööandja sellega nõustub, alles siis on see võimalik. Tööandja mittenõustumise korral makstakse töötajale puhkusetasu eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust.
    Alus: töölepingu seaduse § 70 lõige 2
  • KAS TEAD, et kui koostada 2017. aasta aastaaruannet, ei tohiks enam kasutada mõistet bilansipäev, vaid nüüd on kasutusel uus mõiste, milleks on aruandekuupäev.
    Alus: RTJ 1
  • KAS TEAD, et kuigi kevadpüha ehk 1. mai on riigipüha, ei lühendata sellele eelnevat tööpäeva kolme tunni võrra.
    Alus: pühade ja tähtpäevade seaduse § 2, töölepingu seaduse § 53
  • KAS TEAD, et hiljemalt 20. aprillil 2018. a tuleb maksuhaldurile esitada esimene INF 14 osa IV, mis täidetakse alates 01.07.2017 antud ja tagastatud laenude kohta koos 2018. aasta I kvartalis väljastatud ja tagastatud laenudega.
    Allikas: rahandusministri 29. novembri 2014 määrus nr 60 “Tulumaksuseadusest, sotsiaalmaksuseadusest, kogumispensionide seadusest ja töötuskindlustuse seadusest tulenevate deklaratsioonide ja tõendite vormide kinnitamine ning nende täitmise ja esitamise korrad” lisa 22
  • KAS TEAD, et tööandja võib 7-14aastase alaealise lubada tööle alles kümme tööpäeva pärast seda, kui töötaja on töötamise registris registreeritud.
    Alus: töölepingu seaduse § 8 lõige 3
  • KAS TEAD, et vabatahtlikul tööl osalemise ajal maksab töötukassa stipendiumi 3,84 eurot päevas ning sõidu- ja majutustoetust 10 senti ühe kilomeetri eest, kuid mitte rohkem kui 26 eurot päevas.
    Alus: Eesti Töötukassa veeb
  • KAS TEAD, et neljapäeval, 29. märtsil 2018 on tööpäeva lühendamine kolme tunni võrra tööandja võimalus, mitte seadustest tulenev kohustus.
    Alus: Töölepingu seadus
  • KAS TEAD, et vastavalt finantsaruandluse standardile on raamatupidamise aastaaruande koostamise üldpõhimõtetes asendatud raha ekvivalendid mõistega raha lähendid.
    Alus: Raamatupidamise Toimkonna juhend RTJ 1 punktid 14 ja 18
  • KAS TEAD, et vastavalt finantsaruandluse standardile on raamatupidamise aastaaruande koostamise üldpõhimõtetes asendatud sündmused pärast bilansipäeva mõistega sündmused pärast aruandekuupäeva. Pärast aruandekuupäeva, kuid enne aastaaruande kinnitamist toimunud sündmuste kajastamine aastaaruandes sõltub sellest, kas tegemist on korrigeeriva või mittekorrigeeriva sündmusega.
    Alus: Raamatupidamise Toimkonna juhend RTJ 1 punktid 98-102
  • KAS TEAD, et tulumaksuga ei maksustata omandireformi käigus tagastatud vara ja maa võõrandamisest saadud tulu.
    Alus: tulumaksuseaduse § 15 lg 4 punktid 2 ja 5
  • KAS TEAD, et nüüd (2018) peab majandusaasta aruanne endise Eesti hea raamatupidamistava asemel olema kooskõlas Eesti finantsaruandluse standardiga.
    Alus: raamatupidamise seaduse § 17 lg 1 punkt 1
  • KAS TEAD, et füüsilise isiku tuludeklaratsioonis deklareeritavate eluasemelaenu intresside tuludest mahaarvatav piirsumma langes 300 eurole endise 1200 euro asemel.
    Alus: tulumaksuseadus § 282 lg 1
    Lisalugemist: Olulisemad muudatused 2017. aasta ja 2018. aasta tulude deklareerimisel
  • KAS TEAD, et kõigist raamatupidamiskohustuslastest ei ole kohustust koostada raamatupidamise sise-eeskirja ainult mikroettevõtjatel.
    Alus: raamatupidamise seadus § 11 lg 1
    Kasulikku: Raamatupidamise sise-eeskirjade koostamine (SOODUSHIND 7.63 €)
  • KAS TEAD, et kui tööandja maksab matusetoetust oma töötajale lähedase kaotuse puhul, siis on see summa maksustatav nagu tavapärane töötasu ja kuulub toetuse saaja aastatulu hulka.
    Alus: Tulumaksuseadus
    Lisalugemist: Matusetoetuse maksustamine
  • KAS TEAD, et deklaratsiooni vormi INF 14 esimene kuni kolmas osa, mis kajastab töötajale isikliku sõiduauto kasutamise hüvitamist, koolituskulude ja tervise edendamisega seotud kulude katmist, tuleb täita ning maksuhaldurile esitada kalendriaastale järgneva aasta 1. veebruariks.
    Alus: tulumaksuseadusest, sotsiaalmaksuseadusest, kogumispensionide seadusest ja töötuskindlustuse seadusest tulenevate deklaratsioonide ja tõendite vormide kinnitamise ning nende täitmise ja esitamise korra lisa 22
  • KAS TEAD, et kui teil või teie esindataval on tasumata võlanõudeid, siis ülevaate nendest saate nüüd e-maksuameti/e-tolli rubriigis Nõuded ja kohustused > Võlamenetlus. Iga võlanõude juures on ka info, kas pangakontod on selle võla ulatuses arestitud või mitte.
    Allikas: e-maksuameti/e-tolli avaleht “Olulised teated”
  • KAS TEAD, et deklaratsiooni INF 14 kolmas osa täidetakse ja esitatakse maksu- ja tolliametile kalendriaastale järgneva aasta 1. veebruariks. Kolmandas osas deklareerib tööandja kalendriaasta jooksul kaetud või hüvitatud TuMS § 48 lõikes 55 sätestatud tervise edendamise kulud maksuvaba piirmäära ulatuses. Maksuvaba piirmäära ületav summa deklareeritakse vormi TSD lisal 4 kood 4120. Vormil INF 14 ei näidata töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 13 lõikest 1 tulenevaid kohustuslikke ja ettevõtlusega seotud kulusid.
    Allikas: Vormi INF 14 täitmise juhend alates 01.01.2018
  • KAS TEAD, et kui töölepingus on kokku lepitud Vabariigi Valitsuse kehtestatud töötasu alammäär, siis detsembri eest jaanuaris välja makstav tasu on eelmisel aastal teenitud tasu ning eelmise aasta alammääras ehk 470 eurot. Alles jaanuari eest makstava töötasu puhul on kohustus maksta 2018. töötasu alammäära ehk 500 eurot.
    Allikas: Töölepingu seadus § 29
  • KAS TEAD, et reede, 22. detsember 2017 EI OLE lühendatud tööpäev. Laupäev, 23. detsember 2017 on lühendatud tööpäev, sest jõululaupäevale eelnevat tööpäeva peab tööandja lühendama kolme tunni võtta.
    Allikas: töölepinguseadus § 53
  • KAS TEAD, et alates 2018. aastast saab tööandja hüvitada erisoodustusmaksuta töötaja spordikulusid 100 euro ulatuses kvartalis, juhul kui ta võimaldab seda hüve kõigile töötajatele.
    Allikas: tulumaksuseaduse § 48 lõige 55
  • KAS TEAD, et kui sinu brutosissetulek on alates 2018. a jaanuarist 1200 eurot kuus või vähem, siis on sul õigus igakuisele tulumaksuvabastusele 500 euro ulatuses. Kui brutosissetulek on üle 2100 euro kuus, siis puudub õigus tulumaksuvabastusele üldse.
    Allikas: Tulumaksuseadus alates 01.01.2018 § 23
  • KAS TEAD, et 2018. aastast tuleb tööandja sõiduki kasutuse lubamisel erasõitudeks tasuda erisoodustust sõiduki mootori võimsuse järgi ehk 1,96 €/kW kohta, kui auto on noorem kui viis aastat ja 1,47 eurot €/kW kohta, kui sõiduk on vanem kui viis aastat.
    Allikas: Tulumaksuseaduse § 48 lg 8
  • KAS TEAD, et 2018. aastast saab töötaja ise oma avaldusega määrata maksustatavast tulust mahaarvatava summa, mis siiski ei või olla suurem kui 500 eurot, kuid sõltuvalt tulu suurusest võib see olla ka 0 eurot.
    Allikas: Tulumaksuseaduse § 42 lg 1
  • KAS TEAD, et töölepingu seadus eristab korralist ja erakorralist ülesütlemist. Mõjuval põhjusel võib töötaja nii tähtajalise kui ka tähtajatu lepingu üles öelda erakorraliselt. Meeles tuleb pidada, et lepingu erakorralist ülesütlemist tuleb töötajal põhjendada.
    Allikas: Töölepingu seaduse § 91 ja § 95 lg 2
  • KAS TEAD, et 2018. aastast  ei ole pensionäril enam võimalik kasutada kahte erinevat tulumaksuvabastust, kuivõrd residendist füüsilise isiku kõigile maksustatavatele tuludele rakendatakse üldist maksuvabastust 6000 eurot aastas ehk 500 eurot kuus.
    Allikas: Tulumaksuseaduse § 23 ja § 232
  • KAS TEAD, et ID-kaardi sertifikaatide uuendamise vajadus ei mõjuta Mobiil-ID kasutajaid. Samas ei tähenda see, et te ei peaks oma turvariskiga ID-kaardi tarkvara uuendama, kuid võite seda teha ka hiljem, kuna Mobiil-ID on kasutatav.
    Allikas: Uuendage turvariskiga ID-kaarte
  • KAS TEAD, et alates 2018. aastast ei ole enam võimalik aasta lõikes tulumaksuvaba summa summeerimine. Mis tähendab, et erinevalt praegu kehtivast süsteemist ei saa järgmisel kuul enam kasutada eelmisel kuul kasutamata jäänud maksuvabastuse osa. Kogu aasta maksuvabastus võetakse arvesse alles isiku aastadeklaratsiooni tehes.
    Allikas: Tulumaksuseaduse § 42 (alates 01.01.2018)
  • KAS TEAD, et ettevõtluskonto kaudu saab eraisik teenust osutada ainult teisele eraisikule.
    Lisalugemist: Ettevõtluskonto füüsilistele isikutele
  • KAS TEAD, et ka 2018. aastal jäävad nii kindlustatu ehk töötaja kui ka tööandja töötuskindlustusmakse määrad muutumatuks, mis on vastavalt 1,6% ja 0,8% töötuskindlustuse seaduse §-s 40 sätestatud summadelt.
    Lisalugemist: Maksumäärad 2018, Töötuskindlustusmakse määrad alates 2003. aastast
  • KAS TEAD, et kui 2018. aastal  on sinu ühe kuu brutopalk 2100 eurot, siis sinu selle kuu tulumaksuvaba summa on 0 eurot sõltumata sellest, millises summas tulumaksuvaba rakendamise soovi oled tööandjale edastanud.
    Allikas: Tulumaksuseadus alates 01.01.2018
  • KAS TEAD, et enne 2017. aasta 1. juulit osutatud hambaraviteenuste eest maksab haigekassa täiskasvanute hambaraviteenuse hüvitise välja juhul, kui avaldus hüvitise saamiseks on esitatud hiljemalt 2017. aasta 1. oktoobriks.
    Allikas: Eesti Haigekassa
  • KAS TEAD, et kui töö tegija allub tööd tehes tööandja juhtimisele ja kontrollile, st tööandja määrab töö tegemise koha, aja ning viisi, siis sõltumata sellest, millise pealkirjaga leping (nt käsundusleping, töövõtuleping jne) on temaga sõlmitud, on antud viisil töö tegemine käsitletav töölepingulise suhtena.
    Lisalugemist: Tööleping vs käsundusleping, Tööleping vs töövõtuleping, Töölepingu seaduse §1
  • KAS TEAD, et kui tööandja maksab esimesse klassi minevate laste vanematele septembris seoses lapse kooli minekuga preemiat, siis
    – tegu on summaga, mis maksustatakse nagu töö eest saadav tasu,
    – antud summat ei võeta arvesse puhkusetasu arvutamisel, kuna preemia pole saadud töö eest vaid seoses töösuhtega.
    Abiks: Keskmise töötasu maksmise tingimused ja kord
  • KAS TEAD, et alates 1. augustist 2017 ei ole enam kohustuslik kajastada TSDl isikuid kui neile sel kuul väljamakset ei tehtud. Varasemalt oli see kohustuslik märkimaks tööaja määra.
    Alus: Tulumaksuseaduse § 40 lg 5 redaktsioon alates 01.08.2017
    Lisalugemist: Muudatused tulumaksuseaduses alates 01.08.2017
  • KAS TEAD, et haigekassa peab töövõimetushüvitise välja maksma 30 päeva jooksul töövõimetuslehe saamisest. Samas on haigekassal õigus seda väljamakset pikendada veel 30 kalendripäeva võrra. Seega võib maksimaalne aeg haigushüvitise saamiseks olla lausa 60 kalendripäeva pikkune.
    Alus: Ravikindlustuse seaduse § 53 lg 7, Ajutise töövõimetuse hüvitise määramiseks ja maksmiseks vajalike dokumentide ja andmete koosseis ning hüvitise määramise ja maksmise kord § 18

  • KAS TEAD, et “vabatahtlik töö” ning “töö tegemine tasu saamata” on alates 1. aprillist 2017 töösuhtes eraldiseisvad mõisted. Vabatahtliku töö tegijaid ei pea töötamise registris (TÖR) registreerima. Küll aga tuleb TÖRis registreerida need isikud, kes teevad tööd, kuid selle eest tasu ei saa.
    Alus: Maksukorralduse seaduse § 251 lg 3 ja lg 5
  • KAS TEAD, et kui täistööajaga töötaja kasutab igapäevaselt lõunapausiks 5 minutit enam kui ette nähtud (samas ei pikenda selle võrra tööpäeva), siis nädalas teeb antud töötaja 25 minutit vähem tööd kui teised ning kuus keskmiselt 100 minutit ehk 1 tund ja 40 minutit vähem. Aastas teeb see kokku 20 tundi, mis on pool täistööajaga töötaja nädala normtundidest. Seega kokku 2,5 tööpäeva aastas kasutab antud töötaja vaba aega teistest enam.
  • KAS TEAD, et alates 1. juulist 2017 on hambaravihüvitise suuruseks 30 eurot aastas ning seda on võimalik kasutada koheselt hambaarsti arvet tasudes. Küll aga tuleks silmas pidada, et hüvitis võib olla maksimaalselt 50% arvest.
    Loe lisaks: Hambaravihüvitis
  • KAS TEAD, et ühe puhkusepäeva kasutamisõiguse välja teenimiseks tuleb 28-päevase puhkuse korral olla töösuhtes 14 kalendripäeva ning 35-päevase puhkuse korral 11 kalendripäeva. Kui aastapuhkuse pikkuseks on aga 56 kalendripäeva, siis piisab ühe puhkusepäeva välja teenimiseks 7-st töösuhte päevast.
    Alus: Töölepingu seadus 4. jagu
  • KAS TEAD, et 30. juuniks peavad aastaaruande esitama ainult need ettevõtted, kellel majandusaasta ühtib kalendriaastaga ehk majandusaastaks on 1. jaanuar – 31. detsember.
    Alus: Äriseadustik § 971 lg 1, § 179 lg 4, § 334 lg 2
  • KAS TEAD, et alates 8. juunist 2017 loetakse osa- või aktsiakapitali sissemakse kohta esitatavaks panga teatiseks ka panga poolt digitaalselt allkirjastatud või digitaalse templiga varustatud konto väljavõte või maksekorraldus, kui konto väljavõttel või maksekorraldusel on kapitali sissemaksmist tõendav selgitus.
    Alus: Kohtule dokumentide esitamise kord § 113
  • KAS TEAD, et alates 8. maist 2017 tohivad 7-12-aastased lapsed õppetöö perioodil töötada maksimaalselt 2 tundi päevas ja 12 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul ning koolivaheajal kuni 3 tundi päevas ja kokku 15 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul.
    Sellist tööaega loetakse 7-12-aastase töötaja täistööajaks. Seega töötades 3 tundi päevas viiel päeval nädalas peab antud töötaja brutotöötasu olema kuus minimaalselt 470 eurot. Tähele tuleb panna ka seda, et 7-12-aastase töötaja puhkus on 35 kalendripäeva.
    Alus: Töölepingu seaduse § 43 lg 4 p 1 ja Töölepingu seaduse § 56
  • KAS TEAD, et lühendatud aastaaruannet saab esitada ainult ettevõte, kelle majandusaasta algas 01.01.2016 või hiljem.
    Alus: Raamatupidamise seaduse § 62 lg 9
  • KAS TEAD, et emale või isale võimaldatavad tasustatavad lapsepuhkuse päevad aeguvad iga kalendriaasta lõpus.
    Alus: Töölepingu seadus § 63 lg 5
  • KAS TEAD, et maksuseaduse, samuti selle muudatuse vastuvõtmise ja jõustumise vahele peab üldjuhul jääma vähemalt kuus kuud. Seega täna, 17. mail riigikogus arutlusel olevad maksuseaduste muutmise eelnõud tuleb vastu võtta enne 1. juulit, et nad saaks jõustuda 1. jaanuarist 2018.
    Alus: Maksukorralduse seaduse § 41
  • KAS TEAD, et alates 8. maist ei ole enam kehtiv alaealistele lubatud tööde nimekiri, mis tähendab, et noortel on nüüd võimalik võrreldes varasemaga töötada enamates valdkondades.
    Alus: Töölepingu seaduse § 7
  • KAS TEAD, et esmaspäeval, 1. mail on riigipüha ning puhkepäev. Seoses sellega on esmaspäeval suletud ametiasutused ning pankadevahelised maksed ei toimi.
    Lisainfot: Maksete teostamine pühade ajal, Pühade ja tähtpäevade seadus § 2 p 4
  • KAS TEAD, et  täna, 19. aprillil 2004 ehk 13 aastat tagasi registreeriti Äriregistris raamatupidamis- ja maksuinfoportaali RMP.ee-d haldav ettevõte RMP Eesti OÜ.
  • KAS TEAD, et  sel nädalal on kaks riigipüha – reede (14.04) ja pühapäev (16.04). Seega, kui töötaja teeb graafikujärgselt tööd reedest pühapäevani, siis tuleb 2-kordselt tasustada töötunnid, mis langevad reedele ja pühapäevale. Laupäevased töötunnid tasustatakse tavapäraselt.
    Allikas: Töölepingu seaduse § 45 lg 2
  • KAS TEAD, et  alates 1. aprillist on erinevate riikide maksuametitel võimalus vahetada teavet eelotsuste ja suurkontsernide majandusaasta aruannete kohta.
    Allikas: Maksualase teabevahetuse seaduse ja maksukorralduse seaduse muutmise seadus 
  • KAS TEAD, et aprillis 2017 on kaks riigipüha ning puhkepäeva, 14. ja
    16. aprill. Kui töötaja soovib puhkust perioodil 10.-16. aprill, siis puhkuse kestuseks on tavapärase 7 päeva asemel hoopis 5 päeva.
    Alus: 2017. aasta kalendaarse tööajafondi arvestus, Töölepingu seaduse § 54 lg 3
  • KAS TEAD, et kui töötaja töövahetus algab käesoleval laupäeval, 25. märtsil kell 23.00 ning lõpeb 26. märtsil kell 4.00, siis selle töövahetuse pikkuseks on 4 tundi tavapärase 5 tunni asemel. Vahe tuleb suveajale üleminekust ja kellakeeramisest laupäeva öösel kell 3.00.
    Alus: Rahvusvahelise mõõtühikute süsteemi (SI) põhiühikud, nendest tuletatud ühikud, nende kord- ja osaühikud ning rahvusvaheliselt kehtestatud lisaühikud ja nende kasutamise viis § 4 lg 11
  • KAS TEAD, et lapsevanemal, kes kasvatab 7.-10. aastast last on õigus nõuda puhkust lapse koolivaheajal. Seega kui ettevõttes ei olnud märtsi alguseks veel puhkuste ajakava kinnitatud, siis lapsevanem sai 14-päevase etteteatava avaldusega nõutada puhkust peatselt saabuvaks kevadvaheajaks (18.-26. märts 2017).
    Allikad: Töölepingu seaduse § 69 lg 7 p 4  ja 2016/2017. õppeaasta koolivaheajad § 1 p 3
  • KAS TEAD, et kui ettevõttesse asub tööle töötaja, kes on Eestisse lähetatud, siis tuleb töötajat Eestisse lähetanud tööandjal teavitada sellest Eesti Tööinspektsiooni.
    Loe lähemalt: Tööandja peab Eestisse lähetatud töötajatest teavitama Tööinspektsiooni
  • KAS TEAD, et kui tööandja ei koosta ja ei tutvusta töötajatele puhkuste ajakava märtsi kuu jooksul, siis alates 1. aprillist on töötajal õigus nõuda puhkust endale sobival ajal, teavitades tööandjat sellest 14. kalendripäeva ette.
    Alus: Töölepingu seadus §69 lg3
  • KAS TEAD, et pühade-eelse tööpäeva lühendamine ei ole mitte tööandja õigus vaid seadusest tulenev kohustus.
    Loe lisaks: Töölepingu seadus §53
  • KAS TEAD, et 1975. aastal loeti käibemaksuks kaupade jae- ja hulgihinna vahe, mis tasuti riigieelarvesse.
    Loe lisaks: Käibemaksu ajalugu
  • KAS TEAD, et kui sinu palk on olnud eelmisel aastal muutumatu suurusega ning aastatulu jääb alla 7 817 euro ja soovid saada madalapalgalise tulumaksutagastust, tuleb KINDLASTI esitada esmalt tuludeklaratsioon ja siis taotleda tagastust. Ilma tuludeklaratsiooni esitamata ei ole võimalik esitada taotlust.
    Loe lisaks: Madalapalgaliste töötajate toetus 2017. aastal
  • KAS TEAD, et alanud veebruarikuus on ainult 19 tööpäeva, kui töötatakse esmaspäevast reedeni. Veebruari kuusse jääb ka rahvuspüha 24. veebruar ning 23. veebruar on 3 tunni võrra lühendatud tööpäev.
    Loe lisaks: 2017. aasta kalendaarse tööajafondi arvestus
  • KAS TEAD, et juba järgmisel kolmapäeval, 1. veebruaril on vormi INF 14 esitamise tähtaeg. Vormil kajastatakse eelmisel aastal töötajatele makstud isikliku auto kasutamise hüvitised.
    Loe lisaks: Vorm INF 14 aastal 2017
  • KAS TEAD, et aastal 2017 peab ettevõtte juhatuse liikmele igakuiselt makstav brutotasu olema vähemalt 430 eurot, et kehtiks ravikindlustus.
    Alus: Ravikindlustuse seadus ja Sotsiaalmaksuseadus
  • KAS TEAD, et aastal 2017 saab miinimumkuupalgaga töötaja võrreldes eelmise aastaga igakuiselt 40 euro võrra suuremat brutotöötasu.
    Alus: Töötasu alammäära kehtestamine § 1 lg 2
  • KAS TEAD, et 2017. aastal tõuseb igakuine tulumaksuvaba summa 10 euro võrra. See tähendab, et iga isik, kellele seda rakendatakse saab sellest tulenevalt igakuiselt 2 euro võrra suuremat netotasu.
    Alus: Tulumaksuseadus
  • KAS TEAD, et avalik sektor on kohustatud e-arveid vastu võtma alles alates 1. märtsist 2017 ning ettevõtjatele on loodud võimalus aastatel 2017 ja 2018 e-arvete tasuta edastamiseks.
    Loe lisa: Raamatupidamise seadus Riigikogus vastu võetud
  • KAS TEAD, et detsembris 2016 on neile, kes teevad tööd laupäevasel päeval, kaks 3 tunni võrra lühendatud tööpäeva – reede 23. detsember ning 31. detsember.
    Kuidas käituda, kui nendel päevadel pole võimalik tööpäeva lühendada? Loe siit..
  • KAS TEAD, et käibemaksuseadus võimaldab ka pikemat maksustamisperioodi, kui üks kalendrikuu.
    Alus: Käibemaksuseaduse § 27 lg 4
  • KAS TEAD, et kui isiku töötasu on 430 eurot kuus, kuid tema töölepingus kokkulepitud tööaeg on osakoormusega 20 tundi nädalas, siis antud isik ei ole madalapalgaline ning temal ei ole võimalik saada tulumaksutagastust.
    Lisalugemist: Madalapalgaliste töötajate toetus 2017. aastal
  • KAS TEAD, et alates 26. oktoobrist 2016 ei ole enam olemas seadust nimetusega “Digitaalallkirja seadus”. Selle asemel on nüüd uus seadus –
    E-identimise ja e-tehingute usaldusteenuste seadus.
    Tutvu uue seadusega: E-identimise ja e-tehingute usaldusteenuste seadus
  • KAS TEAD, et aastas on kaks päeva, mille pikkus erineb tavapärasest
    24-st tunnist. Nendeks on oktoobri viimane pühapäev pikkusega 25 tundi ning märtsi viimane pühapäev pikkusega 23 tundi. Selline eripära tuleneb sellest, et Eestis rakendatakse suveaega.
    Allikas: Rahvusvahelise mõõtühikute süsteemi (SI) põhiühikud, nendest tuletatud ühikud, nende kord- ja osaühikud ning rahvusvaheliselt kehtestatud lisaühikud ja nende kasutamise viis
  • KAS TEAD, et kui eraisik teeb sissemakseid pensioni III. sambasse, siis aasta tuludeklaratsiooni esitades tekib tal õigus tagasi saada nendelt sissemaksetelt tasutud tulumaks.
    Meeles tuleb pidada, et see rakendub sissemaksetele, mis ei ületa 15% eraisiku Eestis saadud brutosissetulekust ja pole suuremad kui 6 000 eurot kalendriaasta jooksul. Kui töötaja eest teeb sissemakseid ka tööandja, siis nende sissemaksete võrra väheneb ka tagasimakse piir.
    Allikas: Tulumaksuseaduse § 28
  • KAS TEAD, et tuhande eurose brutotasuga töötaja maksab igakuiselt töötuskindlustust 16 eurot ning lisaks maksab tööandja tema eest töötuskindlustust 8 eurot kuus. Seega panustab antud töötaja koos tööandjaga töötuskindlustusse aastas 96 +192 = 288 eurot.
    Allikas: Töötuskindlustuse seadus
  • KAS TEAD, et AASTA RAAMATUPIDAJA valimine on ainus raamatupidajatele mõeldud konkurss. Osale ka Sina! Kandideerida saab veel kuni 7. oktoobrini (k.a).
    Täpsem info: Aasta raamatupidaja konkurss 2016
  • KAS TEAD, et
    • 1. oktoobril möödub RMP.ee portaali lugejatele avamisest 12 aastat
    • 1. oktoobril on maamaksu teise osa tasumise tähtaeg
    • 1. oktoobril on FIE tulumaksu, sotsiaalmaksu ning kogumispensionimakse tasumise/tagastamise tähtaeg
    • 1. oktoobril on vara võõrandamisest või välismaalt saadud tulult (2015. aasta deklaratsioon) tulumaksu maksmise või tagasi saamise tähtaeg (TsÜS § 136 lg 8-st lähtuvalt kuuluvad maksukohustused täitmisele hiljemalt esmaspäeval 3. oktoobril)
  • KAS TEAD, et Eesti suurim raamatupidajate konverents TEEJUHT toimub käesoleval aastal juba kuuendat korda ning juba kolmandat korda kuulutatakse selle konverentsi raames välja ka AASTA RAAMATUPIDAJA.
    Loe veel ja osale: EESTI RAAMATUPIDAJATE KONVERENTS “Teejuht 2017. aastaks” KAVA; Aasta raamatupidaja konkurss 2016
  • KAS TEAD, et töötaja ravikindlustus kehtib veel 2 kuud peale töösuhte lõppu. Juhatuse liikme ravikindlustus aga ainult tasu maksmise deklareerimise kuule järgneva kuu 10 kuupäevani.
    Allikas: Ravikindlustuse seaduse 2. jagu
  • KAS TEAD, et aastal 2017 on esmaspäevast reedeni töötavatel isikutel aasta koondarvestuses 1 tööpäev vähem kui käesoleval aastal. Samas on aga töötunde kokku ainult 5 võrra vähem.
    Allikad:
    2017. aasta kalendaarse tööajafondi arvestus
    2016. aasta kalendaarse tööajafondi arvestus
  • KAS TEAD, et alates eelmise aasta detsembrist saab alla 10 000 euroste maksuvõlgade ajatamise taotlust esitada otse e-maksuametis. Koos maksuvõla ajatamisega on võimalik ka maksuintressi vähendus 50%.
    Lisalugemist: Maksuvõla tasumise ajatamise taotluse esitamine
  • KAS TEAD, et juulis 2016 avaldas RIK oma lehel ettevõtjaid abistavad dokumendinäidised, mis on leitavad ka RMP.ee lehelt.
    Tutvu: RIK avaldas oma veebilehel ettevõtjaid abistavad lisadokumentide mallid
  • KAS TEAD, et kui tööandja soovib, et töötaja vastutaks tema käsutusse antud vara eest sõltumata tema süüst, siis tuleb sellekohane kokkulepe sõlmida kirjalikult ning maksta töötajale ka täiendava vastutuse eest hüvitist.
    Alus: Töölepinguseadus § 75
    Abiks kokkuleppe sõlmimisel: Dokumendinäidis – Varalise vastutuse kokkulepe
  • KAS TEAD, et töövõimetuspensioni saava töötaja ning osalise või puuduva töövõimega isiku põhipuhkuse pikkuseks on 35 kalendripäeva, mitte aga 28+7.
    Alus: Töölepinguseadus § 57
  • KAS TEAD, et august on sel aastal kõige enamate tööpäevade ning rohkemate töötundidega kuu. Augustis on lausa 23 tööpäeva ning 184 töötundi (kui töötatakse esmaspäevast reedeni).
    Allikad: 2016. aasta kalendaarse tööajafondi arvestus

  • KAS TEAD, et töötaja peab esmase tervisekontrolli läbima esimese tööl oldud kuu jooksul ning edaspidi perioodiliselt töötervishoiuarsti poolt määratud ajal, vähemalt üks kord kolme aasta jooksul. Tervisekontrolli kord kehtib töötajatele, kelle tervist võivad töö käigus mõjutada töökeskkonna ohutegurid või töölaad, mis võivad põhjustada tööga seotud haigestumisi. Näiteks raamatupidajatel kuvariga töö, koristajatel koristusvahendid jne.
    Allikad: Töötervishoiu ja tööohutuse seadus, töötajate tervisekontrolli kord
  • KAS TEAD, et kõige kõrgem käibemaksukohustuslaseks registreerumise piirmäär on Ühendkuningriikides – 114 397 eurot.
    Allikas: Eesti käibemaksukohustuslase piirmäära tõusu planeeriva seaduse eelnõu
  • KAS TEAD, et RMP.ee e-poes on taas saadaval raamat “Finantsarvestus”, mille on kirjutanud Juta Tikk. Tegemist on antud raamatu 4. trükiga.
    Vaata raamatut SIIT..
  • KAS TEAD, et ainult 10. juulini saab aasta 2015 TSD vorme parandada elektroonselt. Edaspidisteks parandusteks tuleb pöörduda maksuameti poole.Deklaratsiooni vormi TSD lisal 1 näidatud residendist füüsilisele isikule tehtud väljamakselt kalendriaasta jooksul kinni peetud tulumaksusummat ei saa vähendata aga juba 15. veebruarist.
    Allikas: e-maksuamet
  • KAS TEAD, et käesoleval aastal esitatakse esmakordselt pakendiaruanne 30. juuni asemel 1. septembriks.
    Lisalugemist:
    Pakendiaruande uus tähtaeg – mida ettevõtjal tasuks silmas pidada?
    Millele tähelepanu pöörata pakendiaruande koostamisel?
  • KAS TEAD, et riigipühal töötatud töötunnid tuleb töötajale hüvitada kahekordse tasuna. Kui tööandja või töötaja sooviks on hoopis täiendava tasustatud vaba aja andmine/saamine, siis selleks on vajalik tööandja ja töötaja vaheline kokkulepe.
    Alus: töölepingu seadus § 45 lg 2 ja 3
  • KAS TEAD, et ajateenistusest naasnul kehtib ravikindlustus üks kuu peale teenistuse lõppu.
    Alus: ravikindlustuse seaduse § 7 lg 2, sotsiaalmaksuseaduse § 6 lg 1 p 3
  • KAS TEAD, et kui ettevõttes on suvel töölepinguga tööl alaealine, siis tema aastase põhipuhkuse pikkuseks on 35 kalendripäeva.Näiteks olles tööl perioodil 1. juuni-31. juuli 2016. a teenib alaealine välja 5,83333 ehk 5,83 päeva puhkust, mis tuleb hüvitada töösuhte lõppemisel rahas, kui alaealine töötamise perioodil ei puhka. Töötaja, kelle põhipuhkuse pikkuseks aga on 28 kalendripäeva, teenib sama ajaga välja 4,66667 ehk 4,67 päeva puhkust.
    Alus: töölepingu seaduse § 55, § 56 ja § 71
  • KAS TEAD, et kui raamatupidaja tööpäeva pikkuseks on 8 tundi ja kogu töö tehakse arvuti taga, siis tuleks tal selle aja jooksul teha kokku vähemalt 48 minutit pause silmade puhkamiseks.
    Allikas: kuvariga töötamise töötervishoiu ja tööohutuse nõuded § 3 l g 4
  • KAS TEAD, et seadus ei reguleeri, millal täpselt peab naine oma rasedusest või ka tulevane isa lähenevast sündmusest oma tööandjat teavitama, kuid kindlasti tuleb seda teha juhul, kui:- tööülesannete täitmine või töökeskkond võivad kahjustada lapseootel naise või areneva loote tervist (täpsemad soovitused annab arst või ämmaemand);
    – tulevane lapsevanem soovib kasutada seadusega ettenähtud soodustusi või vajab hoopis kaitset töölepingu erakorralise ülesütlemise eest.
    Allikas: Kuku Raadio saade Tööminutid (09.05.2016)
    Alus:
    töölepingu seaduse § 18 
  • KAS TEAD, et käibemaksuga ei maksustata kindlustusteenust ega selle teenuse edasimüüki.
    Alus: KMS § 16 lg 2 p 1
  • KAS TEAD, et töötervishoiu ja tööohutuse seadus laieneb ka juhatuse liikme tööle. Seega kui juhatuse liige näiteks igapäevaselt oma ülesannete täitmisel arvutit kasutab, siis tuleb ka temal järgida kuvariga töötamise reegleid ning teda tuleb tööandja kulul töötervishoiualasesse kontrolli suunata.
    Alus: töötervishoiu ja tööohutuse seadus
  • KAS TEAD, et välislähetuse korral on 50-eurose päevaraha maksmine tööandja võimalus, mitte aga kohustus.
    Alus: Töölähetuse kulude hüvitiste maksmise kord ning välislähetuse päevaraha alammäär, maksmise tingimused ja kord § 7 lg 1 p3
  • KAS TEAD, et töötaja haigestumise korral peab tööandja maksma 4.-8. haiguspäeva eest töötajale haigushüvitist 70% keskmisest töötasust ning antud summa maksustatakse ainult tulumaksuga. Keelatud aga pole maksta ka 100% keskmisest tasust ja maksustatakse seda samuti ainult tulumaksuga.
    Alus: töötervishoiu ja tööohutuse seadus § 122, tulumaksuseaduse § 13 lg 1, sotsiaalmaksuseaduse § 3 p 3, töötuskindlustuse seaduse § 40 lg 2 p 4 ja kogumispensionide seaduse § 7 lg 2
  • KAS TEAD, et ka siis, kui töölepinguga töötavale isikule või ametnikule ei teha väljamakset, tuleb see isik ning tema tööajamäär igal juhul deklareerida vormi TSD lisal 1.
    Allikas: Rahandusministri 29. novembri 2010. a määruse nr 60 „Tulumaksuseadusest, sotsiaalmaksuseadusest, kogumispensionide seadusest ja töötuskindlustuse seadusest tulenevate deklaratsioonide ja tõendite vormide kinnitamine ning nende täitmise ja esitamise korrad” muutmine (Lisa 2 – Vormi TSD lisa 1 täitmise selgitused)
  • KAS TEAD, et vandeaudiitorit saad nime järgi otsida siit ning audiitorettevõtet saad otsida siit ja audiitorite tegevusloa kehtivust aga saad kontrollida siit.
    Allikas: Audiitortegevuse portaal
  • KAS TEAD, et kui töötaja põhipuhkuse periood on 21.-27. märts 2016, siis sellesse perioodi langeb 5 puhkuse päeva, sest 25. ja 27. märts on riigipühad ja neid päevi ei loeta põhipuhkuse hulka.
    Alus: Töölepingu seadus § 54 lg 3
  • KAS TEAD, et tehingud bitcoinidega on valuutaga seotud tehingud ja sellised tehingud on käibemaksuseaduse mõistes käibemaksuvabad.
    Lisalugemist: Mis on krüptoraha ja kuidas seda maksustada?
  • KAS TEAD, et välismaa äriühingu filiaal esitab välismaa äriühingu majandusaasta aruande maakohtu registriosakonnale ühe kuu jooksul arvates äriühingu majandusaasta aruande kinnitamisest või seitsme kuu jooksul arvates majandusaasta lõppemisest.
    Alus: Äriseadustik § 388 lg 2
  • KAS TEAD, et mittetulunduslikud ühingud, sealhulgas korteriühistud ei saa 2016. a majandusaasta kohta esitada lühendatud aastaaruannet, sest nad pole äriühingud ja neil tuleb koostada ikka täismahus aastaaruanne.
    Alus: Raamatupidamise seaduse § 3 p 14 ja 15
  • KAS TEAD, et kui tööaeg langes 24. veebruarile, siis hüvitatakse töötajale täiendavalt ainult riigipühale langenud töötunnid, mitte aga kogu vahetus.
    Allikas: Töölepingu seaduse § 45
    Loe ka:
    Eesti Vabariigi aastapäeval töötamisest
  • KAS TEAD, et ka osalise tööajaga töötajal, kelle tööpäev langeb 23. veebruarile tuleb tööpäeva lühendada 3 tunni võrra, sest seadus ei kehtesta erandeid. Näiteks, kui isiku tavapärane tööpäeva pikkus on 4 tundi, siis 23. veebruaril on tema tööpäeva pikkuseks 1 tund.
    Allikas: Töölepingu seadus § 53
  • KAS TEAD, et kui tööpakkuja jätab töö tegija töötamise registris registreerimata, siis on maksuhalduril õigus rakendada ka sunniraha kuni 3300 eurot.
    Allikas: Maksukorralduse seaduse § 258
  • KAS TEAD, et kui töötajale makstakse päevaraha üle maksuvaba piirmäära, siis alates 01.01.2016 maksustatakse antud summad kui töötasu, mitte enam kui erisoodustus.
    Alus: Töölähetuse kulude hüvitiste maksmise kord ning välislähetuse päevaraha alammäär, maksmise tingimused ja kord § 9 lg 1
  • KAS TEAD, et aastal 2016 tuleb esmakordselt esitada vorm INF 14 juba 1. veebruariks ja lisaks isikliku auto kasutamise hüvitisele tuleb seal kajastada ka töötaja eest makstud koolituskulud.
    Allikas: Tulumaksuseaduse § 561 ja Vorm INF 14
  • KAS TEAD, et kui tööpakkuja hilineb TSD esitamisega (ehk ei esita seda tähtaegselt) ja sellest tulenevalt katkeb võlaõigusliku lepinguga tööd tegeva isiku ravikindlustus ning kõnealune isik külastab sel perioodil arsti, siis esitatakse talle raviteenuse eest arve. Kuna tegu on tööpakkuja veaga, siis on võlaõigusliku lepinguga isikul õigus nõuda nende kulude hüvitamist tööpakkujalt.
    Alus: ravikindlustuse seaduse § 14
  • KAS TEAD, et alates selle aasta jaanuarist kehtib võlaõigusliku lepingu (nt töövõtuleping, juhatuse liikme leping jne) alusel tasu saavate isikute ravikindlustus korraga üks kuu ja seda alates saadud tasu deklareerimise tähtajale järgnevast päevast.
    Lisalugemist: 1. jaanuarist muutusid ravikindlustuse seaduse sätted
  • KAS TEAD, et alates 1. jaanuarist 2016. a ei tohi lapsele makstav elatis olla väiksem kui 215 eurot kuus.
    Alus: perekonnaseaduse § 101 lg 1 ja Vabariigi Valitsuse 18.12.2015. a määrus nr 139
  • KAS TEAD, et 2015. aasta kohta esitatav kingituste, annetuste ja muude tulude kasutamise deklaratsiooni vorm INF 9 tuleb täita tekkepõhise raamatupidamisarvestuse alusel. See tähendab, et peamiselt tuleb juhinduda Raamatupidamise Toimkonna juhendist RTJ 14. Eelnevate aastate vorme tuli täita kassapõhise raamatupidamise arvestuse alusel.
    Loe lähemalt: Vormi INF 9 esitamisest ja täitmisest alates 01.01.2016
  • KAS TEAD, et detsember on viimane kuu, mil on veel võimalik kasutada lapsepuhkuse päevi (3 või 6 tööpäeva) 2015. aasta eest, sest need aeguvad kalendriaasta lõppedes.
    Alus: töölepingu seaduse § 63 lg 5
  • KAS TEAD, et kui isik soovib töölt eemal olla seoses puhkusega alates 22. detsembrist 2015 kuni 3. jaanuarini 2016 ja naasta tööle alles 4. jaanuaril 2016 (kokku 13 kalendripäeva), siis tuleks kasutada:
    – minimaalselt 7 puhkusepäeva,
    – maksimaalselt 9 puhkusepäeva või
    – 6 lapsepuhkuse päeva (kui tavapärane tööaeg on E-R).
    Alus: töölepingu seaduse § 54
  • KAS TEAD, et kui töötasu 2015. aasta detsembri eest makstakse välja jaanuaris 2016, siis tuleb rakendada juba 2016. aasta tulumaksuvaba miinimumi, milleks on 170 eurot kuus. Võrreldes sellega, kui tasu oleks välja makstud detsembris, saab töötaja seega kätte 3 eurot ja 20 senti rohkem.
    Alus: tulumaksuseaduse § 23
  • KAS TEAD, et 20.02.2016 on esimene tähtpäev, mil kõik käibemaksukohustuslastest ettevõtjad peavad ostu- ja müügidokumentide info tehingute kohta, mis kokku ühe tehingupartneri lõikes ületavad 1000 eurot, esitama käibedeklaratsiooni lisal dokumenthaaval. Ehk summeerimise võimalus kaob alates jaanuarist 2016.
    Alus: käibemaksuseaduse § 46 lg 21
  • KAS TEAD, et kui töötajal on õigus kasutada ükskõik millist tööandja vara soodustingimustel või tasuta isiklikel eesmärkidel, on tegu erisoodustusega. Sellisteks varadeks võivad näiteks olla traktor, hobune, dataprojektor, tööriistad, koopiamasin jne.
    Alus: Tulumaksuseaduse § 48 lg 4
  • KAS TEAD, et kui aastal 2016 on tööandjal plaan saata oma töötaja välislähetusse 30 päevaks, siis maksimaalne päevaraha, mida ta saab töötajale maksuvabalt maksta, on (15 x 50) + (15 x 32) = 1230 eurot. Aastal 2015 aga on veel sellise välislähetuse maksimaalne maksuvaba päevaraha 30 x 32 = 960 eurot.
    Alus: tulumaksuseaduse § 13 lg 3 p 1 muudatus alates 01.01.2016 ja tulumaksuseadus § 13 lg 3 p 1 kuni 31.12.2015
  • KAS TEAD, et rasedus- ja sünnituspuhkuse lõppemisel on naisel õigus kasutada paranenud töötingimusi, millele tal oleks tekkinud õigus äraoleku ajal (näiteks senisest kõrgem töötasu, mida ülejäänud töötajatele tema eemalviibimise ajal rakendama hakati). Tööandjal tuleb tagada töötajate võrdne kohtlemine ja sellises olukorras on töötajal õigus nõuda muudatust ka enda töötingimustes.
    Allikas: Töölepingu seaduse § 18
  • KAS TEAD, et tähtajaline tööleping lõpeb alati tähtaja saabumisel, sõltumata sellest, kas töötaja on sel ajal tööl, haiguslehel või hoopis lapsehoolduspuhkusel. Kui aga töötaja jätkab ning tööandja võimaldab töötajal töö tegemist jätkata peale tähtajalise lepingu tähtaja saabumist, siis loetakse tööleping tähtajatuna sõlmituks.
    Allikas: TLS § 80
  • KAS TEAD, et taanikeelne väljend “Vi takker for rettidig betaling” tähendab “Täname õigeaegselt tasutud arve eest”.
    Allikas: Arvetel esinevad terminid rootsi, norra ja taani keeles
  • KAS TEAD, et kui ettevõttel on ainult osaline sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus, siis maksustatava ja maksuvaba käibe protsendi leidmisel toimub ümardamine maksustatava käibe osas ja ainult ülespoole. Näiteks kui maksustatava käibe suhe kogukäibesse on matemaatiliselt leituna 88,45%, siis peale ümardamist on maksustatava käibe osakaal 89%.
    Alus: KMS § 32 lg 1
  • KAS TEAD, et 1. oktoobril möödub 11 aastat päevast, mil huvilistel avanes võimalus tutvuda esmakordselt raamatupidamise ja maksuinfoportaaliga www.RMP.ee. Nüüd on huvilisi juba omajagu ehk ligi 47 000.
  • KAS TEAD, et hiljemalt 30. septembriks tuleb esitada Eesti maksuhaldurile taotlus eelmisel aastal teises liikmesriigis tasutud käibemaksu tagasi saamiseks.
    Alus: KMS § 34 lg 5
  • KAS TEAD, et alates 1. jaanuarist 2015. a tuleb mitteresidendist juriidilise isiku püsivast tegevuskohast väljaviidud kasum deklareerida deklaratsiooni vormi TSD lisal 3, varasema lisa 6 asemel.
    Alus: rahandusministri määrus nr 60 “Tulumaksuseadusest, sotsiaalmaksuseadusest, kogumispensionideseadusest ja töötuskindlustuse seadusest tulenevate deklaratsioonide ja tõendite vormide kinnitamine ning nende täitmise ja esitamise korrad”
  • KAS TEAD, et igal töölepingu alusel töötaval isikul on õigus saada tasustamata puhkust sisseastumiseksamite tegemiseks ja seadus ei piira seda, millise kooliga tegu on.
    Allikad: töölepingu seaduse § 67 lg 2
  • KAS TEAD, et ettevõtjast taotlejal tuleb siduva eelotsuse taotlemisel maksta riigilõiv summas 1180 eurot. Kui aga siduvat eelotsust taotleb eraisik, on tema kohustatud maksma riigilõivu summas 300 eurot.
    Allikad: maksukorralduse seaduse § 916 ja riigilõivuseaduse § 259
  • KAS TEAD, et igal lapsevanemal, kellel on alla 14-aastane laps on õigus saada igal kalendriaastal 10 tööpäeva tasustamata lapsepuhkust. Alus: töölepingu seadus § 64 lg 1
  • KAS TEAD, et riigipühal töötamise eest tuleb tööandjal töötajale maksta kahekordset töötasu. Kui aga soovitakse rakendada hoopis vaba aja andmist, siis selles peavad töötaja ja tööandja täiendavalt kokku leppima.
    Alus: töölepingu seaduse § 45
  • KAS TEAD, et ka ISA, kellel on alla kolmeaastane laps, on õigus lähetusse saata ainult siis, kui ta sellega nõus on.
    Alus: töölepingu seaduse § 21 lg 3
  • KAS TEAD, et ostjal on kohustus kajastada käibedeklaratsiooni lisal ka lihtsustatud arvete andmed, kui tehingupartneripõhine 1000-eurone piirmäär on ületatud. Näiteks kui ettevõtte X automaattanklast on ühe kuu jooksul tangitud 5 korda ning bensiinitšekkide kogusumma ilma käibemaksuta ületab piirmäära, tuleb eelnimetatud tšekkide andmed KMD INF-il kajastada.
    Alus: käibemaksuseaduse § 27
  • KAS TEAD, et kui töötaja kasutab tööandja autot oma isiklikeks sõitudeks ja tööandja ei nõua nende hüvitamist ning samuti ei peeta sõidupäevikut, siis on tööandja kohustatud maksma erisoodustusmakse ühe sõiduauto kohta summalt 256 eurot. Maksta tuleb tulumaks 20% ehk 64 eurot ja sotsiaalmaks 33% (summalt 256 + 64) 105,60 eurot. Kokku kulub riigile makstavateks maksudeks 169,60 eurot ning lisaks saab antud sõiduautoga seoses tehtud kuludelt käibemaksu tagasi küsida maksimaalselt 50%.
    Alus: tulumaksuseaduse § 48 lg 8, sotsiaalmaksuseaduse § 9 lg 1 p 3
  • KAS TEAD, et alates 21. juulist on tööandjal ÕIGUS maksta töötajale puhkusetasuna kokkulepitud töötasu ka juhtudel, mil tuleks aluseks võtta eelneva kuue kuu tasud. Eelduseks on see, et keskmise (eelneva kuue kuu) alusel leitud puhkusetasu on väiksem, kui kokkulepitud töötasu. Tegu on tööandja õigusega, mitte kohustusega.
    Alus: Vabariigi Valitsuse 11. juuni 2009. a määruse nr 91 “Keskmise töötasu maksmise tingimused ja kord” muutmine
  • KAS TEAD, ET lihtsustatud korras saab töötamist registreerida ka telefonikõne või tekstisõnumiga numbrile 1811. Et lihtsustatud registreering hõlmab vaid osa nõutavatest andmetest, peab tööandja registreeringut kindlasti täiendama 7 kalendripäeva jooksul töötamise liigiga. Lihtsustatud korras registreeritud isikul puudub õigus ravikindlustusele, kuna tema andmeid haigekassale ei edastata. Lihtsustatud korras saab registreerida ainult isikukoodi omava isiku töötamist.
    Allikas: Maksu- ja Tolliamet
  • KAS TEAD, ET isikliku autoga töölähetuses olles ja tööandja huvides kasutamisel on tööandjal võimalus tehtud kulu hüvitada maksuvabalt kas sõidupäeviku alusel makstes kuni 0,3 senti/km eest või hoopis lähetuse määrus alusel kuludokumentide põhjal.
    Seega, lähetuses töötaja auto kasutamise korral tasub enne lähetusse minekut töötaja ja tööandja vahel kindlasti ka selgeks rääkida, kuidas toimub tehtud kulu hüvitamine – kas on vajalik ostutshekid alles hoida või hoopis hüvitatakse kulu sõidupäeviku alusel.
    Alus: töölähetuse kulude hüvitiste maksmise kord ning välislähetuse päevaraha alammäär, maksmise tingimused ja kord; teenistus-, töö- või ametiülesannete täitmisel isikliku sõiduauto kasutamise kohta arvestuse pidamise ja hüvitise maksmise kord ning tulumaksuseadus § 48 lg 4 punktid 4 ja 5
  • KAS TEAD, ET kõigil tulumaksusoodustusega mittetulundusühingute ja sihtasutuste nimekirja kuuluvatel mittetulundusühingutel, sihtasutustel ja usulistel ühendustel on kohustus esitada eelmisel aastal saadud kingituste, annetuste ja muude tulude kasutamise kohta 1. juuliks deklaratsioon INF 9. Deklaratsioon tuleb esitada ka juhul, kui ühingul möödunud aastal ei ole annetusi või muid tulusid saadud ega kulutusi tehtud.
    Allikad: tulumaksuseaduse § 11 lõige 1 ja § 571 lõige 3
  • KAS TEAD, ET kõigil juriidilistel isikutel, kes oma majandus- või kutsetegevuse raames pakendavad kaupa, veavad sisse või müüvad pakendatud kaupa ning kelle pakkematerjali kogus ületas 2014. aastal plastpakendi puhul 100 kg ja/või muust materjalist pakkematerjali kogus 200 kg, tuleb möödunud kalendriaasta kohta esitada pakendiaruanne koos sõltumatu vandeaudiitori kokkuvõttega ja teha seda hiljemalt 30. juuniks 2015.
    Allikas: Pakendiseadus § 20 lg 7 ja pakendiregistri põhimäärus § 12 lg 1
  • KAS TEAD, ET majandusaasta aruanne tuleb esitada kuue kuu jooksul pärast majandusaasta lõppemist ehk kõigil ettevõtetel, kelle majandusaasta ühtib kalendriaastaga jõuab aruande esitamise tähtaeg kätte 30. juunil. Äriregistri andmetel tuleb aastaaruanne hiljemalt 30. juuniks esitada 171 797 ettevõtjal, mittetulundusühingul ja sihtasutusel.
    Allikas: ÄS § 971 lg 1
  • KAS TEAD, ET alates 2012. a juunist saab äriühingu aastaaruande allkirjastada ja äriregistrile esitada ka ainult üks tegevjuhtkonna liige. Küll aga peavad mittetulundusühingute aastaaruande enne selle esitamist allkirjastama jätkuvalt kõik juhatuse liikmed.
    Allikad: raamatupidamise seaduse § 25 ja mittetulundusühingute seaduse § 36 lg 4
  • KAS TEAD, ET kui majandusaasta aruannet ei esitata õigeaegselt või jääb see esitamata, on registripidajal õigus ilma hoiatamata trahvida nii juriidilist isikut kui ka kõiki aruande esitamiseks kohustatud isikuid. Minimaalne trahvisumma on 200 eurot.
    Allikas: ÄS § 71
  • KAS TEAD, ET kui töötaja kasutab tööandja sõiduautot isiklikes huvides, on erisoodustuse hinna leidmisel sõidupäeviku olemasolu korral oluline ka auto vanus ja silindrite töömaht ning arvestuse aluseks võib olla 0,20 või 0,30 eurot/km.
    Kui aga on tegu ametisõitudeks kasutatava töötaja isikliku sõiduautoga, on maksimaalne tööandjapoolne erisoodustuseta makstava kilomeetri piirhind 0,30 eurot/km. Sealjuures ei oma auto vanus ja silindrite töömaht tähtsust.
    Alus: Erisoodustuse hinna määramise kord § 1 lg 3 ja teenistus-, töö- või ametiülesannete täitmisel isikliku sõiduauto kasutamise kohta arvestuse pidamise ja hüvitise maksmise kord § 5
  • KAS TEAD, ET minimaalse sotsiaalmaksu proportsiooni leidmiseks tuleb alati jagada töötatud päevade arv 30-ga, sõltumata sellest mitu kalendripäeva tegelikult antud kuus on. Seejärel korrutatakse see minimaalse sotsiaalmaksu aluseks oleva summaga (2015. aastal on see 355.-). Sellise arvutamise vajadus tekib üldjuhul miinimumtöötasu saavate töötajate korral ja juhtudel, kui töötaja on asunud tööle või lahkub töölt või on muul põhjusel olnud töölt eemal.
    Allikas: Sotsiaalmaksu arvestamise ning sotsiaalmaksu andmete Sotsiaalkindlustusametile ja Eesti Haigekassale väljastamise kord § 6 lg 2
  • KAS TEAD, ET töötamise registreerimise kohustuse täitmata jätmise eest on maksuhalduril võimalik määrata sunniraha, mille ülemmäär erinevate hoiatuste kohaldamisel on kokku 3300 eurot (sealjuures esimesel korral kuni 1300 eurot ja teisel korral kuni 2000 eurot). Sunniraha võib rakendada nii töötamise alustamise kui ka töötamise lõpetamise tähtajaks registreerimata jätmise korral.
    Allikas: MKS § 258
  • KAS TEAD, ET 92% Eesti raamatupidajatest on naised.
    Allikas: Rahva ja eluruumide loendus 2011
  • KAS TEAD, ET 2015. aastal väljamakstavatelt dividendidelt tuleb maksta tulumaksu 20/80, mis teeb tulumaksumääraks 25% ning dividendidelt tasutav tulumaks on väljakuulutamise aasta kulu.
    Allikas: Tulumaksuseaduse § 4 lg 11 ja RTJ 2
  • KAS TEAD, ET alates 1. juulist 2015 lisandub maksukorralduse seadusesse säte, mille järgi peab maksuseaduse ja sellest tuleneva muudatuse vastuvõtmise ning jõustumise vahele jääma vähemalt 6 kuud, kui tegu pole maksumaksja jaoks soodsa muudatusega. Seega, kõik seadusemuudatused, mis ei ole maksumaksja jaoks soodsad ja mis võetakse vastu pärast 1. juulit, jõustuvad üldjuhul alles 6 kuu pärast.
    Allikas: Maksukorralduse seaduse § 41 redaktsioon 01.07.2015
  • KAS TEAD, ET deklaratsiooni vormil KMD INF tuleb kajastada ainult Eesti-sisesed 20- või 9-protsendise käibemaksumääraga maksustatava käibega vähemalt 1000-eurosed arved.
    Allikas: KMS § 27 lg 12
  • KAS TEAD, ET kui palgapäev langeb nädalavahetusele või riigipühale, siis tuleb töötasu välja maksta puhkepäevale eelneval tööpäeval. Algaval aprillikuul tuleb 2. aprillil välja maksta töötasu isikutele, kelle töölepingus on kokku lepitud palgapäev kas 2., 3., 4. või 5. kuupäeval. Ka kõik töötajad, kelle puhkus algab 7. aprillil peavad 2. aprillil saama kätte oma puhkusetasu.
    Allikas: TLS § 33 lg 2 ja § 70 lg 2
  • KAS TEAD, ET uuest aastast kehtima hakanud TSD-l ei ole enam nummerdatud ridu ja veerge, vaid igale väljale on antud unikaalne kood. Koodide põhimõte sarnaneb nn hotellitubade nummerdamise põhimõttele, nt lisa 4 koodid on kõik algusega neli, lisa 5 koodid on kõik algusega viis jne.
    Allikas: 2015. a TSD esitamine
  • KAS TEAD, ET tuginedes liiklusseaduse § 2 punktidele 71 ja 89 on käibemaksuseaduses alates 1. detsembrist 2014. a sisustatud ka sõiduauto mõiste. Sõiduauto käibemaksuseaduse tähenduses on M1-kategooria sõiduk, mille täismass ei ületa 3500 kg ja millel lisaks juhiistmele ei ole rohkem kui kaheksa istekohta.
    Allikas: käibemaksuseaduse § 2 lõige 12
  • KAS TEAD, ET füüsilise isikuna e-maksuametis oma TSD koond- või sotsiaalmaksu andmete päringut tehes annab süsteem vastuse vastavalt “aastal 2015 ei ole teile MTA andmeil väljamakseid deklareeritud” või “2015. aasta sotsiaalmaksu andmed puuduvad”. Maksuametile tehtud päringust selgub, et see probleem peaks lahenema aprillikuus.
    Allikas: Tõrked võlapäringu andmete kuvamisel lahenevad
  • KAS TEAD, ET veebruarikuu TSD-d on võimalik hakata esitama alles alates 06.03.2015. a.
    Allikas: e-maksuamet/e-toll
  • KAS TEAD, ET töövõimetupensioni saava isiku põhipuhkuse pikkus on 35 kalendripäeva, millest 7 kalendripäeva eest makstava puhkusehüvitise osa kompenseerib tööandjale riik. Seega, kui tööandja on kõigile töötajatele juba sätestanud 35-kalendripäevase aastapuhkuse, siis pole töövõimetuspensioni saaval isikul õigust veel täiendavale 7 puhkepäevale ning tööandjal puudub õigus 7 päeva eest makstud puhkustasu riigipoolseks kompenseerimiseks.
    Alus: Töölepingu seaduse § 57 ja § 66 ning Puhkusetasu ja keskmise töötasu riigieelarvest hüvitamise kord
  • KAS TEAD, ET välislähetusse saadetud töötajale peab ka tasuta toitlustuse korral maksma päevaraha. Minimaalne summa, mida tohib maksta, on 6,71 eurot. Maksimaalne maksuvaba välislähetuse päevaraha on aga 32 eurot päevas.
    Alus: Töölähetuse kulude hüvitiste maksmise kord ning välislähetuse päevaraha alammäär, maksmise tingimused ja kord § 3 ja § 4 lg 4, TuMS § 13 lg 3 p 1
  • KAS TEAD, ET ka äriettevõte, kes pole käibemaksukohustuslane ega esita pidevalt maksuametile mingeid deklaratsioone, peab 10. veebruariks täitma TSD lisa 7.
    Lisalugemist: Maksumuudatus, mis puudutab kõiki äriühinguid
  • KAS TEAD, ET deklaratsiooni vormi INF 14 saab veel ka sel aastal esitada 10. aprilliks, kuigi tulumaksuseaduse paragrahvist 561 võib järeldada, et tähtaeg on 1. veebruar. INF 14 esitatakse kalendriaasta kohta ja 2014. a tehtud kulud deklareeritakse siiski siis kehtinud korra järgi.
    Alus: TuMS § 561 ja maksuhalduri juhend “Olulisemad muudatused lisadel 4 ja 6 ning vormil INF 14
  • KAS TEAD, ET 2015. a vähenesid sõiduautode erisoodustuselt makstavad erisoodustuse maksud kokku 48,06 eurot. 2014. aastal tuli erisoodustuse makse maksta summas 217,66 eurot, 2015. aastal aga ainult 169,60 eurot.Vähenemine tuleneb
    Arvestades aga asjaoluga, et tagasi saab küsida ainult 50% autoga seotud ostudelt tasutud käibemaksust, siis on võit 21,33 eurot. Reaalne kokkuhoid auto omakasutuse korral on siiski ainult 26,73 eurot.
    • tulumaksumäära langusest 21%-lt 20%-le = võit 4,05 eurot,
    • sellega kaasnev sotsiaalmaksu aluseks oleva summa ning sotsiaalmaksu vähenemine = võit 1,34 eurot,
    • käibemaksu mittemaksmise kohustus = võit 42,67 eurot.
  • KAS TEAD, ET 2015. aastal on maksustatava tulu saamisel võimalik kasutada tulumaksuvabastust 1848 euro ulatuses aastas ehk 154 euro ulatuses kuus. Maksusvabastust saab jooksvalt rakendada kuu kohta ning kasutamata osa saab kasutada ka tagasiulatuvalt.
    Alus: Tulumaksuseaduse § 23 ja § 42 lg 3
  • KAS TEAD, ET 1. jaanuaril 2015 võttis Leedu rahaühikuna kasutusele euro. Seega ei ole alates 1. jaanuarist 2015 Leedu äriühingutega tehtavate tehingute korral enam vajalik valuuta konverteerimine. Lihtsamaks muutub ka Leeduga seotud konsolideeritud aruannete koostamine, sest kaob vajadus konverteerida erinevates valuutades koostatud aruandeid emaettevõtte valuutasse.
  •  KAS TEAD, ET alates 1. jaanuarist 2015. a ei ole enam konkreetset intressimäära, millest madalama määraga laen loetakse erisoodustuseks. Minimaalne intressimäär hakkab olema seotud võlaõigusseaduse § 94 lõike 2 järgi viimati avaldatud intressimääraga. Hetkel kehtiv määr on veel 0,5%.
    Alus: Rahandusministri 13. jaanuari 2011. a määruse nr 2 “Erisoodustuse hinna määramise kord” muutmine
  •  KAS TEAD, ET alates 1. jaanuarist 2015. a väheneb tulumaksu määr 1% võrra. Alates jaanuarist 2015 välja makstavatelt tasudelt tuleb seega kinni pidada senise 21% asemel ainult 20% tulumaksu.
    Alus: Tulumaksuseadus § 4
  •  KAS TEAD, ET 20. detsembril tuleb esitada esimene KMD INF, millel deklareeritakse kõik 1000-eurosed ja suuremad tehingud tehingupartneri kohta. Et 20. detsember on laupäev, võib KMD INFi esitada ka 22. detsembril.
    Alus: Tsiviilseadustiku üldosa seadus § 136 lg 8
  •  KAS TEAD, ET 27. novembril 2014. a möödub 10 aastat Eesti esimesest raamatupidajate kutseeksamist. Esimest korda asusid raamatupidajad kutsetunnistuse nimel eksamit sooritama 27. novembril 2004 ning praeguseks on välja antud 2451 kutsetunnistust. Järjekordne eksam toimub Eesti Raamatupidajate Kogu korraldamisel juba sel laupäeval, 29. novembril. Sel korral on eksamile registreerunud 95 osalejat.
    Allikas: Eesti Raamatupidajate Kogu
  •  KAS TEAD, ET töötasu alammäär on kümne aastaga tõusnud 196,5 eurot. Aastal 2004 oli kuutasu miinimum täistööaja korral 2480 krooni (158,5 eurot), praeguseks on see tõusnud 355 euroni kuus. Alates 1. jaanuarist 2015 on töötasu alammäär 390 eurot kuus.
    Vaata lähemalt: Töötasu alammäärad alates 1996. aastast
  •  KAS TEAD, ET ka peatöövõtjal on võimalik saada infot oma alltöövõtja töötamise registri kannete kohta, kui peatöövõtjale antakse lepingus volitus töötamise registri kannete vaatamiseks.
    Allikas: Maksu- ja Tolliamet
  •  KAS TEAD, ET Eestis on 11 171 raamatupidajat. Neist ainult 0,4% on osalenud RMP Eesti korraldataval RTJ teemalistel koolitustel.
    Allikas: Rahva ja eluruumide loendus 2011
  •  KAS TEAD, ET kui reklaami eesmärgil antakse üle kingitus, mille väärtus ilma käibemaksuta on kuni 10 eurot, siis see ei kuulu maksustamisele tulu- ega käibemaksuga. Oluline pole siinkohal mitte firma sümboolika olemasolu üleantaval tootel, vaid see, et toote eesmärk on reklaamida kingi tegijat.
    Alus: Tulumaksuseaduse § 49 lg 1  ja Käibemaksuseaduse § 4 lg 1 p 6
  •  KAS TEAD, ET majandusaasta aruanne tuleb esitada kuue kuu jooksul pärast majandusaasta lõppemist. Näiteks, kui ettevõtte majandusaasta on 1. juuli kuni 30. juuni, siis majandusaasta aruanne tuleb esitada hiljemalt 31. detsembriks.
    Alus: Äriseadustik § 971 lg 1
  •  KAS TEAD, ET iga töötaja peab saama 24-tunnise ajavahemiku jooksul vähemalt 11 järjestikust tundi puhkeaega. Seega kui töötaja lõpetab näiteks oma tööpäeva kell 17, siis üldjuhul tohib tema järgmine töövahetus alata mitte varem, kui kell 5 järgmisel hommikul.
    Alus: Töölepingu seaduse § 51 lg 1
  • KAS TEAD, ET aastal 2015 väheneb töötaja töötuskindlustusmakse määr 0,4% võrra ning tööandja töötuskindlustusmakse määr 0,2% võrra. Seega summa, mille töötaja netotasuna kätte saab, kasvab ning tööandja üldised palgafondi kulud vähenevad.Näiteks: Kui 700-eurose kuutasuga töötaja saab täna kätte 561,12 eurot, siis alates 01.01.2015 saab sama töötaja tänu töötuskindlustusmakse vähenemisele kätte 563,33 eurot ehk 2,21 eurot enam. Tööandja kulu antud töötaja töötasuks kokku on hetkel 938 eurot. Alates 01.01.2015 aga tänu töötuskindlustusmakse määra vähenemisele 936,60 eurot. Seega 1,40 eurot vähem.Alus: Määrus “Töötuskindlustusmakse määrad aastatel 2015–2018
  • KAS TEAD, ET RMP.ee elektroonne ajakiri SPETSIALIST on kõigile TASUTA lugemiseks. Vaata ajakirja ilmunud numbreid SIIT..
  • KAS TEAD, ET makstes töötajale alates septembrist 2014 sõidupäeviku alusel kalendrikuus maksimaalset lubatud maksuvaba kompensatsiooni 335 eurot (arvestusega, et 1 kilomeetri eest makstakse 0,30 eurot) peab töötaja tegema tööandja huvides ühes kuus sõite 1 116,67 km. Kui arvestada, et ühes kalendrikuus on keskmiselt 21 tööpäeva, siis igal tööpäeval peaks sõitma 53,17 km.
  • KAS TEAD, ET 30. septembril on Eesti käibemaksukohustuslasest ettevõtjatel viimane võimalus esitada taotlusi 2013. aastal teistes EL-i liikmesriikides kaupade ja teenuste soetamisel tasutud käibemaksu tagasisaamiseks.
    Alus: Käibemaksuseaduse § 35 lg 10 ja Rahandusministri 18. detsembri 2009. aasta määrus nr 66
  • KAS TEAD, ET alates septembrikuust ei ole enam õigust maksta töötajale isikliku auto kasutamise hüvitist maksuvabalt ilma sõidupäevikut pidamata. Seega 2014. aastal võis töötajatele isikliku sõiduauto tööandja huvides kasutamise hüvitist ilma sõidupäevikuta maksta kokku 8 kuu eest.
    Alus: Tulumaksuseaduse § 13 lõige 3 punkt 2
  • KAS TEAD, ET piiratud käibemaksukohustuslane ei pea esitama KMD INF-i (ehk vormi, mis muutub käibemaksukohustuslastele kohustuslikuks alates 01.11.2014)
    Alus: Käibemaksuseadus alates 01.11.2014
  • KAS TEAD, ET õppepuhkuse arvestus toimub kalendriaasta, mitte õppeaasta järgi.
    Alus: Töölepingu seadus § 67 ja Täiskasvanute koolituse seadus § 8
  • KAS TEAD, ET ostjale antaval arvel ei pea olema müüja allkirja. Allkirja ehk kinnituse peab arvele panema vaid see, kes kajastab seda oma raamatupidamises. Ehk siis müüja allkirjastab arve, mis jääb tema raamatupidamisse ja ostja selle, mis jääb tema raamatupidamisse.
    Loe lähemalt: Raamatupidamise seadus § 7 lg 1 p 7
  • KAS TEAD, ET kui raamatupidaja avastab eelmiste perioodide maksudeklaratsioonides vigu või kui vajalikku maksudeklaratsiooni ei ole esitatud, siis on tal kohustus kliendile või tööandjale kiiresti vigadest TEATADA ja leitud vead PARANDADA.
    Loe lähemalt: Raamatupidaja kutse-eetika koodeks, 2.14
  • KAS TEAD, ET esitades pensionifondi osakute ületoomise avalduse enne 31. juulit vahetatakse osakud 1. septembril. Pensionifondi osakuid saab vahetada kolm korda aastas: jaanuaris, mais ja septembris.
    Loe lähemalt: Pensionifondi vahetamine
  • KAS TEAD, ET majutuskulu on üldjuhul selline kulutus, millelt ei tohi sisendkäibemaksu maha arvata. Erandiks on töölähetus.
    Allikas: KMS § 30
  • KAS TEAD, ET kreeditarvet ei esitata kauba või teenuse eest osalise või täieliku tasumata jätmise tõttu.
    Allikas: KMS § 29 lg 7
  • KAS TEAD, ET alates 01.09.2014 ei saa enam töötajale ilma sõidupäevikuta maksuvabalt maksta tema auto tööülesanneteks kasutamise eest hüvitist ehk 64 euro maksuvaba väljamakse võimalus auto kasutuse eest kaob ära.
    Vaata lisaks: Tulumaksuseaduse muudatus
  • KAS TEAD, ET hetkel kehtiv (2.07.14) trahviühik, millest räägitakse näiteks maksukorralduse seaduses, on 4 eurot.
    Vaata lisaks: Karistusseadustik (KarS) § 47 lg 1
  • KAS TEAD, ET alates juulist tekib juhatuse liikmel õigus ravikindlustusele juba peale 14 päeva möödumist tema registreerimisest töötajate registris. Juunis aga kehtib veel 3-kuuline ooteaeg.
    Vaata lisaks: Ravikindlustuse seadus alates 01.07.2014
  • KAS TEAD, ET kuni 30. juuni kella 17.00-ni on võimalik kontrollida ja vajadusel parandada töötajate ravikindlustusandmeid haigekassas. See on vajalik selleks, et töötamise registrisse jõuaksid korrektsed andmed.
    Kontrolli ja muudatusi saab teostada SIIN..
  • KAS TEAD, ET mitte kõik ettevõtted ei pea esitama oma aastaaruannet 30. juuniks, vaid ainult need, kelle majandusaasta ühtib kalendriaastaga. Seega need ettevõtjad, kelle ettevõtte majandusaasta on näiteks juuni-mai, peavad oma aastaaruande esitama 6 kuu jooksul majandusaasta lõppemisest, milleks on hiljemalt 30. november.
    Allikas: Äriseadustik § 971
  • KAS TEAD, ET kui ettevõttel on majandusaasta jooksul keskmiselt 46-90 töötajat, siis tal on kohustus aastaaruande ülevaatuseks. Kui aga töötajate arv ületab juba 90 inimest, tekib kohustus aastaaruanne auditeerida.
    Allikas: Audiitortegevuse seadus § 91 ja § 92
  • KAS TEAD, ET 2. juunini oodatakse arvamusi rahandusministeeriumi koostatud käibedeklaratsiooni lisa vormi KMD INF kohta. Ettepanekuid deklaratsioonivormi kasutajasõbralikumaks muutmiseks võib saata aadressile info@fin.ee.
    Tutvu deklaratsiooni lisa vormiga siin
  • KAS TEAD, ET  Eesti Haigekassa on välja andnud E-TVLi ehk elektroonilise töövõimetuslehe infovoldiku.
  • KAS TEAD, ET 30. aprillil muutusid tagasiulatuvalt RTJ-d 6 ja 12. Seega neil, kel aastaaruanne veel koostamisel, on võimalik kinnisvarainvesteeringuid kajastada ka soetusmaksumuse meetodil ning sihtfinantseerimise tulu saab kajastada juba siis, kui sisulised tingimused on täidetud.
    Allikas:
    Muutusid Raamatupidamise Toimkonna juhendid nr 6 ja 12
    Eesti Hea raamatupidamistava leiab siit..
  • KAS TEAD, ET alates 1. maist 2014 ei saa isik, kes on mõne ettevõtte juhatuse liige, end enam töötuna end arvele võtta.
    Lisalugemist: Maist ei saa ettevõtete juhatuse liikmed end töötuna arvele võtta
    Alus: Tööturuteenuste ja -toetuste seaduse ning töötuskindlustuse seaduse muutmise seadus

  • KAS TEAD, ET 1. mail peatatakse nende ettevõtjate tegevuste registreeringud majandustegevuse registris, kes jätsid registreeringud 15. aprilliks kinnitamata. See aga tähendab, et antud ettevõtjad ei tohiks enam tegutseda registreeringut vajaval tegevusalal.
    Vaata lisaks: Majandustegevuse registri seadus § 26
  • KAS TEAD, ET töötamise register käivitub 1. juulil 2014. Sellest hetkest tuleb tööandjatel töötajate andmeid esitada Haigekassa registri asemel töötamise registrisse, mis hakkab asuma e-maksuametis. Seni esitatud kehtivaid andmeid, mis Haigekassa infosüsteemis olemas on, uuesti esitada ei tule. Need kantakse uude registrisse automaatselt.
    Vaata lisaks: Töötamise registreerimine
  • KAS TEAD, ET reedel, 18. aprillil on suur reede, mis on riigipüha ja puhkepäev. Pühapäeval, 20. aprillil on 1. ülestõusmispüha, mis on samuti riigipüha ja puhkepäev. Neile pühadele eelnevaid tööpäevi ei lühendata.
    Vaata lisaks: 2014. aasta kalendaarse tööajafondi arvestus
  • KAS TEAD, ET keskkonnatasude deklareerimise ja tasumise kuupäev on muutunud – seadusemuudatuse kohaselt tuleb käesoleva aasta I kvartali keskkonnatasud deklareerida ja tasuda juba 17. aprillil.
    Loe lähemalt siit..
  • KAS TEAD, ET 10. aprilliks tuleb esitada deklaratsioon INF 14. Tegemist on deklaratsiooniga, kus kajastatakse 2013. aastal ettevõtja poolt makstud isikliku sõiduauto kasutamise hüvitised (nii sõidupäeviku alusel kui ka ilma sõidupäevikuta).
    Abiks: Kuidas esitada INF14 deklaratsiooni?
  • KAS TEAD, ET 30. märtsi öösel kell 3 keeratakse taas kella. Seega läheme üle suveajale, mis tähendab, et kella tuleb keerata tunni võrra EDASI.
    Neil inimestel, kes on laupäeva öösel vastu pühapäeva tööl kujuneb tööpäev tavapärasest 1 tunni võrra lühemaks.
  • KAS TEAD, ET töötul on ettevõtlusega alustamiseks ja tegutsemiseks hetkel võimalik saada Töötukassalt kokku maksimaalselt toetust 6 542 euro ulatuses (4 474 eurot ettevõtluse alustamiseks + 959 eurot hilisemad koolitused + 150 eurot nõustamine + 959 eurot mentorlus).
    Lisalugemist: Ettevõtluse alustamise toetus Töötukassast
  • KAS TEAD, ET alates 07.03.2014 on laenuintressi alammääraks, mida rakendatakse erisoodustuse mõistes, senise 2% asemel 0,5%.
    Lisainfot: Erisoodustuse arvutamise aluseks olev laenuintressi alammäär
  • KAS TEAD, ET vastavalt RTJ 6 “Kinnisvarainvesteeringud” tohib hetkel kinnisvarainvesteeringuid kajastada AINULT õiglases väärtuses. Küll aga on kavas RTJ 6 tagasiulatuvalt muuta, et oleks võimalik ka kinnisvarainvesteeringute kajastamine soetusmaksumuse meetodil.
    Lisainfot: Raamatupidamise Toimkonna ettepanekud juhendite nr 6 ja 12 muutmiseks
  • KAS TEAD, ET alkoholi maksumärgi kehtivust on võimalik kontrollida ka SMS päringu kaudu.

  • KAS TEAD, ET  tööandja võib 21. veebruarile langevat reedest tööpäeva lühendada, kui selline lühendamine on ette nähtud tema töökorralduse reeglites. Kohustust selleks pole.
    Küll aga on seadusest tulenev kohustus lühendada pühapäeval, 23. veebruaril töötavate isikute tööpäeva, kuna tegu on rahvuspühale vahetult eelneva tööpäevaga.
    Abimaterjal: 2014. aasta kalendaarse tööajafondi arvestus
  • KAS TEAD, ET puhkuste ajakava 2014. aastaks tuleb tööandjal koostada ja töötajatele teatavaks teha hiljemalt 31.03.2014. Kui puhkuste ajakava pole selleks ajaks esitatud võib töötaja minna puhkusele temale sobival ajal peale puhkuseavalduse esitamist 14-päevase etteteatamisega.
    Alus: Töölepinguseadus § 69 (RMP.ee e-poes on müügil ka .xlsx formaadis tabel, mis võimaldab lihtsalt koostada 2014. aasta puhkuste ajakava. Telli SIIT ..)
  • KAS TEAD, ET  lapsepäevade kasutamise eest töötajale makstud tasu riigieelarvest hüvitamiseks peab tööandja esitama sellekohase avalduse 3 kuu jooksul peale summade töötajale maksmist.
    Alus: Puhkusetasu ja keskmise töötasu riigieelarvest hüvitamise kord § 4 lg 1
  • KAS TEAD, ET INF 4 on deklaratsioon, kus kajastuvad ka eraisikute annetused ning antud deklaratsioonil olevate andmete alusel lisatakse füüsiliste isikute eeltäidetud tuludeklaratsiooni ka maksuvabade annetuste info.
    Alus: Tulumaksuseaduse § 571
  • KAS TEAD, ET seda, milliseid aruandeid Statistikaamet Sinu ettevõttelt 2014. aastal ootab, saad ettevõtte registrikoodi järgi kontrollida SIIT.
  • KAS TEAD, ET  kui ettevõte rendib eraisikult näiteks kontorit või autot, siis on ettevõte kohustatud enne rendisumma üle kandmist sellelt kinni pidama tulumaksu 21%.
    Alus: TMS §41 lg7, TMS § 40 lg 1 ja 2
  • KAS TEAD, ET kui isikule pole tehtud jooksvas kuus väljamakseid ning isik on olnud terve selle väljamakseteta kuu töövõimetuslehel, siis ei ole vajadust maksta sotsiaalmaksu miinimumsummat.
    Alus: Sotsiaalmaksuseaduse § 2 lg 3 p 1
  • KAS TEAD, ET kui töötasu detsembrikuu eest makstakse välja jaanuaris, siis tuleb maksud ja maksed arvestada juba 2014. aasta määrades ja deklareerida jaanuaris tehtud väljamaksete kohta esitataval maksudeklaratsiooni vormil TSD (esitamise tähtaeg 10. veebruar 2014).01.01.2014 muutus
    – miinimumtöötasu – jaanuari eest on minimaalne töötasu 355 eurot kuus või 2.13 tunnis.
    – kogumispensioni makse määr võib olla 2% või 3% sõltuvalt töötaja poolt esitatud avaldusest (kontrolli määra siit..)
    – minimaalne sotsiaalmaksukohustus kuus on 105.60.
  • KAS TEAD, ET 2014. aastal on minimaalse sotsiaalmaksu arvutamise aluseks olev kuumäär 320 eurot. Ehk minimaalne sotsiaalmaksu kohustus kuus on 105.60 eurot.
    Alus: Sotsiaalmaksu seaduse § 21
  • KAS TEAD, ET kui firma teeb oma töötajate lastele jõulukinke, siis loetakse sellised kingid erisoodustuseks?
    Väljavõte seadusest: Tööandja tehtud erisoodustuseks loetakse ka need lõikes 4 nimetatud soodustused, mida tööandja annab lõikes 3 nimetatud isiku abikaasale, elukaaslasele või otse- või külgjoones sugulasele või mida annab tööandjaga samasse kontserni kuuluv isik.
    Allikas: TMS § 48 lg 6
  • KAS TEAD, ET aastal 2014 tõuseb miinimum tunnitasu seniselt 1.90-lt 2.13-le, mis teeb brutotunnitasu tõusuks 23 senti?
    Netotasuna on tunnitasu kasv 18 senti (kui töötajal peetakse kinni nii tulumaks, töötuskindlustus kui ka kogumispension 2%). Tööandja kulu selle kasvu juures on aga 31 senti.
    Allikas: Töötasu alammäära kehtestamine
  • KAS TEAD, ET detsembris on kaks 3 tunni võrra lühendatud tööpäeva? Nendeks on 23. detsember, mis on 2013. aastal esmaspäev, ja 31. detsember, mis on sel aastal teisipäevane päev.
    Allikas: 2013. aasta kalendaarse tööajafondi arvestus
  • KAS TEAD, ET lapsepuhkust antakse lapsepuhkust kasutava töötaja TÖÖpäevades?
    Alus: TLS § 63
    Näiteks: Kui ema, kes töötab osakoormusega 16 tundi nädalas esmaspäeviti ja kolmapäeviti, soovib kasutada (seoses oma alla 3-aastase lapsega) 6-päevast lapsepuhkust, siis tema lapsepuhkuse periood on kokku lausa 3 nädalat ehk siis 6 tema tööpäeva (mis on E ja K).
  • KAS TEAD, ET kui kontorisse on soetatud väärtuslik kunstiteos, siis on tegu tavapärase põhivaraga, millele arvestatakse kulumit vaatamata sellele, et maali väärtus võib ajas hoopis tõusta? Kulumit ei arvestata ainult sellistes asutustes asuvatele kunstiteostele, mille eesmärk ongi teatud varade säilitamine või eksponeerimine (nt arhiivid ja muuseumid).
    Lisalugemist: RTJ 5 p 22
  • KAS TEAD, ET raamatupidamises ei ole sellist mõistet nagu esitlusvaluuta? Termin, mida kasutatakse on hoopis esitusvaluuta.
    Lisalugemist: RTJ 1, RTJ 2, RTJ 11, RTJ 15, RTJ 18
  • KAS TEAD, ET töötutoetuse päevamäär 2013. aastal on 3.28 eurot ning
    31 kordne päevamäär 101.68 eurot?
    Allikas: Töötuskindlustuse seadus
  • KAS TEAD, ET kui tööandja ja töötaja on kokku leppinud, et töötaja on tööandjale kättesaadav ka muul ajal, kui töölepingus fikseeritud tööaeg, siis seda võib käsitleda valveaja kokkuleppena ning tööandja on kohustatud töötajale selle aja eest maksma ka lisatasu vähemalt 1/10 tavapärasest tasust?
    Alus: Töölepingu seadus § 48
  • KAS TEAD, ET juba järgmisel kolmapäeval, 23. oktoobril toimub Nokia kontserdimajas Eesti suurim raamatupidajatele mõeldud konverents? Kui tahad ka sellel üritusel osaleda, siis on sul võimalik registreeruda veel ainult reedeni (18.10.2013).
    Konverentsi kava ja registreerumine:
    Eesti Raamatupidajate Konverents: Teejuht 2014. aastaks
  • KAS TEAD, ET alati enne arve tasumist ning raamatupidamises kajastamist tasub kindlasti võtta sellele ka allkiri isikult, kes tõendab antud kulu tekkimist ning selle kulu seotust ettevõtlusega?
    Alus: Raamatupidamise seaduse § 7 lg 1 p 7
    Lisalugemist: Politsei hoiatab fiktiivseid arveid saatva firma eest
  • KAS TEAD, ET RMP.ee lehel on arvel esinevad terminid leitavad lisaks eesti keelele veel 12-s erinevas keeles.
    Allikad:
    Arvetel esinevad terminid inglise, saksa ja soome keeles
    Arvetel esinevad terminid vene, läti ja leedu keeles
    Arvetel esinevad terminid rootsi, norra ja taani keeles
    Arvetel esinevad terminid prantsuse, hispaania ja itaalia keeles
  • KAS TEAD, ET alampalga kokkulepe 2014. ja 2015. aastaks on allkirjastatud. Oodatav alampalk järgmisel aastal on 355 eurot, tunnipalk 2.13 eurot ning 2015. aastal vastavalt 370 eurot ja 2.34 eurot.
    Lisalugemist: Tööandjate ja ametiühingute vahel allkirjastati alampalga kokkulepe
  • KAS TEAD, ET alates 1. jaanuarist 2014 on KÕIGIL tööandjatel võimalik edastada töövõimetuslehti elektroonselt. Elektroonse edastamise eeliseks on see, et tööandja saab koheselt peale lehe saamist eesti.ee lehel töövõimetusehele omapoolsed andmed lisada ning selle kinnitada ja edastada. Jääb ära vajadus käsitsi välju täita, koopia teha, saatekiri koostada ning siis need postiga edastada. Tänu sellele muutub ka töövõimetushüvitise saamine töötajale kiiremaks.
    Lisalugemist:
    Haigekassa ootab tööandjaid liituma elektroonse töövõimetuslehe teenusega
    Töövõimetusleht muutub elektrooniliseks
    Juurutati elektroonne töövõimetusleht E-TVL
  • KAS TEAD, ET oma firma asutamiseks on täna vajalik minimaalselt 185 euro ja 34 sendi olemasolu. See on riigilõivu summa, mis tuleb tasuda, kui asutatakse äriühing sissemakset tegemata kiirmenetluse korras.
    Alus: Riigilõivuseaduse § 59 lg 2
  • KAS TEAD, ET tööandjal on õigus seaduses ettenähtust lühema etteteavitamisega lahkunud töötajalt nõuda hüvitist vähem etteteatatud aja eest. Samasugune õigus on ka töötajal, kui tööandja ei järgi seaduses sätestatud etteteatamistähtaegu.
    Alus: Töölepingu seadus § 100 lg 5
  • KAS TEAD, ET rahapesu andmebürood tuleb teavitada hiljemalt 2 tööpäeva jooksul tehingu tegemisest arvates, igast tehingust, kus rahaline kohustus üle 32 000 euro või võrdväärne summa muus vääringus täidetakse sularahas, sõltumata sellest, kas tehing tehakse ühe maksena või mitme omavahel seotud maksena.
    Allikas: Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse § 32
  • KAS TEAD, ET alates 1. veebruarist 2014 peavad olema kõik kontonumbrid muudetud selliselt, et need sisaldaks ka IBAN koodi.
    Lisalugemist: IBAN ja ISO20022 – miks peaksin neid täheühendeid tähele panema
  • KAS TEAD, ET  ainult kuni 15. septembrini on võimalik esitada avaldust omapoolsete pensionimaksete suurendamiseks 1% võrra.
    Lisalugemist: 15. maist kuni 15. septembrini saab esitada kogumispensioni maksemäära ajutise tõstmise avaldust
  • KAS TEAD, ET deklaratsiooni esitamata jätmise või valeandmete esitamise eest on maksuhalduril õigus määrata rahatrahvi kuni 32 000 eurot.
    Alus: Maksukorralduse seaduse § 1531
  • KAS TEAD, ET augustikuu on ainuke kuu aastas, kus sõltumata aasta numbrist on kohustus esitada KMD deklaratsioon alati peale 20. kuupäeva.
    Alus: Tsiviilseadustiku üldosa seaduse (TsÜS) § 136 lg 8 ja Pühade ja tähtpäevade seaduse (PTS) § 2 lg 8
  • KAS TEAD, ET isegi, kui tööandja tagab välislähetuses viibivale töötajale tasuta toitlustamise, siis peab ta ikkagi maksma töötajale ka päevaraha vähemalt 6,71 eurot kalendripäeva kohta.
    Allikas: Töölähetuse kulude hüvitiste maksmise kord ning välislähetuse päevaraha alammäär, maksmise tingimused ja kord
  • KAS TEAD, ET alates 01.07.2013 saab tõendi maksuvõlgade puudumise kohta ainult maksumaksja, kelle maksuvõlad kokku on väiksemad kui 10 eurot. Varasemalt võis maksuvõlg olla kuni 15 eurot.
    Allikas: Maksukorralduse seaduse § 14 lg 5
  • KAS TEAD, ET maksukuritegude ära hoidmiseks on igal inimesel võimalik anonüümselt edastada Maksu- ja Tolliametile vihjeid nii maksualaste kui ka salakaubaveoga seotud õigusrikkumiste kohta telefoni teel 800 4444 (tasuta, 24h) või e-posti aadressile vihje@emta.ee.
    Allikas: Maksu- ja Tolliamet
  • KAS TEAD, ET kui eksisite viitenumbriga riigilõivu või trahvi tasumisel, maksite nõutust suurema summa või soovite teenusest loobuda, pöörduge asutuse poole, kelle viitenumbri maksele lisasite. Arvestust laekunud summade kohta peavad kõik riigiasutused ise.
    Kui lepingujärgne tasu, toetus, palk vms ei laekunud õigeaegselt, pöörduge selle riigiasutuse poole, kes toetust või tasu maksma peab.
    Lisainfo: 611 3819 või abi.kassa@fin.ee
  • KAS TEAD, ET arvel on kohustuslik ainult selle firma esindaja allkiri, kelle raamatupidamises antud dokument on.
    Alus: Raamatupidamise seaduse § 7 lg 1 p 7
  • KAS TEAD, ET koondatud töötaja, kellel on õigus ka Töötukassa poolt makstavale hüvitisele, saab Töötukassalt hüvitist vaid siis, kui tööandja esitab Töötukassale sellekohase informatsiooni 5 KALENDRIPÄEVA jooksul peale töösuhte lõppu.
    Alus: Töötuskindlustuse seaduse § 143 lg 1
  • KAS TEAD, ET käibemaksuseadus võimaldab ka ühest kalendrikuust pikemat maksustamisperioodi.
    Alus: Väljavõte käibemaksuseaduse § 27 lõikest 4
    “Maksuhalduri juht võib oma otsusega kehtestada maksukohustuslase motiveeritud taotluse alusel talle kalendrikuust pikema maksustamisperioodi, mis algab kalendrikuu või esimese maksustamisperioodi esimesel päeval ja lõpeb mõne sellele järgneva kalendrikuu viimasel päeval. Ka sellisel juhul esitatakse maksuhaldurile käibedeklaratsioon maksustamisperioodile järgneva kuu 20. kuupäevaks.”
  • KAS TEAD, ET seadused ei kohusta isapuhkust kasutama ühe tervikuna. Seega isa võib oma isapuhkuseks ette nähtud 10 TÖÖpäeva võtta välja ka mitme erineva osana 4 kuu jooksul (2 kuud enne lapse sündi, 2 kuud peale lapse sündi).
    Alus: Töölepingu seadus § 60
  • KAS TEAD, ET määrus “Keskmise töötasu maksmise tingimused ja kord” ei laiene isikutele, kes teevad tööd juhatuse liikme lepingu alusel. Selleks, et antud määruses sätestatud saaks rakendada ka juhatuse liikme lepingule PEAB olema selles kokku lepitud juhatuse liikme lepingus endas.
    Alus: Keskmise töötasu maksmise tingimused ja kord
  • KAS TEAD, ET tööandja kohustus maksta 4.-8. haiguspäeva eest töötajale töövõimetuslehe alusel töövõimetushüvitist tuleneb Töötervishoiu- ja tööohutuse seaduse § 122.
  • KAS TEAD, ET maks, maksu on maksukorralduse seaduse alusel kehtestatud riigi- või kohaliku omavalitsuse eelarvesse laekuv rahasumma (aktsiisimaks, maamaks, käibemaks).
    … makse, makse on
    – millegi eest sisse- või väljamakstav rahasumma (maksed kommunaalteenuste eest, sularahamaksed);
    – maksmine (tegin makse)
    Allikas: Paronüümid ehk sarnassõnad
  • KAS TEAD, ET kui tehakse ületunnitööd, siis see tuleb hüvitada üldjuhul VABA AJAGA.
    Kui soovitakse ületunnitööd rahas hüvitada, siis tuleb ka see kindlasti eelnevalt kokku leppida. Rahalise hüvitamise korral makstakse 1,5 kordset töötasu.
    Alus: Töölepingu seadus § 44
  • KAS TEAD, ET kui palgapäev langeb riigipühale või nädalavahetusele, siis tuleb töötasu välja maksta sellele eelneval tööpäeval (TLS §33 lg 2).
    Näiteks, kui töölepingus on kokku lepitud, et palgapäev on iga kuu 1. kuupäeval, siis aprilli töötasu, mis makstaks välja 1. mail tuleb välja maksta juba 30. aprillil. See aga omakorda tähendab, et aprillis toimub kaks väljamakset (1. aprillil maksti ka märtsi töötasu) ja seega ei ole enam võimalik aprilli töötasule rakendada 144.- tulumaksuvabastust ja töötaja saab aprilli töötasu kätte väiksemas summas. Maksuvabastus kandub edasi. Lisaks on tööandjal kohustus tasuda töötasumaksud juba 10. mail.
  • KAS TEAD, ET mais 2013 on tulemas kaks riigipüha – 01. mai (kolmapäev) ja 19. mai (pühapäev). 
    Alus:
    Pühade ja tähtpäevade seadus § 2 p 4 ja 5
  • KAS TEAD, ET 2013. aastal on üks lapsepäeva tasu 15,18 eurot ning kui töötaja kasutab 3-päevast lapsepuhkust, siis tema poolt kätte saadav summa selle eest on 45,54 – 21% (tulumaks) = 35,98 eurot.
    Tasustamine toimub töötasu alammäära alusel TLS § 63 lg 1
    320 (miinimum tasu) / 21,08 (keskmine tööpäevade arv aastas) = 15,18027 = 15,18 eurot.
  • KAS TEAD, ET makstes töötajale sõidupäeviku alusel kalendrikuus maksimaalset lubatud maksuvaba kompensatsiooni 256 eurot (arvestusega, et 1 kilomeetri eest makstakse 0,30 senti) peab töötaja tegema tööandja huvides ühes kuus sõite 853,33 km.
    Kui arvestada, et ühes kalendrikuus on keskmiselt 21 tööpäeva, siis igal tööpäeval peaks sõitma 40,63 km.
  • KAS TEAD, ET 1000 euroselt erisoodustuselt makstav tulumaks 21/79 on 265,82 eurot ehk 26,582%.
  • KAS TEAD, ET 6 tööpäeva lapsepuhkust saab üks lapsevanematest 2013. aasta jooksul kasutada ka siis, kui tema laps peaks saama 3-aastaseks näiteks 01.01.2013.
    Alus: Töölepingu seadus § 63 lg 3
  • KAS TEAD, ET ühe arve või dokumendi posti teel saatmine toob ettevõttele umbes 0,52 senti kulu (postmark 0,45 + ümbrik 0,05 + tahm 0,01 + paber 0,01 senti). 2000 arve postitamine seega juba 1 044 eurose kulu.
  • KAS TEAD, ET et mitte töötaja ei pea tööandjat informeerima oma pensioni II sambasse tehtavate sissemakse kinnipidamise vajadusest, vaid tööandja ise kontrollib isikukoodi alusel seda Pensionikeskuse lehelt.
  • KAS TEAD, ET tööandja ei pea andma töötajale palgalehte, kui töötaja seda pole temalt küsinud.
    Alus: Töölepingu seadus §28 lg 12
  • KAS TEAD, ET 2013. aasta minimaalne töötasu täistööajaga töötajal on 320 EUR ning sellelt sotsiaalmaks 33% on 105.60 EUR. Minimaalse sotsiaalmaksukohustuse leidmise aluseks olev summa aga on 290 EUR, millelt sotsiaalmaks 33% on 95.70 EUR.
    Seega näiteks, kui Teie ettevõttes on tööl osakoormusega töötaja, kelle töötasuks on näiteks 200 EUR, kes on Teile kirjutanud avalduse tulumaksuvabastuse rakendamiseks ja kelle jaoks te olete ainuke tööandja, tuleb Teil igal juhul tasuda sotsiaalmaksu summas 95.70 EUR. Vaatamata väiksemale töötasule, tuleb sotsiaalmaksu maksta sotsiaalmaksu miinimummääras.
    Alus: Sotsiaalmaksuseadus, 2013. aasta numbrites
  • KAS TEAD, ET ühe kuu kasutamata tulumaksuvabastus (144 EUR) võimaldab tagasi saada tulumaksu maksimaalselt 30.24 EUR.
    Alus: Tulumaksuseadus
  • KAS TEAD, ET tööandja poolt makstav haigushüvitis (4.-8. päev) peab olema vähemalt 70%, kuid võib olla ka kuni 100% töötaja keskmisest töötasust. Maksimaalselt töötaja keskmise tasuni makstavat haigushüvitist ei maksustata ei sotsiaal-, töötus- ega kogumispensioni maksega, maksustatakse ainult tulumaksuga.
    Alus: Sotsiaalmaksuseaduse § 3 p 3, Töötuskindlustuse seadus § 40 lg 2 p4, Kogumispensionide seadus § 9 ning § 7 lg 2.
  • KAS TEAD, ET puhkuste ajakava 2013 aastaks tuleb tööandjal koostada ja töötajatele teatavaks teha hiljemalt 31.03.2013.
    Kui puhkuste ajakava pole võib töötaja minna puhkusele peale 14-päevase etteteatamisega esitatud puhkuseavaldust.
    Allikas: Töölepinguseaduse § 69
  • KAS TEAD, ET minimaalne sotsiaalmaksukohustus leitakse eelmise aasta miinimumtöötasu alusel.
    2012. aastal oli miinimumtöötasu 290 EUR. Seega on 2013. a. minimaalne sotsiaalmaksukohustus 33% 290-lt ehk 95,70 EUR kuus.
    Allikas: Sotsiaalmaksuseadus § 21 ja 2013. aasta riigieelarve seadus § 2 lg 10.
  • KAS TEAD, ET eraisiku tuludeklaratsiooni täitmisel ei pea maksuvaba tulu summat märkima. See võetakse automaatselt arvesse.
    Maksuvaba tulu oli 2012. aastal 1728 eurot. Lisaks: Lapsevanemal või eestkostjal, kes peab ülal kahte või enamat alaealist last, on alates teisest lapsest õigus saada täiendavat maksuvaba tulu 1728 eurot aastas iga kuni 17aastase lapse kohta.
    Pensionäridel on lisaks pensioni osas õigus täiendavale maksuvabale tulule 2304 eurot aastas ehk 192 eurot kuus. Kokku on pensionäridel õigus saada tulumaksuvaba tulu 4032 eurot aastas ehk 336 eurot kuus.
  • KAS TEAD, ET miinimum tunnitasu saav inimene saab kuudel, kus on enam kui 168 töötundi, tasu rohkem, kui miinimumkuupalka (320 €) saav inimene.
    Näiteks: Jaanuaris 2013 on E-R töötaval täiskohaga isikul töötunde 176, mis teeb jaanuari töötasuks kokku 334,40 € (176 x 1.90 €). Märtsis 2013 on E-R töötaval täiskohaga isikul töötunde 160, mis teeb aga märtsi töötasuks kokku ainult 304 € (160 x 1.90 €).
    Allikad: Tööajafond 2013 ja Töötasu alammäärad
  • KAS TEAD, ET 2011. aastal välja teenitud, kuid kasutamata puhkused on tänaseks aegunud ning 2012. välja teenitud, kuid kasutamata puhkused tuleks ära kasutada 2013. aasta jooksul, sest need aeguvad 01.01.2014.
    Vaata abitabelit: Puhkuste aegumine
  • KAS TEAD, ET kui töötasu detsembrikuu eest makstakse välja jaanuaris, siis tuleb maksud ja maksed arvestada juba 2013. aasta määrades ja deklareerida jaanuaris tehtud väljamaksete kohta esitataval maksudeklaratsiooni vormil TSD (esitamise tähtaeg 10. veebruar 2013).
    Vaata artiklit: Maksumäärad 2013

See lugu on PRO tellijatele.

Logi sisse või vormista tellimus hinnaga 3 € kuu:

Tutvumishind!

PRO 1 kuu (pikenev)

  • Ligipääs PRO portaalidele (RMP, Äri, DigiPro, Rikas ja E-kaubandus).
  • Üle 2000 raamatupidaja tööks vajaliku jooksvalt ajakohastatud tööriista, juhendi ja nõuande (sealhulgas üle 50 abitabeli).
  • RMP toimetuse korraldatud koolitustele soodustus vähemalt 25 eurot.
  • Ligipääsu Geeniuse seitsme teemaportaali tasulisele sisule.
  • Ajakirjade Autoleht, Autoleht Ekstra ja Digi artiklite lugemisõigust veebis.
  • Ajakirja Digi paberväljaannet. Selle saamiseks saada palun oma aadress aadressile telli@geenius.ee. Paberajakirja saad tellida ainult Eesti aadressile.

26.99 € 3 € / kuu

Maksad esimesel kuul 3 €. Prooviperioodi järel jätkub tellimus hinnaga 26,99 € kuus. Soodushinnaga pakkumist saad kasutada ühe korra. See on automaatselt pikenev püsitellimus, mille saad igal ajal tühistada. Juhul kui kasutad tellimuse vormistamiseks mobiilimakset, lisandub hinnale 0,32€ teenustasu.

Tellija andmed

Sellise registrikoodiga ettevõtet ei leitud
Sisesta korrektne e-maili aadress
Sisesta korrektne mobiiltelefoninumber
Paroolid ei kattu
Tellimiseks nõustuge veebilehe kasutustingimustega
Maksan pangakaardiga Logi sisse
Sisesta SMS'ga saabunud PIN-kood

Soovid maksta arvega, teha hulgitellimuse või otsid teistsugust tellimust? Kõik tellimisvõimalused leiad siit.

Pane tähele!

Kord nädalas

Telli RMP Nädalakiri

Kolmapäeviti saadetav Nädalakiri sisaldab raamatupidamise, maksunduse ja tööõiguse valdkonna olulisi uudiseid, spetsialistide artikleid, seadusemuudatusi, nõuandeid ja soovitusi.

Töövahendid

Maksukalender Maksumäärad Numbriline Tööajafond RTJ IFRS Abitabelid Seadused MTA avalikud päringud Nädalakiri

Kalkulaatorid

Palgakalkulaator Maksuvaba tulu kalkulaator Puhkusekalkulaator Auditikalkulaator Kogumispensioni kontroll